Технологија и Господ

• Креатор на темата Креатор на темата Toreador
  • Време на започнување Време на започнување
Да ти цитирам ајети и хадиси кои императивно ја налагаат науката и нејзините достигнувања ќе ги игнорираш како по обичај. Ќе ти постирам нешто друго накратко, а тоа е само капка од големиот океан.

Ваил Дурант во делото „Историјата на цивилизацијата“ истакнува:

„Две стотини и петнаесет години по хиџрата, абасидскиот халиф Ме’мун ја основал „Куќата на мудроста“ (Бејтул-хикмех) во Багдад и опремил астрономски обсерваториум и јавна бибилотека за која одвоил 200 000 динари. Исто така собрал голем број на учени луѓе кои ги познавале странските јазици и разните научни дисциплини, како што се Хонаин, Бакхтешо, Ибн Тарик, Ибн Мукаффа, Хаџџаџ бин Матар, Сиргис Рааси и други, издвојувајќи голема сума на парични средства за нивната работа, праќајќи ги низ целиот свет да бараат книги за медицината, математиката, убавата книжевност и другите науки на хинду, пахлеви, салдеан, старосиријски, грчки, латински и старо персиски јазик.“

Да ти цитирам ајети и хадиси кои императивно ја налагаат науката и нејзините достигнувања ќе ги игнорираш како по обичај. Ќе ти постирам нешто друго накратко, а тоа е само капка од големиот океан.
Не игнорирам ништо јас, напротив. Дали не е точно кажаново:
Технологијата и науката функционираат преку преиспитување, самокритичност, надградување и докази, исламот од друга страна забранува преиспитување на тоа што е кажано во неговата света книга, ја исклучува секоја можност за да биде надграден и прилагоден, критиката ја казнува со смрт а доказот го заменува со вера - слепо верување во догма.
?

Сериозно, исламот нема ништо против технологијата ако таа оди во прилог на човештвото.
Јас лично мислам дека не треба да ја користиме технологијата и да оставиме така како што е бидејки со техногијата иде паралелно развој, знаење а тоа знаење може да побие некои библиски теми и ке се збуниме многу ,најдобро да ја оставиме технологијата и да си живееме како мамути. но мене кој ме прашува

Не игнорирам ништо јас, напротив. Дали не е точно кажаново:
?

Игнорираш и тоа како, а кажаното воопшто не е точно, бидејќи ние основата ја црпиме од Кур'анот и врз таа основа и те како се надградуваме со текот на времето.
--- надополнето: 2 февруари 2013 во 22:16 ---
Јас лично мислам дека не треба да ја користиме технологијата и да оставиме така како што е бидејки со техногијата иде паралелно развој, знаење а тоа знаење може да побие некои библиски теми и ке се збуниме многу ,најдобро да ја оставиме технологијата и да си живееме како мамути. но мене кој ме прашува

Си ме цитирала , а незнам зошто. Ќе бидеш ли љубезна малце да го поедноставиш твојот став бидејќи навистина не можам да ти ја доловам поентата .

христијаните можат да си ја користат технологијата затоа што и ние сме ја измислиле нели?
Sto bese Volter koj vaka kleveti po hristijanstvoto:

"Ne postoje sekte u geometriji."
"Kršćanstvo je najsmješnija, najapsurdnija i najkrvavija religija koja je ikada zarazila svijet ... Istinski Bog ne može biti rođen od djevojke, ili umrijeti obješen, ili biti pojeden u komadiću tijesta."
Voltaire

Те молам кажи ми дека тролаш... :ROFLMAO:

Ваил Дурант во делото „Историјата на цивилизацијата“ истакнува:

„Две стотини и петнаесет години по хиџрата, абасидскиот халиф Ме’мун ја основал „Куќата на мудроста“ (Бејтул-хикмех) во Багдад и опремил астрономски обсерваториум и јавна бибилотека за која одвоил 200 000 динари. Исто така собрал голем број на учени луѓе кои ги познавале странските јазици и разните научни дисциплини, како што се Хонаин, Бакхтешо, Ибн Тарик, Ибн Мукаффа, Хаџџаџ бин Матар, Сиргис Рааси и други, издвојувајќи голема сума на парични средства за нивната работа, праќајќи ги низ целиот свет да бараат книги за медицината, математиката, убавата книжевност и другите науки на хинду, пахлеви, салдеан, старосиријски, грчки, латински и старо персиски јазик.“
На своите почетоци и во првите неколку века, исламот беше прогресивна, напредна религија.Toј период на исламот заврши кога некаде во 10 - 11 век преовлада теократското движење над филозофското.

На своите почетоци и во првите неколку века, исламот беше прогресивна, напредна религија.Toј период на исламот заврши кога некаде во 10 - 11 век преовлада теократското движење над филозофското.

Не бе Лет3, зарем забораваш дека муслиманите беа носители на култура и цивилизација се до паѓањето на андалузискиот хилафет а напоредно со тоа и османлискиот. Вистина е дека последниов век муслиманите генерално зедено се западнати во една длабока декаденца, благодарение на неследењето на Куранско - Хадиските поставки.
--- надополнето: 2 февруари 2013 во 22:28 ---
А Куранот па ептен се совпаѓа со модерната наука. Спермата се создава во кичмата, расцепување на Месечината на пола... ихааа... :icon_lol:

Ајде вака набрзинка замисли си дека седиме на кафе муабет:) и јас те прашувам: -Веруваш ли дека Куранот е Божјо дело или Мухаммед а.с. го напишал?

А Куранот па ептен се совпаѓа со модерната наука. Спермата се создава во кичмата, расцепување на Месечината на пола... ихааа... :icon_lol:

Toa se mudzizi. Nekoj mrtov podignal (Isa a.s-Isus).
Vo Mudzizata-Cudoto ili veruvas ili ne veruvas.
No fakt e deka Islamot i Muslimanite nikogas ne bile protiv naukata i tehnologijata. Denes mozebi e podruga slikata i toa e fakt,ama postojat vreminja koga Islamot naukata ja prosiri niz Evropa.

Не бе Лет3, зарем забораваш дека муслиманите беа носители на култура и цивилизација се до паѓањето на андалузискиот хилафет а напоредно со тоа и османлискиот. Вистина е дека последниов век муслиманите генерално зедено се западнати во една длабока декаденца, благодарение на неследењето на Куранско - Хадиските поставки.
Па кога падна муслиманскиот калифат?

Toa se mudzizi. Nekoj mrtov podignal (Isa a.s-Isus).
Vo Mudzizata-Cudoto ili veruvas ili ne veruvas.
No fakt e deka Islamot i Muslimanite nikogas ne bile protiv naukata i tehnologijata. Denes mozebi e podruga slikata i toa e fakt,ama postojat vreminja koga Islamot naukata ja prosiri niz Evropa.
Точно, тоа време се вика Златното доба на Исламот и завршило пред неколку века.
Ајде вака набрзинка замисли си дека седиме на кафе муабет:) и јас те прашувам: -Веруваш ли дека Куранот е Божјо дело или Мухаммед а.с. го напишал?
Верувам (или сигурен сум) дека го напишал неук човек со бујна фантазија.

:)

Точно, тоа време се вика Златното доба на Исламот и завршило пред неколку века.

:)

Toa vreme se ragja povtorno.Muabetot mi bese deka Islamot od pocetokot baral i pottiknuval na nauka,sto ne se pameti takva doba kaj hristijanite. Sosema obratno. Znaeme site kako minuvale naucnicite so crkvata.
Ili sto bi rekol Robert G. Ingersoll:

"Ako je Krist doista rekao 'Nisam došao donijeti mir nego mač', to je jedino proročanstvo u Novom Zavjetu koje se doslovce ispunilo."
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_G._Ingersoll

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom