Медитација

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Не знам што да ти речам... сите јогини советуваат тишина, одморено, опуштено кое со текот на асана добива крутост итн итн...
Ако некој полуди од тишина, неков проблем, нека си се врати во бучавата слободно. За постигнување Самади треба волја, работа, контрола на умот, здивот, телото, светот околу тебе за да не ти смета ништо во твојата и само твоја работа.

Не знам јас како ти би изведувал пранајама со изморено тело...
Тоа ти е како да си трчал 4 километри без престан и веднаш да си пробал да пиеш вода од шишенце! Така ќе го контролираш здивот (пранајама е гранка за контрола на здивот и праната низ телото и + уште нешто)?

Јога значи единство, заморено тело со одморен ум не бидува, мора и двете алатки да се одморени :)

И точно, ПатанЏали би се чудел на „инвентивноста“ на луѓето чија цел им е да му ги избегнат „стапиците“ за постигнување Самади, преку осумте гранки на јогата, во која медитацијата е 7-та по ред гранка...

И така... јас си стојам на ставот дека за до медитација треба да се усовршат претходните 6 гранки за да не го заморува човекот ниту минатото, ниту сегашноста ниту телото, ниту умот, да се урамнотежи животната енергија, да се концентрира силината на умот во една насока и една точка... па потоа да се собере и искористи целото тоа искуство во 7-та гранка (дијана = медитација) за да се контемплира целиот тој универзум за да се постигне Самади. (не раскажувам сказни какви се импресиите, постигнувањата при различните пракси низ седумте гранки на Раџа Јога на Патанџали, бидејќи такви книги има милион, и голем број на луѓе трчаат да ги читаат тие книги, можеби за да добијат брзо резултати, и дозволуваат намерно или не, умот да си игра со нив и да ги лажи дека ги имаат истите тие искуства. Наместо умот да биде послушен, човекот станува роб на сопствениот ум и умот почнува да фантазира и да бега од задачата која сакате да му ја дадете. Умот е многу мрзлива работа кај човекот. Воопшто не сака да работи. Ќе ви измисли цели светови само да не мора да работи (како на пример пробајте ги праксите за дарана - 5та гранка од Раџа Јога).

Јас не знам кој е главен, кој е битен дел. Сите гранки од Раџа Јога се битни за мене бидејќи тоа е ланец кој ако една алка е слаба, слаб е целиот синџир и човекот само ќе се фрустрира, ќе забегува наместо да дојде до таа точка да медитира и да се стреми со контемплација да постигне Самади.

Такви има премногу... фантазијата и контемплацијата не се многу далеку една од друга. Праксата покажува кој е што: јогин или фантазер. Друг лек, нема за да се препознае вистинскиот.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Не знам што да ти речам... сите јогини советуваат тишина, одморено, опуштено кое со текот на асана добива крутост итн итн...
Ако некој полуди од тишина, неков проблем, нека си се врати во бучавата слободно. За постигнување Самади треба волја, работа, контрола на умот, здивот, телото, светот околу тебе за да не ти смета ништо во твојата и само твоја работа.

Не знам јас како ти би изведувал пранајама со изморено тело...
Тоа ти е како да си трчал 4 километри без престан и веднаш да си пробал да пиеш вода од шишенце! Така ќе го контролираш здивот (пранајама е гранка за контрола на здивот и праната низ телото и + уште нешто)?

Јога значи единство, заморено тело со одморен ум не бидува, мора и двете алатки да се одморени :)

И точно, ПатанЏали би се чудел на „инвентивноста“ на луѓето чија цел им е да му ги избегнат „стапиците“ за постигнување Самади, преку осумте гранки на јогата, во која медитацијата е 7-та по ред гранка...

И така... јас си стојам на ставот дека за до медитација треба да се усовршат претходните 6 гранки за да не го заморува човекот ниту минатото, ниту сегашноста ниту телото, ниту умот, да се урамнотежи животната енергија, да се концентрира силината на умот во една насока и една точка... па потоа да се собере и искористи целото тоа искуство во 7-та гранка (дијана = медитација) за да се контемплира целиот тој универзум за да се постигне Самади. (не раскажувам сказни какви се импресиите, постигнувањата при различните пракси низ седумте гранки на Раџа Јога на Патанџали, бидејќи такви книги има милион, и голем број на луѓе трчаат да ги читаат тие книги, можеби за да добијат брзо резултати, и дозволуваат намерно или не, умот да си игра со нив и да ги лажи дека ги имаат истите тие искуства. Наместо умот да биде послушен, човекот станува роб на сопствениот ум и умот почнува да фантазира и да бега од задачата која сакате да му ја дадете. Умот е многу мрзлива работа кај човекот. Воопшто не сака да работи. Ќе ви измисли цели светови само да не мора да работи (како на пример пробајте ги праксите за дарана - 5та гранка од Раџа Јога).

Јас не знам кој е главен, кој е битен дел. Сите гранки од Раџа Јога се битни за мене бидејќи тоа е ланец кој ако една алка е слаба, слаб е целиот синџир и човекот само ќе се фрустрира, ќе забегува наместо да дојде до таа точка да медитира и да се стреми со контемплација да постигне Самади.

Такви има премногу... фантазијата и контемплацијата не се многу далеку една од друга. Праксата покажува кој е што: јогин или фантазер. Друг лек, нема за да се препознае вистинскиот.
Прво, Самади не се постигнува, тоа е само реализација(а таа реализација го вклучува и спознавањето дека дури и самадито било само умствена фантазија...) А мешајки ги медитацијата и контемплацијата во погорната реченица само го покажува твоето незнаење и немање на реално практично искуство со медитација... само насобирани прикаски и убави бајки од овој или оној... извини, ништо лично... :unsure:
П.С. Го постигна самадито...? или уште се мачиш со контрола...:tapp: А што да кажеме за Саторито...кога ќе му дојде него редот... или ги собираш повеќе саторија за да склопиш едно искршено Самади...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
:pos:
Оф си станал ко некои членови овде... те прифаќаат тие „болести“ и тебе...
Ајде нека „мешањето“ на контемплација и медитација го покажуваат моето незнаење и немање практично искуство. ;)
Лично е, не мора да ми кажуваш дека не е, со самото кажување ми докажуваш, ама ако... не ти се лутам ;)

САМАДИ НЕ СЕ ПОСТИГНУВА! САМО РЕАЛИЗАЦИЈА Е САМАДИ? Да не е САМО-РЕАЛИЗАЦИЈА?
Да прашам:
РЕАЛИЗАЦИЈА НЕ СЕ ПОСТИГНУВА? :D

Треба да го видиш деветото поглавје од „Догма и Ритуал на Високата Магика“ од Леви во врска со ова. Не можам да се расправам со тебе за банални работи. Тебе ти е битно да кажеш некому: не знаеш ти, не е така. Нека ти биде, јас кажав како е предадено од Патанџали и тоа е тоа, толку од мене, не мислам да се тегавам, ти слободно продолжи да оспоруваш и да додаваш фенси зборчиња... позната пракса.

Тебе ако не ти чини како се практикува јога (раџа јога, хата јога...) , слободно продолжи како што ти си практикуваш и верувај дека самади е реализација и не се постигнува ;)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
:pos:
Оф си станал ко некои членови овде... те прифаќаат тие „болести“ и тебе...
Ајде нека „мешањето“ на контемплација и медитација го покажуваат моето незнаење и немање практично искуство. ;)
Лично е, не мора да ми кажуваш дека не е, со самото кажување ми докажуваш, ама ако... не ти се лутам ;)

САМАДИ НЕ СЕ ПОСТИГНУВА! САМО РЕАЛИЗАЦИЈА Е САМАДИ? Да не е САМО-РЕАЛИЗАЦИЈА?
Да прашам:
РЕАЛИЗАЦИЈА НЕ СЕ ПОСТИГНУВА? :D

Треба да го видиш деветото поглавје од „Догма и Ритуал на Високата Магика“ од Леви во врска со ова. Не можам да се расправам со тебе за банални работи. Тебе ти е битно да кажеш некому: не знаеш ти, не е така. Нека ти биде, јас кажав како е предадено од Патанџали и тоа е тоа, толку од мене, не мислам да се тегавам, ти слободно продолжи да оспоруваш и да додаваш фенси зборчиња... позната пракса.

Тебе ако не ти чини како се практикува јога (раџа јога, хата јога...) , слободно продолжи како што ти си практикуваш и верувај дека самади е реализација и не се постигнува ;)
Ок, нема проблем... Немам ни намера да ти докажувам ништо... само малце сакав да те буцнам да видам колку длабоко може да пробие иглата додека не потече крв... ама тебе изгледа и мала гребнатинка ти е доволна за да искрвариш...;)

Не, реализација не се постигнува, само се сфаќаат нештата интелигентно... можеш да се убиеш од одење, во пустина, со километри а да не стигнеш нигде ќе вртиш само во круг доколку не знаеш дека си во пустина, кога ќе го спознаеш тоа каде си, ќе можеш да употребиш компасот за да стигнеш негде... а таа реализација не си ја постигнал со кружењето во круг(оти да, сега ќе речеш сум вртел во круг долго време и сум разбрал дека сум во пустина, поради тоа вртење т.е. со твој збор „контрола“ сум реализирал... но) Си можел тоа да го спознаеш уште пред да навлезеш во пустината... Да некои ќе мора да поминат многу пат, работа, контрола, тешка воља и т.н. за да на крај сфатат дека самадито е само реализација(и ќе речат дека токму поради макотрпната работа последица било тоа реализирање т.е. Самадито... но) дека и тоа е една илузија, умствена фантазија и целата таа работа била за џабе(ок, барем им послужила да го сфатат тоа, значи терај си по патот, на добар пат си да ја спознаеш безначајноста од целата таа работа...) Но има и луѓе кои не им е потреба безначајна контрола за да ја реализираат целата таа космичка заебанција...;)

Едит... Еве ти уште еден прост најпрост пример за разликата помеѓу реализација и постигнување... За да цепам дрва ми треба секира... ама зарем треба прво да пробам да ги цепам дрвата со рака за да увидам(т.е. на ваков начин, постигнам увид) дека ми е потребна секира за да не си ги кршам рацете за џабе... Хм...:D Значи треба да постинам нешто во случајов скршена рака за да дојдам до реализација дека ми треба секира...:)

Хепта ако си итар и досетлив земи си секира в раце... а доколку си пак интелигентен ќе фрлиш сеќирата в мед, и ќе ги брцнеш рацете в туѓ џеб...:icon_mrgr:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
И пак ништо од јога и медитација, само приказни(пустини навлегување, цепење дрва...) а мене ми се нафрли за „сказните“ :)

само го покажува твоето незнаење и немање на реално практично искуство со медитација... само насобирани прикаски и убави бајки од овој или оној... извини, ништо лично... :unsure:.
Ама ако...

На темата:

Првите две гранки од раџа јога јама и нијама се доволно тешки за почеток. Затоа не сонувајте за дијана, пратјахара и слични „јогински“ желби... Чичко Буда вика: Се е страдање! Причина за страдање е... желбата!
Ќе биде и тоа, само без брзање...
За јама и нијама не би зборувал тука, со малку пребарување ќе најдете многу описи (не објаснувања) и ќе создадете ваш суд (се надевам добар) и пробајте да ги извршите тие пракси за да без проблем можете паралелно потоа вежбате асана и пранајама и пратјахара.

И видете со раџа јога до каде ќе достигнете.

Мој совет е да не се откажувате од праксите дури и кога ќе „умирате“ и од болка, и од досада и од намалена концентрација... НЕ БАРАЈТЕ НАЧИНИ ДА СИ ОЛЕСНИТЕ! НЕ ПОСТОИ ЛЕСЕН ПАТ!

Успеваат тие што ќе издржат до крајот! Perdurabo! Ами како! (y)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ех куме златен, во небрано ти си фатен... :pos:

Добра ноќ... (би ти рекол слатки сништа, ама да не биде ептен иронично, оти целиот си, да не речам, шшшшшш-- :sleep: аааахахахах :P) Се шалам малце де, добро е за пред спиење ...:)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
:facepalm:

Си најдов тема, не ме бркај од нејзе со твоите финти да ме дискредитираш. Оди спиј. Ние ќе ја чуваме ноќта... ;)
Добро е, барем ако не свесно, подсвесно си знаеш дека си расецкан на многу ега...:P
Поздрав...:)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Добро е, барем ако не свесно, подсвесно си знаеш дека си расецкан на многу ега...:P
Поздрав...:)
Тоа ќе идеш во психологија ќе го толкуваш за его, ид, параноја, фобии, објективност, субјективност, несвесни реакции, сон, фантазии... реков јас ќе зборувам за јога и како да ја спасиме од њу ејџ забегувањата со цел да се избегне товарот!
И на блогот се спремаме да направиме нешто такво со неколку постови.

Другото е млатење празна слама. Затоа, јама и нијама е спасот за да не се заморува човек. ;)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Vrv na mudrosta e da se zapre mislovniot proces bidejki vo sprotivno se doadja do ludilo, Zatoa filozofijata ucejki ne da mislime logicki i konskeventno pak ne vraka kon procesot na UTUPUVANJE spored Hegel no toa e edini spas da se spasime od poluduvanje, znaci resenieto e teoretski mnogu lesno, samo prestani da mislis i analiziras, problemot e sto na filozofskiot um sami mu se lepat asocijaciii koi vlecat svoi konsekvenci, znaci ko sto rekol Vilijam Djejms gram praxa e povreden od tovar teorii i ko sto rekol Brus Li treba da dojdeme do sostojba na cista praznina ili cista svesnost bez analizi i logicki konsekvenci, bidejki toa ne pravi da bideme neadekvatni kon realnosta.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Zatoa joga ne e filozofija, ami praksa. Zatoa postoijat tie granki vo bilo koja forma na joga... bez usovrsena dharana i slab um bez koncentracija vo koj besneat beskonecno mnogu misli, bez usovrsena pratjahara. nemoze da se meditira, moze samo da se fantazira i postojano covek da bide vrakan nazad namesto da gi pomine preprekite na samiot um...
Veruvam deka razbirate koi granki kako se vrzani edna so druga i znaete kako odi seto toa po skalata do dijana pa i samadi...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Гледам си му одржал мала лекција на секташот..остави го во мрак, делеку е тој од медитација, под дрвото нека седи во тишина и нека се реализира...и не му кажувај во кој век сме, нека оди на хималаите.
Него друго сакав да те прашам, нели ми даде позитивна на последниот мој одговор па сега јас да те прашам, нешто околу медитацијата.
Што сакал да каже Ошо со тоа кога вели „Не-Ум“. Целокупното негово учење се сведува на оваа состојба.
Каква е таа состојба на човекот и како е поврзана со медитацијата?
Ај сега да те видам.....

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Гледам си му одржал мала лекција на секташот..остави го во мрак, делеку е тој од медитација, под дрвото нека седи во тишина и нека се реализира...и не му кажувај во кој век сме, нека оди на хималаите.
Него друго сакав да те прашам, нели ми даде позитивна на последниот мој одговор па сега јас да те прашам, нешто околу медитацијата.
Што сакал да каже Ошо со тоа кога вели „Не-Ум“. Целокупното негово учење се сведува на оваа состојба.
Каква е таа состојба на човекот и како е поврзана со медитацијата?
Ај сега да те видам.....
Немам време сега... ама ке ти кажам некој друг пат... ко демек ти не знаеш...:P

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Немам време сега... ама ке ти кажам некој друг пат... ко демек ти не знаеш...:P
„Не-Ум“ за Ошо, а јас го нарекувам состојба да „не-мислиш“.
Кога некој ме праша што е медитација, имам навика да одговорам...тоа е да „не-мислиш“...и се кинам од смеење кога му ја видам фацата.
Обично сакаат да ми одговорат дека човек мора да мисли, дека мислењето е најбитно на светот, дека требе да мислиш за да бидеш паметен....

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
„Не-Ум“ за Ошо, а јас го нарекувам состојба да „не-мислиш“.
Кога некој ме праша што е медитација, имам навика да одговорам...тоа е да „не-мислиш“...и се кинам од смеење кога му ја видам фацата.
Обично сакаат да ми одговорат дека човек мора да мисли, дека мислењето е најбитно на светот, дека требе да мислиш за да бидеш паметен....
Хахахахах... Медиокритет е тоа... типичен одговор и изговор у исто време... и ќе си останат заспани мислејки дека се будни и многу битни, а да не зборам за паметни...

Kajgana Shop

На врв Bottom