Се чудам дали од денес да станувам вегетаријанец ...
Знам дека не треба ништо од месо освен рибата.Секако,ке си јадам риба за протеини
јас веќе 3 години не јадам ништо што дишело/било - месо (шо би рекле некои луџе веГеТариЈанеЦ сУм
)
... еве во последно се помалку сирења, млеко, кашкавали, павлаки и се’ од млеко (т.е. квази млеко), пошо просто ми немаат вкус. Ги извештачија 500 и во вкусот и квалитетот не се ко порано - ако чинеа можи и немаше да ги изоставувам... исто и јајаца ретко јадам..
Сакам само да ти споделам лично искуство... ништо не ми се деси(шава), ете работам минимум 9сатти на ден психичка работа, а летово имав и бааѓи физичка - и не осетив дека нешто ми фали... Баш имав ситуации, кога после ручек - се најадував, а другите со јадеа месо + компри + леб +... неможеа да дишат и цела енергија им одеше во стомакот за да можат да го сварат ручекот
*ќе си земаш редовно масло од лен (не мој да го третираш на високи температури) и/или лелено семе.. јаткасти просиводи ( но без претерување) основа треба да ни е зеленолистестиот зеленчук... има огроен избор на зеленчуци и овошки - од пазарите до маркетите...
*** Среќно
ps не стравувај за протеините...
во вегетаријанската исхрана има доволно колку што му треба на човечкото тело (сега се фураат протеините, за да се продава месото) пред 50 години месо не се јадеше секој ден...
па поздрави беа 500
ти нафрлив по некоја информација, верувам/предпоставувам дека сево ова го знајш, ако не го знајш - ете на здравје да ти се советиве)
поззззззз
--- надополнето: 18 јануари 2013 во 18:41 ---
само да ви кажам дека сите што сте вегетаријанци, а јадете крем банани, ресани и слично, не сте вегетаријанци.
Кажи им на луѓето зошто - пошо крем банаите и еден куп други производи содржат желатин. А желатинот се добива од коските на животните (пивтија/пача шо прават бабите)
*ако не се информирани - тоа не ги прави помалку или повеќе вегетаријанци, супер шо вака споделувате информација со сите