Проект на владата за самовработување

Член од
28 март 2006
Мислења
17.900
Поени од реакции
12.446
...................
1. Еве ти податок цитирам: Во периодот од 2007 до 2011 година со проектот за самовработување се вработиле 3996 невработени лица, а во 2012-та 900 луѓе. Преку 70 % од регистрираните фирми преку овие мерки се се‘ уште активни на пазарот на трудот и во дел од нив се остварени дополнителни вработувања на невработени лица од евиденцијата на невработени на АВРМ.
Ова не се конкретни податоци туку информации пласирани да ги оправдаат проектите. Колку од нив преживуваат со оглед на фактот што е потешко да затвориш фирма отколку да отвориш, колку од нив имааат нормален профит за нормално покривање трошоци и плата...во период од 6 години, по години е голем знак прашање. Потребни се податоци, сумари и проценки на одржливост на еден проект.
Ако овој и овие проекти се успешни веќе 6 години зошто сме втори по најголема невработеност кај младата популација во светот? Зошто сме први во Европа по севкупна невработеност? На дното сме по социјална сигурност, а на врвот по побарувачка за странски пасоши во % од население.
Впрочем зошто лицето не смее повторно да се евидентира како невработен во време од 4 години?

Ова што е напишано за владините програми за вработување во Африка важи и за Македонија. Се надевам како економист подобро од мене знаеш што значи мониторинг, евалуација, одржливост и долгорочен бенефит на еден програм или проект.
However, the track record of many programmes is poor and coverage is low.
  • Responsibilities for youth employment policies are split between too many government actors with insufficient co-ordination among them;
  • Lack of data and understanding of the challenges young people face, especially in the informal sector;
  • Lack of evidence on what really works and therefore programmes that are poorly designed and funded;
  • Piecemeal programmes that are not sufficiently comprehensive to address all the major bottlenecks that hold young people back.
Despite abundant international reporting on ALMPs, evidence of long-term benefits and cost-effectiveness is insufficient, as most programmes remain largely unmonitored and unevaluated.Any programme aimed at bringing young people into employment is based on an assumption of what the main obstacles to youth employment are and how they can best be removed given the country context and target group. Implementation puts these assumptions to the test and most often reveals additional factors that had not been taken into account at the planning stage. Without good monitoring and evaluation, however, these additional factors remain in the dark.
Не се согласувам ич со тебе дека 5000 луѓе што отвориле компании во време на криза и 70% уште се активни дека е безначеан податок. Зошто има и други индиректни мерки што потикнуваат вработеност
индиректна вработеност од овој проект? Да кажеш бенефит од фирмите кои државата ги води како загубари Охис, Тутунски, Емо...кои апсорбираа и директни и индиректни вработувања и можат да остварат големи приходи и за себе и за буџетот, добро. ама овие луѓе-фирми...

Чичко Кумплунг

деца на транзицијата
Член од
3 декември 2011
Мислења
4.194
Поени од реакции
4.400
Зашто да не ти дадат? Во Агенција за вработување кога идеш да се пријавуваш не ти бараат книшка у која партија си. Идеш се пријавуваш фигурираш 6 месеца како невработен ако сакаш бизнис да си отвориш државата ти дава пари и ти вика на отвори си што сакаш и работи. До кога со тие муабети со книшките бе...у администрација и у Бунарџик ако вработуваат со книшки и за ова ли книшки бараат?
Кај нас во држава книшките немаат рок на траење, заувек ќе е така ;)

Јас мислам дека привелигирани се тие што вкусувале нечив задник.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
p.s.
najmalku pola od tie kao aktivnite firmi se spremni za zatvaranje,ama narodot nema pari da gi zatvori. ke gi oderat so zaostanati pridonesi i raznoraznii kurcipalci,pa poarno ja vleckaat firmata kako aktvivna,nitu ima promet nitu nesto se plaka. Site cekaat državata sama da gi zatvori,taka najeftino ke projdat.
И ти мислиш дека државата ова го прави со цел бизнисите да не успеат, да пропаднат и да неможат да ја затворат фирмата?! До кога бе со песимистичкиве муабети без основа? До кога? Државата ова го прави со цел да има незадоволни граѓани што ќе им пропаднат бизнисите и после тоа да ти дотепа со ''курци палци'' ко што викаш ти? Безвезе ти е муабетов ако убаво те разбрав на што мислиш пошто у шифри ти е :).
--- надополнето: 6 февруари 2013 во 17:08 ---
Кај нас во држава книшките немаат рок на траење, заувек ќе е така ;)

Јас мислам дека привелигирани се тие што вкусувале нечив задник.
Одсекогаш било така и ќе биде така само што се генерализира дека мора у се па и во проектов самовработување... Па другарчево не е у ниедна партија и нема поима од политика па си зема пари еве го количе ново си зема а утепан беше за автобус немаше.У комунизам коа дознале дека дедо ми немал книшка 3 месеци не земал плата а после 3 месеци намалена му била. Книшка бе другар тоа е је*еш му матер. Стандардите се поставени одамна. ;)

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Na firerot itekako mu e jasno deka od ova brašno ne biva leb,ama aj,malce da im gi izmačka očite na slepcite. Vo makedonija biznis se otvara so partiski blagoslov i so rezerviran(da ne kažam platen) tender ili slično. Sve ostalo e bato veter i magla.
:tapp:

Чичко Кумплунг

деца на транзицијата
Член од
3 декември 2011
Мислења
4.194
Поени од реакции
4.400
Na firerot itekako mu e jasno deka od ova brašno ne biva leb,ama aj,malce da im gi izmačka očite na slepcite. Vo makedonija biznis se otvara so partiski blagoslov i so rezerviran(da ne kažam platen) tender ili slično. Sve ostalo e bato veter i magla.
Се согласувам.
Пример, на еден другар, татко му сакаше да си отвори сопствен бизнис. И дотичниот министер за финансии, бараше пари за да даде некоја си дозвола што е потреба за отварање на тој бизнис.
И таткото на другаров не даде пари, и така пропадна тоа...

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Чек за кој фирер зборуваш? Има илјада маани и недостатоци и грешки во најголем дел (а кој ги нема) ама ''фиреров'' ти дава пари од буџетот што го полниш ти, јас,сите на форумов...и ти вика немаш работа. Еве ти пари работи. Е па извини сите што земаат се слепци ти си најпаметен се знаеш :tapp:.
--- надополнето: 6 февруари 2013 во 17:22 ---
Се согласувам.
Пример, на еден другар, татко му сакаше да си отвори сопствен бизнис. И дотичниот министер за финансии, бараше пари за да даде некоја си дозвола што е потреба за отварање на тој бизнис.
И таткото на другаров не даде пари, и така пропадна тоа...
А ако има интерес ете зашто не зема книшка? Ако у некоја таква бранша сакаш да успееш снаоѓај се. Ама пак индивидуални случаи се тоа неможеш од еден случај да имаш изградено мислење и став и да речеш е така е ...Па у комунистичко време сељаци од планина ги симнале луѓе ги направиле од партија знам еден од Маврово е од тоа селата усвет у селото таму немаат телефон ама кажи му дека е сељак ќе ти ја извади душата, четворособен стан има у сред Центар. Тоа е бе другар ќе се снаоѓаш такво е времето. Како народ сме такви.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ke ti kažam sto e fintata,firerot i glavašite okolu nego dobro znaat deka 99% od tie slepcite sto ke se nafatat ke zatvorat,ke im nakarikaat i kamatička na tie 3000 evra koga ke dojde redot da gi vratat,pa ono dokumenti i pari za otvaranje i zatvaranje,ponekoj dinar za doprinos......ehej,žetva be. Samo slepcite se premnogu glupi ova da go razberat,koga ke dojde vreme na naplata se ke im se razjasni.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.900
Поени од реакции
12.446
Чек за кој фирер зборуваш? Има илјада маани и недостатоци и грешки во најголем дел (а кој ги нема) ама ''фиреров'' ти дава пари од буџетот што го полниш ти, јас,сите на форумов...и ти вика немаш работа. Еве ти пари работи. Е па извини сите што земаат се слепци ти си најпаметен се знаеш :tapp:.
епа тоа де, со пари од приватниците и работниците. Со туѓи пари и со стални зајмувања лесно е да и купам ефтино ланче на швалерката, за возврат да ја опнам. Со свои нема ни да ме погледне.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Ke ti kažam sto e fintata,firerot i glavašite okolu nego dobro znaat deka 99% od tie slepcite sto ke se nafatat ke zatvorat,ke im nakarikaat i kamatička na tie 3000 evra koga ke dojde redot da gi vratat,pa ono dokumenti i pari za otvaranje i zatvaranje,ponekoj dinar za doprinos......ehej,žetva be. Samo slepcite se premnogu glupi ova da go razberat,koga ke dojde vreme na naplata se ke im se razjasni.
И по кој основ треба да ти се верува на кажаново. Тебе ова ти се заснова на претпоставка така? Ти мислиш дека Грујо и Ставре мислат така и така? Значи претпоставуваш а ни ја ни ти незнаеме така? Ја ти давам факт другаров немаше пари за автобус сега бизнисшчето му е топ премногу задоволен. Ти ми даваш претпоставка у стил Кардашијан знае дека ќе се е*е вечер ама незнае у која позиција ради стомакот што и е пораснат. Дај факт а претпоставки ако одиме можеме да имаме за се и сешто.

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
*LION* брат овие се аматери за тебе ти работиш професионално и со искуство си неможат да те разберат они џабе се трудиш ;)

Чичко Кумплунг

деца на транзицијата
Член од
3 декември 2011
Мислења
4.194
Поени од реакции
4.400
ALoTt

А зашто бе да вади книшка за свој сопствен бизнис, од свои пари финансиран? До кога ќе биде така во оваа држава? Нели они трубат на Сител како работите идат на подобро?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
И по кој основ треба да ти се верува на кажаново. Тебе ова ти се заснова на претпоставка така? Ти мислиш дека Грујо и Ставре мислат така и така? Значи претпоставуваш а ни ја ни ти незнаеме така? Ја ти давам факт другаров немаше пари за автобус сега бизнисшчето му е топ премногу задоволен. Ти ми даваш претпоставка у стил Кардашијан знае дека ќе се е*е вечер ама незнае у која позиција ради стомакот што и е пораснат. Дај факт а претпоставки ако одиме можеме да имаме за се и сешто.
Hihi,kade dobil tender? Top biznišče? Hihi.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
1.Ова не се конкретни податоци туку информации пласирани да ги оправдаат проектите. Колку од нив преживуваат со оглед на фактот што е потешко да затвориш фирма отколку да отвориш, колку од нив имааат нормален профит за нормално покривање трошоци и плата...во период од 6 години, по години. Тоа се нарекува податоци, сумари и проценки на одржливост на еден проект.
И мора ли и ти и другите кога некој ќе каже дека сме црна дупка за економија, секогаш да напаѓате со некојаси политика?

2.Ако овој и овие проекти се успешни веќе 6 години зошто сме втори по најголема невработеност кај младата популација во светот? Зошто сме први во Европа по севкупна невработеност?На дното сме по социјална сигурност, а на врвот по побарувачка за странски пасоши во % од население.
Впрочем зошто лицето не смее повторно да се евидентира како невработен во време од 4 години?

3.важи и за Македонија. Се надевам како економист подобро од мене знаеш што значи мониторинг, евалуација, одржливост и долгорочен бенефит на еден програм или проект.

4.индиректна вработеност од овој проект?
5. Да кажеш бенефит од фирмите кои државата ги води како загубари Охис, Тутунски, Емо...кои апсорбираат и директни и индиректни вработувања и можат да остварат големи приходи и за себе и за буџетот, добро. ама овие луѓе-фирми...
1. Ти вика се уште се активни на пазарот на трудот значи уште плаќаат придонеси и се водат како вработени. Имаше податок објавен на вести колку од тие лица што отвориле компании после извесно време вработиле уште едно или повеќе лица а добар процент беше. Сигурно ако му е лошо нема да вработи уштеедно или повеќе лица. Што треба сега Биланс на Состојба, Биланс на успех, паричен тек, ревидирани финансиски извештаи да објавуваат ? Инаку ако имаа некој подетални анализи слободно нека ги објават но од тие проценти што ги кажааа нема теорија да имаа лоши финансиски извештаи, кога зборам мислам на тие 70% што уште работат не на тие што веќе не работат. Инаку на Запад стапката на успешност на ново отоврени бизниси не е повеќе од 15% !
2. Не можеш сите лоши перформанси на македонската економија да ги префрлиш на оваа влада која ја спука светска криза и европска должничка криза. А за невработеноста од 38% 2005 година сега е е околу 30% . И тоа во време на криза. За разлика од нас Земји со невработеност под 10% во Еу пред кризата сега имат невработеност од над 25% (Шпанија,Грција,)исто и Србија итн.
Шпанија и Македонија имаат ист степен на невработеност на младите сега од 55% ама , ама од кај ние почнавме а од каде Шпанија!
3. многу добро знам што значат тие поими и многу повеќе од нив. Ама ме нервираат работи кога некој до вчера леб немал да јаде од ''успешни'' економски политики денеска во услови на криза бара преку леб,бара погача. А во друго време кога само се затвараа фабрики и ниедна светска позната Мулти Национална Компанија не инвестираше во Македонија. Тогаш топ беше и тоа пази во услови на експанзија на светската економија. Сега кога пукна криза во цел свет им текна за секое влакно на јајцето да се фатат. Сите фабрики во Бунарџик и други зони се донесени во време на светска економска и европска должничка криза од 2007 па наваму! А пред 2006 во услови на светска економска експанција колку фабрики на познати МНК се отворија во Македонија? Збори некој за тоа ? Рамстор го донесоа браво! додека Балканот и Средна и источна европа носеа светски познати компании ние го донесовме рамстор. И тоа по 20 евра по квадрат продажба на земјиште во директна спогодба во 4 очи во центар на град!
4. Кога мислев на други индиректни мерки на вработеност мислев на други мерки што потикнуваат вработеност дека не е само овој проект. А индиректна вработеност од овој проект може да да се каже и директна вработеност од овој проект се сите што што вработиле по уште најмалку уште еден во нивниот бизнис.
5. Тоа се загубари кој не можат да се продадат и кој треба во стечај да идат, за какви вработувања какви големи приходи во буџет збориш кога секоја година тие компании (загубари)не чинат над 40 милиони евра загуба секоја година. А последните 10 години само направија загуба од над 300 милиони евра. Државата поефтино ќе ја чини да им дава плата и да седат дома работниците на тие фарики отколку да глумат дека работат нешто.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
епа тоа де, со пари од приватниците и работниците. Со туѓи пари и со стални зајмувања лесно е да и купам ефтино ланче на швалерката, за возврат да ја опнам. Со свои нема ни да ме погледне.
И сега испадна лошо е што државата ти дава пари за да отвориш бизнис? Другаров последна шанса во животот му беше да направи нешто, имаше надеж изгубено од сиромаштија преку тасе му беше се. Тркалото му се сврте го гледам со колата само шиба наваму натаму. Не ми е јасно неможам да резонирам давате претпоставка ваша а немате факт каде еден, двајца, пет, десет....ради х причини пропаднале во бизнисот. Па нормално дека некој од овие ќе пропадне во бизнисот не се сите исти ако незнаеш да работиш ќе пропаднеш за тоа не ти е крив ни петко ни јанко ни станко туку ти си крив што за ку* не те бива. Затоа држана напраивме пред 20 години зошто за нас никогаш ништо не чинело и секогаш сме со мисла дека од нас нема да биде ништо. Неуспешни востанија ни е*але матер у ген не искинале.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
И сега испадна лошо е што државата ти дава пари за да отвориш бизнис? Другаров последна шанса во животот му беше да направи нешто, имаше надеж изгубено од сиромаштија преку тасе му беше се. Тркалото му се сврте го гледам со колата само шиба наваму натаму. Не ми е јасно неможам да резонирам давате претпоставка ваша а немате факт каде еден, двајца, пет, десет....ради х причини пропаднале во бизнисот. Па нормално дека некој од овие ќе пропадне во бизнисот не се сите исти ако незнаеш да работиш ќе пропаднеш за тоа не ти е крив ни петко ни јанко ни станко туку ти си крив што за ку* не те бива. Затоа држана напраивме пред 20 години зошто за нас никогаш ништо не чинело и секогаш сме со мисла дека од нас нема да биде ништо. Неуспешни востанија ни е*але матер у ген не искинале.
Hihi.

Kajgana Shop

На врв Bottom