Бодибилдинг суплементи

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Декстроза,Декстрозаа и декстрозаа па што е всушност тоа го гледам на секаде во подфоруми за исхрана на различни страници го имам приметено што е всушност тоа ако некој може да ми објасне и дали би штетело на 17год или е еден вид на витамин?
И цената колку му е
поздрав
Шеќер разграден до Д-глукоза, брзо се апсорбира и не е штетна.150ден/кг

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Декстроза,Декстрозаа и декстрозаа па што е всушност тоа го гледам на секаде во подфоруми за исхрана на различни страници го имам приметено што е всушност тоа ако некој може да ми објасне и дали би штетело на 17год или е еден вид на витамин?
И цената колку му е
поздрав
еве овде имаш се за декстрозата

http://herkules.com.mk/index.php?option=com_kunena&Itemid=56&func=view&catid=16&id=30516

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Не ти е баш нај преводов...
За жал јас не преведувам и биохемија не учам од интернет и преводи туку од книги за кое знење ме имаат оценувано компетентни фигури од таа област. Факт е дека декстрозата е јаглехидрат (попознат како гроздов шеќер) и факт е дека по формата е изомер и како таков се јавува во Д-глукоза (ја поларизира светлнита кон десно затоа е Д-глукоза и е поврзано со начинот на кој организот може да ја искористи за разлика од Л-глукозата )

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
За жал јас не преведувам и биохемија не учам од интернет и преводи туку од книги за кое знење ме имаат оценувано компетентни фигури од таа област. Факт е дека декстрозата е јаглехидрат (попознат како гроздов шеќер) и факт е дека по формата е изомер и како таков се јавува во Д-глукоза (ја поларизира светлнита кон десно затоа е Д-глукоза и е поврзано со начинот на кој организот може да ја искористи за разлика од Л-глукозата )
Од предходните текстови лесно можев да видам дека учиш.
Гледаш, кога си фер и јас учим по нешто. Само уште да ми кажеше чив изомер е, па да ја завршиме денешната лекција :)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Од предходните текстови лесно можев да видам дека учиш.
Гледаш, кога си фер и јас учим по нешто. Само уште да ми кажеше чив изомер е, па да ја завршиме денешната лекција :)
Изомер на глукоза. Сите јаглехидрати се разградуваат до Д-глукоза и како таква форма само организмот може да ја користи, за разлика од Л-глукозата која не може. Затоа и потенцирав во првиот пост ---->

Шеќер разграден до Д-глукоза, брзо се апсорбира и не е штетна.150ден/кг

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Гледам има доста на форумот што се потковани кој со знаење кој со пракса и знаење па да прашам....
Планирам сам да си комбинирам суплементи за пред тренинг, па сакам да ми дадете ваше мислење.. што фали, што не треба и сл... Јас се мислам дали да додадам 1,3 Dimethylamylamine, ама читав на интернет и има различни ставови околу него... исто така мислам дали да додадам јохамби екстракт и таурин...Ова е до сега што сум решил... и истото за 60 дози ќе ме чини 6300 денари т.е. 2100 ден месечно бидејќи тренирам 20 пати во месецот

400mg cafeine
2g NAT (N-acetyl l-turosine)
2,5g ALCAR (Acetyl l-carnitine)
2g LCLT (l-carnitine l-tartrate)
3,3g Beta Alanine
10g Citruline malate
300mg Norvaline

Член од
15 февруари 2008
Мислења
395
Поени од реакции
397
Како и колку се пие креатинот во деновите без тренинг(во деновите со тренинг го пијам 5 гр. наутро 5гр. после тренинг), и дали треба да се избегнува кофеин затоа сто го намалувал дејството на креатинот?
Благодарам

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Изомер на глукоза. Сите јаглехидрати се разградуваат до Д-глукоза и како таква форма само организмот може да ја користи, за разлика од Л-глукозата која не може. Затоа и потенцирав во првиот пост ---->
Воопшто немаше да реагирам ниту првиот пат, ако место Д-Глукоза напишеше Декстроза. Како што и прашуваше типот. Само, кога веќе поставуваш равенка со непознати :) убаво е да одиш до крај.

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Како и колку се пие креатинот во деновите без тренинг(во деновите со тренинг го пијам 5 гр. наутро 5гр. после тренинг), и дали треба да се избегнува кофеин затоа сто го намалувал дејството на креатинот?
Благодарам
Сите 10 од сабајле пред првиот оброк или 5 сабајле 5 подоцна во текот на денот... не прави некоја голема разлика

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Ofset
најубаво првите пет грама пред првиот оброк сабајле, вторите пет грама временски пред 19 да ти бидат испиени.

Член од
27 април 2009
Мислења
2.482
Поени од реакции
1.669
Не гледам зашто би земал глутамин+амино кога веќе земаш протеин од сурутка.
И да си во калориски дефицит имаш доволно протеини да надополниш со исхраната и со протеинот.
Шо би зел ти (може и другите да одговарат) во фаза на чистење/дефинеција ? Само протеин и секако, правилна исхрана ?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Шо би зел ти (може и другите да одговарат) во фаза на чистење/дефинеција ? Само протеин и секако, правилна исхрана ?
Ако немаш нешто екстремно за топење немора ништо да земаш, евентуално зелен чај и омега3 и за двете е покажано дека помагаат при топење масти.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.370
Поени од реакции
21.864
Моментално најисплатлив/најевтин whey протеин?

Kajgana Shop

На врв Bottom