Универзитети низ Европа

• Креатор на темата Креатор на темата fsim
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
24 август 2011
Мислења
14
Поени од реакции
2
Здраво!

Ја почнувам темава дека баш сега сум четврта година средно и сакам да заминам да студирам во странство од многу причини. Универзитетите во Европа се малку интригантни дека не може лесно да се најдат информации за повече од нив, а и поради шаренилото од јазици.

Дали знаете некој универзитет во Европа, каде може да се студира (додипломски) на англиски во некоја научна област, пред се физика, хемија или астрономија, или пак инженерство, машинско или електрично? Како може да се добијат стипендии за тој факс и дали некоја од нив го покрива и сместувањето во студентски дом, а не само наставните трошоци?

Здраво!

Ја почнувам темава дека баш сега сум четврта година средно и сакам да заминам да студирам во странство од многу причини. Универзитетите во Европа се малку интригантни дека не може лесно да се најдат информации за повече од нив, а и поради шаренилото од јазици.

Дали знаете некој универзитет во Европа, каде може да се студира (додипломски) на англиски во некоја научна област, пред се физика, хемија или астрономија, или пак инженерство, машинско или електрично? Како може да се добијат стипендии за тој факс и дали некоја од нив го покрива и сместувањето во студентски дом, а не само наставните трошоци?
Ххх секаде каде земјата е во Европската Унија и нејзин 1 јазик е Англискиот таму можеш.И ја сум четврта,планирам во Хрватска да се пишам,нутриционизам.Сеа таман ке влезе у Еу ке биде признаена дипломата сегде :)

http://www.herts.ac.uk/home-page.cfm
Канада
http://www.utoronto.com/
http://www.mcgill.ca/
Овие два универзитета се многу конкурентни и не знам колкава е шансата за влез, не знам ни за Британскиот универзитет, но овие два од Канада се рангирани на 18 и 19 место, а Британскиот е на 75то место(мислам) за најдобри факултети во светот.

Пред некоја недела го фатив Груевски во емисијата на Миленко, и нешто спомна дека парично ќе ги подржат оние студенти што ќе бидат примени на некој од 100те најдобри факултети.
Оди распрашај се до Министерството за Образование и Наука и подобро да ти објаснат. И јас треба да одам да се распрашам, но не знам каде се наоѓа сега, го преместиле.

И јас истото го барам,најдов неколку универзитети каде што предавањата се на англиски во Германија.www.daad.de Сајтов е многу добар си бираш за што сакаш да студираш и ти предложува факултети,можеш да бараш со детали на пр.на кој јазик предавања во која област и слично.
Инаку ако има некој од Македонија или Србија овде што е на факултет во Германија го молам да пише овде.

Би можел да се запишиш и во Романија кај шо сум јас моментално. Предности се шо имаш месечна стипендија, платена школарина и смештај, европски призната диплома и доколку нема голема заинтересираност би можел да се запишиш на кој факултет сакаш. Недостатоци: учиш на романски јазик, губиш 1 година учејќи го јазикот и требит да се декларираш како влав/романец.

Би можел да се запишиш и во Романија кај шо сум јас моментално. Предности се шо имаш месечна стипендија, платена школарина и смештај, европски призната диплома и доколку нема голема заинтересираност би можел да се запишиш на кој факултет сакаш. Недостатоци: учиш на романски јазик, губиш 1 година учејќи го јазикот и требит да се декларираш како влав/романец.
Па што си се пишал macedon..., коа си влав/романец сега?

Здраво!

Незнам колку си свесен, но доколку сакаш да се запишеш на пристоен факултет надвор треба да паузираш една година. Скоро сите рокови се пројдени, а тие што не се, ќе ги испуштиш бидејќи дур собереш потреби документи и положиш сат/тоефл, отиде времето.

http://www.tue.nl

Страшно добар технички универзитет. Имаш додипломски и на англиски, можности за стипендија имаш ама незнам дали роковите се поминати.
Со среќа нека ти е, и прогуглај малце, ќе најдеш се што сакаш. ;)

Незнам колку си свесен, но доколку сакаш да се запишеш на пристоен факултет надвор треба да паузираш една година. Скоро сите рокови се пројдени, а тие што не се, ќе ги испуштиш бидејќи дур собереш потреби документи и положиш сат/тоефл, отиде времето.
Има повеќе каде што сеуште не се роковите поминати,најчесто до 15 јули се аплицира.

Има повеќе каде што сеуште не се роковите поминати,најчесто до 15 јули се аплицира.
Да, ама тој сака да добие стипендија, а најчесто роковите за странски студенти и оние кои бараат стипендија се февруари/март.

Ги забораваш исцрпните апликации за кои просечниот ученик не ги знае? Да не зборувам дека треба да собере препораки од професори и ред други документи. Пројден е возот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom