или изгледа треба флаширана да бараме, или пак фала да кажеме кога ке ни донесат.Во последно време незнам што им е на келнериве низ кафичиве.Нарачувам кафе и нигде вода не ми носат освен ако сам не си побарам.Изгледа почнаа и на вода да штедат
Ako бараме флаширана ке ни ја начукаат за уште 50денари плус.или изгледа треба флаширана да бараме, или пак фала да кажеме кога ке ни донесат.
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 17:30 ---Ako бараме флаширана ке ни ја начукаат за уште 50денари плус.
Во локалот каде работеше ти, дефинитивно има најлоша услуга во цело Скопје. Иако е место на кое редовно одам кога има сонце, само не во шпицот, зошто тогаш можеш само да се изнервираш. Во тој локал има 2/3 келнери на 50 маси, невозможно е да стасаат и дадат услуга како што доликува. Затоа муштериите се нервозни и викаа по вас, зошто навистина за едно кафе да порачаш ти требаа 20 мин, додека го донесат кафето уште 20 мин и после имаш 30 минути бркање на келнер за да платиш. Вода ако сакаш е тогаш си се заебал начисто. И така изнервиран ќе си заминеш........................
Да, јас си ја најдов работата, али вие шо седите по локалите може да бидете малце пофини!!
Лесно е да се прогласи некој за удав, ама има добра причина и информиран си е човекот за реакцијата со млекото. Тој делот на кафематот на кој се загрева млекото, во огромен дел кафулиња не е воопшто исчистен како што треба, дури и згрутчени траги од млеко на истиот се чести остатоци, потоа ѓезвето со не знам колку пати претоплувано млеко, на лето стои отворено на 40+ Целзиусови, чест случај е и инсекти да долетаат во него, ама и тогаш не се фрла млекото, туку удавените инсекти... И да, на истиот тој дел се ,,мати,, пена за капучино и сл.демек во грло ќе ти застане ако е со топло млеко. За што луѓето реагираат погледнете, за млекото во кафето. И еден апел до сите вие што пиете некакви измислени комбинации, од типот мало макијато во голема чаша, макијато со ладно млеко, макијато без пена и незнам уште каква не глупост немам чуено на маса, би сакала да ви кажам дека сте напор жив!
Сум била келнер, знам колку и како стои млекото. Затоа ќе си порачате друго кафе, наместо макијато кое знаете како се прави, без да мора да дигате паники во кафичи.Лесно е да се прогласи некој за удав, ама има добра причина и информиран си е човекот за реакцијата со млекото. Тој делот на кафематот на кој се загрева млекото, во огромен дел кафулиња не е воопшто исчистен како што треба, дури и згрутчени траги од млеко на истиот се чести остатоци, потоа ѓезвето со не знам колку пати претоплувано млеко, на лето стои отворено на 40+ Целзиусови, чест случај е и инсекти да долетаат во него, ама и тогаш не се фрла млекото, туку удавените инсекти... И да, на истиот тој дел се ,,мати,, пена за капучино и сл.
Не се сметам себеси за досаден и напорен гостин, ама па на некои нешта поврзани со хигиената и здравјето секако дека ќе одреагирам, повеќе отколку на време на чекање на услугата, ама секој со приоритетите...
Зошто да порачувам друго кафе, кога едноставно барам директно од тетрапакот да ми биде турено млекото, наместо да биде затоплувано? Ни барам некаква посебна услуга, ни малтретирам некого, напротив временски побргу се изведува мојата нарачка...Сум била келнер, знам колку и како стои млекото. Затоа ќе си порачате друго кафе, наместо макијато кое знаете како се прави, без да мора да дигате паники во кафичи.
Твојата нарачка најлесно се заборава, бидејќи се памети само кафето. Повеќе специфицирани нарачки, повеќе грешки, повеќе грешки повеќе реакции, итн. Никој не ти забранува да порачуваш било што за свои пари, само реакцијата при грешка да биде културна. Ако е топло млекото во макијатото не треба да разберат и на северниот пол.Зошто да порачувам друго кафе, кога едноставно барам директно од тетрапакот да ми биде турено млекото, наместо да биде затоплувано? Ни барам некаква посебна услуга, ни малтретирам некого, напротив временски побргу се изведува мојата нарачка...
И од каде ти е чудната идеја за паника фактор, ако човек си има точно специфицирана нарачка ?
Види, сега се фати ти за реакцијата, никаде не реков дека оправдувам бурни реакции, јас го коментирав повеќе делот околу тоа дека типот на нарачката не секогаш е од каприц, туку може да е чисто практичен, а во секој случај, иако повеќето мислат дека келнер може секој да работи, сепак добриот од лошиот келнер се разликува токму во капацитетот на меморијата и доставувањето на правилните нарачки...Твојата нарачка најлесно се заборава, бидејќи се памети само кафето. Повеќе специфицирани нарачки, повеќе грешки, повеќе грешки повеќе реакции, итн. Никој не ти забранува да порачуваш било што за свои пари, само реакцијата при грешка да биде културна. Ако е топло млекото во макијатото не треба да разберат и на северниот пол.
Паметниот памети, глупиот пише.А зашо повеќето келнери не си запишуват у тефтерче или лисче, како у другите држави?
веке у последно време мислам оти Скопјено е модерно или? нема ли ,,хенд-ови? па да си куцат директно?Паметниот памети, глупиот пише.