Ајмо работа за писмени и неписмени!

• Креатор на темата Креатор на темата acetetovo
  • Време на започнување Време на започнување
Мојата поента е рани куче да те лае. Ете тоа е државна администрација.
А ти луртз немој да бидеш толку емотивен, туку гледај напрај простор и за следни генерации во државно, оти во реален сектор плати не даваат- зошто ништо не им остана ранејќи ја администрација. Повеќе ве има по канцеларии, одколку во фабрики што има луѓе.
Последен пример кој ме извади од кожа е во бирото имав работа, тетката сама во канцеларија си куцка со еден прст пријава, печката на тројка уклучена дува растура, а во исто време прозорот отворен да и иде свеж воздух. Ете тоа е администрација, да ја плаќаше струјата ќе знаеше како да се однесува во канцеларија, али таа струја јас и ја плаќам зошто би и било гајле. Како што нејзе не и е гајле што ги троши нашите пари, мене ич за нив не ми е.

Мојата поента е рани куче да те лае. Ете тоа е државна администрација.
А ти луртз немој да бидеш толку емотивен, туку гледај напрај простор и за следни генерации во државно, оти во реален сектор плати не даваат- зошто ништо не им остана ранејќи ја администрација. Повеќе ве има по канцеларии, одколку во фабрики што има луѓе.
Последен пример кој ме извади од кожа е во бирото имав работа, тетката сама во канцеларија си куцка со еден прст пријава, печката на тројка уклучена дува растура, а во исто време прозорот отворен да и иде свеж воздух.
Ај пак да те прашам. Ако сега администрацијата е преполна, ако сега има криза, рецесија и слично...кој беше виновен пред 5, 10 и 15 години што работниците приватно беа малку и бедно платени. Владата, администрацијата? И ако може со некои бројки, информации факти.
Тоа што повеќе има во канцеларии него во фабрики се должи на "навремената и фер" приватизација на Железарците и другите производни погони, како и агрокомплексот во 2000-тите, не на тоа што некој од насушни потреби сака да си одгледа семејство. Ако некој од вас имал вујковци, врски или пари да направи фирма, некој друг немал.

Едноставно е, тие што работат за тебе не земаат од тебе, тоа треба да го сфатиш како газда, тоа е и човечки. Тие тоа го заработиле, тоа не е милостина што ти како газда ќе им ја дадеш за да бидат среќни. Во Британија немаше да јадат од твоие пари, немаше да плаќаш данок?
Осуда врз луѓето чија егзистенција се заснова на една плата од буџет затоа што се плаќа данок, тоа ли е правото во Македонија да се владее врз нечии животи? Тоа се и самата знаеш многу ситни пари за буџетот, тој се храни од големите фирми и трансферите. Ете се храни од Џонсон Контрол кој по извесни информации е една од поферските фирми која им дала вишок плата и добар новогодишен одмор. И тоа во време на криза, со толкава администрација, не се стипси.

На крају краева земете мразете се живо и диво у администрација и комшиите и роднините..., јас не можам тука ништо

Ај пак да те прашам. Ако сега администрацијата е преполна, ако сега има криза, рецесија и слично...кој беше виновен пред 5, 10 и 15 години што работниците приватно беа малку и бедно платени. Владата, администрацијата? И ако може со некои бројки, информации факти.
Тоа што повеќе има во канцеларии него во фабрики се должи на "навремената и фер" приватизација на Железарците и другите производни погони, како и агрокомплексот во 2000-тите, не на тоа што некој од насушни потреби сака да си одгледа семејство. Ако некој од вас имал вујковци, врски или пари да направи фирма, некој друг немал.

Едноставно е, тие што работат за тебе не земаат од тебе, тоа треба да го сфатиш како газда, тоа е и човечки. Тие тоа го заработиле, тоа не е милостина што ти како газда ќе им ја дадеш за да бидат среќни. Во Британија немаше да јадат од твоие пари, немаше да плаќаш данок?
Да ги судиш луѓето чија егзистенција се заснова на една плата од буџет, а со кое право? Со тоа што даваш пари во буџет? Тоа се и самата знаеш многу ситни пари за буџетот, тој се храни од големите фирми и трансферите. Ете се храни од Џонсон Контрол кој по извесни информации е една од ферските фирми која им дала вишок плата и добар новогодишен одмор. И тоа во време на криза, со толкава администрација, не се стипси.

За лоша економска состојба неможе да бидам јас виновна, Железара или Југохром. За лоша економска состојба во земјата е виновен оној кој ја води државата. Пред 15 години е виновен еден, денес е виновен друг. Тој пред 15 години изналупа во администрација и ќоро и сакато за гласови, денес овој ја дуплираше. И тогаш беа со книшка и денес се, тогаш со врски и денес исто. Ти гласаш програма и ете ти ја програмата во фаца. Неможе Јанко и Петко да се криви за цела економија во државата. Јанко може да биде крив за Јанко Дооел, а Петко за Петко Дооел.
Вие адмнистративците ккао мислите дека се делат плата? Како кај вас? Спиј цела недела и имаш плата? Најозбилно знаете кога се дели плата, кога ги покриваш сите расходи па плата или како кај вас плата па ако има пари ќе им платиме на фирмите? Што е со фирмите кои се заглавени и банкротираа од државата, реновирање на канцеларии, клими, златни вилушки? Кој е крив што они банкротираа, Железара?
Тој што работи за мене зема плата колку што заслужил и има за плати. Плата од небо не паѓа тоа само во администрација. Овде се работи, има бонуси и казни. Плата колку што ќе извадиме, немам јас буџет кој ми го полниш ти и трајанка од бирото, буре без дно па јас да вадам и давам колку што ќе посака некој.
Вие се раните од се, буквално од се. Види како сте почнале да размислувате Џонсон Контрол ве ранел, вие ситниве не ве ранат :pos:Отворете прозор во канцеларија да ви влезе свеж воздух.

Искрено нема таков што нејќе да работи “под државна капа“ каде празникот ти е празник, одморот одмор, каде нема прекувремено останување и ред други работи. Факт е дека и многу се злоупотребуваат овие работи па затоа и стана популарен изразот “нишај врата земај плата“. Ама пак сме си криви ние самите и сите сме исти! Кај нас (дали е до воздухот или земјата незнам) ако видиш дека некој касни на работа или “глуми“ на боледување никој нема да го пријави туку ќе гледа следниот пат и тој самиот да “фати кривина“ со изговор ако може оној зошто не и јас. Кај некои ова се случува одма а кај некои за некое време. И овие работи се “привилегија“ во државните фирми каде поради бројноста можеш лесно да се скриеш додека во приватниот сектор од 2-3 вработени се е на ачик. Ама истиот тој што бил примерен работник во приватниот сектор стави го во државниот одма ќе се “расипе“.
Пред да се “популаризира“ книшката беа битни врските. Ќе се растрчаше цела фамилија и ќе се најдеше врската и целата работа ќе се завршеше со едно фино фамилијарно софриче дома. Денес ем врска, ем книшка, ем софра (ама не дома!) и ем плико со еврејчиња.

Малку е што имаме 150 000 администрација па уште 260 рамковни вработување на луѓе што убивааа колеа ,масакрираа, тепаа, палеа ни фалеаИ до сега имав цврст став дека треба пола јаввна администрација да се скрати, околу 70 000 и околу 30% од државните агенции, служби бла бла да се укинат, денес сме 21 век и компјутерите за тоа се измислени место да работат 5 души на една работа како пред 30 години да може еден сам да работи не за 5 туку за 10 души. Ако се направат тие 2 работи се избрка пола јавна администрација и се укинат 30% од државни служби. Меѓу 400 и 500 милиони евра на годишно ниво ќе се ослободат. Со тие пари може да се намали акцизата за гориво за 50%! да се намали ДДВ од 18 на 10% , да се намали здравственото и пензинското осигуравање за неколку % што сега го плаќаат компанниите. И остатокот што ќе остане да се искористи за правење на хидро електрани. И да се забрза гасификацијата и да се направи побрзо пругата кон Бугарија. За 4 години тоа се 2 милијарди евра. и повисок животен стандард, поголема ликвидност кај компаниите и граѓаните. И стапки на раст на БДП над 6% на годишно ниво. Да првите 1-2 години невработеноста ќе се искачи на околу 40% , но кога компаниите ќе имаат поглеми профити и работа поголема во Македонската економија , за рок од 4-5 години невработеноста ќе падне на под 25% зошто приватниот сектор побрзо ќе се развива и ќе има потреба од нови вработување зошто со тоа кратење ќе им намалат трошоците и ќе им се зголеми конкуретноста како во Македонија така и на странските пазари. А да и кај општините треба да се направи убав рез секоја општина треба да подобри бизнис клима и да дава некој олеснување за компаниите што ќе инвестираат кај нив а не со тие пари да пикаат јавни службеници. Општините треба да се грижат за локалниот економски развој , а не се владата да прави.А тука другите општини можат да учат од општина Илинден , а делумно и од општина Струмица како се прави тоа.

Е лионче те заборавив дека постоиш:D
Среќна нова патем.

Па маме му ебам, кој прв почна, на десет девет или на шуто дупе цел живот да биде натртен.

Омилена тема ми е ова по слави, мекици и останати собиранки кога има присуство на лица со црвени или сини книшки, кои сам си ги викам, хедонистички полтрони и медиокритети.

Ги разбирам и они што викаат нема избор, мора да бараш некое решение, ама па барем знајте дека ова не води кон пропаст. Ајде сите во администрација, за подобро да им биде на нашите деца, ама за 10 години поради оваа администрација, баш децата ќе ви страдаат. Работава е сам себе убијал, сало мортале. Нема леб во оваа држава, продадени души ја водат државата, лигуши успеваат, народов глуп у пм(кој сака нека се лути ама така е), младите немаат перспектива, па уште политичко окружување ако додадеме, во кладилница и со хендикеп од 10-0, пак 1,01 би бил коефициент дека нема да ни тргне на подобро.

Нема потреба да се дискутира како може некој да се вработи во администрација, се е јасно. Само не ми е јасно, да ми праќа некој порака на фб, ај стави ми лајк на месен комитет од свири пичино од некој партија. Немој не ме јеби, уште и 1о денари за плакати да ми побараат.
Сериозно луѓе, за жалење сме, 20 години да не може да се оправиме, па искрено подобро да не нема.

Ејј супер тема сте створиле или отвориле ајде Среќна НОва 2013 и се најдобро за сите .

Ајде сега да заклучиме нешто од муабетот колку сме ние себични

Вака имаме една група која вели дека НАшите газди се тешки багабонти не плаќаат многу злоупотребуваат возат скапи коли одат во шопинг на хАваи итн.............

После имаме една друга група на луѓе кои сакаат да најдат добра работа ама да не вложат ни малку труд.Значи да имам околу 20000денари дали работел или не работел тоа ти е исто.
Без да сносам ризик за тоа што го работам.

Е сега и двете групи кои кукаат и лелекаат не сакаат да ја кажат вистината а таа најмногу боли дека во Македонија многу тешко се живее и многу тешко се доаѓа до добра плата или стимулација за работа.

Молам и двете групи да ми кажат дали имаат некој кој им помогнал при процесот на барање на работа ,дали еден од вас му помогнал на некој свој пријател да најде работа дали на вас барем еден ден не ви текнало да видите како се финансира државата и како треба да се грижи за сите граѓани.

Коментар повеќе не е потребен сите сакаме на власт и да бидеме бирократи ситуацијата е РАК ни нема спас.

Сме забегале сите во својата ни суета.

Последните години се вработуваат со книшки, а пред тоа? Конкретно кога се вработував партии не постоеја, што прајме со тие генерации? Само затоа што сте нашле роднина со врски или сте имале средства да отворите фирма не значи дека сте поспособни од оној кој ги немал тие предности.
Па не ја критикувам администарцијата јас:)мора да постои во неа спаѓаат професорите,полицијата мислам.Не е ни битно тоа,неам ништо против ако некој вредел и се изборил за таа позиција,мене ме нервира што оправдувате нелојална конкуренција за работното место,дали е тоа врски или партишка книшка,нема логика да оправдуваш понеспособен од тебе затоа што ете му се морало и се снашол.Не може по дифолт да кажете дека немал избор тој со книшката,имал само го избрал полесниот начин.

Ајде сега да заклучиме нешто од муабетот колку сме ние себични
Молам и двете групи да ми кажат дали имаат некој кој им помогналч при процесот на барање на работа ,дали еден од вас му помогнал на некој свој пријател да најде работа дали на вас барем еден ден не ви текнало да видите како се финансира државата и како треба да се грижи за сите граѓани.
За себе не говорам затоа што сум работел разни работи и некако сум дошол до тоа каде сум сега. главно преку задруги.
За жена ми, најде неколку работи како продавачка од бутик до пиљара, преку луѓе кои ги знаат газдите. Е сега, и да не ги знаеш газдите ќе најдеш за тие пари работа :) Последното работно место преку конкурс каде досега работеше. Од службеник стигна до најгоре и така после надолу. Сега веќе даде отказ па ќе имам жена домаќинка и тазе зготвен ручек :)
Сме помогнале на неколкумина познати и понепознати за работа, се тоа на добра волја, беспари...при што ми е далечно вакво размислување да ги гледам луѓето во бројки и пари.
Е сега и двете групи кои кукаат и лелекаат не сакаат да ја кажат вистината а таа најмногу боли дека во Македонија многу тешко се живее и многу тешко се доаѓа до добра плата или стимулација за работа.
дефинитивно, ретко каде може да се пофали некој од платата или од условите.
Во едниот случај работодавецот (владата), во другиот...во приватна фирма заклучете сами. Погрешна е тезата дека граѓанинот е виновен за малите плати или за вработувањата во администрацијата.
Не може по дифолт да кажете дека немал избор тој со книшката,имал само го избрал полесниот начин.
Точно, негде полесно, негде ...зависи. Конкретно јас сум агроном, а задругите и комбинатите отидоа во минус уште девеестите години, потоа и во стечај па немав некој избор за работа.

Односно јас го направив погрешниот избор со факултетот, може и така да се каже :)
Па не ја критикувам администарцијата
и тоа како повеќето од нив се за критика, цел ден бамбара муабет, весникот и скрстени раце...и мене тоа ме нервира ама што зависи од мене?.

Сериозно ти мислиш дека таков тип на луѓе, утепана сиромаштија без врски, пари и контакти може да си обезбеди место во државна администрација , да клати врата и плата да зима ? Тие што имаа пари и контакти си купија места во државна администрација, сиромаштијата пак си остана ебана. Па и да се утепа од урлање по митинзи, лепење плакати, голтање по штабови, клањање на партиските шефови ако ја нема магичната формула од 4 - 5 000 евра + книшка + врски ништо не прави. Ќе му останат децата да му плачат за корка сува леб. Такви луѓе во јавна адмн. како што ги опиша ти нема. затоа што неможат да влезат.
Ниту реков ниту пак мислам дека можат да влезат. Ако прочиташ внимателно, ќе видиш дека само кажувам кои се тие луѓе кои се спремни да си газат и на гордоста и на достоинството и поради што е така.

За лоша економска состојба неможе да бидам јас виновна, Железара или Југохром. За лоша економска состојба во земјата е виновен оној кој ја води државата. Пред 15 години е виновен еден, денес е виновен друг. Тој пред 15 години изналупа во администрација и ќоро и сакато за гласови, денес овој ја дуплираше. И тогаш беа со книшка и денес се, тогаш со врски и денес исто. Ти гласаш програма и ете ти ја програмата во фаца. Неможе Јанко и Петко да се криви за цела економија во државата. Јанко може да биде крив за Јанко Дооел, а Петко за Петко Дооел.
Вие адмнистративците ккао мислите дека се делат плата? Како кај вас? Спиј цела недела и имаш плата? Најозбилно знаете кога се дели плата, кога ги покриваш сите расходи па плата или како кај вас плата па ако има пари ќе им платиме на фирмите? Што е со фирмите кои се заглавени и банкротираа од државата, реновирање на канцеларии, клими, златни вилушки? Кој е крив што они банкротираа, Железара?
Тој што работи за мене зема плата колку што заслужил и има за плати. Плата од небо не паѓа тоа само во администрација. Овде се работи, има бонуси и казни. Плата колку што ќе извадиме, немам јас буџет кој ми го полниш ти и трајанка од бирото, буре без дно па јас да вадам и давам колку што ќе посака некој.
Вие се раните од се, буквално од се. Види како сте почнале да размислувате Џонсон Контрол ве ранел, вие ситниве не ве ранат :pos:Отворете прозор во канцеларија да ви влезе свеж воздух.

Ти го цитирам ова мислење дека последно.
Ај реално да зборниме. Ме познаваш лично, сме седеле, претпоставувам колку толку имаш некое мислење формирано за мене. Знаеш дека сум економист, знаеш дека „волонтирав“ една година за да му го полнам џебот и да перат пари преку мене во невладина. Знаеш дека пред некој период те прашував за увоз, значи сакав да отворам бизнис. Не отворив оти „добронамерно“ бев советуван дека нема да ми се исплати. Од друга страна и пријатели што почнаа а не лижат газови како што кажа ти ги затворија бизнисите ради казните што ги попијаа. Значи гледаш дека се трудам, барам начин да можам сам да почнам да егзистирам и не седам само по форуми да се плачам. Во Прилеп на една рака се бројат фирми што вработуваат, и таму со амин од градоначалникот се влегува.

И сега јас кажи ми што да прам? Да кренам раце од животов, и ко некој погоре шо кажа оти не викале македончиња наместо Македонци, вака поарно че умрам одколку вака да живеам?
Не бе Леандра. И мене ми се крева притисокот ко че видам некој неписмен во администрација втеран во место што го измислиле за него. И си викам, ебаго овај ко можи да стаса на вакво место јас ебан во уши сум да не можам? И шо прам. Вадам книшка партиска, се истакнувам меѓу полупростите, одам нагоре хиерархиски, и на крај или че си почнам бизнис кај што нема да добивам „пријателски“ совети дека нема да ми тргни. Или крај краева че му го земам работното место на тој шо го спомнав погоре неписмениот, и нема да имам ни грам грижа на совест, оти знам дека повеќе го заслужувам. Партиски сум го зел? Да. Има друг начин? Не.

И јас се залетував така, дека можи да сменам како функционираат некој работи. Еве и пример че ти дам. Знајш дека сум ДЏ. Во градов има 10 ДЏ-и. Знајш дека имав сигурна работа. Малку пари, ама сигурни. Ајде да се напрам арен, ги собрав сите 10 души, се договорив да си ја качиме значително цената, со тоа што че откажам јас и уште еден другар од најдобрите кафичи во Прилеп, да се ослободат местата, и да биди за сите 10 души убаво. Ем за сите да има, ем да ни биди платен трудот. И шо се случи, од 10 души, колеги, другари, 5 ме заебаја. 2 ни ги фатија местата за дупло помалце пари, 3ца ни туркаја цена. И тоа ова во првите 3 викенди. И на крај јас најмногу ебан.
Зошто го кажав примеров. Општествово ни функционира така. 10 души не можат да се договорат, камоли 100 000.
И јас се помирив со фактот дека така функционира општеството, и се адаптирав на него. Истиов јас, да сум на друго место нема вака да функционирам, ама пошто овде општеството е такво, така ќе функционирам и јас.
Еден живот имам. Планирам да си го изживеам убаво. Ако единствена можност за да стасам до тоа ниво е партија, партија нека биди.

На темава зборуваме првенствено за вработување и огласи на државна администрација. Тука ја измешавте сиромаштијата. А не дека темава е за сиромаштија.
п.с. Патем не си Саше, туку Сасе.
На темава не зборувавме за вработување и огласи на државна администрација, иако тоа всушност и е темата. Ако си заборавила за што зборувавме, врати се на претходните коментари и уште еднаш препрочитај ги, немам намера јас да те потсетувам.
П.С. Ако сакаш да бидеш до толку цепидлака, тогаш не сум ниту Сасе, туку Sase_Ohrid
--- надополнето: 18 јануари 2013 во 15:38 ---
Тие што не успеале и се фатиле да пребаруваат во изметот на партијата треба да ги жалам и сфаќам? Не, озбилно што очекувате да пишам за луѓе кои ги бива само за администрација?
Лелел за леб немаат, ајде сите тогаш во државна администрација да се вработиме, што викате? Ќе не рани курле цела држава.
И не се тоа фрустрации, тоа е горчина од системот која ја рефлектирам. Чувствувам гадење кога зборам за државниот апарат, зошто еден ебан ден не застанал од оваа страна да види како е и како се создава парата. И згора на се ми се куропеца. Неможе бе така вот, неможе.
Очигледно е дека воопшто не знаеш кои се професии спаѓаат во “државен апартат“ и државна администрација.

Полошо од сето ова е пасивноста на тие пописмените.
Да имаш завршено „три факултети“ и да седиш дома со мисла „ќе ги напикаат сега со книшки, џабе три факултети“, тоа ОК е?

Ќе аплицирам за работно место. Ќе ме одбијат, нели.

Ама ќе одам до крај, ако треба, до највисоката инстанца ќе се жалам и на интернационално ниво. Јас, друг, трет, петнајсти. Ако имаш основа, well...

Со мојве квалификациии, едвај чекам да ме одбијат негде, па да се разбериме. Пример...
Пример:
еве ти пример,го образложив и во една слична ваква тема
„Албански мозоци во Македонска влада“(треба и да се спој)
имињата се дадени за Пример и во оваа тема.Истите тие се примени по ваков конкурс,а колку се писмени незнам.
---------------
Пример: те ставам сега за пример,конкурираш таму во влада,по еден ваков конкурс наменет само за ѕивраши.
Ти си магистер со 10,0 во дадената-бараната струка,
ама те одбиваат,примат од овие неписмениве ѕивраши
и што ќе правиш-(јас го поминав тој пат) ништо.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom