Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Некој да помогне...Никако неможе да влезам во сетинзите на рутерот...
Користам рутер од Speedport w503v од т-хоме пробаво ставив жица лан 1 во пц неможе да се конектира незнам што да му праам
Провери ЛАН конекцијата да не ја имаш мануално местено со ИП адреса, иначе влагаш со https://speedport.ip а усернејм и пасс имаш во темата за Телеком / АДСЛ интернет.

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.667
Поени од реакции
8.725
Ај вака сеа, сакам кабелот од интернетот што ми е во статичниот да го ставам во лаптопот и да имам нет на лаптопот, ама финтава е што кога ќе го ставам неам интернет. Де ако знае некој како да го средам ова нека пише, фала.
Иначе имам нет од близо.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Ај вака сеа, сакам кабелот од интернетот што ми е во статичниот да го ставам во лаптопот и да имам нет на лаптопот, ама финтава е што кога ќе го ставам неам интернет. Де ако знае некој како да го средам ова нека пише, фала.
Иначе имам нет од близо.
Ти треба MAC адресата од статичниот да ја запишеш, и таа МАЦ адреса да ја ставиш за лаптопот.

Кликаш на Details...

Запиши ја физичката адреса т.е. 00-0C-29-78-7B-03
Толку на статичниот
Идеш на лаптопот у Device manager, Properties na Netwok CARD XXX....која и да е твојата мрежна карта и треба да најдеш ова

Тука кликаш на Vаlue i ја ставаш твојата од десктопот запишаната 00-0C-29-78-7B-03 без минусите...
Честито сега лаптопот ти има MAC адреса иста со таа у близу шо ти ја запишале и можеш да имаш интернет без доплата за втор ПЦ :)

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.667
Поени од реакции
8.725
Леле другар фала многу, ама ептен! (y) Имаш пиво...:)

Член од
9 август 2006
Мислења
161
Поени од реакции
19
ај некој нека ме упати ми се јави доле на конекцијата limited or no connectivity и снема нет, рестартирав и модем и рутер пак исто, а на лаптопот има и безжичен и пробав со лан кабелот си работи нормално:(

Член од
18 август 2010
Мислења
119
Поени од реакции
55
CCNA 640-802 Official Cert Library, Updated (3rd Edition) Доколку некој ја има во електронска форма ако може нека ми ја прати.Пишете ми пп ве молам ....

Член од
28 април 2009
Мислења
750
Поени од реакции
507
Дечки ај мала помош. Некое кратко објаснување како да поврзам TP Link рутер со персонален компјутер. Значи на лап топ си имам нет, ама ми треба како да средам да имам на обичниот?

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.667
Поени од реакции
8.725
Скролај неколку мислења нагоре, Strelec убаво објасни како да се среди тоа. :)

Член од
28 април 2009
Мислења
750
Поени од реакции
507
А има некаква врска што на лап топот има Windows 7, а на статичниот XP?

B

Beck's

Гостин
Imam problem so internetot, na ruterot Thomson sveti samo Online i od T Home mi rekoa deka e blokiran ruterot. Ima nekakva moznost sam da ja sredam ili ke treba da pocekam da mi sredat oni. Fala

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Imam problem so internetot, na ruterot Thomson sveti samo Online i od T Home mi rekoa deka e blokiran ruterot. Ima nekakva moznost sam da ja sredam ili ke treba da pocekam da mi sredat oni. Fala
Ќе дојдат тие ќе ти го сменат рутерот .. сам не чепкај подобро ти е .

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
А има некаква врска што на лап топот има Windows 7, а на статичниот XP?
Кај тебе е поразлично од кај Samurai Jack пошто имаш рутер а кај него немаше рутер.
Значи за да ви биде појасно суштината на проблемот е што коа сакате да отворите пример google.com, вие всушност испраќате TCP пакет до провајдерот со кој му викате дај ми го гоогле.цом. Е сеа TCP пакетот кој притоа го испраќате ја содржи покрај вашата ИП адреса плус и MAC адресата на мрежниот уред од ваша страна (LANкарта или рутер). Пошто провајдерот коа ви инсталира нет ви запишал 1 МАC адреса(од ПЦто) и дозволува само таа една MAC адреса да добие интернет вие кога ке споите друг ПЦ или рутер треба да ја лажете другата страна т.е провајдерот дека сте истата МАC адреса што они ја запишале па тек тогаш ке ви ја испрати гоогле.цом.
Укратко во првиот мрежен уред кај што ке го уштекате кабелот од кој доаѓа интернетот тој уред прв комуницира со провајдерот и мора да има МАC адреса иста со онаа што они ја запишале(во твојот случај лаптопот, десктопов се гледа дека одпосле стигнал)
Значи ке треба преку прелистувач да влезеш во сетинзите на рутерот и таму да најдеш кај му се менува MAC адреса, опција попозната како Clone MAC со која рутерот го лаже провајдерот дека е некој друг уред. Така рутерот ке добие нет, а после он преку DHCP ке си разделува нет на клиентите преку статични ИП адреси. Како да ја најдеш МАЦ адресата на лаптопот објснив во постот за SAmurai JAck со слика, таа треба да ја внесеш во рутерот.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Со игла/пенкало пробај да го рестартираш (на задната страна има мала дупка, стисни таму и задржи 10тина секунди). Ако после тоа не се опорави, тогаш ќе мораш да почекаш да дојдат да го заменат.

B

Beck's

Гостин
Со игла/пенкало пробај да го рестартираш (на задната страна има мала дупка, стисни таму и задржи 10тина секунди). Ако после тоа не се опорави, тогаш ќе мораш да почекаш да дојдат да го заменат.
Abe znam toa Hard Reset, ne saka voopsto da cue za toa. Ja pa taka napraiv posto spor mi bese neso internetot i vikam aj eden reset da mu udram. Posle toa se zaeba skroz, znaci ke treba da gi pocekam bog znae kogaj ke dojdat

Kajgana Shop

На врв Bottom