Кој е Исус Христос?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
???

Брее...

Море, Петокнижието Мојсеево, или Тора, е наследено учење од евреите. Ш‘о благе везе има Никеја со Книгите од Стариот Завет
Има, Бидејќи во Никеа било одлучувано што ќе се задржи а што ќе се одфрли. Денес библијата е обид да се надгради тората и да и се даде значење - толкување кое евреите не го признаваат.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Има, Бидејќи во Никеа било одлучувано што ќе се задржи а што ќе се одфрли. Денес библијата е обид да се надгради тората и да и се даде значење - толкување кое евреите не го признаваат.
Погрешно (пак!): Стариот Завет е едноставно земен/наследен, како готова збирка од книги. Одлучувањето за тоа, кој запис ќе биде или нема да биде прифатен, се однесува на новозаветните книги.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Погрешно (пак!): Стариот Завет е едноставно земен/наследен, како готова збирка од книги. Одлучувањето за тоа, кој запис ќе биде или нема да биде прифатен, се однесува на новозаветните книги.
Самото тоа што стариот завет и новиот се ставени како два дела од една целина, ја менува смислата и значењето кое го имала тората за евреите.
Да било одлучувано во Никеа само за евангелијата а Тората да небила мешана, тогаш можеби ќе имаше тежина твојов коментар, но вака останува фактот дека тогаш била донесена одлука да се изберат четири евангелија и да се додадат како надополнување на Тората - нов завет.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
A koj odlucil,megju nad 80 evangelija da bidat izbrani samo denesnive 4 ?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
А кој одлучил секојдневно муслиманите да се саморазнесуваат во Иран,Ирак,Авганистан,Пакистан ?
Otvori nova tema,ke vi odgovoram. Nemojte da se mesate na sekade,zosto so sila sakate da pokazete tolkava arogancija. Jas znam deka ne e do tolku da si aroganten,poveketo e od sto si glupav,oti tolku arogancija ne sobira vo eden covek.

Odi setaj,otvori si tema za tie prasanja.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Самото тоа што стариот завет и новиот се ставени како два дела од една целина, ја менува смислата и значењето кое го имала тората за евреите.
Да било одлучувано во Никеа само за евангелијата а Тората да небила мешана, тогаш можеби ќе имаше тежина твојов коментар, но вака останува фактот дека тогаш била донесена одлука да се изберат четири евангелија и да се додадат како надополнување на Тората - нов завет.
Погрешно (аман веќе..): Стариот Завет е „сенка„, Новиот Завет е „слика„ а Царството Небесно ќе биде очигледна вистина-што би рекол еден современ српски теолог.

Стариот Завет ја одигра својата улога, но евреите, живеејќи ( и се‘уште живеат!) во убедувањето дека се „незаменливи„, не разбраа кои беа улогата, одредбите и пророштвата страроаветни.

Новиот Завет од нашиот Господ Исус Христос се‘уште е на сила, по укинувањето на Стариот Завет и на јудаизмот, па како што Стариот Завет ги поучуваше жестоките евреи, така Новиот Завет ги подготвува верните (Црквата) за Царството Христово.

W

Werther

Гостин
Otvori nova tema,ke vi odgovoram. Nemojte da se mesate na sekade,zosto so sila sakate da pokazete tolkava arogancija. Jas znam deka ne e do tolku da si aroganten,poveketo e od sto si glupav,oti tolku arogancija ne sobira vo eden covek.

Odi setaj,otvori si tema za tie prasanja.
Jaс глупав ?

Ти сметаш за божество човек кој бил варварин,педофил,убиец,измамник.

Ти веруваш дека месечината со нож е пресечена и повторно составена.

Кој е глуп сега ?

Сум арогантен према сите варвари (читај муслимани).

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Jaс глупав ?

Ти сметаш за божество човек кој бил варварин,педофил,убиец,измамник.

Ти веруваш дека месечината со нож е пресечена и повторно составена.

Кој е глуп сега ?

Сум арогантен према сите варвари (читај муслимани).
Dobro,odi sega setaj. Ne plasete se,ke mi odgovori MIKI na prasanjeto. A ti baraj soodvetna tema za tie glupostite tvoi.
Neznam zosto moderatorite ne vodat racun voopsto.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
A koj odlucil,megju nad 80 evangelija da bidat izbrani samo denesnive 4 ?
Црквата одлучува, не поединци.

Црквата одлучува кој запис ќе биде дел од Новиот Завет, имајќи во предвид дека уште во раните времиња од христијанството, постоеле лажни записи, кои внесувале разногласие по однос на учењето кое Апостолите го примија од Христа Бога. Тоа „прочистување„ на одлуките за тоа кој запис/книга ќе биде дел од Новиот Завет, вршено е на црковните собори.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Црквата одлучува, не поединци.

Црквата одлучува кој запис ќе биде дел од Новиот Завет, имајќи во предивд дека уште во раните времиња од христијанството, постоеле лажни записи, кои внесувале разногласие по однос на учењето кое Апостолите го примија од Христа Бога. Тоа „прочистување„ на одлуките за тоа кој запис/книга ќе биде дел од Новиот Завет, вршено е на црковните собори.
Ti blagodaram. Kasno mi e bi sakal da prasam uste nesto ama zdravje utre.
Leka vi nok.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Погрешно (аман веќе..): Стариот Завет е „сенка„, Новиот Завет е „слика„ а Царството Небесно ќе биде очигледна вистина-што би рекол еден современ српски теолог.

Стариот Завет ја одигра својата улога, но евреите, живеејќи ( и се‘уште живеат!) во убедувањето дека се „незаменливи„, не разбраа кои беа улогата, одредбите и пророштвата страроаветни.

Новиот Завет од нашиот Господ Исус Христос се‘уште е на сила, по укинувањето на Стариот Завет и на јудаизмот, па како што Стариот Завет ги поучуваше жестоките евреи, така Новиот Завет ги подготвува верните (Црквата) за Царството Христово.
Единствена сенка е слепилото да се верува по секоја цена во нешто кое не се ни обидувате да го спознаете лично, туку барате скратени патишта.
Тората е дело на евреи, и ти ми кажуваш дека тие (Евреите) не ја разбрале, туку ти и други неевреи подобро знаат од нив што била поентата во книги кои тие ги пишувале?! :tapp:
Како пример земи било која поговорка на Англиски и преведи ја буквално на Македонски па ќе видиш што ќе добиеш.

W

Werther

Гостин
Dobro,odi sega setaj. Ne plasete se,ke mi odgovori MIKI na prasanjeto. A ti baraj soodvetna tema za tie glupostite tvoi.
Neznam zosto moderatorite ne vodat racun voopsto.
Да водеа рачун ти одамна ќе беше пеманентно баниран.

Лицемеието твое од авион се познава,не глуми дека нешто воопшто те интересира околу христијанството и обичаите.

Христијанството го навредуваше на секоја тема,а сега глумиш добронамерен,добродушен со тоа што поставуваш прашања.

Поставуваш прашања за христијанството кое го нарекуваше лажно учење и проповедање,Христос кои го нарекуваше шејтанов слуга и лажен проповедник.

Лицемерие на квадрат.

Секој кој ќе му одговори на муслиман на форумов за било што во врска со христијанството,одговорно тврдам дека е идиот,идиот кој неможе да препознае лито лицемерие,проѕирно лицемерие.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Единствена сенка е слепилото да се верува по секоја цена во нешто кое не се ни обидувате да го спознаете лично, туку барате скратени патишта.
.
Погрешно (....): кој поверувал, тоа значи дека се сретнал со Бога Творецот.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Да водеа рачун ти одамна ќе беше пеманентно баниран.

Лицемеието твое од авион се познава,не глуми дека нешто воопшто те интересира околу христијанството и обичаите.

Христијанството го навредуваше на секоја тема,а сега глумиш добронамерен,добродушен со тоа што поставуваш прашања.

Поставуваш прашања за христијанството кое го нарекуваше лажно учење и проповедање,Христос кои го нарекуваше шејтанов слуга и лажен проповедник.

Лицемерие на квадрат.

Секој кој ќе му одговори на муслиман на форумов за било што во врска со христијанството одговорно тврдам дека е идиот,идиот кој неможе да препознае лито лицемерие,проѕирно лицемерие.
Sigurno jas ne sum go navredil do sega poveke od tebe.
Za Hristos kako sejtanov sluga,da ne si pomesal nesto.
Po toa moze covek da ti ja prepoznae omrazata,nepoznavanjeto,gnevot,gluposta i se sto moze da poseduva negativno edna covecka osoba.
Kazi si deka tesko e na muslimanite da im se odgovori na prasanjata.
Priznaj deka ti e krivo sto muslimanite za sekoja glupost resenie ti naogjaat i toa e toa. Nema potreba od mlatenje.

Kajgana Shop

На врв Bottom