Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Како неможеш да склопиш 500 калориски дефицит? Премалку калории ли имаш на располагање за да внесеш доволно протеини? На колку калории целиш и која тежина си?
еве ми го планот
https://docs.google.com/document/d/1T0C89rAOPk6xejoIlEwLScoTlQUdf7yoDZq6oCIfna8/edit
иам уше 50 калории фора а ми мањкаат 12грама протеин (12*4=48 шо значи таман)
али фората е вака неам масти доволно у исхраната

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
еве ми го планот
https://docs.google.com/document/d/1T0C89rAOPk6xejoIlEwLScoTlQUdf7yoDZq6oCIfna8/edit
Додај една голема туна од 180 грама (претходно исцедена) место мекерелот во вечерата, така ќе добиеш и здрави масти и околу 30гр протеини таман бројката што ти фали. Ако на овој начин отидеш над дозволени калории (со туната) одземи малку од оризот, свари 80грама пример. Втора опција ти е да си купиш веј протеин.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
653
Поени од реакции
434
еве ми го планот
Bread protein? Мислам дека не ги броиме протеините од лебот. Нормално дека ќе додадат нешто, ама не се ни пола квалитетни по состав како протеините од млечни производи, јајца и месо.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Bread protein? Мислам дека не ги броиме протеините од лебот. Нормално дека ќе додадат нешто, ама не се ни пола квалитетни по состав како протеините од млечни производи, јајца и месо.
“Протеински леб“ (жито лукс, претпоставувам дека им е од овес или соја протеинот), не “протеин од леб“. И нормално дека не е исти квалитет на протеин ама не идам на булк. Протеинот ми е за да утилизира топење на масти и чува мускулот.
Додај една голема туна од 180 грама (претходно исцедена) место мекерелот во вечерата, така ќе добиеш и здрави масти и околу 30гр протеини таман бројката што ти фали. Ако на овој начин отидеш над дозволени калории (со туната) одземи малку од оризот, свари 80грама пример. Втора опција ти е да си купиш веј протеин.
Мекерелот е скуша. Иам 3-4 скуши конзервирани дома па нив прво да ги изедам иначе да, си купив денес 18 конзерви туна денес така да тоа ќе го јадам место скушата. И да најверојатно ќе смалам на оризот и онака 100 грама ми е многу.

Него. Споредувам бел ориз и кафеав ориз (нели целата фама на кафеав ориз е поздрав а у).
Зашо според нутри факти не изглеа нишо поарен?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Се се брои.
--- надополнето: 14 јануари 2013 во 20:06 ---
Него. Споредувам бел ориз и кафеав ориз (нели целата фама на кафеав ориз е поздрав а у).
Зашо според нутри факти не изглеа нишо поарен?
Разликата е во тоа што му е лушпата извадена и така губи дел од хранливите материи како витамини (особено Б) и минерали (особено магнезиум). Исто така кафеавиот има повеќе фибер влакна (сите бенефити што ги носат фибер влакната како снижување на холестеролот, држи сит подолго време, побавно се вари и ги чисти цревата од токсини). Од друга страна поради тоа на 100 грама кафеавиот секогаш има помалку калории и општо помалку јх,масти и протеини од белиот.

Член од
5 април 2010
Мислења
602
Поени од реакции
214
Ај пошто гледам дека има тука луѓе што се разбират да си побарам јас совети
Значи вака имам 18год 176цм и 66кг.Слаб дечко сум но имам стомак.Сега сакам да го тргнам стомакот а притоа да не ослабнам многу бидејки како што кажав сум прилично слаб,а воедно сакам и да ги развивам мускулите.Сега може да ми кажете колку калории,протеини/јх/масти да внесувам за да го постигна ова.

• Ми се допаѓа
Reactions: X3m

Charon

Нинџа
Член од
31 октомври 2010
Мислења
428
Поени од реакции
1.104
Данкешен.
Уше нешо.
goal - weight loss
BMR + activity - 400 ccal
X grams protein | x=bodyweight in kg * 2
activity ми е 3 пати неделно саат пешачење (на ладново нема шанса да трчам)
3 пати неделно домашен strength workout (чучњеви, стомачни, склекови, вратило)

многу ми е тешко да средам ваква исхрана >.>
според калкулатори на нет едвај по 250 калории на ден трошам (од активност)
едвај манипулирам со калориите и протеините да искочат тачно
не знам шо активности да праам по дома за да кратам барем 500 калории од активност
едвај склопив калории и протеин за да сум 400 у дефицит (500 нема шанса)
и неам вака доволно здрави масти у исхранава

совет?
знам дека треба да зголемам потрошња и зголемам храна ама не знам шо да праам
како да трошам поише?

Земи симни p90x и таму има Plyometrics 60минути. Прави го тоа наместо пешачење, околу 1000 калории се трошат за 1 час, дури повеќе и од 1 час трчање.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Разликата е во тоа што му е лушпата извадена и така губи дел од хранливите материи како витамини (особено Б) и минерали (особено магнезиум). Исто така кафеавиот има повеќе фибер влакна (сите бенефити што ги носат фибер влакната како снижување на холестеролот, држи сит подолго време, побавно се вари и ги чисти цревата од токсини). Од друга страна поради тоа на 100 грама кафеавиот секогаш има помалку калории и општо помалку јх,масти и протеини од белиот.
Па глеам дека исто калории имаат и исто сложени јх и исто масти и исто протеини 2та типа ориз.
http://i.imgur.com/w9u1D.png
http://i.imgur.com/KPdfQ.png
Разликата е скоро невидлива.

S

Stef Bachatero

Гостин
Па глеам дека исто калории имаат и исто сложени јх и исто масти и исто протеини 2та типа ориз.
Со над 8000 видови, оризот е храната на светот! И додека ние сите знаеме, “кафеавиот” е поздрав од “белиот” … ние не можеме да се соочиме со предизвикот да одговориме на “зошто е поздрав” прашањето, кога децата сакаат. И “, бидејќи е” не е навистина одговор, нели?
Која е разликата помеѓу кафеавиот и белиот ориз поточно?
Кафеавиот ориз е полнозрнестита житарица само што надворешниот слој (обвивката), се отстранува преку мелење. Тој ги задржува своите влакна и никулци кој содржат витални хранливи материи.
Белиот ориз е кафеав ориз, кој бил обелен за да се тргнат триците и голем дел од никулецот,со што се постигнува намалување на влакната и хранливите материи драстично. Житарицата е дополнително обработена за да зе зголеми рокот на траење останатиот слој на никулецот (нарекува алеуроновија слој) кој содржи есенцијални масла.
Зошто е кафеавиот ориз здрав?
Кафеавиот ориз …
Два пати повеќе манган и фосфор наспроти белиот
2 ½ пати повеќе железо
3 пати повеќе витамин B3
4 пати повеќе витамин Б1
10 пати повеќе витамин Б6
1. Кафеавиот ориз е богат со селен
Исклучително висока содржина на селен, кој е важен минерал, познат по драстичното намалување на ваштите шанси за развој на некои форми на рак, како и кардиоваскуларни заболувања, воспалителни состојби и ревматоиден артритис.
2. Кафеавиот ориз е содржи високо ниво на манган
Една чаша кафеав ориз ни дава повеќе од 80% од дневните побарувања на манган. Овој минерал помага на човечкото тело да се создадат важни масни киселини кои ги прават здравите облици на холестерол. Исто така е корисно за здравјето на нервниот и репродуктивниот систем.
3. Кафеавиот ориз содржи природни есенцијални масти
Овие здрави масти се наоѓаат природно во кафеавиот ориз и може да им помогне на телото да ги намали LDL форми на холестеролот.
4. Кафеавиот ориз помага при губењето на тежината
Поради количината на влакна, богатство и способноста да се одржи здрава функција на цревата, кафеавиот ориз “ги движи работите ” на начин кој промовира губење на тежината и зголемена метаболна функција. Кафеавиот ориз ве тера да се чувствуваат сити, со помалку храна и помалку калории.
5. Кафеавиот ориз има антиоксиданси
Повеќето луѓе ги поврзуваат антиоксидансите со боровинките и зелениот чај, но многу од нив не се свесни дека кафеавиот ориз е исто така извор на антиоксиданти.
6. Кафеавиот ориз има многу висока содржина на диетални влакна.
Истражувањата покажуваат дека високото користење на житарна храна како кафеавиот ориз го намалува ризокот на рак на дебелото црево. Ова може да биде поврзано со својата содржина на влакна. Истражувањата покажуваат дека влакната, всушност се сврзуваат со канцерогените материи и токсини, како им помага да се отстранат од телото и помага при одржувањето да побрзо се носат тие материи од нашето дебелото црево. Кафеавиот ориз ги содржи потребните компоненти за да се стабилизираат варењето, спречување / намалување на запек и промовирање на правилно отстранување / функција на цревата.
7. Кафеавиот ориз бавно го ослободува шеќерот во крвта
За разлика од обелениот ориз, кафеавиот ориз може да помогне да ја задржи шеќерот во крвта стабилизиран , го ослободува шеќерот бавно и на одржлив начин. Тоа го прави подобра опција за дијабетичари, бидејќи во споредба со бел ориз. Иако истражувањата во Азија покажале врска помеѓу потрошувачката на бел ориз и ризикот од дијабетес тип 2, новото истражување покажува дека луѓето кои јадат најмалку две порции кафеав ориз неделно може да ги намали нивните шанси за развој на дијабетес 2 со до 11% .
Од
http://motivirajse.wordpress.com/2013/01/05/кафеав-ориз-наспроти-бел-ориз/

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ај пошто гледам дека има тука луѓе што се разбират да си побарам јас совети
Значи вака имам 18год 176цм и 66кг.Слаб дечко сум но имам стомак.Сега сакам да го тргнам стомакот а притоа да не ослабнам многу бидејки како што кажав сум прилично слаб,а воедно сакам и да ги развивам мускулите.Сега може да ми кажете колку калории,протеини/јх/масти да внесувам за да го постигна ова.
2 страни наназад да свртеше... не мора поише
Земи симни p90x и таму има Plyometrics 60минути. Прави го тоа наместо пешачење, околу 1000 калории се трошат за 1 час, дури повеќе и од 1 час трчање.
Не можам да рипам у стан. Доле комшиите узбуна.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
112 против 135 калории разликата доаѓа околу 20% не е баш малку. Инаку нормално дека ќе имаат сличен сооднос на јх масти и протеини кога се иста храна у суштина не може разликата да е како меѓу леб и месо. Инаку овие информации се за варен ориз, подобро ти е да најдеш за сиров ориз и да го мериш пред да го свариш поточни ќе ти се пресметките.
--- надополнето: 15 јануари 2013 во 01:50 ---
Сега сакам да го тргнам стомакот а притоа да не ослабнам многу бидејки како што кажав сум прилично слаб,а воедно сакам и да ги развивам мускулите.
Неможеш и двете работи одлучи се за една. Јас би ти препорачал првин да ги симнеш тие неколку кила од стомакот сигурно не се многу со 66кг. Можеш да пробаш со п90х како што ти кажаа во комбинација со некоја диетичка како еден "мини кат" од месец дека да направиш. А потоа појди во теретана и со редовен тренинг и правилна исхрана качувај на чисто маса.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
112 против 135 калории разликата доаѓа околу 20% не е баш малку. Инаку нормално дека ќе имаат сличен сооднос на јх масти и протеини кога се иста храна у суштина не може разликата да е како меѓу леб и месо. Инаку овие информации се за варен ориз, подобро ти е да најдеш за сиров ориз и да го мериш пред да го свариш поточни ќе ти се пресметките.
Ама ја го јадам варен и го мерам после пак варен. Не останувам без ориз. Варам поише. Доварувам често.

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Isak Keyten за 1 час 5.5 км пешачење колку калории се трошат од прилика дали знаеш .. имаш ли мерено ?

Kajgana Shop

На врв Bottom