Математичка мистерија

• Креатор на темата Креатор на темата acetetovo
  • Време на започнување Време на започнување
Oва е мојот одговор на логичкиот проблем на Pinkie Pie:
1. место - Бобан Јовиќ - овошен ( воќни ) колач
2. место - Јован Добриќ - чоколаден колач
3. место - Ненад Стевиќ - штрудла
4. место - Вики Алексиќ - колач со сирење

Oва е мојот одговор на логичкиот проблем на Pinkie Pie:
1. место - Бобан Јовиќ - овошен ( воќни ) колач
2. место - Јован Добриќ - чоколаден колач
3. место - Ненад Стевиќ - штрудла
4. место - Вики Алексиќ - колач со сирење
а дали ти се пријаде колач :) мене вочни(овошен) и чоколаден :vozbud:
--- надополнето: 15 јануари 2013 во 21:42 ---
https://www.facebook.com/pages/MATEMATIKA-VO-SRCETO/294099329615?fref=ts од овде иначе беше :)

Упатство за задачата од #468 најлесно може да се реши. ако се замени конкретна тројка на броеви на пример: a = 1, b = 2, c = -3
Moже и изразите во заградите да се разложат на множители, кои се кратат - но тоа е потешко.

Упатство за задачата од #468 најлесно може да се реши. ако се замени конкретна тројка на броеви на пример: a = 1, b = 2, c = -3
Moже и изразите во заградите да се разложат на множители, кои се кратат - но тоа е потешко.
па ова второво и баш го правев, но ми снема време. но ќе го постирам кога ќе стигнам

имам прашање, задача за 7 одд која никако да ми текне како да ја решам.
на сликата се гледа еден петоаголник. на него има отсечка MN, и точките М и N лежат на страните AF и AB. отсечката MN треба да се преслика во M1N1 на страните BC и CD. треба да се одреди векторот на транслација а?????
има некој идеја?
vektor.jpg

на сликата се гледа еден петоаголник. на него има отсечка MN, и точките М и N лежат на страните AF и AB. отсечката MN треба да се преслика во M1N1 на страните BC и CD. треба да се одреди векторот на транслација а?????
има некој идеја?
Прегледај го приврзокот 57354

Најлаичко решение,
Повлечуваш 2 паралелни прави низ точките М и N, и автоматски ќе се преслика.

Најлаичко решение,
???? од каде? кои прави да ги направам паралелни? мислиш на CD и CB? тоа би значело целата геометриска слика да ја пресликам, така?

???? од каде? кои прави да ги направам паралелни? мислиш на CD и CB? тоа би значело целата геометриска слика да ја пресликам, така?
Конструираш прав агол у точка М и точка N. (Со шестар е ного лесно). И ги продужуваш правите за да се сечат со краците ЦД у ЦБ,
Накратко, конструираш впишан квадрат у овај 5-оаголник, и една страна на овај правоаголник е MN

Најлаичко решение,

Мислиш нормални така? Да така ќе добие паралелна отсечка со точки на бараните страни ... но што со векторот на транслација? Тоа е конечното прашање а не да се конструира паралелна отсечка. Патем нека ми објасни некој што е вектор на транслација :)

Мислиш нормални така? Да така ќе добие паралелна отсечка со точки на бараните страни ... но што со векторот на транслација? Тоа е конечното прашање а не да се конструира паралелна отсечка. Патем нека ми објасни некој што е вектор на транслација :)
Векторо ти е количина шо има големина и правец. Презентира се како насочена отсечка. (Цитирам од меморија, можно е да сам грешка).
И ако имаш дадено вектор за транслација, зимаш го векторо и му зачувуваш насоката и големината. Е сега ако направе така, векторо на транслација ќе ја има големината од ММ' отсечката и насоката на транслација се добива/дадена е од самио вектор (насоката е од М до М').... :-)

Целото оваа е по логика, има голема шанса да е грешка.. :)

има некој идеја?
Прегледај го приврзокот 57354
кое одделение си?

што да правам, 7 одд сум :D
--- надополнето: 31 јануари 2013 во 17:54 ---
Векторо ти е количина шо има големина и правец. Презентира се како насочена отсечка. (Цитирам од меморија, можно е да сам грешка).
И ако имаш дадено вектор за транслација, зимаш го векторо и му зачувуваш насоката и големината. Е сега ако направе така, векторо на транслација ќе ја има големината од ММ' отсечката и насоката на транслација се добива/дадена е од самио вектор (насоката е од М до М').... :)

Целото оваа е по логика, има голема шанса да е грешка.. :)
луки, не е така како што опишуваш за “нормални“ прави. за векторот на транслација имаш парио, убо ти назначи платон. но финтата е во тоа што, АКО направам како што викаш, тогаш мм1 ќе биде пократка од НН1, а работота со векторот е дека ем ММ1 и НН1 треба и да се паралелни и да се исти по должина.
има некаква врска со геометрија и пренесување на ...... да знаев ќе ја решев ;)
на пр, обрано кога е поставена ЗНАМ како иде. односно кога имам агол и вектор на транслација, тогаш лесно го префрлам векторот на аголот и со тоа да ја добијам саканата отсечка. дури и на раб прашав некои од елекрто и машински и сите бледо ме погледнаа аххахахахах,
ај нема везе, ако на некој му текне, би му бил благодарен

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...
Back
На врв Bottom