Маслинки

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.625
Поени од реакции
9.156
Прочуените плодови од маслиновото дрво, уште од антички времиња (2000 год. п.н.е.) се едни од најдрагоцените плодови на природата.Маслиновото дрво според Грчката митологија симболизира: мир, плодност, прочистување и нејзиниот производ представува исклучителен дел од човековата исхрана.

Маслинките пак се уникатен, чист и природен производ, есенцијални за модерниот и здрав начин на живеење, со ниска калоричност (10 калории по маслинка) и богати со витамини А, Б и Е и исто така богати со железо и калциум.
maslinki.jpg

Дали сте љубители на маслинки? Ги има ли често на вашата трпеза? Кои ви се омилени?

Ич не сакам маслинки.:unsure: Од салати ги вадам, од секаде, едноставно ич не ми се свиѓаат. Еднаш у кафич нарачав мартини и у него ми ставија маслинка, цело мартини после мислев дека ми има вкус на маслинка. :( Бљак.

Ич не сакам маслинки.:unsure: Од салати ги вадам, од секаде, едноставно ич не ми се свиѓаат. Еднаш у кафич нарачав мартини и у него ми ставија маслинка, цело мартини после мислев дека ми има вкус на маслинка. :( Бљак.
И ја ич не ги јадам , а глеј полни се со витамини ;)

маслинките ги обожавам, посебно оние зелени јаки :) меките не ги сакам :)

Сакам маслинки фан сум на зелените а темниве ми помагаат за кревање на притисок пошто си патам до низок притисок а они се така солени едно 3-4 ме враќаат во нормала. (кој има мака нека проба со оваа финта), обожавам и маслиново масло по дома често се готви со тоа. Ги јадам најчесто со маргарин и кулен што би рекла Алачки мх мх мх мх мх :icon_mrgr:

Се важи ли дека си хроничен љубител на маслинки, ако и на Ди Кеј си и пишел за тоа :D

Кајгич...

1. Кој мене не ме сака, у него е проблемот ( он/а не чини).
2. Никад у живот не испаѓа така како шо си планирал - сега иде делот у заграда ( или е подобро или е полошо).
3. Ако некогаш не помагат молитвите, тогаш постапи како шо би постапил твојот татко.

Дел од мојата идеологија по која суштествувам. И не дека е да си пукаш у десно колено, али како шо мразам генерализации така сакам едноставност. Пфффф....

П.с Због зашто толку љубам маслинки, отиде теглата. Многу маслинки, многу...

olive-mista.jpg

Не сакале маслинки,а заборавате кој ви беше од помош кога се учевте како да се лапате.

Кога се комбинираат со мешано сирење.. Мх,мх,мх! -Шо би рекла Алачки. Има и ѓевреци со маслинки, кога и да идам во Козле во една фурна наминувам, мора тоа да земам. :D

Ги јадам поготово кога се пости, со ајварче.. мх, мх :D

Си ги сакам... за мезе, со раќија се идеални. Се комбинират, со се. Зелка, туршија, сувомеснато... нема мака.

п.с. Во случај да се прашувавте, маслинки не одат со чипс!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom