"Sunday Times" со антиизраелска карикатура за Денот на Холокаустот

• Креатор на темата Креатор на темата closse
  • Време на започнување Време на започнување
во кратки црти.
Населувањето на евреи во газа и понатаму трае.
Точно е дека еден период ги отселија, но не сите , но пак почнаа со населување.

Од кого се брани израел?
Па илјада пати е понадмоќен од цел блиски исток. Кога сака влегува во која сака држава. Едниствено они се служат со терористички акции, потметнување бомби, испраќање на платени убијци.
Создадоа држава на база на пророштво старо неколку илјади години.
Тоа што правиш тоа ти е се враќа.
Секојдневно израел тестира воено оружје во газа, овие враќаат со бомбаши самоубијци.
Огромна е листата на тоа што се израел има направено, и кога он го прави тоа е за одбрана и територијална сигурност, а кога нему некој му го прати тоа, тогаш непријателот е терорист.

А зошто воопшто да ги иселат ?

Нели денес живееме во слободен и демократски свет во кој е неприфатливо присилното иселување ?

Јас воопшто не ја оправдувам присилната евакуација на Израелците од Газа од 2005 година, а истовремено го оправдувам населувањето на Израелците во Газа и во други територии на источното крајбрежје на Средоземното Море, исто како што го оправдувам и населувањето на неизраелци во Израел, се додека сето тоа е легално.

Да речеме дека ти си во право и дека Израел е вистинскиот терорист.

Зошто Хамас возвраќа со самоубиствени бомбашки напади ?

Зошто не возврати со барање правда на меѓународен суд, ако можеше за цела поранешна Југославија, зошто да не може и за Израел ?

Еве ти го мојот одговор на овие 2 прашања:

Затоа што Хамас не постои за да ги штити палестинците од Израел, туку постои само за да предизвикува немири и масакри, со цел дестабилизација на источното крајбрежје на Средоземното Море и со цел уништување на Израел и истребување на Израелците, како што пишува во самата основачка декларација на Хамас.

Тргнувајќи од ова, јас велам дека Израел има право да се брани од секој кој се заканува по безбедноста на граѓаните на Израел, без разлика дали се луѓе со ракети или со камења, има граница и таа мора да се испочитува, Израел ја почитува таа граница, Хамас не ја почитува таа граница, а светот молчи, исто како што молчел за Холокаустот се до моментот кога Црвената Армија и сојузничките војски пристигнале пред портите на нацистичките логори на смртта. Поведени од ваквото патешествие низ кое имаат поминато, Израелците се свесни дека мораат самите да се бранат и да се спасат себеси од нова Кристална Ноќ, од нов Дахау, од нов Берген-Белсен, од нов Бухенвалд, од нов Аушвиц, од нов Аушвиц-Биркенау, од нов Треблинка и од ред други злосторства кои им се случиле во минатото, а не смеат да дозволат да им се случат.

Паралелно со ова, и палестинците мораат сами да се одбранат и да се спасат себеси од својот најголем непријател, кој не се вика Израел, туку Хамас. Денот кога палестинците ќе се ослободат од Хамас и од радикалниот ислам, ќе биде денот кога палестинците навистина ќе почнат да живеат како слободен народ.

И за ова ти благодарам, уште еден доказ колку светот ги игнорира вистинските злосторства на источното крајбрежје на Средоземното Море, туку се занимава со незадоволството на непризнаена држава околу изградбата на населби од страна на друга меѓународно признаена држава, која гради на сопствена територија.

Aj da go analizirame dokiumentot

http://israelipalestinian.procon.org/view.resource.php?resourceID=000636

Vo ovoj del
II. Israel / Palestine: Arab / Jewish Population (1914-2005)
B. Chart

Vo 1914 ima 60000 evrei a 731 000 arapi, znaci edno 12 pati poveke se arapite.

2005: 5,275,700 evrei, 5,139,100 arapi.

Bez da upotrebuvame prosta logika, koja veli deka arapite se neobrazovani plus nemaat kontraceptivni sretstva, a evreite se visoko obrazovani i prozapadni, arapite bi trebalo po 6-7 deca da pravat, a evreite 1-2 , i pak iako bil nad 1o pati poveke arapi 1914, sega imapoveke evrei.
Od kade toa?

--- надополнето: 30 јануари 2013 во 16:30 ---
А зошто воопшто да ги иселат ?

Нели денес живееме во слободен и демократски свет во кој е неприфатливо присилното иселување ?

Јас воопшто не ја оправдувам присилната евакуација на Израелците од Газа од 2005 година, а истовремено го оправдувам населувањето на Израелците во Газа и во други територии на источното крајбрежје на Средоземното Море, исто како што го оправдувам и населувањето на неизраелци во Израел, се додека сето тоа е легално.

Во демократски свет недозволиво е и присилно населување.
Тоа што се случува во газа е државно спонзорирано населување на еври само заради окупирање на територии.
Немој да ме јебеш, не одат евреите во газа и им се допаќа некоја куќа па ја купуваат, како што прават албанците во скопје.
Таму имаш систематски населување цели населби изградени од државата и дадено на гага на евреи.

За легално населување и јас немам ништо против. Доаќаш, поштено си ги купуваш и толку.

Само има еден факт кој многу малце тука го знаат, а тоа е дека во Израел целата земја е во посед на државата, и ти кога правиш куќа не можеш да го купиш земјиштето дуку добиваш дозвола од државата да градиш на одредена парцела.
Протосто кажано добиваш документ за закуп на земјиште т.е за користење на стотина години.
Не ги знам точно условите, и на колку години беше тоа, но имаше некои правила во смислам дека ако добиеш земјиште и ако се приджуваш на правилата де факто е твое, а де јуре е на државата
--- надополнето: 30 јануари 2013 во 16:33 ---
И за ова ти благодарам, уште еден доказ колку светот ги игнорира вистинските злосторства на источното крајбрежје на Средоземното Море, туку се занимава со незадоволството на непризнаена држава околу изградбата на населби од страна на друга меѓународно признаена држава, која гради на сопствена територија.

Непризнаена држава?
Точно, се додека израел и неговото милениче прават се за да го испорат влезот на палестина во оон и нејзиното признавање.

И мкд е самостојна само 22 години, ама тоа не значи дека не простоела претходно.

Ако гледаме правно формално, има многу банални работи, на пример независноста на косово е противзаконско ако гледаме по резолуциите во оон, ама некому му одговара и израел и америка го признаа.
--- надополнето: 30 јануари 2013 во 16:39 ---
Vidi koj prv pocna

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_massacres_in_Israel

Da, hamas postoi za da go unisti izrael, tie barem se iskreni vo svoite nameri.
Deka imaat nerealno cel, imaat.
Ama na nasilstvo mora da se vrati so nasilstvo.

Bidejki ja gledas samo ednata strana, i imas epten pro-evrejski stavovi, sto e tvoe licno pravo, ama nemoj da me ubeduvas na javen forum vo nevinosta ja izrael i negovata opravdanost na masakrite sto gi pravi.

Faktot sto on ubiva muslimani ne go opravduva toa sto go pravi.
Sto ako palestincite bea hristijani, a izrael mislimanska drzava, ama iskreno postavi si go ova prasanje i zamisli se kakov odgovor togas ke dades na ovaa tema.
Ne mora tuka da pises, dovolno e sam da si znaes.

I uste malku fakti, mozes da ja procitas i drugata strnaa
http://www.internationalnews.fr/article-19549501.html

http://occupiedpalestine.wordpress....athmasters-israeli-massacres-on-palestinians/

http://uprootedpalestinians.blogspot.com/2011/12/israeli-massacres.html
--- надополнето: 30 јануари 2013 во 16:40 ---
http://www.revisionisthistory.org/palestine52.html
A posto sakas vizuelni stvari, eve poveli

http://www.baltimorechronicle.com/2008/112608Lendman.shtml

Во демократски свет недозволиво е и присилно населување.
Тоа што се случува во газа е државно спонзорирано населување на еври само заради окупирање на територии.
Немој да ме јебеш, не одат евреите во газа и им се допаќа некоја куќа па ја купуваат, како што прават албанците во скопје.
Таму имаш систематски населување цели населби изградени од државата и дадено на гага на евреи.

За легално населување и јас немам ништо против. Доаќаш, поштено си ги купуваш и толку.

Само има еден факт кој многу малце тука го знаат, а тоа е дека во Израел целата земја е во посед на државата, и ти кога правиш куќа не можеш да го купиш земјиштето дуку добиваш дозвола од државата да градиш на одредена парцела.
Протосто кажано добиваш документ за закуп на земјиште т.е за користење на стотина години.
Не ги знам точно условите, и на колку години беше тоа, но имаше некои правила во смислам дека ако добиеш земјиште и ако се приджуваш на правилата де факто е твое, а де јуре е на државата

Непризнаена држава?
Точно, се додека израел и неговото милениче прават се за да го испорат влезот на палестина во оон и нејзиното признавање.

И мкд е самостојна само 22 години, ама тоа не значи дека не простоела претходно.

Ако гледаме правно формално, има многу банални работи, на пример независноста на косово е противзаконско ако гледаме по резолуциите во оон, ама некому му одговара и израел и америка го признаа.

Кутрата непризнаена држава Палестина, која неодамна беше признаена од страна на УНЕСКО и беше примена како полноправна држава членка на УНЕСКО, со финансиски средства од УНЕСКО набавуваше копии од Мојата Борба на Адолф Хитлер, не за во библиотеките, туку како задолжителна книга за учениците во основните училишта. После ова УНЕСКО ги повлече финансиските средства за Палестина, но штетата веќе е направена, учениците во палестинските основни училишта, со амин на Фатах и Хамас, учат за основните цели на Хитлер и на нацистите, не знам како тоа ќе придонесе за траен мир на источното крајбрежје на Средоземното Море.

Се додека Израел гради врз сопствена територија, за мене тоа е прифатливо и воопшто не ме интересира кој е ставот на светот околу тоа. На крајот на краиштата, ставот на светот беше дека Садам Хусеин поседува оружје за масовно уништување, поради што мораа да го окупираат Ирак, ставот на светот беше дека Осаба бин Ладен се крие во Авганистан, поради што и него го окупираа, а бин Ладен го лоцираа и го убија не во Авганистан, туку во Пакистан. Ставот на светот до денешен ден е дека таканаречената Арапска пролет со себеси носи слобода и демократија, додека во реалност тоа е Арапска зима, бидејќи секаде каде што поминала, со себеси има донесено се и сешто освен слобода и демократија.

Од тука, следува мојот личен заклучок дека ставот на светот е толку изопачен, испревртен и пред се, неиздржан, така што Израел оправдано ги игнорира тие кои си даваат право да му кажат дали треба или не треба да гради врз сопствена територија.

Vidi koj prv pocna

Da, hamas postoi za da go unisti izrael, tie barem se iskreni vo svoite nameri.
Deka imaat nerealno cel, imaat.
Ama na nasilstvo mora da se vrati so nasilstvo.

Bidejki ja gledas samo ednata strana, i imas epten pro-evrejski stavovi, sto e tvoe licno pravo, ama nemoj da me ubeduvas na javen forum vo nevinosta ja izrael i negovata opravdanost na masakrite sto gi pravi.

Faktot sto on ubiva muslimani ne go opravduva toa sto go pravi.
Sto ako palestincite bea hristijani, a izrael mislimanska drzava, ama iskreno postavi si go ova prasanje i zamisli se kakov odgovor togas ke dades na ovaa tema.
Ne mora tuka da pises, dovolno e sam da si znaes.

I uste malku fakti, mozes da ja procitas i drugata strnaa
http://www.internationalnews.fr/article-19549501.html

http://occupiedpalestine.wordpress....athmasters-israeli-massacres-on-palestinians/

http://uprootedpalestinians.blogspot.com/2011/12/israeli-massacres.html
http://www.revisionisthistory.org/palestine52.html
A posto sakas vizuelni stvari, eve poveli

http://www.baltimorechronicle.com/2008/112608Lendman.shtml

Над 90% од сите масакри спомнати на оваа листа не се спроведени од страна на Израел, а се изведени врз цивили.

Ти го оправдуваш ова ?

Зборуваме за масакрирање на цивилно население, а не на политички или на воени ентитети.

Јас немам ама баш никакви про-еврејски ставови, имам про-човечки ставови, еднакво ги жалам цивилните жртви на сите страни, не го гледам Израел без претходна провокација да напаѓа туѓи територии, а од друга страна гледам дека Израел без претходна провокација го напаѓаат од надвор и еднакво ги осудувам убијците на цивилни жртви, без разлика на која страна се жртвите, а на која страна се убијците.

Има Палестинци христијани.

Кутрата непризнаена држава Палестина, која неодамна беше признаена од страна на УНЕСКО и беше примена како полноправна држава членка на УНЕСКО, со финансиски средства од УНЕСКО набавуваше копии од Мојата Борба на Адолф Хитлер, не за во библиотеките, туку како задолжителна книга за учениците во основните училишта. После ова УНЕСКО ги повлече финансиските средства за Палестина, но штетата веќе е направена, учениците во палестинските основни училишта, со амин на Фатах и Хамас, учат за основните цели на Хитлер и на нацистите, не знам како тоа ќе придонесе за траен мир на источното крајбрежје на Средоземното Море.

Не знам што учат палестинците во камповите за обука, сум ја читал мојата борба, идеологијата што ја пропагира хитлер, воопшто не се разликува од тоа што го прави Израел.
На израел цело време му треба животен простор па мора насилно да се проширува.
Жртвата сега станува џелат.
Гледајќи ја втора светска војан имав перцепција дека евреите се колатерална штета, анализирајќи ги постапките на израел, почнувам да се запрашувам дали нео-нацизмот допрел посуштински до природата на народите и видел нешто за што повеќето од нас сеуште сме несвесни.
Анализирај ја целокупната еврејска историја, низ сите векони они се прогонувани и тепани. Не може цел свет да не чини а они да се во право.

Се додека Израел гради врз сопствена територија, за мене тоа е прифатливо и воопшто не ме интересира кој е ставот на светот околу тоа. На крајот на краиштата, ставот на светот беше дека Садам Хусеин поседува оружје за масовно уништување, поради што мораа да го окупираат Ирак, ставот на светот беше дека Осаба бин Ладен се крие во Авганистан, поради што и него го окупираа, а бин Ладен го лоцираа и го убија не во Авганистан, туку во Пакистан. Ставот на светот до денешен ден е дека таканаречената Арапска пролет со себеси носи слобода и демократија, додека во реалност тоа е Арапска зима, бидејќи секаде каде што поминала, со себеси има донесено се и сешто освен слобода и демократија.

Која е таа негова територија. По кое право ја има таа територија Израел.
Ова е исто, имаш ти куќа и дворно место од 1000м2, и доаќам јас и ти градам куќа во дворот, пошто сум јак, имам партија позади мене, сите комшии се со тебе, те подржуваат, ама попусто , им пуштам рекетари и не можат да зуцнат. И јас тврдам дека тука правам куќа оти на прадедоми на сон му се сонило дека господ тоа место за него го предодредил, па заеби ти закони и право, предание јас имам и тоа е мое место сега.
Е ај сум ја напрајл куќата, нејсе, ти што да прајвиш тоа е, кај сила нема правдина, поминале неколку години, и јас почнувам да ти ја померувам оградата, прво сакам дворно место, па после сум ти ја померил гаража за колата да направам, па после сум ти ја померил за базен да направам, цело време ненаситен сум.
Излагаат децата твои пред куќа да играат, и ми влагаат во мојата бафча ми ги корнат доматите и другиот зеленчук, за инат дека тоа била земја на татко им кој некој им за узурпирал, и јас целиот таков попален од случката ги претепувам твоите деца, и уште низ град се жалам кои дивјаци биле тие бе, да не знаат граница што е, да не почитуваат куќен ред и добврососедски односи.

Мислам дека немам потреба да продолжувам со приказнава,
Ја свато поентата

Од тука, следува мојот личен заклучок дека ставот на светот е толку изопачен, испревртен и пред се, неиздржан, така што Израел оправдано ги игнорира тие кои си даваат право да му кажат дали треба или не треба да гради врз сопствена територија.

Потполно си во право дека светот е изопачен, целиот свет го подржува израел, цело време мижи пред неговите масакри, он тепа стотици палестинци годишно и никому ништо, ама овие пукаат со ракети од кои гинат 5,2 израелци годишно, следствено палестинците се терористи.
Која логика е тоа.

Над 90% од сите масакри спомнати на оваа листа не се спроведени од страна на Израел, а се изведени врз цивили.

Ти го оправдуваш ова ?

Јас никогаш не сум оправдувал ниту ќе оправдувам масакри и убиство на невини цивили, па која и да е целта или позадината на тоа.

Ако ги погледнеш убаво линковите што ти ги пратив во претходната порака, убаво ќе видиш кој кому и во која мера прави масакри.

Абе како кој прв почна..... ???

Демек пуштивме сега листа и оп се ни е јасно.
Утре сабајле. Убаво се трудиш демек да го претставиш
проблемов демек е од 1948 па сега кој прв почнал.
Аман бе! Не сме ние мали деца овде па за нос да не влечеш.
Мнооооогу е постар проблемов од 1948, многу.
И на крај краева, не е ама никогаш воопшто важно, кој прв почнал.
Важно е кој ќе го заврши. Туке е силата и човечноста.

Не знам што учат палестинците во камповите за обука, сум ја читал мојата борба, идеологијата што ја пропагира хитлер, воопшто не се разликува од тоа што го прави Израел.
На израел цело време му треба животен простор па мора насилно да се проширува.
Жртвата сега станува џелат.
Гледајќи ја втора светска војан имав перцепција дека евреите се колатерална штета, анализирајќи ги постапките на израел, почнувам да се запрашувам дали нео-нацизмот допрел посуштински до природата на народите и видел нешто за што повеќето од нас сеуште сме несвесни.
Анализирај ја целокупната еврејска историја, низ сите векони они се прогонувани и тепани. Не може цел свет да не чини а они да се во право.

Ааа, значи сега Евреите како народ не чинат, само бидејќи низ вековите биле прогонувани.

А Хамас, Хезболах, Муслиманското Братство и таквите како нив чинат ?

Само затоа што Муслиманското Братство убива коптски христијани во Египет, но на крајот на краиштата, тие се малцинство, Хезболах го снабдува Хамас со ракети од Иран, но на крајот на краиштата, Евреите се тие кои не чинат, а не Хамас бидејќи убива цивили.

Батка, ти си имаш проблем со перцепцијата за реалноста, како што рекол покојниот советски КГБ - овец Јури Безменов кога пребегал на запад:

" Луѓето без перцепција за реалноста не можат да ја прифатат истата, па макар и цел тон документи да им прикажете и да ги однесете на лице место на местата на кои се случиле или на кои сеуште се случуваат најголемите злосторства во историјата на човештвото, нема да поверуваат се додека не го почувствуваат тој ужас на сопствена кожа ".

Која е таа негова територија. По кое право ја има таа територија Израел.
Ова е исто, имаш ти куќа и дворно место од 1000м2, и доаќам јас и ти градам куќа во дворот, пошто сум јак, имам партија позади мене, сите комшии се со тебе, те подржуваат, ама попусто , им пуштам рекетари и не можат да зуцнат. И јас тврдам дека тука правам куќа оти на прадедоми на сон му се сонило дека господ тоа место за него го предодредил, па заеби ти закони и право, предание јас имам и тоа е мое место сега.
Е ај сум ја напрајл куќата, нејсе, ти што да прајвиш тоа е, кај сила нема правдина, поминале неколку години, и јас почнувам да ти ја померувам оградата, прво сакам дворно место, па после сум ти ја померил гаража за колата да направам, па после сум ти ја померил за базен да направам, цело време ненаситен сум.
Излагаат децата твои пред куќа да играат, и ми влагаат во мојата бафча ми ги корнат доматите и другиот зеленчук, за инат дека тоа била земја на татко им кој некој им за узурпирал, и јас целиот таков попален од случката ги претепувам твоите деца, и уште низ град се жалам кои дивјаци биле тие бе, да не знаат граница што е, да не почитуваат куќен ред и добврососедски односи.

Мислам дека немам потреба да продолжувам со приказнава,
Ја свато поентата

Тие територии Израел ги има заслужено бидејќи за истите се изборил со борба, на тие кои не се задоволни со тоа, добредојдени се секогаш да се осмелат да ги освојат истите тие територии со борба, јас лично би сакал да го видам Хамас со сета своја сила да тргне во борба против вооружените сили на Израел, наместо да лансира ракети кон цивилни цели, но очигледно немаат тестиси за тоа.

Кристално истото го имаш и кај нас на Балканот.

Егејска Македонија денес е дел од територијата на Грција, а Пиринска Македонија денес е дел од територијата на Бугарија, па од тука им следуваат правата на Грција и на Бугарија да прават што сакаат на тие територии, тие кои не се задоволни со тоа, добредојдени се секогаш да се осмелат да ги освојат истите тие територии со борба, а Македонците, со своите одмори и шопинзи во Солун и со своите бугарски пасоши, не делуваат на народ кој е подготвен со борба да си го врати изгубеното.

Потполно си во право дека светот е изопачен, целиот свет го подржува израел, цело време мижи пред неговите масакри, он тепа стотици палестинци годишно и никому ништо, ама овие пукаат со ракети од кои гинат 5,2 израелци годишно, следствено палестинците се терористи.
Која логика е тоа.

Јас никогаш не сум оправдувал ниту ќе оправдувам масакри и убиство на невини цивили, па која и да е целта или позадината на тоа.

Ако ги погледнеш убаво линковите што ти ги пратив во претходната порака, убаво ќе видиш кој кому и во која мера прави масакри.

Бројот на жртвите е фактор околу тоа кој е вистинскиот злосторник ?

Во тој случај, треба да бараш одговорност и од денешна Турција, која бомбардира курдски цели во Ирак, од Иран и Хезболах бидејќи го снабдуваат Хамас со оружје и муниција за да напаѓа цивилни цели, од САД, кои му даваат кредити на Муслиманското Братство за да се вооружува, а со истото вооружување ги истребува немуслиманите во Египет и ред други злосторници, кога веќе бркаш конкретен број на жртви, наместо убијци на невини цивили.

Израелците им го прават на Палестинците истото она што на нив им го правеше Хитлер во 2та светска војна ....... депортации, гетоизирање, убивање...
Израел во последниве неколку децении и не е многу различен од фашистичка/нацистичка Германија на времето(2 с.в.) !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom