Анкета: Будизам = Атеизам ?

Дали Будизмот е во суштина Атеизам?

• Вкупно гласачи
    71

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
VO SUSTINA Budizmot e ateizam posto citajte gi govorite na Buda ili bilo koja naucna (nepristrasnaI kniga za Budizmot i sekade pisuva Buda bil ateist i Budizmot e ateizam posto se veli koga ke se raspadnat 5 setila se unistuva svesta to est izceznuva a toa reinkarnacija, pa samiot fakt sto vo DRUGIOT zivot si DRUG kazuva deka ti ne se vecen OVOJ sto si sega, reinkarnacija znaci deka uslovite koi go ovozmozuvaat identitetot se vecni preku ostojbata na rodot, no ti kako ti ne mozes da si vecen posto vo DRUGIT ZUVOT si DRUG TO EST TOA E NEKOJ DRUG NE TI OVOJ SEGA. STO E TOA AKO NE ATEIZAM, PLUS AKO VE ZANIMA A NE VE ZANIMA ZATOA NEMATE POIM ZA STO PISUVATE KE VIDITE DEKA SEKADE PISUVA BUDIZMOT E ATEISTICKA RELIGIJA.
Абе море ај ондак кажи ми од кај самиот Буда ги памтел сите свои предходни реинкарнации и многу од нив ги распажувал, и не само како човек туку и како животно кога бил... ај сега објасни како ондак исчезнува свеста ако можеш да се секаваш на предходните животи... да ако не си доволно свесен нема да имаш пристап до таа меморија каде се складирани сите искуства од предходните животи... ова ти ги руши погоре напишаното до темел...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Абе море ај ондак кажи ми од кај самиот Буда ги памтел сите свои предходни реинкарнации и многу од нив ги распажувал, и не само како човек туку и како животно кога бил... ај сега објасни како ондак исчезнува свеста ако можеш да се секаваш на предходните животи... да ако не си доволно свесен нема да имаш пристап до таа меморија каде се складирани сите искуства од предходните животи... ова ти ги руши погоре напишаното до темел...
NE RUSI NISTO NEGO TOA E GENETSKA MEMORIJA KO STO NASLEDUVAME SKLONOSTI BOLESTI OD NASITE PREDCI TAKA ON SO MEDITACIJA SE SEKAVAL POSTO NIE SE REPLICIRAME EDNI SO DRUGI PREKU SEXOT I TAKA OPSTOJUVA RODOT ONI POD DUSA PODRAZBIRAAT SETILATA ZNACI ONA STO GO OVOZMOZUVA IDENTITETOT A NE SAMIOT IDENTITET ZATOA IMAS DRUG ZIVOT ZNACI TOA E DRUG VO SMISLA TI NE SE SEKAVAS NISTO A I DA SE SEKAVAS KOJ COVEK OD TIE KE DOZIVEE VECNOST AKO SE RABOTI ZA EDEN ZIVOT ZNACI TOA E ATEIZAM.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
И каде спомнува Буда дека со распаднување на телото, т.е. петте сетила или 5-те елементи... исчезнува и свеста... Он збори за друго исчезнување тоа го нарекува Нирвана што во буквален превод би било оддувување на свеќата... но тоа исчезнување според Буда треба да се постигне за време на живтот, и не преставува исчезнување како што ти си го замислуваш распаѓање на сетилата и воедно и свеста... Туку исчезнување на егото, одвоеноста од целината... воедно тоа исчезнување преставува и соединување со космосот или целината...
--- надополнето: 1 февруари 2013 во 12:19 ---
NE RUSI NISTO NEGO TOA E GENETSKA MEMORIJA KO STO NASLEDUVAME SKLONOSTI BOLESTI OD NASITE PREDCI TAKA ON SO MEDITACIJA SE SEKAVAL POSTO NIE SE REPLICIRAME EDNI SO DRUGI PREKU SEXOT I TAKA OPSTOJUVA RODOT ONI POD DUSA PODRAZBIRAAT SETILATA ZNACI ONA STO GO OVOZMOZUVA IDENTITETOT A NE SAMIOT IDENTITET ZATOA IMAS DRUG ZIVOT ZNACI TOA E DRUG VO SMISLA TI NE SE SEKAVAS NISTO A I DA SE SEKAVAS KOJ COVEK OD TIE KE DOZIVEE VECNOST AKO SE RABOTI ZA EDEN ZIVOT ZNACI TOA E ATEIZAM.
Море ало ти ондак и со животни се реплицираш... ми го читаш ли тоа што го пишувам или само тебе што те интересира другото го забаталуваш... читај детално, размисли па после кажи нешто...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Calm dawn boy. Без нервоза. Што би рекол и Bodhidharma, а што врска има Будизмот со Буда и што врска има реинкарнацијата со атеизмот? И двајцата сте во право, скоро истото го зборувате. Се може и поинаку да се каже без да се навредуваме.
Што би рекол Буда
"Holding on to anger is like grasping a hot coal with the intent of throwing it at someone else; you are the one who gets burned."

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
И каде спомнува Буда дека со распаднување на телото, т.е. петте сетила или 5-те елементи... исчезнува и свеста... Он збори за друго исчезнување тоа го нарекува Нирвана што во буквален превод би било оддувување на свеќата... но тоа исчезнување според Буда треба да се постигне за време на живтот, и не преставува исчезнување како што ти си го замислуваш распаѓање на сетилата и воедно и свеста... Туку исчезнување на егото, одвоеноста од целината... воедно тоа исчезнување преставува и соединување со космосот или целината...
NIRVANA E NISTAVILO NISTO I NE MOZE DA SE POSTIGNE MOZE TRENUTNO DA NE SE ZAMARAS NO SE DUR OPSTOI RODOT TI MORAS DA SI ZIV POSTO POD TI TO EST JAS ONI PODRAZBIRAAT BILO KOE JAS SEKOJ E JAS I ZATOA NE MOZES DA UMRES U SMISLA SEKOGAS KE BIDES DRUG (TOA E INKARNACIJA)KO SEGA STO VIKAS JAS ZA SEBE UTRE ILI SEKOGAS NEKOJ KE VIKA JAS ZA SEBE NO TOA NEMA DA BIDES OVOJ SEGA.NIRVANA MOZE DA SE POSTIGNE AKO IZUMRE CELIOT ROD I ZIVOTOT VOOPSTO POSTO PRVA SVETA VISTINA VO BUDIZMOT E SE E STRADANJE .

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Calm dawn boy. Без нервоза. Што би рекол и Bodhidharma, а што врска има Будизмот со Буда и што врска има реинкарнацијата со атеизмот? И двајцата сте во право, скоро истото го зборувате. Се може и поинаку да се каже без да се навредуваме.
Што би рекол Буда
"Holding on to anger is like grasping a hot coal with the intent of throwing it at someone else; you are the one who gets burned."
братче се прашувам што да одговорам на анкетава пошо неам уште оформено свое мислење
ај помогни

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
--- надополнето: 1 февруари 2013 во 12:19 ---

Море ало ти ондак и со животни се реплицираш... ми го читаш ли тоа што го пишувам или само тебе што те интересира другото го забаталуваш... читај детално, размисли па после кажи нешто...
JAS KAZAV KOJ SVATI SVATI KOJ NE NEKA SI TERA A TI OD ILJADA ZIVOTI KOJ KE BIDE BESMRTEN PRIMER AKO TI UMREL NEKOJ BLIZOK TI NIKAD NEMA DA GO VIDIS POSTO ON VEKE SE REINKARNIRAL ZNACI ATEIZAM I ZEMI CITAJ NE SUM JASD PLATEN DA VI DRZAM PREDAVANJA CESTO PISUVAM ONAKA ALI NE VREDI.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
братче се прашувам што да одговорам на анкетава пошо неам уште оформено свое мислење
ај помогни
Подобро и не одговарај ако немаш оформено мислење, не му праи ќефој некому.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Подобро и не одговарај ако немаш оформено мислење, не му праи ќефој некому.
никому де непраам кејф
не ни ги читав мислењата
тебе те прашав пошто мислам си покомпетентен да ми одговориш
не се нервирај погрешно си ме разбрал
--- надополнето: 1 февруари 2013 во 12:35 ---
ме интересира резултатот на анкетата а неможам да видам дека немам гласано

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Што би рекол Буда
Не бе братче каква нервоз, јас во реалниот живот тешко се нервирам па камо ли виртуално... онака си праиме муабет... :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Што би рекол Буда
Дефиниции се во прашање...затоа јас од дамна ти реков дека ти не си атеист. Не ме слушаше...еве сега шаман стана:P

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Дали Будизмот е во суштина Атеизам? ДА 8 гласови 17,0%
НЕ 39 гласови 83,0%

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
JAS KAZAV KOJ SVATI SVATI KOJ NE NEKA SI TERA A TI OD ILJADA ZIVOTI KOJ KE BIDE BESMRTEN PRIMER AKO TI UMREL NEKOJ BLIZOK TI NIKAD NEMA DA GO VIDIS POSTO ON VEKE SE REINKARNIRAL ZNACI ATEIZAM I ZEMI CITAJ NE SUM JASD PLATEN DA VI DRZAM PREDAVANJA CESTO PISUVAM ONAKA ALI NE VREDI.
Мислам дека нема потреба за понатамошна дискусија... си имаш зацртано шема во мислите и не се пушташ од истата... ај батали... не ме ни занима толку многу реинкарнација, ниту пак будизмот како догма... Јас сакав да напраиме муабет како свесни битија со наши споствени мислења кога веќе збориме за свест и реалноста, а не што кој рекол и дали е атеизам или е нешто друго не е ни битно... Ајде поздрав...
--- надополнето: 1 февруари 2013 во 12:45 ---
Дефиниции се во прашање...затоа јас од дамна ти реков дека ти не си атеист. Не ме слушаше...еве сега шаман стана:P
Он одамна е шаман само тешко му е да ја симене титулата на Атеист... а и му стои бе... нек си ја носи...:D

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
никому де непраам кејф
не ни ги читав мислењата
тебе те прашав пошто мислам си покомпетентен да ми одговориш
не се нервирај погрешно си ме разбрал
--- надополнето: 1 февруари 2013 во 12:35 ---
ме интересира резултатот на анкетата а неможам да видам дека немам гласано
Таман работа јас да се нервирам, немам од што. Јас дадов погоре објаснување, одговорот со 1,2,3 и 4 со броеви. Сето натаму е твоја одлука, а можеш да видиш и без да гласаш, имаш копче “види ги резултатите“.
Не бе братче каква нервоз, јас во реалниот живот тешко се нервирам па камо ли виртуално... онака си праиме муабет... :)
Не дека се нервираш нешо посебно, но за изборот на зборови ми беше муабетот, инаку супер си е муабетот, немам забелешки. (y)

Абе дефиниција си е дефиниција, штета што се избришаа дискусиите на “прашања до модераторот“ имаше неколку интересни. Ако одиме по дефинициите ти си далеку од агностик, повеќе си Игностик, но во суштина си атеист. Кој како ќе се декларира, негова работа. Еве на пр. јас сум поголем агностик од тебе а ти си поголем атеист од мене. Па сега најди НЗС. Агностицизмот е само кукавичко јајце. Не значи ништо. Симни ги стереотипите како некој што ги има, дека атеизмот е нешто друго.

Он одамна е шаман само тешко му е да ја симене титулата на Атеист... а и му стои бе... нек си ја носи...:D
Ќути бе ти атеист низаеден :D. Дури и се пофали дека си, сега, не не сум, .....ќут. :D

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Мислам дека нема потреба за понатамошна дискусија... си имаш зацртано шема во мислите и не се пушташ од истата... ај батали... не ме ни занима толку многу реинкарнација, ниту пак будизмот како догма... Јас сакав да напраиме муабет како свесни битија со наши споствени мислења кога веќе збориме за свест и реалноста, а не што кој рекол и дали е атеизам или е нешто друго не е ни битно... Ајде поздрав...
--- надополнето: 1 февруари 2013 во 12:45 ---

EPA AKO NE TE INTERESIRA A SEGA SE GLEDA DEKA NE TE INTERESIRA ONDA AJ POZDRAV.

Kajgana Shop

На врв Bottom