Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Првиот е поубав

И двата са неисперени и несликани од бизнисмени, а од обични човеци. У живо гарант и 2та са оште поарни...
Вторио плус е од госпоѓа....
--- надополнето: 2 февруари 2013 во 19:47 ---
Реално е премалку, јас зборев со некои луѓе и наводно доколку дигитално се враќани километрите, сеуште стојат реалните на некој чип, можело преку конекција со компјутер да се провери.

Па ќе го истражам тој аспект. Не зборам за овој џип, него општо. :)

Значи километрите се чуват на 3 места. Шалт табла, клуч. и лајт модул (компјутерчето шо регулира светлата) Барем кај бмв е така. И сега, најчесто ги враќат на шалт таблата само, а на другите места остануват несменени.... Е сега, човек шо си разбира од враќајне километри, ретрофит на елементи у кола, и препрограмирајне на ЕКУ ќе ги врне на сите 3 места и никојпат нема да знаеш дали ти са оригинални километрите или не са... (Така е за БМВ, за другите коли не знам).. .
Може со сообраќајна на твое име, и лична карта да идеш у Маккар и да ти кажат у кој сервис е била и на колко километри е била коа е флезела у сервис. Јас така направих со мојто БМВ на првио сервис у Македонија. :)

Ваков џип со 140.000 поминати,2000 година за 7000 евра??Нели ценава е прениска,или така ми се чини.Скапани голфови тројки одат за 3000 евра,па и повеќе,а не па Мерцедес 2000 година за 7000 евра.Треба да си луд да го купиш.
Toj sto e za golf golf ke si zeme,toj sto e za gip gip ke si traži. Za održuvanje na ovoj treba vo sekoe vreme edna vreka pari da se ima vo rezerva.
--- надополнето: 2 февруари 2013 во 20:06 ---
Лесно тие 200.000-250.000 преминуваат во повеќе километри.А ако е странска регистрација тогаш е во ред,со се царини,регистрации ќе испадне преку 8500 евра.Еми колку сакаш да трошат,џип е,не е тико.Треба гориво да се движи тоа.Испаѓа во ред цената,али остануваат проблем километрите.140.000 км,ептен малку.Онака анализа правам,не дека ќе го купувам.
--- надополнето: 2 февруари 2013 во 19:38 ---

Првиот е поубав
Kilometrite se najmaliot problem. Najčesto ovakvi vozila se predhodno salata napraveni,od 3 vo edno sklopuvani vo Bugarija i dovleckani kaj nas.

Реално е премалку, јас зборев со некои луѓе и наводно доколку дигитално се враќани километрите, сеуште стојат реалните на некој чип, можело преку конекција со компјутер да се провери.

Па ќе го истражам тој аспект. Не зборам за овој џип, него општо. :)

Најверојатно секоја кола што се увезува кај нас,километрите се враќаат тука.Бидејќи во ЕУ земјите е недозволено,и се смета за вид на превара.А тоа некој што се разбира повеќе во електроника,лесно ќе провери дали се точни километрите,мада треба и опрема за вакви пософистицирани возила.
--- надополнето: 2 февруари 2013 во 20:12 ---
И двата са неисперени и несликани од бизнисмени, а од обични човеци. У живо гарант и 2та са оште поарни...

И госпожата да не оди во пакет.Се зафркавам,кај смее Мерцедес да не е арен

Најверојатно секоја кола што се увезува кај нас,километрите се враќаат тука.Бидејќи во ЕУ земјите е недозволено,и се смета за вид на превара.А тоа некој што се разбира повеќе во електроника,лесно ќе провери дали се точни километрите,мада треба и опрема за вакви пософистицирани возила.
Ako e dizel 100% deka sve e butano.Kaj nas sve e so 120-150.000km realno imaat po 300-500.000km. Benzincite poveketo se so realni km,barem pomalite kolicki koi i na zapad ne gi vozat mnogu.

Дури и ако го купеш од првио газда со сервисна книшка?

Се прават нови книшки,не е тоа нешто страшно.Се фалсификуваат.Не го прочитав делот за првиот газда.

Дури и ако го купеш од првио газда со сервисна книшка?
E toa koga na zapad sam ke si go kupiš,samo golf4 1.9tdi naprimer so realni 150.000km e poskap tamu nego kaj nas uvezen so butani duplo ili troduplo poveke kilometri.
p.s.
Vo BG za 5 evra ti pravat servisna kako original za bilo koe vozilo,pa duri so izliten izgled bas da izgleda deka e stara ama ic da ne se poznava deka e falc.
:D

E toa koga na zapad sam ke si go kupiš,samo golf4 1.9tdi naprimer so realni 150.000km e poskap tamu nego kaj nas uvezen so butani duplo ili troduplo poveke kilometri.
Така е. Јас не сам купувал коли за бизнис. Јас сам си купувал коли за мен. И ниедна не е била евтина.
--- надополнето: 2 февруари 2013 во 20:18 ---
Се прават нови книшки,не е тоа нешто страшно.Се фалсификуваат.Не го прочитав делот за првиот газда.
Јас од бизнисмени коли не купувам. Германец, човек приватен не праа такви шашми.

p.s.
Vo BG za 5 evra ti pravat servisna kako original za bilo koe vozilo,pa duri so izliten izgled bas da izgleda deka e stara ama ic da ne se poznava deka e falc.
:D

Валволине,ти увезуваш ли коли?Дали е изводливо следново,да прашав.На пример одам во Германија,за 700-1000 евра наоѓам иста Брава како мојата,со иста боја.Легално купена од таму,да можам да ги поминам границите.Ја носам во Македонија,ама не ја царинам,не ја регистрирам ништо,ја пикам во гаража.Ги ставам таблиците од сегашнава кола,и ја возам.Кога ќе дојде за регистрација,од увезената ги вадам таблите ги ставам на таа поокапаната само за регистрација.И возам.Не сум слушнал на некој да му се проверува број на мотор и на шасија.Али со таа кола од МКД нема испаѓање.Фактички ке имам две коли,во возна состојба,али не истовремено,разликата ќе биде само 5 минути.Вадење на таблиците.И од тие две,ќе можам да склопам една,што ќе тера многу километри.Секој резервен дел ќе го имам,и од лимарија,и од стакла,и од електроника буквално се.Дали е овоа изводливо,кајганаџии.

Ne ni pomisluvaj na takvi raboti. Ne daj boze nekoja sobrakajka da se desi ke te oderat i ke zavrsis u zatvor.
I kaj nas moze eftinka brava da najdes bez dokumenti ili stranska. Od gore ne moze sam da si ja doneses posto ke treba da stavis col,a ako ima col mora da ja carinis. Moze na crno da ti donese samo nekoj sto zivee tamu i ima vazecki dokumenti za prestoj pa moze da vozi so redovni tabli. A i onaka nema nikakva matematika da nosiš skapa e registracija i pat natamu navamu. Od Slovenija troskovi se 300-400evra Germanija 500-600 evra. Najubavo otkaci go bravoto i zemi si nesto poasalno. Ne gi biva.

Значи километрите се чуват на 3 места. Шалт табла, клуч. и лајт модул (компјутерчето шо регулира светлата) Барем кај бмв е така. И сега, најчесто ги враќат на шалт таблата само, а на другите места остануват несменени.... Е сега, човек шо си разбира од враќајне километри, ретрофит на елементи у кола, и препрограмирајне на ЕКУ ќе ги врне на сите 3 места и никојпат нема да знаеш дали ти са оригинални километрите или не са... (Така е за БМВ, за другите коли не знам).. .
Може со сообраќајна на твое име, и лична карта да идеш у Маккар и да ти кажат у кој сервис е била и на колко километри е била коа е флезела у сервис. Јас така направих со мојто БМВ на првио сервис у Македонија. :)

Едно појаснување.Километрите не се чуваат во клуч и во лајт модул,туку се запишуваат во ECU и нормално на шал таблата.Тоа привезокот што го мавташ ко опавче од зајко,не е ништо друго туку обичен трансмитер кој работи на 433Mhz,а сега поновите се на поголема фреквенција поради радио пречки во земјите во ЕУ.Клучот е кодиран,а кога ке се наведнеш кај бравата кај повекето коли има црвена точка или квадратче,а истото го имаш и на клучот.Кога ке го ставиш клучот во бравата,бравата го чита кодот од клучот и овозможува палење.Километражата на шал табла се менува многу лесно,додека да ја смениш во ECU е малку потешко бидејки внатре во ECU имаш два модула кои се викаат RAM и ROM.Едниот е READ ACESS MODULE кој ги чита сите сензори кои се наогаат на возилото,и ги прака до ECU,а другиот e READ ONLY MODULE каде батката со лаптоп се закачува н а него и преку него ги чита сите моментални параметри,односно состојбата на возилото.Е сега за да влезеш во RAM меморијата малку потешко зошто тоа ти е е еднакво на преинсталација на Виндоус,а за ROM меморијата не е проблем.Значи да резимираме,на шал табла ке ја вратиш километражата,ама у ECU пак си стои оригиналната километража.Затоа и вракањето на километри има две тарифи.Едната е 20 евра за на шал табла,а другата е 50-80евра во зависност од моделот на возилото.....

Затоа најубаво е да се однесе на сервис,да се приклучи на лаптоп и ке се знае целосната историја на возилото.Од ресетирање на ECU,вракани километри,сервис,итн,итн

Оште едно појаснувајне.... Одам у Маккар. Давам клуч и сообраќајна. Става го клучо у Читач и извади километрите на монитор. Колата беше вонка на паркинг.Како?

Второ, ако сменеш на БМВ лајт модул или шалт табла, требе да се препрограмира самата шалт табла и самио модул да го прифаќа ВИНо на колата... Зашо?

Трето: За секоја проблематична врска меѓу трите места, на БМВ на шалт таблаизлева точка. Како на сликата....

3362803-7.jpg

Оште едно појаснувајне.... Одам у Маккар. Давам клуч и сообраќајна. Става го клучо у Читач и извади километрите на монитор. Колата беше вонка на паркинг.Како?

Второ, ако сменеш на БМВ лајт модул или шалт табла, требе да се препрограмира самата шалт табла и самио модул да го прифаќа ВИНо на колата... Зашо?

Трето: За секоја проблематична врска меѓу трите места, на БМВ на шалт таблаизлева точка. Како на сликата....

3362803-7.jpg

И ти сето тоа си го гледал во сервисот на БМВ во Скопје?Браос не сум знаел дека може баш така да се влезе во сервис,освен ако не си некоја зверка јака или имаш јаки врски..А бе не заебајав во една Автомакедонија за еден килав Матиз не ме пуштија да влезам и тоа само за промена на масло........

И ти сето тоа си го гледал во сервисот на БМВ во Скопје?Браос не сум знаел дека може баш така да се влезе во сервис,освен ако не си некоја зверка јака или имаш јаки врски..А бе не заебајав во една Автомакедонија за еден килав Матиз не ме пуштија да влезам и тоа само за промена на масло........
Јадеш гомна по неоснована причина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom