Анкета: Будизам = Атеизам ?

Дали Будизмот е во суштина Атеизам?

• Вкупно гласачи
    71

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Ок ок, смирено... :)

За да не им избегаат прашањата на другите... еве:

Ако будизмот се занимава со „просветлување“ на човекот и се држи до тоа што рекол Буда: да не се само верува ами да се проверува, и исто така ако додадеме дека целта на аспирантот е да го избегне тркалото на инкарнација и да постигне нирвана: Со текот на N кругови на инкарнација, будистот или оној што ги практикува јога праксите на Истокот, ќе постигне Нирвана ако работел, така?
Што станува тој? Пробуден, Бог, Брама...?
Друго, брама е бог, состојба, врзан за време и простор и дали секој по одредено време може да стане брама?

Друго, каде во своите говори Буда зборува за создавањето на светот од некаков си КРЕАТОР како што го имаме во религиите што ни се нам малку подобро познати? Ќе може да ми одговори некој на овие прашања?
Исто така псотојат многу будистички школи од кои некои имаат „богови“ другите немаат... дали може да се разгледува будизмот во целина или мора да се анализираат разните школи, нивните философии и пракси па да се направи некаква анализа и крајна оцена што е што?

Имам уште така скокотливи прашања кои не ми дозволуваат да кликнам да или не на оваа анкета...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
До кога мислеш да трескаш глупости....Будизмот Е религија....
а тоа дали ти се свиѓа на тебе или не, тоа си е твој проблем
--- надополнето: 1 февруари 2013 во 13:58 ---

Брат, јас имам само една маана.....НЕ ЛАЖАМ
Gurdji зашто будистите не убиваат стаорци само за време на монсунските дождови?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Имам уште така скокотливи прашања кои не ми дозволуваат да кликнам да или не на оваа анкета...
Тоа ти е само изговор...на сите прашања се знае одговорот.

Проблемот со тебе и таквите како Ateist, MEDDLE, Ipsissimus, DBack (добро, тој може и е прав атеист) Lord Raven Donald Sikert Divider (едитирано од модератор)...што сакате да мудрувате овде на форумов, е што сите требе да дадете одговор НЕ, ама не ви дава Егото.
Ако гласате ДА , пропаѓаат во вода сите ваши дискусии досега, значи не сте атеисти него сте Будисти,вашиот Атеизам што го проповедате овде е во ствари чист Будизам

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Gurdji зашто будистите не убиваат стаорци само за време на монсунските дождови?
Брат, до кога мислеш да поставуваш прашања што немаат врска со религија.требе да ти отворат подфорум за бош прашања...
Оди гласај ајде....
--- надополнето: 1 февруари 2013 во 20:11 ---
Шо си таков бе ?

Сите си ги тагнал,а за мене само јавријата си пишал.Тагни ме и мене.
;)(y) ...ок...извини
Симпатичен си ми ...затоа....:P
Што направи со кучето....стана ли талемит....:pos:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ако ги знаеш, повели одговори ги... ;)
Нормлано со факти зошто и како...
Гласај прво......
Смешно е да бараш факти за нирвана....тоа е друга димензија.
за другото имам одговор али кога ќе гласаш

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Ако будизмот се занимава со „просветлување“ на човекот и се држи до тоа што рекол Буда: да не се само верува ами да се проверува, и исто така ако додадеме дека целта на аспирантот е да го избегне тркалото на инкарнација и да постигне нирвана: Со текот на N кругови на инкарнација, будистот или оној што ги практикува јога праксите на Истокот, ќе постигне Нирвана ако работел, така?
Што станува тој? Пробуден, Бог, Брама...?
Друго, брама е бог, состојба, врзан за време и простор и дали секој по одредено време може да стане брама?

Друго, каде во своите говори Буда зборува за создавањето на светот од некаков си КРЕАТОР како што го имаме во религиите што ни се нам малку подобро познати? Ќе може да ми одговори некој на овие прашања?
Исто така псотојат многу будистички школи од кои некои имаат „богови“ другите немаат... дали може да се разгледува будизмот во целина или мора да се анализираат разните школи, нивните философии и пракси па да се направи некаква анализа и крајна оцена што е што?

Не ме читаш до крај по се изгледа, па затоа постојано ми велиш: гласај. Ставете едно „И тоа и тоа, зависи од школата по се изгледа“ ќе гласам веднаш :)

П.С. Нирвана, друга димензија??? :facepalm: Ооок, друга димензија ќе да е...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Не ме читаш до крај по се изгледа, па затоа постојано ми велиш: гласај. Ставете едно „И тоа и тоа, зависи од школата по се изгледа“ ќе гласам веднаш :)

П.С. Нирвана, друга димензија??? :facepalm: Ооок, друга димензија ќе да е...
Абе многу работи не ти се тебе јасни...не само нирваната....
На толку фалење дека многу си читал..:facepalm:
Ти реков јас, со две секташки книги не се доаѓа до вистината.
и друго ќе ти кажам...и твојата секта има Будистичка основа, ама ти не си ја разбрал и мислиш дека си атеист...:pos:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Многу ми е мило кога ќе ми го спомнеш О.Т.О. како секта :) Тоа ми дава за право да ставам линк за да ако некој го интересира, да прочита што е што. Ние имаме се! И се нема потребата да ти објаснувам... Сигурно си прочитал од страната на Редот што е што. Ако те иритира телемата и О.Т.О. или јас...што да ти правам :)

Јас сум атеист во однос на твоето поимање на религија... секој е атеист тука во однос на твојата религија: мирисање трева, или гледање во сонце... Ти не може да зборуваш за религија, ниту за философија ниту за пракси. Немаш ниту основа, ниту пракса ниту знаење било какво. Премногу зборување како другите не разбираат нема да направи магично ти да почнеш да ги разбираш работите.
Ме потече со твоите едни исти муабети сосема надвор од темите... :) Никаде немаш дадено твое мислење, образложено поткрепено со факти... Секогаш „на тепање“ со другите... така се докажуваш?

Мирисање трева, е малку чудно, потсетува на наркомани, не си објаснил зошто мирисањето трева ти е религија, но се навикнав на твоето пишување без да си објаснуваш и да велиш „Оооо вие не сте достојни“ :LOL:
Онака, веслај :)

Реков што фали во анкетата и зошто не би гласал ... не ме отекувај. Не ја сметам за валидна анкетава поставена од тебе...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Мирисање трева, е малку чудно, потсетува на наркомани, не си објаснил зошто мирисањето трева ти е религија, но се навикнав на твоето пишување без да си објаснуваш и да велиш „Оооо вие не сте достојни“ :LOL:
Онака, веслај :)

Реков што фали во анкетата и зошто не би гласал ... не ме отекувај.
Заспан...тоа е цитат од Тесла, не дека јас измислувам топла вода...ама кој да разбере.
Не и фали ништо на анкетава...
Ќе измислиш триста чуда зошто да не гласаш...јас ти кажав зошто НЕ СМЕЕШ да гласаш....сам гроб ќе си ископаш ако гласаш, на мене ќе остане само да те затрупам со земја...:pos:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
:facepalm:
Тоа се прашања, да ги знаеше одговорите, немаше да ме заморуваш мене, ами ќе дадеше одговор и кога други ќе дојдеа случајно овде, и имаа дилема, ќе гласаа...
И реков тоа што мене или на некој друг ќе му велиш заспан/не разбираш не те прави тебе разбуден... обратно е. ;)

Туку остави другите да дадат мислење во однос на прашањата, може ќе ме „убедат“ да гласам на твојава анкета, иако те сметам за некомпетентен за поставување анкети, али демократија :) Телема, то е :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
:facepalm:
Тоа се прашања, да ги знаеше одговорите, немаше да ме заморуваш мене, ами ќе дадеше одговор и кога други ќе дојдеа случајно овде, и имаа дилема, ќе гласаа...
И реков тоа што мене или на некој друг ќе му велиш заспан/не разбираш не те прави тебе разбуден... обратно е. ;)

Туку остави другите да дадат мислење во однос на прашањата, може ќе ме „убедат“ да гласам на твојава анкета, иако те сметам за некомпетентен за поставување анкети, али демократија :) Телема, то е :)
Те боли што ги знам одговорите а....
чиста воља брат, одговарам на кој сакам и кога сакам...
Кога ќе „заслужиш“ тогаш и ќе добиеш одговор
Прочитај го трипати долниов пост...
Не и фали ништо на анкетава...
Ќе измислиш триста чуда зошто да не гласаш...јас ти кажав зошто НЕ СМЕЕШ да гласаш....сам гроб ќе си ископаш ако гласаш, на мене ќе остане само да те затрупам со земја...:pos:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Не гледам дека ги знаеш одговорите... Јас сум бил видовит. Ете, го правиш истото што реков дека ќе го правиш :)
Брат, ако знаеше, ти ќе одговореше. А бидејќи не знаеш, остави другите да дадат одговор на моите прашања!
А и да ги знаеше, немаше воопшто ништо да ме боли... човечкото знаење е за човекот. Така учиме нели... еден од друг. ;)

Бидејќи ти се замуабети со тоа кој сум јас и каков сум, јас ќе си ги копирам пак, за да не ми се загубат некаде по патот.

Ок, ете пак прашања во врска со анкетава:

• Ако будизмот се занимава со „просветлување“ на човекот и се држи до тоа што рекол Буда: да не се само верува ами да се проверува, и исто така ако додадеме дека целта на аспирантот е да го избегне тркалото на инкарнација и да постигне нирвана: Со текот на N кругови на инкарнација, будистот или оној што ги практикува јога праксите на Истокот, ќе постигне Нирвана ако работел, така? Што станува тој? Пробуден, Бог, Брама...?
  • Друго, брама е бог, состојба, врзан за време и простор и дали секој по одредено време може да стане брама?
  • Трето, каде во своите говори Буда зборува за создавањето на светот од некаков си КРЕАТОР како што го имаме во религиите што ни се нам малку подобро познати? Ќе може да ми одговори некој на овие прашања?
  • Исто така псотојат многу будистички школи од кои некои имаат „богови“ другите немаат... дали може да се разгледува будизмот во целина или мора да се анализираат разните школи, нивните философии и пракси па да се направи некаква анализа и крајна оцена што е што?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Не гледам дека ги знаеш одговорите... Јас сум бил видовит. Ете, го правиш истото што реков дека ќе го правиш :)
Брат, ако знаеше, ти ќе одговореше. А бидејќи не знаеш, остави другите да дадат одговор на моите прашања!
А и да ги знаеше, немаше воопшто ништо да ме боли... човечкото знаење е за човекот. Така учиме нели... еден од друг. ;)

Бидејќи ти се замуабети со тоа кој сум јас и каков сум, јас ќе си ги копирам пак, за да не ми се загубат некаде по патот.

Ок, ете пак прашања во врска со анкетава:

• 1 Ако будизмот се занимава со „просветлување“ на човекот и се држи до тоа што рекол Буда: да не се само верува ами да се проверува, и исто така ако додадеме дека целта на аспирантот е да го избегне тркалото на инкарнација и да постигне нирвана: Со текот на N кругови на инкарнација, будистот или оној што ги практикува јога праксите на Истокот, ќе постигне Нирвана ако работел, така? Што станува тој? Пробуден, Бог, Брама...?
  • 2 Друго, брама е бог, состојба, врзан за време и простор и дали секој по одредено време може да стане брама?
  • 3 Трето, каде во своите говори Буда зборува за создавањето на светот од некаков си КРЕАТОР како што го имаме во религиите што ни се нам малку подобро познати? Ќе може да ми одговори некој на овие прашања?
  • 4 Исто така псотојат многу будистички школи од кои некои имаат „богови“ другите немаат... дали може да се разгледува будизмот во целина или мора да се анализираат разните школи, нивните философии и пракси па да се направи некаква анализа и крајна оцена што е што?

1. Појат Н кругови на реинкарнација, за да во последниот степен се постигне нирвана. Нирваната не доаѓа сама по себе, требе многу боб да јадеш.Патанјали го дава правиот пат , гледано од Будистичка гледна точка како тоа да се постигне.Не е само патот на јогата до нирваната, постојат и други патишта за да се постигне таа цел.
Гледано од Будистичка гледна точка , со просветлувањето тој станува Бог, значи нема врска со атеизам.
Будизмот исто е во потрага на Бог, само што за да дојде до целта го користи интелектуалниот центар за тоа, за разлика од монотеистичките религии кои го користат емотивниот центар.

2. Секој може да стане Бог, гледано од Будистичка гледна точка. за да ја постигне целта требе да уложи многу „труд“

3 Во Будизмот не постои КРЕАТОР. Тоа постои само кај монотеистичките религии.

4 Сите Будистички школи се сведуваат на едно....го тражат Бог во себе....

Шукар ле си сега...:P

Ајде трчи да гласаш....:pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom