Будизам-Атеизам

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Будизмот е една од најголемите РЕЛИГИИ на светот. Во Будизмот не постои молитва, за разлика од монотеистичките религии, кај него јогата и медитацијата се дисциплини за да се доближат до Бога, т.е самите да се реализираат или да станат Бог. Таа религија го користи интелектуалниот центар за доближување до Бога, за разлика од монотеистичките религии кои го користат емотивниот центар.
Сидарта со помош на јогата успеал да се реализира, и да постигне просветлувања,затоа залудно е да негирате дека јогата не е Будизмот.
Атеизмот не верува во Бог, меѓутоа не сака ни да го докаже непостоењето на Бога од едноставни причини што непостоењето не се докажува.Меѓутоа сакам да ги прашам тоа атеистите од овој подфорум, кои 90% се Будистички ориентирани, ако не сте во потрага на Бога, било надвор од себе, или внатре во себе,зошто толку се оптаварувате со прашањето околу Бога? Дали со самата Будистичка ориентација и атеистите не се религиозни?
На сето тоа , има и секташи кои ни проповедаат за практикување на јога, а знаме дека јогата е Будистичка дисциплина, која служи како сретсво за реализација на постигнување на некој врв,кој во Будизмот е познат под терминот просветлување.
Помогнете ми браќа атеисти, да сватам дали сте Будисти или сте прави атеисти....или ви е срам да се изјасните како Будисти?
Ау ау ау ау ама тролање.. по по по по по по.. полека малце бе...

Патем, не знам зошто бараш од форумџии, т.е. атеисти да ти ја расветлат „дилемата“ што те ставила на думање.... Покрај токлу книги, интернет страници... баш се реши на форумов да добиеш одговор на твојата дилема?

Башка у Италија си бре.. ако таму немаш еден куп литература (за разлика од овде во МК), не знам каде...

Земи малце пешадијата до локалната книжара и библиотека, па потроши некое евро баго мајката...
--- надополнето: 18 јануари 2013 во 20:23 ---
Секој атеист има и малку верба во Бог. Колку и да сакате тоа да го негирате во вас постои верба.

Грешка.. секој атеист верува, како и секој човек што верува.. но не значи дека тоа е и дека мора нужно да е БОГ...
Онда не би бил атеист нели?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ау ау ау ау ама тролање.. по по по по по по.. полека малце бе...

Патем, не знам зошто бараш од форумџии, т.е. атеисти да ти ја расветлат „дилемата“ што те ставила на думање.... Покрај токлу книги, интернет страници... баш се реши на форумов да добиеш одговор на твојата дилема?

Башка у Италија си бре.. ако таму немаш еден куп литература (за разлика од овде во МК), не знам каде...

Земи малце пешадијата до локалната книжара и библиотека, па потроши некое евро баго мајката...
Мислам дека ти е јасно дека немам јас дилеми....

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Мислам дека ти е јасно дека немам јас дилеми....
И тоа какви дилеми имаш.. ама ај...

За тоа пред некој чичко што го проучувал и учел Фројд и стекнал диплома за тоа...

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Будизмот е една од најголемите РЕЛИГИИ на светот. Во Будизмот не постои молитва, за разлика од монотеистичките религии, кај него јогата и медитацијата се дисциплини за да се доближат до Бога, т.е самите да се реализираат или да станат Бог. Таа религија го користи интелектуалниот центар за доближување до Бога, за разлика од монотеистичките религии кои го користат емотивниот центар.
Сидарта со помош на јогата успеал да се реализира, и да постигне просветлувања,затоа залудно е да негирате дека јогата не е Будизмот.
Атеизмот не верува во Бог, меѓутоа не сака ни да го докаже непостоењето на Бога од едноставни причини што непостоењето не се докажува.Меѓутоа сакам да ги прашам тоа атеистите од овој подфорум, кои 90% се Будистички ориентирани, ако не сте во потрага на Бога, било надвор од себе, или внатре во себе,зошто толку се оптаварувате со прашањето околу Бога? Дали со самата Будистичка ориентација и атеистите не се религиозни?
На сето тоа , има и секташи кои ни проповедаат за практикување на јога, а знаме дека јогата е Будистичка дисциплина, која служи како сретсво за реализација на постигнување на некој врв,кој во Будизмот е познат под терминот просветлување.
Помогнете ми браќа атеисти, да сватам дали сте Будисти или сте прави атеисти....или ви е срам да се изјасните како Будисти?
Гурџи само болдот.
Прво јогата постои пред Буда и будизмот.
Второ тоа е само алатка и ништо друго. Ова што го кажуваш е исто како да кажеш дека катаната е самурајот. Јогата како и катаната се само алатки за постигнување на одредена цел.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Гурџи само болдот.
Прво јогата постои пред Буда и будизмот.
Второ тоа е само алатка и ништо друго. Ова што го кажуваш е исто како да кажеш дека катаната е самурајот. Јогата како и катаната се само алатки за постигнување на одредена цел.
1.Никаде не реков дека Сидарта ја измислил јогата.
2. А која е целта на јогата?
3. Ти што си...Будист или Атеист?

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
.....не сум атеист...но секое утро принудно сум будист...се будам за на работа

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
1.Никаде не реков дека Сидарта ја измислил јогата.
2. А која е целта на јогата?
3. Ти што си...Будист или Атеист?
1. Точно али инсунираш дека јогата е денс тоа што е благодарение на Сидарта
2. За мене само претходница на боречките вештини кои постојат денес али тоа е убавината секој може да си го најде тоа што му треба у јогата.
3. По стоти пат Џедај а од 21.12.2012 џедај Мастер :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
1. Точно али инсунираш дека јогата е денс тоа што е благодарение на Сидарта
2. За мене само претходница на боречките вештини кои постојат денес али тоа е убавината секој може да си го најде тоа што му треба у јогата.
3. По стоти пат Џедај а од 21.12.2012 џедај Мастер :)
Toa џедај мастер нешто како голема титула :)
Кој ти ја додели?
--- надополнето: 19 јануари 2013 во 16:58 ---
Зошто атеистите се оптоваруваат со Бог...:)
Судено им е да се оптоваруваат. Секое верување создава сомнеж, така и ова. Секојдневно стигаат информации(какви и да се не е битно, битен е ставот кон истите) кои би можеле да ја поткрепат позицијата дека можеби постои Бог. Атеистот не може да се помири со истите и нормално се забаталуваат по разни ќошиња. И ете повратна спрега од потсвеста, каде мора нон стоп да и се докажува дека не постои Бог.....затоа се кисне на некои теми. Што не се дискутира околу постоењето за Дедо Мраз?
Секое верување создава таква дихотомија у која мора борбата да постои помеѓу двете опции. Мудрите луѓе го приметиле ова и престанале да веруваат:)

W

Werther

Гостин
Ѓурѓа јас мислам да отвореше тема Христијанство v.s Будизам многу подобра дискусија ќе се развиеше,не верувам дека ќе наидеш на атеист кој ќе каже лошо за Будизмот.

Ако не ти е проблем смени го Атеизам во Христијанство или кажи му на Ацид тој да смени.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ѓурѓа јас мислам да отвореше тема Христијанство v.s Будизам многу подобра дискусија ќе се развиеше,не верувам дека ќе наидеш на атеист кој ќе каже лошо за Будизмот.

Ако не ти е проблем смени го Атеизам во Христијанство или кажи му на Ацид тој да смени.
Абе не трескај глупости....ти ја свати ли темата?
Се изјаснуваш атеист а си будист во коските....заспан еден.

W

Werther

Гостин
Абе не трескај глупости....ти ја свати ли темата?
Се изјаснуваш атеист а си будист во коските....заспан еден.
Па и не ја сфатив,најискрено.Што бараш од нас да разлики,взаемности,за тоа ли да дебатираме ?

Ете констатиравме дека е религија,но воведот ми е сосема нејасен.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Па и не ја сфатив,најискрено.Што бараш од нас да разлики,взаемности,за тоа ли да дебатираме ?

Ете констатиравме дека е религија,но воведот ми е сосема нејасен.
:facepalm:
Тогај не коментирај....

Kajgana Shop

На врв Bottom