Бугари : Етнос (турко-алтајски) и Етноним (исто)

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Значи да запрашаме:
Па и македонските бугари сами се определуваха, но зашто некоj ги наприви тоа што не били? Не били свестни?
Нема мрдане колкото и душа да му сака на некоj овде.
Треба да си ја појачаш малку терапијата, не ти делува веќе дозата што ја примаш.

Овој К'нчов што ти кажал?

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Има да си чекаш.
Никој во Бугарија не тврди дека е ист со прабугарите. Сите знаат дека Бугарите се мешан народ со бугарско име, словенски јазик и голем дел тракиска крв.
Размисли и запамти добро што си напишал тука. ;)

Kasnakoski напиша:
Ти тврдиш дека Бугарин значи туркомонгол, па и измислуваш дека ние сме биле со монголски фенотип, демек со жолта кожа и коси очи.

Значи твојата логика не разликува Бугари до 9 век и Бугарите по тоа, од кои и твоите предци биле дел.
Па заради тоа те прашам дали ти си Грк штом си Македонец, бидејќи мене ме правиш туркомонгол.
Не тврдам ниту па сум измислил јас нешто.
За се' што постирам овде имам поткрепа.

Знам дека те боли "монголскиот фенотип", ама тој не го измислив јас.
Еве ти го, напишано и објавено во НАУЧЕН журнал.

За тие што не разбираат Англиски јазик еве превод на потцртаното на сликата:

"Вниманието се фокусира спрема Раниот Среден Век во обид да се разјаснат односите помеѓу Бугарите и Словенските племиња коишто предходно живееле на територијата на денешна Бугарија. Во овој регион, и во тоа време наоѓаме ко-егзистенција на ДВА народа, РАЗЛИЧНИ и по култура но и биолошки. КРАЈНОТО РЕШЕНИЕ НА ОВОЈ ПРОБЛЕМ ЛЕЖИ ВО ОБЛАСТА НА ФИЗИЧКАТА АНТРОПОЛОГИЈА. ДЕНЕСКА МОНГОЛСКИОТ ФЕНОТИП Е СКОРО СОСЕМА ИЗГУБЕН ПОМЕЃУ БУГАРСКАТА ПОПУЛАЦИЈА. СЕПАК, МОНГОЛСКИОТ БЕЛЕГ СЕУШТЕ МОЖЕ ДА СЕ ВООЧИ ВО ОДРЕДЕН ПРОЦЕНТ НА НОВОРОДЕНЧИЊА."

Дефиниција за ФЕНОТИП = Како изгледа еден организам како последица на соодносот на неговиот генетски тип и околината.

И нема јас што да разликувам или да не разликувам, еве си го ВАШИОТ-БУГАРСКИ адмирал Иван Добрев САМИОТ си кажува што е и како е, ама на тебе нешто не ти одговара па сакаш да го скриеш.

- Родом сте от варненското село Кичево (До 1934 год. името на селото е Джеферли), к'дето открај време живејат гагаузи?
- Да, по баштина линија и аз носја гагаузкото в себе си. И до днес в родното ми селото живејат гагаузи, но все по-рјадко се чува гагаузка реч. Благодарение на близостта на Кичево до Варна всички мои с'селјани можаха да получат образование и независимо от гагаузкото си потекло живејат с д'лбоко б'лгарско самос'знание.
- На как'в език говорјат гагаузите помежду си?
- На гагаузки, език от тјуркската група, којто е много близ'к до турскија.
- Значи ли това, че те са турци?
- В никак'в случај. Самите б'лгари-гагаузи, които неизвестно от кога живејат с б'лгарско самос'знание и православната вјара, приемат само тази истина, че са истински б'лгари (асл' булгар),т.е.чисти б'лгари, праб'лгари и тежко томува, којто ги нарече турци.
- Според вас гагузите какви са- праб'лгари, б'лгари или турци?
- Откровено казано винаги ме е огорчавал този факт, че б'лгарската наука и д'ржава до ден-днешен не са поставили точка над и-то и не са си казали думата за произхода и потеклото на гагаузите. Има десетки теории и хипотези. Една от тјах тв'рди, че гагаузите са потомци на аспаруховите б'лгари (които са с'што от тјуркско потекло). Друга, че те са племе, което принадлежи к'м тјуркската огузка група. Трета, че гагаузите са б'лгари, които по време на османското иго са приели турскија език, като са запазили православната си вјара. Може би последната версија е нај-близо до истината. Това поне потв'рждават всички факти, св'рзани с принадлежността на гагаузите.
- И какви са по народност гагаузите?
- Да се оспорва б'лгарското у гагаузина е все едно да се доказва, че шоп'т не е б'лгарин. По време на турското робство гагаузите са пројавјавали силно непокорство и ненавист срешту поробителите. Турчин не е можел да замр'кне в гагаузко село. Затова п'к те са били подлагани повсеместно на преследванија и кланета от турците. Едва ли нјакој б'лгарски д'ржавник и до ден-днешен има представа какво представлјава гагаузин'т којто не е друг етнос и народност, а просто праб'лгарин, којто говори и гагаузки език.
- Като че ли Тодор Живков за пр'в п'т пројави интерес к'м гагаузите?
- Да, това се случи инцидентно по време на една от визитите на Сјулејман Демирел у нас. Тодор Живков го беше поканил в'в Варна. Както е редно по протокол имаше почетен караул и други официални церемонии, които организирах като командвашт военноморскија флот. На обеда в Евксиноград протокол'т ми отреди мјасто редом до мадам Демирел, срешту двамата д'ржавни глави. Отначало тја ме заговори на френски език, като запита на как'в език ште говорим. Отв'рнах ј, че знаја малко англијски, но че бихме могли да говорим и на турски. Тогава тја ми подхв'рли нјакоја и друга реплика и след като ј отговорих се об'рна на всеуслушание к'м Демирел: "Сјулејман, Сјулејман, този адмирал говори много добре турски!" Заинтригуван тој ме попита на турски пред слисанија Живков отк'де знаја езика. Казвам: "Аз с'м б'лгарски гагаузин, но не с'м турчин!" ( в турскија език има само една дума за "тјурк=турчин"). "А,- казва - гагаузите са наши хора. С тјах сме едни и с'шти". След тази реплика Живков се засмја с'с своја пословичен смјах: "Ха-ха-ха-а, ти отк'де знаеш турски бе, Добрев?"- об'рна се тој к'м мене. "Ами нали с'м от Кичево бе, другарју Живков". Така станах цент'р на внимание. Заобиколиха ме турски журналисти, а по-к'сно по всички приеми турските дипломати не пропускаха случај да ме наобиколјат и да обменјат с мене нјакоја и друга дума.
- По всичко изглежда, че Тодор Живков е имал доста вјарна политика по националнија в'прос, штом е назначил за зам. минист'р на отбраната на Б'лгарија един гагаузин?
- Тодор Живков едва ли е знаел нешто повече за гагаузите от своите историци гагаузоведи, а назначението на един командвашт военноморскија флот за заместник-минист'р не винаги е издигане.

http://old.duma.bg/2007/0207/080207/obshtestvo/ob-2.html

Гадна работа ова "праблгариве", живи и здрави ден-денеска!

:)

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Гагаузите се само една од десетиците бугарски етнографски групи. Тоа што гагаузите произлегуваат од прабугарите не е докажано, а е само хипотеза. А Кичево си е преселническо село.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Гагаузите се само една од десетиците бугарски етнографски групи. Тоа што гагаузите произлегуваат од прабугарите не е докажано, а е само хипотеза. А Кичево си е преселническо село.
:pos: Значи признаваш дека Бугарин = Карма-каша.

Епа супер!

Ај сега разбери си се со другиве твои запенавени карма-кашканици.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Абре Ченто, колку е тој процент на новороденчиња со монголски фенотип?
Кај вас дали не е поголем процентот на новороденчињата со монголски фенотип?
Сам си превел
ДЕНЕСКА МОНГОЛСКИОТ ФЕНОТИП Е СКОРО СОСЕМА ИЗГУБЕН ПОМЕЃУ БУГАРСКАТА ПОПУЛАЦИЈА.

И дали вие се броите во бугарската популација или не?
Кој, кога и зошто го пишал тоа?

И дали новороденчињата кога поодраснат го губат монголскиот фенотип или си остануваат монголи?

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
Јас сум видел азијатка како танцува на една емисија , мислам дека беше Слави Show !
А можеби е монголка кој знае :P
Азијаткава знае кај да оди , кај свои браќа и сестри !

P.S коментарот не беше злонамерен, туку да пишам тој што видов, а гледам овој се пали, значи и самиот си знае, која патетика, коментарот не е место за овдека па избришете го, патем се напалил овој :D

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Абре Ченто, колку е тој процент на новороденчиња со монголски фенотип?
Па ти треба да знаеш, не јас.

Ама па кај ќе знаеш кога во тек на само 1-2 години
- ту сте "Памирци",

- ту сте "Персијци",

- ту некакви измислени "Средоземноморски Славјани",

итн. итн.

Значи сума-сумарум, како што напишав погоре:

Бугарин = КАРМА-КАША!

Kasnakoski напиша:
Кај вас дали не е поголем процентот на новороденчињата со монголски фенотип?
Не е бе, да беше ќе го пишеше тоа некаде.
Арно ама јок, вас ве пишат.

Да ти кажам зошто, или си знаеш?

Kasnakoski напиша:
Сам си превел
ДЕНЕСКА МОНГОЛСКИОТ ФЕНОТИП Е СКОРО СОСЕМА ИЗГУБЕН ПОМЕЃУ БУГАРСКАТА ПОПУЛАЦИЈА.
Е арно де, што ти е тука нејасно?

Kasnakoski напиша:
И дали вие се броите во бугарската популација или не?
Kasnakoski напиша:
Кој, кога и зошто го пишал тоа?
Не бе, не се броиме.
Читај убаво, целото е дадено на увид.

Kasnakoski напиша:
И дали новороденчињата кога поодраснат го губат монголскиот фенотип или си остануваат монголи?
Пак, прашај си се самиот.
Напишаното е за тебе, не е за мене. ;)

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Според Златарски, баштата на б'лгарската историја:

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Гледам и тука се лупат глупости на поразиja за антропологичната возстановка на ч'ргубилja Мостич. Таа востановка се зема за подсмев от македонците без да знаат, че самиот антрополог Jорданов коj ja е направил признава дека таа е неточна.

Самиот костен материал е бил со нарушена целост, а секоj во Бугариja е наjaно дека проф.Jорданов антропологичните возстановки не са му силна страна.

Eве го костниja материал со нарушена целост на Мостич

И от тоа следва таа возстановка. Но дори неточна во неja НЕМА НИКАКВА МОНГОЛОИДНОСТ. Тоа мое да го потврди секоj антрополог.

И една денешна возстановка коja e по - точна

А еве и какво тврди антрополога проф. Jорданов коj е правил лицевата возстановка :

Известна е антропологичната в'становка на черепа на ичергу-боила Мостич. П'рвоначалната представа за известна монголоидност се оказва погрешна. Според ј.јорданов тја се д'лжи на по-широките скули и очници. Нос'т е голјам, г'рбав и клјуновиден. Коренот на носа е тесен, а основата широка и като цјало е изп'кнал напред. Хл'тването на бузите е св'рзано с'с старческата в'зраст и липсата на з'би, определја три'г'лната брадичка. /јј-ВГЧ стр.199-200/

Мнениja на руски археолози за прабугарскиот антропологичен тип :

От антропологичниja анализ на праб'лгарските погребениja прават впечетление следните факти. Изследваниjaта от Кавказ и Поволжието (Трофимова-1956, Кондукторов-1956, Герасимов-1955г.) доказват че прабугарите са типични представители на памиро-ферганската раса. Срештат се много северни и средиземноморски расови типове. Наблјудава се еднаквост с аланскија и сарматски расови типове.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Еми жалам,арно ама...

Оваа антрополошка реконструкција ти е најмал проблем т.е. претставува само капка во океанот од НАУЧНИ публикации, меѓу кои огромен број од ВАШИ историчари, лингвисти, итн. коишто го покажуваат турко-монголскиот карактер на т.н. "пра-бугари" (многу смешен термин за претставници на народ од крајот на 7 век од наша ера, ама ај...)

Се наоѓаш на 34 страна од темава, во којашто има претставено мноштво од докази за истата теорија.

И нема тука некаков потсмев или навреда, дискутираме од историски аспект, и не сме ние криви што тоа ви е потеклото на вас Бугарите.

Член од
18 септември 2011
Мислења
221
Поени од реакции
24
Немаше една експедиција од Бугарија во Памир, во која се докажуваше дека имате потекло од Памир, дека вашата нација не е мозаик од повеќе нации ?

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Немаше една експедиција од Бугарија во Памир, во која се докажуваше дека имате потекло од Памир, дека вашата нација не е мозаик од повеќе нации ?
Их, камо среќа да беше само една експедиција.
Ама тие како тргнале на секој месец ќе почнат да праќаат по 2-3, и тоа на различни страни, чисто да се осигураат ако едната не пали да почнат да трубат за "доказите" на другата, и така врти-сучи уште 100-200 години ќе поминат ама јок-бурда вистински одговор за нивниот "произход" :)

Еве некои од неодамнешните такви експедиции и нивните "сознанија"

Каша-попара... за греота.

.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Их, камо среќа да беше само една експедиција.
Ама тие како тргнале на секој месец ќе почнат да праќаат по 2-3, и тоа на различни страни, чисто да се осигураат ако едната не пали да почнат да трубат за "доказите" на другата, и така врти-сучи уште 100-200 години ќе поминат ама јок-бурда вистински одговор за нивниот "произход" :)

Еве некои од неодамнешните такви експедиции и нивните "сознанија"
Каша-попара... за греота.
Кое е греотата? Фактот дека слободно може да се изтражува, да се споделуват хипотези, да се посетуват места,кои до този момент не билип посетувани и проучувани?
Времето ке покаже,дали во тези хипотези има вистина или не, от проучуваниjaта които прават,дали може да се отфрли некоja друга хипотеза или да се потврди....Тоа е нормалниот тек на нештата во науката.

Kajgana Shop

На врв Bottom