Русија!

• Креатор на темата Svetovid
  • Време на започнување

Каква е улогата на Русија во Македонската историја

• Вкупно гласачи
    307

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Малу ко да претеравте или само така ми се чинит.
@Let3 не ти држи теоријата ептен забега брат, ме потсеќаш на еден професор шо го имав така забегвеше понекојпат дек се е македонско. Иначе за твојава теорија(се надевам нема да ме сфатиш погрешно) ќе те прашам зошто првин имињава наши се слични со рускиве или со сите словенски имиња а не со западно европскиве или со еден од нашите соседи чие име не сакам да го спомнам. Затоа што логички е да имаш слични имиња со соседите(по пат на меѓусебно влијание) и со сродните народи.
Словените ги презеле македонските имиња.
Можеби не знаеш но име АЛЕКСАНДАР е Македонско и го нема кај словените се додека не дошле овде и го превзеле македонскиот јазик култура и традиција. Името ПЕТАР исто не е Словенско тоа е Библијско (Македонско), исто како и СТЕФАН ПАВЛЕ ТОМЕ, JОВАН (ИВАН) ФИЛИП.....
Русите имаат подоцна и цареви ПЕТАР и АЛЕКСАНДАР што се чисто Македонски имиња и доказ дека словените потполно беа асимилиани од Македонската култура и цивилизација.

Член од
16 ноември 2008
Мислења
103
Поени од реакции
5
Истите имиња ако така гледаш се јавувет и во англиски верзии, и нив ги имаме алимилирано?

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Доколку не отишле Кирил и Методиј во мисијата за ширење на писмото, Полјаците, Чеси и скоро сите останати ќе беа лингвистички германизирани, латинизирани, а ние со текот на времето ќе станевме Грци.
Сепак нема докази за вакво тврдење поготово што грчката нација е создадена во 19 век. Да станеме Грци мислам немало никакви шанси поготово што во Византија сите биле Ромеи а не Грци.

Многу поинтересно ми е прашањето каков ќе беше Балканот без турската окупација.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Сепак нема докази за вакво тврдење поготово што грчката нација е создадена во 19 век. Да станеме Грци мислам немало никакви шанси поготово што во Византија сите биле Ромеи а не Грци.

Многу поинтересно ми е прашањето каков ќе беше Балканот без турската окупација.
Ќе пишувавме грчки, ќе општевме на грчки.

Во денешна конотација - Грци.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Ќе пишувавме грчки, ќе општевме на грчки.

Во денешна конотација - Грци.
А да објасниш малку повеќе како би се одвивал тој процес пошто не ми е јасно се однесува на првата или на втората претпоставка во мојот пост?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
А да објасниш малку повеќе како би се одвивал тој процес пошто не ми е јасно се однесува на првата или на втората претпоставка во мојот пост?
За првата, за Грците се однесува.

Бидејќи пред кириличното писмо и описменувањето на цела денешна словенска маса народ преку ширењето на Христијанството, се употребувале Латинскиот и Грчкиот.

Овој регион нормално бил под силно грчко влијание, богослужбата се одвивала на Грчки.

Доколку небила кирилицата, немаше да постојат ниту “Словени“ денес.

Борбата меѓу Латинскиот и Кирилицата била исклучително остра. Влијанието тогаш се воспоставувало преку црквата,односно религијата.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
За првата, за Грците се однесува.

Бидејќи пред кириличното писмо и описменувањето на цела денешна словенска маса народ преку ширењето на Христијанството, се употребувале Латинскиот и Грчкиот.

Овој регион нормално бил под силно грчко влијание, богослужбата се одвивала на Грчки.

Доколку небила кирилицата, немаше да постојат ниту “Словени“ денес.

Борбата меѓу Латинскиот и Кирилицата била исклучително остра. Влијанието тогаш се воспоставувало преку црквата,односно религијата.
Ne se soglasuvam deka taka ke bilo.

Jazicite vo opsta upotreba i vo administrativna ili crkovna ne moralo da bidat isti a i ne bile isti.

Narodot vo Makedonija vo 10 vek ne bil grcki taka da i da ne bila kirilicata koja ne e jazik tuku azbuka nemalo nisto da se smeni bidejki nekolku drzavi vladeele so Makedonija i toa od 12 vek nagore nieden ne bil pod grcko ili vizantijsko vlijanie taka da ne gledam koga ke sme se elinizirale?

Ednostavno nemalo vreme za takvo nesto. Za vreme na Vizantija site se Romei a ne Grci a i Vizantija od 12-13 vek nema veke pristap do Makedonija koga glavno Makedonija e pod srpska uprava. Srbite i da nemale kirilica pak ke zborele na niven jazik pomegju sebe a ne grcki. Za vreme tursko isto nema masovna elinizacija koja donekade fakja koren duri vo 19 vek no toa e veke so formiranjeto na grckata drzava.

Ps. Me zafrkava kirilicata momentalno :wink:.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ne se soglasuvam deka taka ke bilo.

Jazicite vo opsta upotreba i vo administrativna ili crkovna ne moralo da bidat isti a i ne bile isti.

Narodot vo Makedonija vo 10 vek ne bil grcki taka da i da ne bila kirilicata koja ne e jazik tuku azbuka nemalo nisto da se smeni bidejki nekolku drzavi vladeele so Makedonija i toa od 12 vek nagore nieden ne bil pod grcko ili vizantijsko vlijanie taka da ne gledam koga ke sme se elinizirale?

Ednostavno nemalo vreme za takvo nesto. Za vreme na Vizantija site se Romei a ne Grci a i Vizantija od 12-13 vek nema veke pristap do Makedonija koga glavno Makedonija e pod srpska uprava. Srbite i da nemale kirilica pak ke zborele na niven jazik pomegju sebe a ne grcki. Za vreme tursko isto nema masovna elinizacija koja donekade fakja koren duri vo 19 vek no toa e veke so formiranjeto na grckata drzava.

Ps. Me zafrkava kirilicata momentalno :wink:.

А како ќе било?

Доколку не беше кирилицата? Која азбука ќе ја користише?

И тука се' застанува, нема основа да се размислува за Српско влијание, нема кирилица едноставно. Каписко?

Неможеш да говориш за еден век=100 години како да е преод од вчера до денес.
Па да скокаме од 9 век во 12,13 итн.
За само 100 години може целосно да се елинизира или латинизира било кој народ, кој е оставен без азбука.

Ромејскиот јазик каков јазик бил?

На кој јазик се вршела богослужбата пред Кирил и Методиј?

Доколку немало кирилица, Христијанството ќе се ширело преку Грчкото и Латинското влијание.
А тоа значи наметнување на својот јазик преку богослужбата.

Неможе еден јазик да опстои, доколку не е запишуван, пренесуван,пишуван,читан.

Првите школи биле црковни.

Доколку би немале кирилица... би учеле во Σχολή.

Наметнување на јазикот преку религијата и администрацијата, многу успешно е докажано во пракса преку колонизирањето, Француските, Британските, Холандските или Шпанските колонии.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
87
Поени од реакции
7
Sashto vi ne lubite Rossiu?
"Тој иска милост - не му се даде;
иска туј, што му бе дадено - и то не се даде;
поиска нај-сетне, да помисли сам за себе си -
и тук "братската р'ка" се изпречи и го спрја...
Освободителјат на Б'лгарија стана джелатин на Македонија..."

Пејујо јаворов

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
А како ќе било?

Доколку не беше кирилицата? Која азбука ќе ја користише?

И тука се' застанува, нема основа да се размислува за Српско влијание, нема кирилица едноставно. Каписко?
Ne znam kako ne se razbirame? Kakva vrska ima jazikot so pismoto (azbukata). Eden jazik mozes najmalku so nekolku azbuki da go pisuvas i pak ke bide istiot jazik.

Albanskiot bil pisuvan na kirilica, arapska azbuka i na latinica za na kraj da ja odberat latinicata ama toa ne znaci deka da odberele kirilica ke im umrel jazikot, od kade takvi tezi?

Del od neslovenskite narodi vo Rusija pisuvaat na kirilica pa pak si go zborat sopstveniot jazik i ne stanaa Rusi.

Da ne bila kirilicata najverojatno site balkanski narodi ke pisuvaa na latinica ama nisto nemase da se smeni.

Eve napravi hronologija deka Kiril i Metodij nikogas ne postoele.

Sto ke se smeni? Vizantija od 12 vek gubi vlijanie vo Makedonija a Srbite nikogas pomegju sebe ne zborele na grcki (zboram za narodot). Duri i Romeite zboruvale grcki kako sluzben jazik a narodot vo zavisnost kade ziveel si gi zborel i narodnite jazici.

Navistina me interesira da mi objasnis hronoloski (kako jas sto se obidov) kako i koga bi nastanala taa elinizacija?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ne znam kako ne se razbirame? Kakva vrska ima jazikot so pismoto (azbukata). Eden jazik mozes najmalku so nekolku azbuki da go pisuvas i pak ke bide istiot jazik.

Albanskiot bil pisuvan na kirilica, arapska azbuka i na latinica za na kraj da ja odberat latinicata ama toa ne znaci deka da odberele kirilica ke im umrel jazikot, od kade takvi tezi?

Del od neslovenskite narodi vo Rusija pisuvaat na kirilica pa pak si go zborat sopstveniot jazik i ne stanaa Rusi.

Da ne bila kirilicata najverojatno site balkanski narodi ke pisuvaa na latinica ama nisto nemase da se smeni.

Eve napravi hronologija deka Kiril i Metodij nikogas ne postoele.

Sto ke se smeni? Vizantija od 12 vek gubi vlijanie vo Makedonija a Srbite nikogas pomegju sebe ne zborele na grcki (zboram za narodot). Duri i Romeite zboruvale grcki kako sluzben jazik a narodot vo zavisnost kade ziveel si gi zborel i narodnite jazici.

Navistina me interesira da mi objasnis hronoloski (kako jas sto se obidov) kako i koga bi nastanala taa elinizacija?

Тогаш чив јазик ќе се кодифицирало?

Доколку базата не била Македонија?

Незнам како е можно хронолошки да ти објаснам како би настанала елинизација?

Немаш кодифициран јазик, административниот е Грчкиот, богослужбата на Грчки, школите на Грчки.

или на Латински.

Што не ти е јасно?

И не збориме за ситуација на слободна територија каде може да одлучува сама за себе. Збориме за маса народ во рамките на Византија и надвор од неа.

Ниту збориме за развиен јазик на денешно ниво.

Збориме за 9 век, книги само на латински и грчки.

Зашто Германското свештенство се спротивставувало на Кирила и Методија?

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Aj ke probam na drug nacin.

Rim prviot a i Istocniot se vo Makedonija od 145 pne do 12 vek. Toa e period od okolu 1300 godini. Za toa vreme nitu narodot se latiniziral nitu se eliniziral. Makedonskoto naselenie nikogas ne zboruvalo grcki kako majcin jazik ni vo anticko vreme a ni vo 5 ili 10 vek. Ova pod uslov ako ne veruvas vo tezata deka ogromna masa Sloveni se naselila vo 9 vek i totalno donela nov jazik nesto sto genetikata veke go pobi i vo sto jas licno ne veruvam.

Ako za 1300 godini ne nastanala elinizacija kako ke me ubedis deka ke nastanela posle toa?

Zar veruvas deka Srbite da nemalo kirilica masovno ke pocnele da pisuvaat i zborat na tugj za niv jazik? Deka prostite selani ke ucele i ke zborele grcki? Nema sansi. Da ne bila kirilica ke se koristelo drugo pismo kako glagolicata na primer.

Pak ne mi odgovori vo koj period ke nastanela hipotetickata elinizacija-do 12 vek ili posle 12 vek, ne si mi jasen!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Aj ke probam na drug nacin.

Rim prviot a i Istocniot se vo Makedonija od 145 pne do 12 vek. Toa e period od okolu 1300 godini. Za toa vreme nitu narodot se latiniziral nitu se eliniziral. Makedonskoto naselenie nikogas ne zboruvalo grcki kako majcin jazik ni vo anticko vreme a ni vo 5 ili 10 vek. Ova pod uslov ako ne veruvas vo tezata deka ogromna masa Sloveni se naselila vo 9 vek i totalno donela nov jazik nesto sto genetikata veke go pobi i vo sto jas licno ne veruvam.

Ako za 1300 godini ne nastanala elinizacija kako ke me ubedis deka ke nastanela posle toa?

Zar veruvas deka Srbite da nemalo kirilica masovno ke pocnele da pisuvaat i zborat na tugj za niv jazik? Deka prostite selani ke ucele i ke zborele grcki? Nema sansi. Da ne bila kirilica ke se koristelo drugo pismo kako glagolicata na primer.

Pak ne mi odgovori vo koj period ke nastanela hipotetickata elinizacija-do 12 vek ili posle 12 vek, ne si mi jasen!
:)

Vo vremeto pod Rimsko? Na koj jazik se istoriskite spomenici od toj period.. na Makedonski li?

Zasto ne go zacuvale antickiot makedonski jazik? mozebi togas nemase da tragame po dokazi, tuku ke lezea pred nas.
Tokmu toa e najgolemiot trn vo nasata noga.
Se sto bilo na makedonski (anticko) bilo unisteno i izbrisano od Rimjanite i zameneto so Latinski.

Dokolku prodolzela dominacijata na Rim i dokolku hronoloski ja opfatilo i prodolzilo Hristijanizacijata na slavofonite narodi vo 9-10 vek togas site ke sme koristele LATINSKI.

Normalno deka nemoze celosno eden jazik da izumre, ke ostanat odredeni elementi no postepeno moze da se pretopi, izmesa.

A deneska baraj vrska megju denesniov makedonski i onoj 200 godini p.n.e.

Ako odi potesko... toa ti se vika nekolku vekovna asimilacija, prekinuvanje na vrskite.

9 vek e sozdadena kirilicata.

Ne koga ke nastanala, tuku ke prodolzela elinizacijata. A do koga..?? ne
znam..ti kazi mi

So sirenjeto na crkovno slovenskiot jazik se sprecuva i latiniziranjeto i eliniziranjeto.

Член од
16 ноември 2008
Мислења
103
Поени од реакции
5
Вака. Прво пред да се искарате да разјасниме. Византија ја изгубила македонија уште пред да дојдат турците. Значи тука во тоа време владееле Срби, ако ви текнува на Вукашин кој шо бил некое време вазал на Србите, а после била создадена македонска држава на чело со Вукашин и Крали Марко. Значи без разлика дали словените се доселиле тука или биле отсекогаш.
Второ во врска со теоријата за доселувањето на словените не е логички еден неписмен народ да асимилира една толкава територија на која живеел народ со висока култура како што би бил античкиот македонски народ. Што значи поверојатно е дека античкиот македонски народ е ист со денешниот македонски народ, односно припаѓал на словенските народи.

Kajgana Shop

На врв Bottom