Суфизам

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ti ako znaes sto e forum popravi si ja porakata.
I dobro e ti si vo pravo jas gresam. Zaboravi me.
Ти за мене си пример и аргумент за моите тврдења, и ќе те користам во таа цел и понатаму сакал ти или не. Доколку тоа не ти одговара, немораш да бидеш член на овој форум.
Конкретно на темава ти се обидуваш да докажеш дека моите тврдење се погрешни, но твојот труд во таа насока јас го искористив да го докажам спротивното. За таа цел ти покажав мислење на муслимани кој потврдија дека за догматичниот закоравен став на исламот, суфизмот е заблуда.
Исто така ти посочив ставови на еден од најпознатите суфии - Руми, кој ти неуспеа да ги ги објасниш на начин на кој ќе ги потврдат твоите ставови.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Исто така ти посочив ставови на еден од најпознатите суфии - Руми, кој ти неуспеа да ги ги објасниш на начин на кој ќе ги потврдат твоите ставови.
Човек кој оди контра на куран и суннет(а се декларира како муслиман),ни соул ни сите суфии на светот не можат да ти го објаснат.
Тоа е така беспотребна филозофија од која и тие сега сакаат да излезат ама не можат.

Ја знаеш таа народната поговорка: Бабата дала 5 банки за да се фати во орото,после давала 10 за да се пушти,ама никој не ја пуштал :D

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Човек кој оди контра на куран и суннет(а се декларира како муслиман),ни соул ни сите суфии на светот не можат да ти го објаснат.
Тоа е така беспотребна филозофија од која и тие сега сакаат да излезат ама не можат.

Ја знаеш таа народната поговорка: Бабата дала 5 банки за да се фати во орото,после давала 10 за да се пушти,ама никој не ја пуштал :D
Беспотребна е за луѓе кој ќе поверуваат во се, ќе направат се, и ќе негираат се освен догмата која им го заматила умот.
Суфизмот исто како и кабалата се вистинската мудрост, бидејќи не се засноваат на страв и безусловна покорност, туку на себеспонавање и спознавање на природата помеѓу битието и се останато.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Беспотребна е за луѓе кој ќе поверуваат во се, ќе направат се, и ќе негираат се освен догмата која им го заматила умот.
Суфизмот исто како и кабалата се вистинската мудрост, бидејќи не се засноваат на страв и безусловна покорност, туку на себеспонавање и спознавање на природата помеѓу битието и се останато.
Супер,продолжете да мудрувате со Соул :)

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Супер,продолжете да мудрувате со Соул :)
Vie ne mora preku drug da se obrakate,bratko,slobodno sto e problemot napisete. Tuka sum i otvoreno ako znam ke vi dadam odgovor.
Gledam imate tolku nervi ljubezno da se odnesuvate so hristijanite,se nadevam ke soberete snaga i so mene da pomuabetite ubavo.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ubavo bi bilo uste da pisuvate od koe delo na Rumi e.
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 20:14 ---
Poslije moje smrti nemojte traziti moj kabur u zemlji,
ja sam ukopan u srcima mudrih.
Dok sam ziv, ja sam sluga Kur'anu,
ja sam prasina na putu Muhammeda Mustafe,
ko god drugacije tumaci moje rijeci,
odricem se i njega i njegovih rijeci

Mevlana Dzelaluddin Rumi (Mesnevija)

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538

Ti blagodaram. Dovolno da se znae deka ne e od delata na rumi tuku preveduvano i vadeno od kontext.
Nazad spomnav i za edna preveduvacka na delata na rumi,makedonka e,ama sto ti se vika katastrofa od prevod.
Ne zboruvam sega za prevodot na doticniot,ne go ni razbrav,no ima bezvrska prevodi i vadeni od kontext citati a stanuva zbor Ipsissimus i za tvojata Tupavost bidejki ti od edna izreka na Rumi vo koja veli: "Covekot uci od greskite" svati deka Rumi veli deka covekot postojano treba da gresi za da bide ucen i se bunese zosto togas Allah dz.s kaznuva za greskite.
Bez da razmislat bratcinjata moi i ovaa izreka ke ja napravat sprotivna na kur'anot a.sh,samo ater da mu napravat na eden satanista,samo da ne e Sufija.

Ete,navistina mi se pojavi nekako mala zelba da porazgovaram so Bratcinjata sto e ona sto gi maci okolu Sufizmot ?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Vie ne mora preku drug da se obrakate,bratko,slobodno sto e problemot napisete. Tuka sum i otvoreno ako znam ke vi dadam odgovor.
Gledam imate tolku nervi ljubezno da se odnesuvate so hristijanite,se nadevam ke soberete snaga i so mene da pomuabetite ubavo.
Јас уште на почетокот на темата ти се обратив тебе лично и кажав и што ме мачи околу суфизмот.
Убаво ти реков дека ми е жал што ја учиш верата од кјафири.
и најново што ме мачи е што видов дека се маскирате зад ханефискиот мезхеб и така на ехли суннетот му придодавате нешто што не е од него со вашите концерти.
па уште викаш дека ресулаллах с.а.в.с не ги правел тие концерти,но присуствувал.
ресулаллах вели: Кој ќе излаже за мене намерно,нека си спреми место во Огнот.
па ти акхи бујрум наведи веродостојни хадиси дека ресулаллах с.а.в.с присуствувал на концерти во џамии какви вие денес правите.

јас најјубаво постапив,исламски
и те опоменав и ти укажав на спорни работи и грешки,братски.
нигде не реков дека суфиите се отпадници,туку дека се во основа муслимани.
само побарав да се вратите на куран и суннет,а не на некои ибн араби,руми и остала компанија.

ете и еден сатанист ти најде заблудени филозофирања од руми кои се контра куран и непотребни се како филозофирања.

ти индиректно ме обвини дека и ние сме претерувале.
зарем претеруваме ако сакаме да се држиме стриктно до суннетот на ресулаллах с.а.в.с најмногу колку што можеме.

ресулаллах вели: Не постои ниедно дело кое води до Аллахово задоволство а да на него не укажавме јас и моите асхаби.
понатаму вели: Најлоши работи во верата се новотариите,секоја новотарија е заблуда,а секоја заблуда води во Оган.

зарем вие денеска да воведувате нешто што не правел ресулаллах и да се правдате дека со тоа го величате Аллах.
Зарем ресулаллах заборавил на тоа дело,па вие денеска да го надополните?
зарем Аллах во куранот не вели: Денес ви ја усовршив верата???
зарем нешто останало недовршено па вие сега паметни да се правите и да воведувате?

е мој акхи..
Селам Алејкум.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Јас уште на почетокот на темата ти се обратив тебе лично и кажав и што ме мачи околу суфизмот.
Убаво ти реков дека ми е жал што ја учиш верата од кјафири.
Na koi Kafiri se odnesuva ova ?Pobaraj po sekoj moj komentar edna poraka koja me vadi od din,koja mi e prezedena od kafiri,duri togas reci mi go toa. Vo sprotivno,klevetis a znaes sto e kleveta.
Pazete sto pisuvate,ne radi mene,sekako,radi vas.

и најново што ме мачи е што видов дека се маскирате зад ханефискиот мезхеб и така на ехли суннетот му придодавате нешто што не е од него со вашите концерти.
Sufii ima po sekoj od 4-te meshebi ne samo po Hanefiskiot mesheb.
I fakt e toa deka sekoj Sufija Namaz obavuva na nacin kako sto obavuvaat Hanefiite ili ostanatite Meshebi a slobodniot ibadet toa si e nivna rabota i novo prasanje.
па уште викаш дека ресулаллах с.а.в.с не ги правел тие концерти,но присуствувал.
ресулаллах вели: Кој ќе излаже за мене намерно,нека си спреми место во Огнот.
па ти акхи бујрум наведи веродостојни хадиси дека ресулаллах с.а.в.с присуствувал на концерти во џамии какви вие денес правите.
http://www.ahlus-sunna.com/index.php?option=com_content&view=article&id=92&Itemid=154
Megju ostanatite go imas i toj Hadis.

јас најјубаво постапив,исламски
и те опоменав и ти укажав на спорни работи и грешки,братски.
нигде не реков дека суфиите се отпадници,туку дека се во основа муслимани.
само побарав да се вратите на куран и суннет,а не на некои ибн араби,руми и остала компанија.
Ova na Satanistot trebase da mu go kazes,toj ne go svaka.

ете и еден сатанист ти најде заблудени филозофирања од руми кои се контра куран и непотребни се како филозофирања.
Mozno li e vakvo nesto ? Za satanistite zabludno e zosto toa Allah kaznuva. Za niv nesvatlivo e zosto rumi rekol "Covek od greskite uci" A Allah za greskite kaznuva. Ti za ova go poddrzuvas i mu vikas deka ne soul i nikoj sufija ne mozat da objasnat nesto sto e nadvor od Kur'anot. Bujrum objasnimu go ti.

ти индиректно ме обвини дека и ние сме претерувале.
зарем претеруваме ако сакаме да се држиме стриктно до суннетот на ресулаллах с.а.в.с најмногу колку што можеме.
So sto da se drzime striktno do Kur'an i Sunnet: So kinenje tespii,so kornenje imeto na Resulullah a.s od sekoj Mihrad bidejki bilo sirk,so zenenje so po 20 zeni pomladi od 18 god. so sledenje na kralot:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6HMEKzfs2_c
Ova sirk ne e Zikrot e sirk ? Ova ne e novotarija i zabluda ?

ресулаллах вели: Не постои ниедно дело кое води до Аллахово задоволство а да на него не укажавме јас и моите асхаби.
понатаму вели: Најлоши работи во верата се новотариите,секоја новотарија е заблуда,а секоја заблуда води во Оган.
Sega Buti e otpadnik. Kardavi,staven na vagata na serijatot. Ke te prasam,Imam Sujuti dali za tebe slovi kako Alim uvazen ?

зарем вие денеска да воведувате нешто што не правел ресулаллах и да се правдате дека со тоа го величате Аллах.
Зарем ресулаллах заборавил на тоа дело,па вие денеска да го надополните?

зарем Аллах во куранот не вели: Денес ви ја усовршив верата???
зарем нешто останало недовршено па вие сега паметни да се правите и да воведувате?
A sto e vo verata smeneto ne mi e jasno ? Dali Sufiite veruvaat vo trojstvo ? Go negiraat li Resulullah a.s ? Gi negiraat li Ashabite ? Sto e izmeneto vo verata osven sto otisle razumski ponapred ?

е мој акхи..
Селам Алејкум.
Mnogu milo ke mi bide Akhi moj ako navistina ubavo i bratski da si pomuabetime i da me prasas konkretno sto e vo Sufizmot toa sto gi vadi od pat nadvor ?
Zikrot li ? Ako e zikrot zaednicki i ako smetas deka ne se pravelo za vremeto na Muhammed a.s da zboruvame za toa.
Tespiite li se bidat ? Da zboruvame za toa.
Tevessulot li e problem. Da zboruvame.
Konkretno prasaj a ne veli: ne gi sakam Sufiite bidejki sledat kafiri.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ti blagodaram. Dovolno da se znae deka ne e od delata na rumi tuku preveduvano i vadeno od kontext.
Nazad spomnav i za edna preveduvacka na delata na rumi,makedonka e,ama sto ti se vika katastrofa od prevod.
Ne zboruvam sega za prevodot na doticniot,ne go ni razbrav,no ima bezvrska prevodi i vadeni od kontext citati a stanuva zbor Ipsissimus i za tvojata Tupavost bidejki ti od edna izreka na Rumi vo koja veli: "Covekot uci od greskite" svati deka Rumi veli deka covekot postojano treba da gresi za da bide ucen i se bunese zosto togas Allah dz.s kaznuva za greskite.
Bez da razmislat bratcinjata moi i ovaa izreka ke ja napravat sprotivna na kur'anot a.sh,samo ater da mu napravat na eden satanista,samo da ne e Sufija.

Ete,navistina mi se pojavi nekako mala zelba da porazgovaram so Bratcinjata sto e ona sto gi maci okolu Sufizmot ?
Зарем е можно да бидеш толку глуп!?!?
Прво. Никогаш поентата не ми била дека човекот треба да греши постојано, поентата беше дека за битие кое е совршено, грешката како концепт воопшто, е оксиморон - контрадикторна! Бидејќи под грешка се подразбира нешто непотребно, а совршеноста е нешто каде ништо не е непотребно!
Второ. За тоа дали е вадено од контекст или не, ти посочив мислење од муслиман! Не мое!
Ако постои поинаков контекст, што те спречи да го кажеш кога ти го кажав тој цитат?:tapp:

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Me interesira kakvo e tvoeto mislenje okolu doticniov avtor koj gi pravi slepi site sledbenici na 4-te imami:
Na 131 stranica ovoj pisuva za slepoto sledenje na imamite i sejhovite (kolku da videte deka se e ista kasa za nekoi osven tie samite).
Na 133-ta stranica pisuva:
Onie koi naj mnogu zalutale po ova prasanje.
po ova prasanje zalutale mnogu sekti: (Pazi go ova "sekti")

a) Rafidije (Shije) imamije.
(I pisuva pricini) Ajde da kazeme deka e vo pravo.
b) Sufije ezotericari.
Ete da kazeme i tie se sekta.
c) Filozofi.
Ete kejf da ti napravam i da ti kazam deka i tuka e vo pravo.
d)Neznalice,sljepi sljedbenici cetverice imama.

Eve link od knigata:
http://www.stazomislama.com/download/Islamske-knjige/Metodologija-prihvatanja-i-dokazivanja-šerijatskim...-Ahmed-b.-Abdur-Rahman-es-Suvejjan-/

Koj e ispraven za tebe osven "vehabijskite" sejhovi ?
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 21:56 ---
Preteruva li ovoj sejh koga se kolne vo Allah deka maz so ubav izgled treba da si go pokrie liceto ?
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eAHa679DjWU
Ne preteruva li ovoj koga veli deka Muhammed a.s ne e svet nitu pak Kur'anot od pricina sto hristijanite go koristele toj termin ?
Neli preteruva malku istiov koga veli deka Sirk e imeto na Muhammed a.s. na mihrabot vo sekoja dzamija ?
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=L4Sx2d0oaXU
Dali ovoj sejh koj kazuva za drug sejh koj se ozenil so 20 devojki pod 20 godisna vozrast moze da zboruva za vozdrzuvanje od srastite ? Svakate li sto e negiranje na sufizmot ?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Na koi Kafiri se odnesuva ova ?Pobaraj po sekoj moj komentar edna poraka koja me vadi od din,koja mi e prezedena od kafiri,duri togas reci mi go toa. Vo sprotivno,klevetis a znaes sto e kleveta.
Pazete sto pisuvate,ne radi mene,sekako,radi vas.

Се однесува на тоа дека Ибн Араби е кафир,а кога во претходните коментари го спомнав ова ти почна индиректно да го браниш.
а не дека тебе нешто те вади од дин,Аллах да ме чува од такви зборови.

Sufii ima po sekoj od 4-te meshebi ne samo po Hanefiskiot mesheb.
I fakt e toa deka sekoj Sufija Namaz obavuva na nacin kako sto obavuvaat Hanefiite ili ostanatite Meshebi a slobodniot ibadet toa si e nivna rabota i novo prasanje.

Па нормално де,а тоа што измислувате цитати од 4те месхеби за ваши потреби а? Како ти што направи со цитат од ебу ханифе за да му натуриш дека тој ја застапувал тезата за вахдетул вуџуд.

http://www.ahlus-sunna.com/index.php?option=com_content&view=article&id=92&Itemid=154
Megju ostanatite go imas i toj Hadis.

Не можеш тој хадис да го земеш туку-така како што ти си мислиш,за да ги оправдаш денешниве концерти што ги правите.

Mozno li e vakvo nesto ? Za satanistite zabludno e zosto toa Allah kaznuva. Za niv nesvatlivo e zosto rumi rekol "Covek od greskite uci" A Allah za greskite kaznuva. Ti za ova go poddrzuvas i mu vikas deka ne soul i nikoj sufija ne mozat da objasnat nesto sto e nadvor od Kur'anot. Bujrum objasnimu go ti.

Превод: "Вината е во оној што обвинува, духот не гледа ништо што би критикувал".?

Ако на Судниот Ден бидеш "обвинет" за некој грев што си го сторил ќе го цитираш ли руми за да кажеш Вината е во оној што обвинува?

So sto da se drzime striktno do Kur'an i Sunnet: So kinenje tespii,so kornenje imeto na Resulullah a.s od sekoj Mihrad bidejki bilo sirk,so zenenje so po 20 zeni pomladi od 18 god. so sledenje na kralot:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6HMEKzfs2_c
Ova sirk ne e Zikrot e sirk ? Ova ne e novotarija i zabluda ?

А со што јас го подржувам кралот?
и ова е новотарија и заблуда очигледна.
Сам знаеш дека инструменти се забранети во исламот,или и за тоа сега хадис да ти барам?

Sega Buti e otpadnik. Kardavi,staven na vagata na serijatot. Ke te prasam,Imam Sujuti dali za tebe slovi kako Alim uvazen ?

Јас веќе ти реков за Бути,не сум учењак,немам доволно знаење за да кажам дали е отпадник или не,едноставно имам други поучени луѓе кои ќе ги слушам.
Знам минимум 20 луѓе кои имаат повеќе знаење бути и кардави и сујути..
што им фали на усејмин,бин баз,февзан,хусејн јакуб,мухаммед хасан,мухаммед ел арифи,и тн.

A sto e vo verata smeneto ne mi e jasno ? Dali Sufiite veruvaat vo trojstvo ? Go negiraat li Resulullah a.s ? Gi negiraat li Ashabite ? Sto e izmeneto vo verata osven sto otisle razumski ponapred ?

Тебе овие работи ти се новотарии?? Ова е јасен куфр,не правам јас муабет за тоа.
Јас правам муабет за новотарии во вера,а не ширк и куфр,ова да е сменето немаше потреба да разговарам со тебе. Правам муабет за тоа што е суннет на ресулаллах кога е во прашање ибадет а што вие денес правите.
Ибадетот не е СЛОБОДЕН ИБАДЕТ И НЕ Е НИВНА/ВАША РАБОТА.
Знаеш и сам дека Аллах прима ибадет само онака како е праксата на ресулаллах с.а.в.с.

Mnogu milo ke mi bide Akhi moj ako navistina ubavo i bratski da si pomuabetime i da me prasas konkretno sto e vo Sufizmot toa sto gi vadi od pat nadvor ?
Zikrot li ? Ako e zikrot zaednicki i ako smetas deka ne se pravelo za vremeto na Muhammed a.s da zboruvame za toa.
Tespiite li se bidat ? Da zboruvame za toa.
Tevessulot li e problem. Da zboruvame.
Konkretno prasaj a ne veli: ne gi sakam Sufiite bidejki sledat kafiri.

Мене да ти кажам право не ми е мило кога гледам муслимани кои прават работи кои не треба да ги прават,но ете мило ќе ми биде братски да си помуабетиме.
Зикрот заеднички не е правен како вие денеска го правите,тоа е факт тука џабе ќе зборуваме.
Теспиите за мене се само средство на старите луѓе за зикр после намаз,јас после ФАРЗ намаз зикрам на прсти.
Тевесуллот исто. Тука има многу за зборување.
Потоа вахдетул-вуџуд,и слични теми кои веќе ја зафаќаат и акидата,а тука е многу опасно за влегување,ако муслиман не си расчисти на време со овие работи може да западне во проблеми и да го изгуби компасот и секогаш ќе има шухби дали тоа што го прави е исправно.
Аллах да не упати и да не уцврсти.
Амин.
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 22:21 ---
Me interesira kakvo e tvoeto mislenje okolu doticniov avtor koj gi pravi slepi site sledbenici na 4-te imami:
Na 131 stranica ovoj pisuva za slepoto sledenje na imamite i sejhovite (kolku da videte deka se e ista kasa za nekoi osven tie samite).
Na 133-ta stranica pisuva:
Onie koi naj mnogu zalutale po ova prasanje.
po ova prasanje zalutale mnogu sekti: (Pazi go ova "sekti")

a) Rafidije (Shije) imamije.
(I pisuva pricini) Ajde da kazeme deka e vo pravo.
b) Sufije ezotericari.
Ete da kazeme i tie se sekta.
c) Filozofi.
Ete kejf da ti napravam i da ti kazam deka i tuka e vo pravo.
d)Neznalice,sljepi sljedbenici cetverice imama.

Eve link od knigata:
http://www.stazomislama.com/download/Islamske-knjige/Metodologija-prihvatanja-i-dokazivanja-šerijatskim...-Ahmed-b.-Abdur-Rahman-es-Suvejjan-/
За шиите рафидии,имамии и слично.
Мислам дека нема потреба да трошам зборови,за филозофите исто,за суфиите кои тврдат дека евлиите и шејховите се на ранг на пратениците или на поголемо дереџе од нив,важи истото.
Додека пак на слепите следбеници на месхебите,не би ги нарекол секти.
Но сум многу ригорозен со нив,бидејќи ми се случувало да расправам со луѓе кои барале квази докази за да оправдаат свој став кој подоцна им го препишувале на еден од имамите.
Немам јас ништо против месхебите,ги почитувам и уважувам сите 4 имами,но не ги почитувам нивните слепи следбеници.
Ми се има случено човек,кога ме виде дека клањам со текбири,ми рече дека само ханефискиот месхеб е исправен,останатото е вехабиско.
и вика: Јас гарантирам дека сите што земаат абдест и само по еднаш ги мијат деловите од телото дека немаат абдест.
или дека,ако ми се пушти крв абдестот ми е расипан и треба да го обновам.
ТОА НЕ Е СЛЕПО СЛЕДЕЊЕ??
Koj e ispraven za tebe osven "vehabijskite" sejhovi ?
Preteruva li ovoj sejh koga se kolne vo Allah deka maz so ubav izgled treba da si go pokrie liceto ?
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eAHa679DjWU
Ne preteruva li ovoj koga veli deka Muhammed a.s ne e svet nitu pak Kur'anot od pricina sto hristijanite go koristele toj termin ?
Neli preteruva malku istiov koga veli deka Sirk e imeto na Muhammed a.s. na mihrabot vo sekoja dzamija ?
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=L4Sx2d0oaXU
Dali ovoj sejh koj kazuva za drug sejh koj se ozenil so 20 devojki pod 20 godisna vozrast moze da zboruva za vozdrzuvanje od srastite ? Svakate li sto e negiranje na sufizmot ?
Претерувал ли Муса а.с. кога си ја покривал главата и се чувал од фитне?
Не велам јас дека мора да го покрие лицето,не го оправдувам тој шејх,ама треба да се чуваме од фитни.

А од кога Мухаммед а.с. е свет? Од кога постојат светци во ислам,Мухаммед е Аллахов пратеник,човек,Аллахов роб.

Можеби претерува кога вели дека е ширк,но претерува ли ресулаллах с.а.в.с кога вели: Еден од предзнаците на Судниот ден е шарањето на џамиите.
Какви ни се џамиите денес? Шарени,глава да те заболи кога ќе влезеш на намаз.

Кој тоа оженил 20 девојки? Се знае колку е дозволено исламски.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Амин.
Amin Allah,na site.
Се однесува на тоа дека Ибн Араби е кафир,а кога во претходните коментари го спомнав ова ти почна индиректно да го браниш.
а не дека тебе нешто те вади од дин,Аллах да ме чува од такви зборови.
Ne poddrzav jas nikogo,samo te potsetiv deka do den denes,eve za toa mozam da ti garantiram,deka delo na Ibn Arabi so raka ne si fatil. Ova mislenje go imas bidejki drugata strana na ulemata taka te poducila.
Nemas nisto procitano nitu na rumi nitu na sadi sirazi,nitu na abdulkadir gejlani a gi vadite od din zatoa sto sejhovite taka vi kazuvaat. Konkretno za mene me raduva deka mozebi do denes ne si nasol sto me vadi od din nema ni da najdes,te uveruvam. Mozes samo da ne me razberes,ako se sluci,te molam,prasaj.

Па нормално де,а тоа што измислувате цитати од 4те месхеби за ваши потреби а? Како ти што направи со цитат од ебу ханифе за да му натуриш дека тој ја застапувал тезата за вахдетул вуџуд.
Kako toa za nasa potreba ? Dali ruknovite vo namazot ispravni im se na dzemaatot vo dzamiite koi se od hanefiski mesheb ?
Jas mislam deka vi navedov mnogu Kur'anski aeti i Hadisi (osven edinstveniot za robinkata) koi go kazuvaat sprotivnoto.Zaboravi go slucajot so Imam Ebu Hanife. Ama gi izbegna site aeti i hadisi kako onie na linkot koi na mnogu ubav nacin zboruvaat za "diskoto" vo koe Muhammed a.s.prisustvuval.
Normalno e,koga ne vi pasira,treba tumacenje toa,povtorno koga vi pasira,bukvalno treba svakanje....

Не можеш тој хадис да го земеш туку-така како што ти си мислиш,за да ги оправдаш денешниве концерти што ги правите.
Sekako,nekoj tvoj Alim treba toa ubavo da go protumaci.

Превод: "Вината е во оној што обвинува, духот не гледа ништо што би критикувал".?

Ако на Судниот Ден бидеш "обвинет" за некој грев што си го сторил ќе го цитираш ли руми за да кажеш Вината е во оној што обвинува?
Vaka li ova go tolkuvate ? Vinata e normalno vo onoj sto obvinuva,vo Iblis i ne ja prifakja greskata i ja gleda kako zabrana za duhot koj nema potreba za nesto za sto utre ke se kae.
Iblis vinata mu ja prepisal na Allah dz.s a Adem a.s vinata si ja prepisal sebesi.Za sto bi se kael so dusata za toa sto ne sum i dal nemoral ? A znaeme deka duhot nema potreba od takvi nesta za koi ke se kae.Vaka,Satanisti gi preveduvale i delata na Ibn Arabi,pa tesko e covek sega da dokaze koj bese i sto bese toj.
А со што јас го подржувам кралот?
и ова е новотарија и заблуда очигледна.
Сам знаеш дека инструменти се забранети во исламот,или и за тоа сега хадис да ти барам?
Zosto togas tamu vo srceto kade sto se stacionirani "vistinskite" vernici ne se pobunat protiv ovie rituali (vo Mekka) tuku gi palat dzamiite kade sto Zikr se pravi ?

Јас веќе ти реков за Бути,не сум учењак,немам доволно знаење за да кажам дали е отпадник или не,едноставно имам други поучени луѓе кои ќе ги слушам.
Знам минимум 20 луѓе кои имаат повеќе знаење бути и кардави и сујути..
што им фали на усејмин,бин баз,февзан,хусејн јакуб,мухаммед хасан,мухаммед ел арифи,и тн.
Ke ti pisuvam i za niv vo sto se poznaeni.

Kazi mi dali e Sunnet da se pravi nesto sto Muhammed a.s pravel ?
Ako nesto vo dzamija ima sto ne pravel Muhammed a.s dali e novotarija ?
E,dali se novotari Omer r.a,Ebu Bekr,Osman.... ?
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 22:29 ---
Амин.
--- надополнето: 8 февруари 2013 во 22:21 ---

За шиите рафидии,имамии и слично.
Мислам дека нема потреба да трошам зборови,за филозофите исто,за суфиите кои тврдат дека евлиите и шејховите се на ранг на пратениците или на поголемо дереџе од нив,важи истото.
Додека пак на слепите следбеници на месхебите,не би ги нарекол секти.
Но сум многу ригорозен со нив,бидејќи ми се случувало да расправам со луѓе кои барале квази докази за да оправдаат свој став кој подоцна им го препишувале на еден од имамите.
Немам јас ништо против месхебите,ги почитувам и уважувам сите 4 имами,но не ги почитувам нивните слепи следбеници.
Ми се има случено човек,кога ме виде дека клањам со текбири,ми рече дека само ханефискиот месхеб е исправен,останатото е вехабиско.
и вика: Јас гарантирам дека сите што земаат абдест и само по еднаш ги мијат деловите од телото дека немаат абдест.
или дека,ако ми се пушти крв абдестот ми е расипан и треба да го обновам.
ТОА НЕ Е СЛЕПО СЛЕДЕЊЕ??

Претерувал ли Муса а.с. кога си ја покривал главата и се чувал од фитне?
Не велам јас дека мора да го покрие лицето,не го оправдувам тој шејх,ама треба да се чуваме од фитни.

А од кога Мухаммед а.с. е свет? Од кога постојат светци во ислам,Мухаммед е Аллахов пратеник,човек,Аллахов роб.

Можеби претерува кога вели дека е ширк,но претерува ли ресулаллах с.а.в.с кога вели: Еден од предзнаците на Судниот ден е шарањето на џамиите.
Какви ни се џамиите денес? Шарени,глава да те заболи кога ќе влезеш на намаз.

Кој тоа оженил 20 девојки? Се знае колку е дозволено исламски.
Ostaj Bratce sto ti rekol nekoj individualec. Primeri od tvoja strana imam navistina trogatelni no jas se naslonuvam na akidata ne na poedincite.

Dali e Sunnet te prasuvam da se pokrie liceto na ubav maz ? Dali Muha,,ed a.s toa go baral od sledbenicite ? Dali za vremeto nagovo zabelezano e toa ? Zosto ova go pravdas ?

Muhammed s.a.w.s e Svet uste koga se rodi. Toa sto e praten kako milost za site svetovi ja dokazuva negovata svetost.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5I8AIFQsQ5A
Ete od nego ke naucis (ako razbiras) koj zemal 20 devojki.
"Вехабиски „Шејх“ Махмуд Абдул Максуд вели дека „вехабиски шејх“ Мухамед Хусејн Јакуб се оженил со 20 девојки под 20 годишна возраст!"

Kajgana Shop

На врв Bottom