Анкета: Будизам = Атеизам ?

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Будизмот е во суштина Атеизам?

• Вкупно гласачи
    71
Тој тој, Комуњарата :D
--- надополнето: 31 јануари 2013 во 18:21 ---

Не приметив. Добро прашање, арно ама многумина не прават разлика. Ти што мислиш?
Keleshlaana be. KOmunjarski rodosveren ranonebudnik.

Будизмот има повеќе заедничко со атеизмот него било која религија, ако се постават број на паралели со едното и со другото.
Сигурен си? Ако си мислел на Аврамските да, точно, но со Хинду, Шинто, Џаинизам........, и тоа како има повеќе сличност.

Во суштина/паралели/слично не е еднакво или исто. Читај го насловот.

Шо да го читам пишува дали атеизмот е еднаков на будизмот и имаш да гласаш со Да и со Не. А ти тука ми кажуваш имаат нешто заедничко, па нормално дека имаат. Поентата e дали се едно исто

Шо да го читам пишува дали атеизмот е еднаков на будизмот и имаш да гласаш со Да и со Не. А ти тука ми кажуваш имаат нешто заедничко, па нормално дека имаат. Поентата e дали се едно исто

Зборам за насловот на анкетата. Ако треба промена на насловот и на двете работи, да го прашам Никола?

Повторувам - Суштински не е еднакво.

И убаво кажа еден член претходно. Не сите атеисти се будисти. Сите будисти се атеисти. Во суштина. <====== Два битни збора кои значат многу, кога се работи контекст.

A be em peder em na tema od Dzurdzo se ubedues. Ti stvarno si netacen :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

OSTAJ belja rabota

SEa ke dojde nekoj i ke rece slicnoto e isto. Ko belo i prljavo belo.
Ili crno i zagasito tamno.

Ha

Не му расипујте ќефот на Гурџи за темава. Со месеци ја бараше, не спиеше додека не се отвори, па анкетата - то беше своевидна голгота додека се убаци:P

Доналдиљо....ај да у гласаме ДА, па да не подучи како да се разбудиме, бар дефинитивно да знаеме како не, за да си се донаспиеме??

Доналдиљо....ај да у гласаме ДА, па да не подучи како да се разбудиме, бар дефинитивно да знаеме како не, за да си се донаспиеме??

Нема да не подучи нас. Не смета за изгубени случаи.

Него за другиве помладиве што читаат, што не се сеуште изгубени, да стори себап, па да помогне.

Нема да не подучи нас. Не смета за изгубени случаи.

Него за другиве помладиве што читаат, што не се сеуште изгубени, да стори себап, па да помогне.
Само ако го замолиш,ама онака да го гледаш со натажен поглед и насолзени очи,може и ќе се смилува да подучи.Инаку-не.

Не приметив. Добро прашање, арно ама многумина не прават разлика. Ти што мислиш?
Не сум запознаен со будизмот како религија, ама како ми изгледа edno te исто како и кај другите религии е. Нема врска едно со друго :D

Не сум запознаен со будизмот како религија, ама како ми изгледа edno te исто како и кај другите религии е. Нема врска едно со друго :D

Епа запознај се па процени, не вака ...

За да биде религија треба да има комплексен и централизиран вербен систем. Не можеш филозофија да наречеш религија.

Епа запознај се па процени, не вака ...

За да биде религија треба да има комплексен и централизиран вербен систем. Не можеш филозофија да наречеш религија.

Na forum si, tuka moze sve!

Moze i da bide budizmot i ateizam i religija i budenje i son spored Dzurdzo

Не сум видел атеистите да градат верски зданија,а богами и нит сум чул да се градат храмови во чест на некои филоозофии.Будизмот е религија,едина разлика е што неговите следбеници не јаделе многу печурки па не им текнало да му препишат некои натприродни карактеристики на господин Буда.Храм,идолопоклонство,молитви=религија

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom