Православните Албанци во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата puno
  • Време на започнување Време на започнување
Се согласувам со тоа, но не треба да се прикрие тоа, напротив, треба да се употребува за да се зближат нашите народи, да се пишат книги за тоа........
Мислам дека е можно да се извлечат многу интересни сценарија кои ќе придонесуваат за подобрување на односите.......
А не секој ден што повеќе да се зголемува јазот меѓу нас со разни исценирани инциденти, или пак злоупотребување на инцидентите........

А КОЈ КЕ СЕ ОСМЕЛИ НА ТАКВО НЕШТО ОДМА Б.Ц КЕ ПРЕДИЗВИКА ВЕШТАЧКА МЕЃУЕТНИЧКА КРИЗА
ах бе пуно ние сме многу глупи си не возат политичариве
еве еден хорсаш кокаинаш и алкохолик ни е.. у мозок а ние си кутиме место да му свирнеме еден куршум меѓу очи ЈБГ
ај валда децата наши ке живеат поубаво а ако не тие можеби внуците

gi citirav tie pogore sto pisuvaa, da toj musliman e, mislam albancite denes site se vikaat arban rilind indrit blend, vakvi iminja, nitu jas nemam muslimansko ime, nitu moite braka, site imame albanski iminja, kako i moeto posiroko semejstvo, kako i moite drugari
Овие имиња сега и уште малку некое време. За едно дваесет години ни еден од вас (што ќе се роди) нема да добие албанско име. Арапски, стриктно.

А КОЈ КЕ СЕ ОСМЕЛИ НА ТАКВО НЕШТО ОДМА Б.Ц КЕ ПРЕДИЗВИКА ВЕШТАЧКА МЕЃУЕТНИЧКА КРИЗА
ах бе пуно ние сме многу глупи си не возат политичариве
еве еден хорсаш кокаинаш и алкохолик ни е.. у мозок а ние си кутиме место да му свирнеме еден куршум меѓу очи ЈБГ
ај валда децата наши ке живеат поубаво а ако не тие можеби внуците

За жал така е, овие бар 10 што ја следам политиката гледам дека не се дозволува да се смири ситуацијата.......

А и глупи сме, си не возат како сакаат....
И да, се надевам дека нашите деца и внуци ќе видат светло...
--- надополнето: 7 февруари 2013 во 21:51 ---
Овие имиња сега и уште малку некое време. За едно дваесет години ни еден од вас (што ќе се роди) нема да добие албанско име. Арапски, стриктно.

Не е така, мнозинство од имињата кои се ставаат се модерни албански, некои пак немаат врска со албанскиот туку западњачки имиња....
Има такви кои си ставаат имиња на починати дедовци или баби....две мои брадучети така постапија.....
Но се разбира има такви кои ставаат и арапски имиња, но тој број е во значителен пад, и денеска е многу мал број....

Многу е интерсна паралелата помеѓу православните Албанци во Македонија и Шкретите.
Шкретите зборат Албански, а се Македонци (во врска со тоа, тие никогаш немале дилема, за разлика од Македонците Муслимани, кои зборуваат Македонски).
Православните Албанци зборат Македонски, а се Албанци (иако одамна така не се изјаснуваат).
--- надополнето: 7 февруари 2013 во 21:57 ---
Не е така, мнозинство од имињата кои се ставаат се модерни албански, некои пак немаат врска со албанскиот туку западњачки имиња....
Има такви кои си ставаат имиња на починати дедовци или баби....две мои брадучети така постапија.....
Но се разбира има такви кои ставаат и арапски имиња, но тој број е во значителен пад, и денеска е многу мал број....
Ова што го збориш е точно.
Но тоа е резултат на моментален тренд (неколку албански држави, Косово, Америка зад грб, национализам)
Глобалните процеси кои ваљда не сте слепи да не ги приметите, ветуваат поинаква иднина, а силите кои низ цел свет ја буткаат таа трансформација имаат богами добри упоришта кај Албанците. Тие упоришта се појачуваат и зголемуваат. Нив ресурси (пари, а со тоа и луѓе) не им снемува.

Ми личеше дека е Муслиман, не знам зошто точно, иако на шала го реков тоа за шесто сетило, иако има христијанско име.
imeto adrian e cesto nedorazbirano od albanska strana, albancite imaat iminja kako ardian mnogu no toa doaga od ilirskoto pleme ardiani a ne od rimskiot imperator, e sega ima i albanci kako gaxha koi doma zboruvaat turski i nemaat pojma deka ima razlika od ardian i adrian i stavaat ime kako adrian mislejki na ilirskoto pleme, znam mnogu vakvi slucai, covekot se vika adrian ili adriana i go prasuvam od kade imeto tvoe, mi odgovara "od ilirskoto pleme be, adrianite".

Видое Смилевски - тој никогаш јавно не признал дека е албанец, зато и можеме да кажеме дека е македонец, но за неговите родители со кое право може да и го менува националноста.....
Секогаш кога Видое доаѓаше во Кичиница зборуваме секогаш на албански, на нашиот мајчин јазик...некој разговор го памтам и денеска, но не е местото да ја кажувам...
Мајка ми е по потекло од село Кичиница. Можам да ти кажам дека нејзе мајчин јазик и е албански. Дома се зборело албански. Кога ќе дојдат сестрите од баба ми од Србија, каде живеат, 80% албански зборат со неа. Мајка ми сега разбира, ама не знае да врати. Кога била мала се отселиле од селото и се доселиле во Гостивар. И ми има кажувано колку и било тешко да се вклопи на почеток, зошто тогаш таа била мала, нешто како 4 - 5 години, не знаела македонски воопшто.

Интересна работа... Во мојата фамилија никогаш никој не рекол дека сме албанци. Ја колку што знам, еве баба ми, како постара генерација, себеси се смета за Македонка.
Како образложение за тоа што збореле албански го имам слушано ова: демек во тоа време имало некакви притисоци врз македонското население, па некои морале да го сменат јазикот, некои верата. Па затоа торбешите ја прифатиле верата, горно реканците јазикот. Така нешто...

Многу е интерсна паралелата помеѓу православните Албанци во Македонија и Шкретите.
Шкретите зборат Албански, а се Македонци (во врска со тоа, тие никогаш немале дилема, за разлика од Македонците Муслимани, кои зборуваат Македонски).
Православните Албанци зборат Македонски, а се Албанци (иако одамна така не се изјаснуваат).

Но тоа е резултат на моментален тренд (неколку албански држави, Косово, Америка зад грб, национализам)
Глобалните процеси кои ваљда не сте слепи да не ги приметите, ветуваат поинаква иднина, а силите кои низ цел свет ја буткаат таа трансформација имаат богами добри упоришта кај Албанците. Тие упоришта се појачуваат и зголемуваат. Нив ресурси (пари, а со тоа и луѓе) не им снемува.
zatoa ti rekov, jas kako albanec (go znam mentalitetot na mojot narod porobro od tebe, normalno), za 10 godini kaj novorodencinjata ke gi snema kompletno arapskite iminja, vo toa da bides uveren.

Што значи зборот шкрет на македонски, има ли смисла??

пошто на албански шкрети мислам значи : запуштено, извалкано, нечисто, или не знам дали има конкретен збор, некој од албански членоци нека каже...
--- надополнето: 7 февруари 2013 во 22:29 ---
Мајка ми е по потекло од село Кичиница. Можам да ти кажам дека нејзе мајчин јазик и е албански. Дома се зборело албански. Кога ќе дојдат сестрите од баба ми од Србија, каде живеат, 80% албански зборат со неа. Мајка ми сега разбира, ама не знае да врати. Кога била мала се отселиле од селото и се доселиле во Гостивар. И ми има кажувано колку и било тешко да се вклопи на почеток, зошто тогаш таа била мала, нешто како 4 - 5 години, не знаела македонски воопшто.

Интересна работа... Во мојата фамилија никогаш никој не рекол дека сме албанци. Ја колку што знам, еве баба ми, како постара генерација, себеси се смета за Македонка.
Како образложение за тоа што збореле албански го имам слушано ова: демек во тоа време имало некакви притисоци врз македонското население, па некои морале да го сменат јазикот, некои верата. Па затоа торбешите ја прифатиле верата, горно реканците јазикот. Така нешто...

Биди сигурен дека си од албанско потекло, и нема потреба да се чувствуваш лошо заради тоа.....

Во отоманско време било забрането стриктно да се пишува и учи на албански, асимилирањето на албанците во турци било многу лесно, дури после исламизирањето на албанците многу албанци дури се чувствуваа турци и како такви се изјаснуваа, таква била и намерата на империјата....
Затоа не гледам таква можност каде македонците би биле принудени на научат албански кога официалне јазик на империјата е турскиот, а азбуката арапската.....
и тие албански пашалуци кои добиле некаква независност од империјата не траеле толку долго за да асимилираат било какво население.......

Што значи зборот шкрет на македонски, има ли смисла??......
Не верувам дека е тоа македонски збор, но не сум експерт.
Мене ми личи на албански, но исто и зборот Индијанец нема северноамериканско потекло, ниту зборот Италијанец има потекло од Латински или пак етрурски корени, како што зборот Француз нема латински, ниту галски корени.
Можеби според некој, споредбиве не се баш точно на место, но тоа не го менува фактот, што нив и да ги викаат Шкрети (односно со немакедонски збор), тие себе си одсекогаш си се сметале за Македонци. Тие немаат со генерации, никакво сеќавање дека некогаш се изјаснувале како нешто друго. ниту кај еден од нив.
Нивното вклопување во општествените текови на дваесетиот век, исто така беше проследено со стигматизацијата која мнозинството им ја наметнуваше, заради јазикот кој (не) го зборат.
Но, никогаш не биле Албанци, секогаш велат дека се Македонци. Шкрет, многу повеќе влегло во употреба од околината. Не е тоа нивно име (како што е кај Гораните).

Пак ќе кажам. Не сум експерт за називи, историја, ама гарантирам за нивната ориентација. Никогаш немале дилема.
--- надополнето: 7 февруари 2013 во 22:51 ---
.
Затоа не гледам таква можност каде македонците би биле принудени на научат албански кога официалне јазик на империјата е турскиот, а азбуката арапската.....
.......
Точно.
Затоа реков јазикот на локалните Муслимани. Ако живееле на друг карј на империјата, на пример:
Ете, во Тунис. Како лебати, цело едно население што живее во некој сјебан крај, ќе научи јазик кој се збори од дватројца у некој град?
Училишта, книги, интернет?:pos:
Јазикот на тие Муслимани со кои живееш! Нели се изразив со фраза во која реков дека напраиле финта, која им успеала (ваљда). Тоа е, такви биле средновековните држави. Со строга нерамноправност, во духот на Средниот Век, секако:sneaky:
Blend into, напраиле.

Етимилогијата на македонскиот збор шкрет потекнува од гегскиот (албанскиот) збор ШКЈА, кој што означува словен.

Самите Албанци (геги) ги нарекувале етничките Македонци кои го примиле албанскиот јазик ШКЈА или СКЈА т.е. словени, за да се разликуваат од етничките Албанци. Но, шкрети нема само во Горна Река, туку албанизирани Македонци во најголем број живеат во Голо Брдо, околиите на градот Коњух (преименуван од Отоманците во Елбасан), Белград (преименуван од Отоманците во Берат), Горица (турски Корча), Бобовишта, Поградец, Девол, итн. Поконкретно, ШКЈА е термин кои гегите (Албанците) го користеле и за сите останати словенски народи. Српскиот етнограф Цвијиќ, забележал дека Албанците ги нарекуваат и Србите и Црногорците “само Шкја, Скја и никако поинаку“ ( J. Cvijić, Balkansko Poluostrvo, Beograd 1931, II, 31 i d., 61). Според етимилошкиот речник на хрватскиот и српскиот јазик, албанскиот збор shqa (шкја) означува словен (Petar Skok, Etimologijski rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika, JAZU, Zagreb 1973).

-Глигор Јовановски - ги познавав неговите родители, и двете албанци, пред 6 год научив дека овој мој пријател бил правнук на Јосиф Багери, не знаев порано, и затоа никогаш немам да му простам, затоа што за Јосиф сум научил од мојот тактко кој ми научи неколку песни на Јосиф....
Знам и многу други имиња, како да не ги знам имињата на моите роднини кои денеска се персоналитети во Скопје, но не сакам да спомнувам повеќе имиња, и дури и се извинувам на тие што ги спомнав, бидејќи граделе кариери и можеби не сакаат да се знае дека се албанци...
Но немам разбирање за нитуеден, затао што во вакви слободни околности не ја кажуваат нивната вистинска националност. Разбирам ако не ја кажуваат нивната националност, но немаат право да ја фалсификуваат националноста на нивните родители...
Јосиф багери голем дел од својот живот го поминал во бугарија тука издава весник и е голем борец за слободата на Албанците имам информации за него

Une jom Shqypeja e Shqypnis, Аз с'м албански орел,
Sqohi or zogt e trimis… Стани, о героична птицо…
Une jom shpeza e furrikut, Аз с'м надеждата на беднјака,
Epni dermen ma rrezikut; Дај отпор на опасността;
Mjaft ne t’erres n’vorfuni, Доста е т'мнина и бедност,
Sqohi trima, zogt e mi. Стани, смела моја птицо.
S’dua ktu uni me vdek! Искам тук да умра!
Po n’Shqypni atje ne Rek! Тук в Албанија, тук в Река!

Човек кога еднаш ќе го изгуби националното во себе и ќе прифати нешто друго веќе нема враќање назад .......... овие Ортодоксни Албанци се Ортодоксни но не се Албанци, бидејќи едноставно не се чувствуваат како такви, нивните дедовци/прадедовци биле Албанци но што е тоа толку битно Историјата и времето си го направиле своето и враќање назад нема ......... исто како што Грците асимилираа огромен број на Македонци во Егејска Македонија/Северна Грција... што ако дедо му на Јорго од Килкис(Кукуш) бил Македонец кога неговиот внук појма нема од Македонски и си се чувствува како горд Грк, исто и Бугарите ги асимилираа скоро сите Македонци во Пиринскиот дел ......... тоа е тоа враќање назад нема !
Инаку како и да било/е факт е дека Македонците и Албанците се едни две дијаметрално спротивни страни без скоро ниту една сличност ........... ај да тргнеме јазик и религија, потполно различни менталитет и култура пред се .............. Албанците си го ценат националното, без разлика на религијата и сл. и се држат меѓусебно ...... да признаам отсекогаш оваа карактеристика кај Албанците ме восхитувала, а кај нас никогаш ја немала, ја нема и нема ни да ја има !

Не верувам дека е тоа македонски збор, но не сум експерт.
Мене ми личи на албански, но исто и зборот Индијанец нема северноамериканско потекло, ниту зборот Италијанец има потекло од Латински или пак етрурски корени, како што зборот Француз нема латински, ниту галски корени.
Можеби според некој, споредбиве не се баш точно на место, но тоа не го менува фактот, што нив и да ги викаат Шкрети (односно со немакедонски збор), тие себе си одсекогаш си се сметале за Македонци. Тие немаат со генерации, никакво сеќавање дека некогаш се изјаснувале како нешто друго. ниту кај еден од нив.
Нивното вклопување во општествените текови на дваесетиот век, исто така беше проследено со стигматизацијата која мнозинството им ја наметнуваше, заради јазикот кој (не) го зборат.
Но, никогаш не биле Албанци, секогаш велат дека се Македонци. Шкрет, многу повеќе влегло во употреба од околината. Не е тоа нивно име (како што е кај Гораните).

Пак ќе кажам. Не сум експерт за називи, историја, ама гарантирам за нивната ориентација. Никогаш немале дилема.
--- надополнето: 7 февруари 2013 во 22:51 ---

Точно.
Затоа реков јазикот на локалните Муслимани. Ако живееле на друг карј на империјата, на пример:
Ете, во Тунис. Како лебати, цело едно население што живее во некој сјебан крај, ќе научи јазик кој се збори од дватројца у некој град?
Училишта, книги, интернет?:pos:
Јазикот на тие Муслимани со кои живееш! Нели се изразив со фраза во која реков дека напраиле финта, која им успеала (ваљда). Тоа е, такви биле средновековните држави. Со строга нерамноправност, во духот на Средниот Век, секако:sneaky:
Blend into, напраиле.

Искрено првпат слушам за некакви шкрети, што се тие? неко племе или ?
Пак, многу е мала веројатноста да се асимилирани во албанци кога никогаш не биле под албанска власт,.....

Таа финта што велиш ти нема смисла, пошто на турците не им било гајле дали зборуваат албански или македонски, како што кажав албанскиот бил стриктно забранет да се изучува......
--- надополнето: 7 февруари 2013 во 23:37 ---
Етимилогијата на македонскиот збор шкрет потекнува од гегскиот (албанскиот) збор ШКЈА, кој што означува словен.

Самите Албанци (геги) ги нарекувале етничките Македонци кои го примиле албанскиот јазик ШКЈА или СКЈА т.е. словени, за да се разликуваат од етничките Албанци. Но, шкрети нема само во Горна Река, туку албанизирани Македонци во најголем број живеат во Голо Брдо, околиите на градот Коњух (преименуван од Отоманците во Елбасан), Белград (преименуван од Отоманците во Берат), Горица (турски Корча), Бобовишта, Поградец, Девол, итн. Поконкретно, ШКЈА е термин кои гегите (Албанците) го користеле и за сите останати словенски народи. Српскиот етнограф Цвијиќ, забележал дека Албанците ги нарекуваат и Србите и Црногорците “само Шкја, Скја и никако поинаку“ ( J. Cvijić, Balkansko Poluostrvo, Beograd 1931, II, 31 i d., 61). Според етимилошкиот речник на хрватскиот и српскиот јазик, албанскиот збор shqa (шкја) означува словен (Petar Skok, Etimologijski rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika, JAZU, Zagreb 1973).

Схка од шкрети има гоооолема разлика, овој збор уште се употребува кај албанците, а значењето не знам конлретен збор на македонски но најверојатно е блиску зборовите: нечист, извалкан, запуштен....

Segde niz Balkanot kade imalo Pravoslavni Albanci se asimilirale .
Da ne bese taka , denes ke bea mnozinstvo albancite vo Crna Gora , Grcija i delovi od Juzna Srbija .
Da bevme site nie albancite so Pravoslvana religija , denes nema da ne imase .FAKT !

Човек кога еднаш ќе го изгуби националното во себе и ќе прифати нешто друго веќе нема враќање назад .......... овие Ортодоксни Албанци се Ортодоксни но не се Албанци, бидејќи едноставно не се чувствуваат како такви, нивните дедовци/прадедовци биле Албанци но што е тоа толку битно Историјата и времето си го направиле своето и враќање назад нема ......... исто како што Грците асимилираа огромен број на Македонци во Егејска Македонија/Северна Грција... што ако дедо му на Јорго од Килкис(Кукуш) бил Македонец кога неговиот внук појма нема од Македонски и си се чувствува како горд Грк, исто и Бугарите ги асимилираа скоро сите Македонци во Пиринскиот дел ......... тоа е тоа враќање назад нема !
Инаку како и да било/е факт е дека Македонците и Албанците се едни две дијаметрално спротивни страни без скоро ниту една сличност ........... ај да тргнеме јазик и религија, потполно различни менталитет и култура пред се .............. Албанците си го ценат националното, без разлика на религијата и сл. и се држат меѓусебно ...... да признаам отсекогаш оваа карактеристика кај Албанците ме восхитувала, а кај нас никогаш ја немала, ја нема и нема ни да ја има !

Се сложувам дека во вакви околности што денеска преовладуваат теренот не е поволен сите македонци со албанско потекло да излезат да ја искажат националност, или пак спротивно, албанец со македонско потекло.....
Мислам дека атмосферата е артифициелна и е таква што оневозможува релаксација на односите и искрено искажување на потеклото.....

Не се сложувам со тебе дека сме целосно диаметрално различни, сигурно и денска имаме многу мешани бракови кои се кријат, мислам дека намерно има пропаганда која не тера да мислиме дека сме различни, мора да признаеме дека медиумите па и политиките вршат огромно миење на мозоци, и наивно е да тврдиш дека ти не си бил под тоа влијание, секој бил, не можеме да избегнеме за жал......

Не се сложувам и дека албанците го ценат националното, исти сме, мене пак ми личи дека вие повеќе се држите меѓу себе, тоа е предрасуда пред се......
--- надополнето: 7 февруари 2013 во 23:49 ---
Segde niz Balkanot kade imalo Pravoslavni Albanci se amilirale .
Da ne bese taka , denes ke bea mnozinstvo albancite vo Crna Gora , Grcija i delovi od Juzna Srbija .
Da bevme site nie albancite so Pravoslvana religija , denes nema da ne imase .FAKT !

Тоа не тоа не можеме да го знаеме, можеби така немуслимани ќе имавме поголема подршка од западњазиве, ќе имавме сопствена црква.....
Денеска иако сме муслимани имаме поголема подршка од западот повеќе од многу балкански земји, замисли да бевме католици или ортодоксни........резултат = грците ќе беа децении позади нас.....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom