Албанија: три братчиња никогаш не излегле од дома зашто се фатени во вителот на крвната одмазда

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Јасно ми е тоа. Само новинарот што ја пишувал статијава сакал поголема сензационалност со тоа дека децата цел живот дома седат.
Државата со тоа што праќа учители кај децава покажува дека не е способна или не сака да ја прекине примитивната традиција.
Збори општо за ситуацијата а не за овие деца посебно. Вика дека 900 деца вака седеле дома, ама овие три не излегле никад.

И сериозно, како Европа ќути за вакви работи а знае да дрнда за секакви глупости...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.366
Поени од реакции
84.600
И сериозно, како Европа ќути за вакви работи а знае да дрнда за секакви глупости...
Не им дрндаат за ништо на своите домашни миленичиња.
--- надополнето: 28 јануари 2013 во 16:20 ---
Ова нема врска со Канунот , Канунот забранува убиство на деца и жени , они можат слободно да излезат надвор.

.
Е да. Топ. (y)

Слободно нека излезат.

Они се будали, можеле у ствари цело време да искачаат, они дома седеле толку години.
Глеаш што ти е неинформираност. Од незнаење ќе си преседиш години дома.

Дали можеш некако преку интернет на албански тамо да им кажеш да им кажат дека смееле да искочат? Греота да седат за џабе више....

(кон другите: мене ми личи дека овој Дарданија има роднини од таа другата фамилија што сака да ги скине)

H

HITCH

Гостин
Епа грешиш. Ја има и кај Албанците католици. Рече дека ја нема кај христијаните. Католиците се христијани.
Крвната одмазда не е поврзана со религијата, ни ислам, ни христијанство.
„Ја има“ не е одговор! Дај ми примери за крвна одмазда меѓу христијански семејства во Албанија. Консултирај ги Genti. и puno, Dardan-ia не верувам дека ќе сака да се вклучи во темава.

Според она што сум имала можност да го прочитам за оваа тема, а сум прочитала мнооогу, јас не сум сретнала случај на крвна одмазда меѓу христијани. Повторувам, крвната одмазда не ја поврзувам со религијата.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Поради крвна одмазда за 20 години во Албанија убиени 5.700 лица

Ова не е точно, или има некоја грешка или намерно ги дале овие бројки за да привлечат внимание.

Последните години само 5% од убиствата се заради крвна одмазда.
Најмногу убиства имало во 1997 кога се крена граѓански бунт и беа испразнети касарните , тогаш имаше 1542 убиства за една година.

Но тоа нема врска со крвната одмазда нели.

А еве како се движи бројот на сите убиства према години:

1995: 210
1996: 248
1997: 1542
1998: 573
1999: 469

2000: 275
2001: 208
2002: 231
2003: 144
2004: 119
2005: 131
2006: 87
2007: 105
2008: 93
2009: 85
2010: 127
2011: 135

Значи за 12 години (2000-2011) имало 1509 убиства.
А само во 1997ма цели 1542

Е сега не знаме колку од убиствата се заради крва одмазда, не верувам повеќе од 15%.

Еве во Македонија

1995: 28
1996: 45
1997: 43
1998: 45
1999: 50
2000: 60
2001: 131
2002: 69
2003: 66
2004: 56
2005: 52
2006: 53
2007: 48
2008: 40
2009: 29
2010: 44

Очигледно дека кај нас има помалку убиства , но и Албанија последните години не е баш нешто екстремно.

„Ја има“ не е одговор! Дај ми примери за крвна одмазда меѓу христијански семејства во Албанија. Консултирај ги Genti. и puno, Dardan-ia не верувам дека ќе сака да се вклучи во темава.

Според она што сум имала можност да го прочитам за оваа тема, а сум прочитала мнооогу, јас не сум сретнала случај на крвна одмазда меѓу христијани. Повторувам, крвната одмазда не ја поврзувам со религијата.
Алоо , ти озбилно инсистираш на оваа тема дека муслиманите повеќе се држат на Канунот него христијаните ?
Абе најмногу крвна одмазда има на северниот дел каде живеат католици. Зошто иначе католичките свештеници би се заканите дека ќе ги отфрлат од црквата сите тие кои убиваат за крвна одмазда ?

Еве уште еднаш со црни букви : Крвна одмазда најмногу применуваат католиците во Албанија.

Запамти го ова , и испрашувај се подобро , можеш да се обратиш и до амбасадата на Албанија во Скопје , или пак на македонската во Тирана.

sickjoce

Ненормален
Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.233
Поени од реакции
338
Ебате дрвото шо си еј, значи ти го оправдуваш тоа а ?

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Слободно нека излезат.

Они се будали, можеле у ствари цело време да искачаат, они дома седеле толку години.
Глеаш што ти е неинформираност. Од незнаење ќе си преседиш години дома.

Дали можеш некако преку интернет на албански тамо да им кажеш да им кажат дека смееле да искочат? Греота да седат за џабе више....

(кон другите: мене ми личи дека овој Дарданија има роднини од таа другата фамилија што сака да ги скине)
Според Канунот , они можат да излезат , тоа ми беше зборот.
Убаво објаснува еден албански автор , ова што новинарите го нарекуваат крвна освета и Канун , нема врска со тоа , ова е само убиство според волјата на индивидуалците , не придржувајќи се на ниедни правила.
Канунот забранува убиство и затворање на жени и деца.

Канунот за време на режимот Хоџа беше истребен , особено крвната одмазда , пошто имало смртни казни.
И сега после неколку децении , повторно се актуализираше , и тоа мутиран во денешната форма кога и на жените и децата им се забранува да излезат надвор.

--- надополнето: 28 јануари 2013 во 19:07 ---
Ебате дрвото шо си еј, значи ти го оправдуваш тоа а ?
Дрвосечачот се разбира за дрвја , не се разбира за крвна одмазда.
Затоа и не ти е јасно што ние дискутираме тука , што оправдуваме и што не.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858

Крвната одмазда не ја измислија Албанците.
Ако Италијанците - Католици, не ти се доволен пример...
Религиозниот аспект не се забележува кај оваа појава - затоа што нема религиозна основа.
--- надополнето: 29 јануари 2013 во 00:21 ---
И за прв пат ќе морам да се сложам со Дарди.

Kajgana Shop

На врв Bottom