Шопската салата чиjа била?
Непостоечки спор.
Некоj погоре веке написа - во краjот на 50-те Бугариjа прави чекори за развоj на туризмот. Креирана е компаниjата "Балкантурист", коjа гради хотели, курорти, ресторани и все поврзано со туризмот. Се мисли и за фирмени специалитети и тогава е создадена и шопската салата, на базата на популарни во Бугариjа продукти. Во оригинал наjотдолу са доматите (при вас вероватно парадајз), отгоре са краставиците, наjотгоре е сиренето - БЕЛО, ЗЕЛЕНО, ЦРВЕНО (знамето на Бугариjа).
Оттам салатата става омилена на много туристи от Източна Европа, наjвеке мегу Чесите и Словаците. И денеска кога отидете во Прага или Карлови Вари, Братислава или Брно во секоj ресторан ке ви предложат и Шопска салата.
Инако самите Шопи са немали поим как се прави таа салата. Прво, регионот во коj живеат не е добар за овоштието кое се користи - климатот и почвите не са добри. Виж, картофи и зеле стават. Второ, до преди 40-50 години Шопите са мислиле дека доматите се користат кога са зелени. Црвените домати са биле давани на свинете.
Leandra, кога во Русе од виенски архитекти са градени модерните днес при вас неокласични згради, Скопиjе е било обично село.