Што им се случи на државите по влезот во ЕУ

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Само за периодот 2011-2012 сголемуванjето е 66%, зошто почнавме изнесуванjе на европски пазари без мито. Пред това покачуванjето беше по-малце, зошто реализиравме стока само на внатрешниот пазар. Но поради ова дека сме во ЕУ почнавме да изнесуваме без мито/царина во Европски земи и имаме повеке печалба. Повеке печалба, по-големи плати за лугето во фирмата.
--- надополнето: 23 јануари 2013 во 21:26 ---

Нема абсурди, ама нешто ми личи имаш голема омраза кон Бугариja па неможеш да видиш многу работи. Проблемот овде е дека сите са добро плакjани, али се осигуруват на минималце ниво.
Моj много добар приjател е електричар, зима около 1000 евро на месец, али се осигурува на минималце- 270лв. По овоj начин има повеке пари во jебот. И вака е во цела Бугaриjа.
Братучет ми во Дупница зима 400 евро и па се осигурува на минимум, жена му исто така.
Ова ни е правилно, ама е вистината.
ти бе имаш изгледа голема фалинка:pos:
јас ли ја напишав статијата или ВИЕ????
доста ми е од вас- терајте си и живејте си со лаги
ЈАС не ви верувам:cenzura:

Некако тешко иде пресметката на Марекот :)

Ајде во меѓувреме некој доброволец да го пресмета зголемување на просечната нето плата во Македонија од 2006(13.255) со 2012 (21.031) година?

http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie.aspx?rbrtxt=40
Просечна плата во Бугариjа 2006г. - 432лв (220евро).
Просечна плата во Бугариjа 2012г. - 768лв (385евро).
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Wages_and_labour_costs/bg
--- надополнето: 23 јануари 2013 во 21:34 ---
ти бе имаш изгледа голема фалинка:pos:
јас ли ја напишав статијата или ВИЕ????
доста ми е од вас- терајте си и живејте си со лаги
ЈАС не ви верувам:cenzura:
За разлика от тебе jас во лаги не живеем. 35% невработеност, мизерни плати, партиско назначуванjе во државни институции и што ли оште не.
П.С. Да си бил во Софиjа, да видиш врволицата за бугарски пасоши на минус 10 минус 15 градуса??? Сигур е зошто во Македониjа сичко е мед и млеко.

Некако тешко иде пресметката на Марекот :)

Ајде во меѓувреме некој доброволец да го пресмета зголемување на просечната нето плата во Македонија од 2006(13.255) со 2012 (21.031) година?

http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie.aspx?rbrtxt=40
Политика слабо ми иде, ама математика.....
21.031/13,255 = 1,5866
Просечната плата во Македонија пораснала за 58,66%

За разлика от тебе jас во лаги не живеем. 35% невработеност, мизерни плати, партиско назначуванjе во државни институции и што ли оште не.
П.С. Да си бил во Софиjа, да видиш врволицата за бугарски пасоши на минус 10 минус 15 градуса??? Сигур е зошто во Македониjа сичко е мед и млеко.
пола од севкупното население:eek:
Нивото на б'лгарските граждани на прага на бедността е 49%
http://www.komentator.bg/Б'лгарите-абонирани-за-1-по-бедност-в-ЕС-n-1061

Просечна плата во Бугариjа 2012г. - 768лв (385евро)..
И ова не е тешко да пресметам:

768/432 = 1,7777
Покачување на плати за 7 години 77,77%

Ако пресметаме просечно за една година
Бугарија 77,77/ 7 = 11,11%
Македонија 58,66/7 = 8,38%

Много е лошо во Бугариjа, молим стоjте си во Македониja. Тука нема ни работа, ни ски ваканциjа, ни летна ваканциja на Црно море, нема ни патишта, нема ни коли. Абе ништо нема.
Секоj е беден - али кафичинjaта пуни, крчмите пуни, секи со кола и со стан, работа нема, пари нема, ебати(извинете за изразот) балканскиот парадаjс.

"Така регистрираните превозни средства у нас вече са 3 302 585. Това с'обшти вчера главен инспектор Антон Антонов, началник сектор в отдел „П'тна полиција”. Тој взе участие в международна конференција за автомобилното застраховане в југоизточна Европа." Ова е инфо кон краjот на 2011г., во 7 500 000 Бугариja 3,3млн коли.

Данните са за третото тримесечие на 2012 г.

За с'штија период средно на домакинство са се падали по 2 632 лв., а средно на лице - по 1 119 лева. Около 40% от разходите на б'лгарските домакинства са били за храна, алкохол и цигари. За дома б'лгарин'т харчи около 18% от доходите си, за здравеопазване - около 5%, за транспорт - около 10%, за облекло и обувки - около 3%, за дан'ци - около 5%, а за други разходи - около 19%.„

http://novinata.org/Za-kakvo-harchi-balgarinat
--- надополнето: 23 јануари 2013 во 22:22 ---
И ова не е тешко да пресметам:

768/432 = 1,7777
Покачување на плати за 7 години 77,77%

Ако пресметаме просечно за една година
Бугарија 77,77/ 7 = 11,11%
Македонија 58,66/7 = 8,38%
Дали македонската статистика е верна, оти нашата е от евростат? С 35% невработеност, покачуването на платите во Македониja нема реален успех врз целокупното население.
Jaс пак тврдам, ова е стаистичка информациjа, но нереална, во Бугариja се прават повеке пари, но се криjат даноци, вака статистиката е грешна.

Еве информациjа на министерство за финанси што зборува за скриената економиjа
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCgQFjAA&url=http://www.minfin.bg/document/9726&ei=N1QAUafDGsnasga2qIDQDA&usg=AFQjCNGm1iGqVBqGt0GJ-QmQuCOWonOI7g&bvm=bv.41248874,d.d2k

Много е лошо во Бугариjа, молим стоjте си во Македониja.
Дали е лошо или добро во Бугарија незнам, а сакам на Бугарите да им е добро.
Но јас биди сигурен останувам во Македонија.

Извини моја грешка, заборавив да ги напоменам “патриотите“.
Сите што живееме тука сме пратриоти?
Ти каде живееш, и ако живееш тука тогаш што си ти,
пошто очигледно си неспосоебн дури ни да емигрираш?

Просечна плата во Бугариjа 2012г. - 768лв (385евро).
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Wages_and_labour_costs/bg
--- надополнето: 23 јануари 2013 во 21:34 ---

Просекот на плата во Бугарија го крева покачувањето на платите на министрите, пратениците, политичарите и на некои бизнисмени што се бројат на прсти којшто земаат 50.000 евра плата.

Исто како што во РМ статистички просечната плата е 350 Евра но тој просек го краваат високите плати на политичарите и платите на Благој Механџиски од Зегин и на Живко Мукаетов од Алкалоид...

Само за периодот 2011-2012 сголемуванjето е 66%, зошто почнавме изнесуванjе на европски пазари без мито. Пред това покачуванjето беше по-малце, зошто реализиравме стока само на внатрешниот пазар. Но поради ова дека сме во ЕУ почнавме да изнесуваме без мито/царина во Европски земи и имаме повеке печалба. Повеке печалба, по-големи плати за лугето во фирмата.
.

Јас не го оспорувам бизнисот со ЕУ, туку митот за скокањето на животниот стандард одма после влезот во ЕУ.

Во суштина, зголемувањето на нето платите и во Македонија и во Бугарија се одвивало рамномерно, без разлика што Македонија не е членка на ЕУ.

Ова беше мојата поента после твојот коментар со 66%, кој би рекол дека е ПОРАЗИТЕЛЕН доколку треба да ги рефлектира 5-те години членство на Бугарија во ЕУ, во споредба со Македонија која скоро истиот просек го достигнала и без ЕУ.

И те молам, немој да ми продаваш приказни за благосостојбата во Бугарија, имам ја и колеги на работа и другари од Бугарија и нема никаква разлика би рекол меѓу МК и БГ во однос а стандардот.

Политика слабо ми иде, ама математика.....
21.031/13,255 = 1,5866
Просечната плата во Македонија пораснала за 58,66%

а процентот на невработени едвај се помести за некоја децимала........на над 30 % вработеност за каква просечна плата може да зборуваме ?? лани биле издадени над 8000 бугарски пасоши на наши граѓани кои имале потреба да се осеќаат како граѓани на ЕУ........ги имаме над 150 000 такви
--- надополнето: 23 јануари 2013 во 23:00 ---
Marek не мора да ја фалиш толку бугарската економија,бевте кај нас на печалба,сега се преселивте далеку на запад да си ја барате среќата........земја поделена меѓу две мафии не е за фалење,освен ако не си дел од некоја од нив

Јас не го оспорувам бизнисот со ЕУ, туку митот за скокањето на животниот стандард одма после влезот во ЕУ.

Во суштина, зголемувањето на нето платите и во Македонија и во Бугарија се одвивало рамномерно, без разлика што Македонија не е членка на ЕУ.

Ова беше мојата поента после твојот коментар со 66%, кој би рекол дека е ПОРАЗИТЕЛЕН доколку треба да ги рефлектира 5-те години членство на Бугарија во ЕУ, во споредба со Македонија која скоро истиот просек го достигнала и без ЕУ.

И те молам, немој да ми продаваш приказни за благосостојбата во Бугарија, имам ја и колеги на работа и другари од Бугарија и нема никаква разлика би рекол меѓу МК и БГ во однос а стандардот.
Со ова во црвено не сум согласен, во Делчево сум видол различно от ова што збориш и по-лошо дори и от Видинскиот регион(наj беден во Бугариja). И от Макаеонците дека се во Софиjа знам дека не си во право, али поне они подржуват моето мисленje.
Но си во право дека скокнуванjето не е изеднаш, требе работа, много работа- да се спредат много закони со европските, да се поктиjат много и различни стандарти(ISO) например, ако веке не са покриени, требе да се направиш пазарно приветлив за западно европеjаните.
Истото е со производи и услуги, за се важи, требе работа, наготово никоj не дава, ова требе на му е jасно на македонскиот гласач.
Ама ако ги немахме тиа безцарински извози ке требе да плакjаме царина и големи плати нема да има(зборувам за мене си).
--- надополнето: 23 јануари 2013 во 23:08 ---
Дали е лошо или добро во Бугарија незнам, а сакам на Бугарите да им е добро.
Но јас биди сигурен останувам во Македонија.
И така требе да биде. Само да си одиме на одмор, ти на Црно море, jа на Охрид (y)
--- надополнето: 23 јануари 2013 во 23:13 ---
а процентот на невработени едвај се помести за некоја децимала........на над 30 % вработеност за каква просечна плата може да зборуваме ?? лани биле издадени над 8000 бугарски пасоши на наши граѓани кои имале потреба да се осеќаат како граѓани на ЕУ........ги имаме над 150 000 такви
--- надополнето: 23 јануари 2013 во 23:00 ---
Marek не мора да ја фалиш толку бугарската економија,бевте кај нас на печалба,сега се преселивте далеку на запад да си ја барате среќата........земја поделена меѓу две мафии не е за фалење,освен ако не си дел од некоја од нив
Епа Бае, jа сам от Дупница, ние сите сме мафиjа голема :D , заебавам се, не сум мафиjаш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom