Мачки (општи дискусии)

maricka

...
Член од
2 ноември 2009
Мислења
175
Поени од реакции
486
А околу згрижувањето на малите ?
Некои мачки ги кријат малите за да ги заштитат, но мојата мачка имаше многу доверба во нас па дозволуваше да ги галиме, иако беа многу мали.
Самата мачка треба да се грижи за мачињата, да ги чисти, да ги храни. Кога ќе потпораснат, за неколку недели може да им даваш млеко и вода само, цврста храна не. Значи првите неколку недели јас ја оставав мачката да прави што мисли дека е најдобро, не се мешав.

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Најверојатно некаде низ дома ...

А околу згрижувањето на малите ?
Ако е прворотка и е мала ќе оди по тебе како да ти бара помош, ќе биде збунета, подобро е да седиш на едно место во соба на пример и потоа инстиктивно ќе се однесува генерално, а за мачињата здравје после два месеци ќе може да размислуваш да им бараш дом.
--- надополнето: 2 јануари 2013 во 19:56 ---
Неколку мачки веќе имам породувано:) божем бабица сум:) и како што вели марицка и моите имаа доверба во нас и ни дозволуваа да ги галиме уште многу мали. Ако ја чуваш дома ќе земеш еден пакет подлабок и ќе ставиш стари алишта или некои черги и по поодувањето сместија во пакетот и на некое место каде нема многу фркфенција на луѓе, зашто ќе ви ги преместува мачињата. И со лесно, немој да очекуваш дека за 5 минути ќе ги роди може и да потрае неколку часа.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
^
Да,ама на мачка многу ретко и треба помош за пораѓање.
Шо знам зошто,ама така е :)

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.886
Поени од реакции
11.601
^
Да,ама на мачка многу ретко и треба помош за пораѓање.
Шо знам зошто,ама така е :)
Мојата пред да ја кастрирам два пати ја пораѓав, зошто одеше по мене со пола маче извадено и мјаукаше ко блесава, па морав јбг. Индивидуално е мислам, иако не-домашните мачки се оние прави борци кои сами прават се, овие нашиве домашни се обични лингури и разгалени дечишта.

Член од
14 јануари 2013
Мислења
81
Поени од реакции
16
dali ima nekoj na poklon da mi dade sijamsko zensko mace ve mooolam dokolku ima javete se n a 078 593 768 blagodaram odnapred

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.072
Поени од реакции
74.761
Тие што сте од населбиве од општина Кисела Вода пазете си ги мачките...
Фрлано е отров по улиците и по дворовите.
Во последниов месец кај мене во населба беа отруени 20-тина мачки, меѓу кои за жал и моето :(
Сега зачував друго, го пазам колку можам, мада маче земено од надвор никогаш неможе цело време да седи дома...

Член од
14 јануари 2013
Мислења
81
Поени од реакции
16
Е вака, сакам да си земам мало маче дома (обично), но татко ми не ми дозволува :nenene: Како да го убедам кажете ми плисс! :tapp:
done si go doma i zamoli go jas taka napraviv :)
--- надополнето: 15 јануари 2013 во 15:42 ---
gazda :D

K

kalimer0

Гостин
Мојов изгледа е настинат: му солзи окото, кива и му тече носот. Го чувам во топло ама незнам каква терапија да му дадам за побрзо да оздрави?

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Мојов изгледа е настинат: му солзи окото, кива и му тече носот. Го чувам во топло ама незнам каква терапија да му дадам за побрзо да оздрави?
носи го на ајван доктор.Кај животно,лекови на своја рака не се даваат:)

Член од
14 јануари 2013
Мислења
81
Поени од реакции
16
done si go doma i zamoli go jas taka napraviv :)
--- надополнето: 15 јануари 2013 во 15:42 ---

gazda :D
nema nisto strasno ako ne e premnogu strog takto ti najdi go najslatkoto mace i reci mu samo vidi go daj mu shansa samo 2-3 dena ako ti se dopadne ke go zacuvame ako ne ke go pustam i neka sedi poveke so nego i ke vidis rezz :)) psihologijata e opasna rab ;)
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 12:11 ---
nisto strasno ne e ke ozdravi isto kako i lugeto za 2-3 dena ke vidis deka podobro ke mu bide mozes B6 da mu dades jas toa im davam bidejki se vitamini i imam komsija veteinar i mi rece deka moze da se dade ednas mesecno

maricka

...
Член од
2 ноември 2009
Мислења
175
Поени од реакции
486

И мојот мачор веќе две зими по ред настинуваше, киваше и му течеше носето. Јас му давав топло млеко, и топла храна, и за неколку денови само од себе оздраве.
Лекови, подобро не му давај, дан му наштетат. Поз

Член од
12 јануари 2013
Мислења
99
Поени од реакции
198
Имам мачка, ангорка најобична, и мачкава во главно е фина, не е насилна, се гали, ама во последно време стана ептен лоша,каса и гребе и не знам што и е.И ме нервира, и не знам што би можело да е причината.Сестра ми ми вика дека можно е да е трудна па затоа да не ми дава да ја фаќам.:confused:

Член од
14 јануари 2013
Мислења
81
Поени од реакции
16
Имам мачка, ангорка најобична, и мачкава во главно е фина, не е насилна, се гали, ама во последно време стана ептен лоша,каса и гребе и не знам што и е.И ме нервира, и не знам што би можело да е причината.Сестра ми ми вика дека можно е да е трудна па затоа да не ми дава да ја фаќам.:confused:
jas imav sijamka mazjak i obicna macka zenka i beshe mn poagersivna i ne davashe da se gali ima nekoj macki koga oni sakaat da se galat doagaat vaka ako sakas protiv ivna volja da ja pogalish ke pocne da te kasa ili pak da proba da te izgrebe , najverojatno e do temperament toa e isto kako volk da zemes i da sakas da go pripitomis ke bide pitom ama ke go ima divoto vo nego ... najdobro e sea postrogo da ja drzish ako treba i malce da ja udris po gazot i bidi malce po stroga sprema nea ne i dozvoluvaj ona da rakovodi so tebe a ako e trudna pupkite ke i bidat pogolemi i po visnati

Kajgana Shop

На врв Bottom