Bodhidharma
- Член од
- 17 септември 2011
- Мислења
- 10.783
- Поени од реакции
- 15.399
Bog go sozdal covekot po Svojot lik (I Mojseeva 1, 26-27).Повеќето зборите дека Бог е емоциите .. а нема ли Бог физички изглед .. ак онема как оби можел да создаде ваков Универзум ..мора да излегува сила од негде ..
Не е тоа дефиниција. Тоа е поезија.Bog e ljubov (I Jovanova 4, 8). Mislam deka toa e najdobrata definicija za Nego.
Ne odgovaram na provokacii denes, rodenden mi eНе е тоа дефиниција. Тоа е поезија.
Реков јас дека ќе се пишам талемит...Ќе се цитирам за да додадам една за мене битна поента која религиитее ја "киднапирале" за своја манипулитивна цел, а тоа е "обожавањето".
За мене бог е поим кој ги означува сите можности и варијанти на постоењето во секоја можна смисла. Од тој аспект јас и се останато сме дел од бог, а не нешто одвоено од него. Како што мојата рака е дел од мене, а не посебен ентитет. Од тука, "Обожавањето" на "Бог" за мене е нешто како гледање на зајдисонце кое те опушта и те смирува....како преубава песна која ги буди емоциите во тебе, како девојка во која заљубено тонеш во нејзините очи.
Обожавањето од овој аспект не е оној покорен, робовски и со страво почит наметнат акт, туку обожавање позади кое стои восхит од природата на онаа грандиозност од која сите сме дел.
Тебе ти треба да го знаеш тоа и знај го тоа и верувај си дека е така. Некому тоа не му е доволно.ВО ИМЕТО НА БОГ, МИЛОСТИВИОТ И СЕМИЛОСЕН
РЕЧИ, БОГ Е ЕДЕН!
ОН Е УТОЧИШТЕ НА СЕ!
НИТИ РОДИЛ, НИТУ Е РОДЕН
И НИКОЈ НЕ МУ Е РАВЕН!!
ВИСТИНАТА ЈА РЕКОЛ ВОЗВОШЕНИОТ ГОСПОДАР НА СВЕТОВИТЕ!!
нема што повеќе да се дискутира од ова, ова е се што ни треба да знаеме за бог!!
Поздрав!!
Секокј си има свое мислење, јас мислам вака, а ти нормално како атеист нема да го прифатиш тоа, но знај дека ниту јас, ниту ти, ниту било што би постоело без постоењето на вишата сила која ги прави работите онакви какви што се!!Тебе ти треба да го знаеш тоа и знај го тоа и верувај си дека е така. Некому тоа не му е доволно.
Тоа вишата сила е трикот што никој не ја знае. И затоа ти реков верувај си во што сакаш, твое право.Секокј си има свое мислење, јас мислам вака, а ти нормално како атеист нема да го прифатиш тоа, но знај дека ниту јас, ниту ти, ниту било што би постоело без постоењето на вишата сила која ги прави работите онакви какви што се!!
Не.Па нели вишата сила е Бог??
Е така де, може и ти тоа што веруваш да не е точно.јас така верувам а и секој може да си верува онака како што самиот си е убеден и тоа е тоа, но вистината е она што е битно, бидејќи можеш да веруваш а тоа што го веруваш да не е точно или вистинито.