- Член од
- 25 март 2012
- Мислења
- 8.621
- Поени од реакции
- 5.259
А поентата е?јас ја постирав само мапата што ја најдов. не сакам да дискутирам на темата.![]()
А поентата е?јас ја постирав само мапата што ја најдов. не сакам да дискутирам на темата.![]()
Daj pokazi kade vo linkot pisuva taka deka jas se trudev i nemozam da najdam deka toa sto go napisa gore ,ne pisuva i vo linkot , moze i da sum go preskoknel taa redica kade pisuva taka , no tolkav tekst i ne veruvam bas deka sum gi proskoknal ?А да беше прочитал линкот што сум го ставил пред да коментираш ?
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 23:26 ---.former Dardania, has been preserved in Albanian
Shqinikë
. [V 437]
The preservation of this form in both Romanian and Albanianis, I think, the best proof that modern Albanian got its modern shape after a more northerninflux which, amalgamating with the local Romanised population of Illyrian origin,ultimately led to the ‘making’ of a new ethnic group. This is in accordance with the viewsadvocated mainly by some scholars during the last decades: the Neo
‑The analysis of the Romance and Thracian elements in Romanian and Albanian has shownthat they once were neighbours. This neighbourhood was initially north Danubian, butcontinued in the south Danubian regions too, where the Romance element – both of Proto
‑
Romanian and Proto
‑
Dalmatian character – was dominant. This view also explains whythe Romance elements in Albanian reflect the local, Dalmatian character, but some also their Proto
Thracian (not a Neo
‑
Illyrian)idiom, with a specific structure and an important Romance vocabulary; some of thisvocabulary is shared with both Romanian and West Romance languages, but some is specific,the best proof that,
some time after the ‘Sclavenic period’, Romanians and Albanians gradually became isolated in linguistic islands
. There has never been a complete insulationof these ethnic groups, and some Romanian linguistic islands still survive until now in theSouth Danubian regions of the Balkans. – Towards the half of the 9
‑
Illyrianidiom, even if the Illyrian tradition was locally preserved, and some forms—mainlyplace
‑
names—were later adapted to the new, emerging idiom later known as Albanian, or
gjuha shqipë.
In North Danubian regions, the North Thracian groups known as
Daci Liberi
Tocno e toa sto go pisuvas za stari Iranski narodi , sekoja cestИранските/Персиските народи се распространети многу пошироко од територијата на Иран/Персија ............ Иранските народи(~200 000 000) се бела раса и ги има и на Кавказ, ги има и во централна Азија, ги има и во денешна Турција т.е. Курдите(кои се 40 000 000) се Ирански народ, а Курдите ги има и во Сирија, како и во Ирак и.т.н.
Јас не сум сигурен какво потекло имаат Албанците, можеме вечно да си полемизираме на темава, но дури и да имаат некакво Иранско/Персиско потекло како што ти викаш тоа воопшто не треба да служи за потсмев туку како чест !
И тој во извештајот за годините 1623-1624 си напишал вака:Извештајот не го пишувале никакви "папски емисари" во множина, туку ЕДЕН (1) свештеник, етнички АЛБАНЕЦ по име Петар Масарек.
![]()
Во книгата има и друг извештај од ИСТИОТ Петар Масарек, за годините 1623-1624 (значи 10 години предходно), каде што во делот за Скопје истиов Албанез го напишал ова:
![]()
Демек Турците преовладуваат, ама дека по националност се Албанци, КАКО И ДРУГИ АЗИЈАТИ.
......
Албанецот сам си напишал дека Турците, Албанците како и други се АЗИЈАТИ.![]()
Lazat ...sprska propaganda e toa....И тој во извештајот за годините 1623-1624 си напишал вака
Демек Турците преовладуваат, ама дека по националност се Албанци, КАКО И ДРУГИ АЗИЈАТИ.
......
Албанецот сам си напишал дека Турците, Албанците како и други се АЗИЈАТИ.![]()
Не знам што се пенавите како навиени за некаква "домородност" кога на друга тема веќе сум ви покажал јасно признание напишано од еден католички свештеник во служба на Ватикан којшто си бил етнички Албанец
И тој во извештајот за годините 1623-1624 си напишал вака:
1. Припази малку на речникот да не одлеташ од темава и од форумов.Ченто барам ЕБАН: ИСторичар, а не попови кои се непријателски настроени кон исламот во 16 век.............да не лечиме овде фрустрации...........
А за христијани албанци што вели???
Абе не бидете малоумни, нема никаква врска меѓу албанците со различна вероисповест, така да да не се влажнете заради тоа.........
Веќе ти беше кажано дека имаш постирано т.е. СПАМИРАНО и со други глупости на темава кои очигледно не знаеш да ги прочиташ, а камо ли преведеш.Encyclopedia of European Peoples
"Albanski EP datira od vremeto na Homer ,kako del od traditicijata se pojavi Homeroviot EP "
![]()
Не ми треба мене помош од ни еден мој колега или било кој друг, јас точно знам што пишува таму.Prasaj tvoi kolegi od forumov , ete Misrkov e online sto go znae jazikot i ke ti prevede , ne samo tie 3-4 recenici tuka celata taa stranica samo za 2 minuti ke go prevede , tolku vreme treba.