Слободната воља и религиите!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Сеедно е во смисла на мотив или цел. Во таа ситуација нема мотив, тотално е сеедно кое камче ќе шутнеш. Еве немора да бидат камчиња на улица, може да бидат два идентични објекти во празна и еднобојна просторија (како некој вид експеримент), влегуваш во просторијата, ги гледаш објектите кој се идентични во секој поглед и имаш неколку опции - да го земеш левиот, десниот...да не земеш ниеден, итн! Било која опција да ја одбереш е сеедно, нема мотив или цел.
Не се разбираме, а бидејќи не сакам да се контрам без причина, ќе прекинам. А и ручекот ми е готов...;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не се разбираме, а бидејќи не сакам да се контрам без причина, ќе прекинам. А и ручекот ми е готов...;)
Не бре какво контрање, само кажувам како јас гледам на работите, незначи дека контрам!:)
П.С. Пријатно јадење. ;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Дали религиите ја почитуваат слободната воља на луѓето?
Што претставува таа за религиите?
Дали е во ред да се ограничува и укинува слободната воља на луѓето само врз основа на принципи и правила стари повеќе илјади години?
Ако е погрешно да ја употребуваме слободната воља во одредени ситуации, тогаш зошто воопшто сме создадени со слободна воља?

--- надополнето ---

Јас мојата слободна воља ја практикувам со едно многу едноставно правило кое гласи: "Прави што ти е воља, но не повредувај никого без причина и не нанесувај штета" Ако некому сметаат моите постапки и начин на живот во рамките на ова правило кое го нагласив, тогаш тоа е негов проблeм а не мој! Мислам дека е ова јасно и едноставно за да се свати!
Во врска со вториот болд! Воопшто не е точно дека според мене не треба да постојат државни закони и правила од проста причина што јас ја практикувам мојата слободна воља според правилото кое го посочив! Ако мене ми е воља да возам 160, тоа може да ме повреди мене и останатите и да нанесе штета!
Сите демократски општества се засноваат на демократија! А таа се темели на правилото кое го посочив: "Прави што ти е воља, но не повредувај никого без причина и не нанесувај штета"
Брат..мешаш многу поими.....вољата е еден од основните поими во религијата.
Дури и Исус кога се обраќа на Бог вели „нека биде Вољата твоја...како на небото така и на земјата“
Значи, ниедна религија не ја ограничува Вољата, напротив само ја ојачува.
А тоа што во некои секти сакаат да ставаат епитети и да ја декларираат како слободна , тоа е нивни проблем.
И на крај. овој примерот со колата ти е многу глуп....тоа нема врска со Воља и демократија. Тоа се два различни поими.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Toj (Ipsissimus) taka misli. Deka toj slobodno mu podlegnal pod kopitata na satanata,toa bilo negova volja.... ama nie prisilno na Boga sme mu veruvale.
Negova volja bilo ako nekoj stapi vo brak so magare,ne trebalo da im se mesa nikoj,ama ako nekoja zena videl so hidzab,taa ja prisilil nekoj.... od edna strana uporen e za voljata slobodna i za slobodata na covekot od druga strana ne se soglasuva.
Ustvari ne mu teknuva deka saka da bide se' po negova volja. Se sto e sprotivno od negovata volja bilo prisilno,slepo,glupavo.....

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Брат..мешаш многу поими.....вољата е еден од основните поими во религијата.
Дури и Исус кога се обраќа на Бог вели „нека биде Вољата твоја...како на небото така и на земјата“
Значи, ниедна религија не ја ограничува Вољата, напротив само ја ојачува.
А тоа што во некои секти сакаат да ставаат епитети и да ја декларираат како слободна , тоа е нивни проблем.
И на крај. овој примерот со колата ти е многу глуп....тоа нема врска со Воља и демократија. Тоа се два различни поими.
Што функција има "страшниот суд", "рајот", "пеколот" и "покајанието", ако ниедна религија не ја ограничувала Волјата на луѓето?
Дали на обесениот хомосексуалец од страна на исламските верници не му е ограничена Волјата да биде тоа што е?
Дали отсечената глава на гатачот не е ограничување на неговата Волја?
Дали всадувањето на страв и грижа на совест кај христијанинот дека ќе гори во пеколот, не е ограничување на неговата Волја?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Што функција има "страшниот суд", "рајот", "пеколот" и "покајанието", ако ниедна религија не ја ограничувала Волјата на луѓето?
Дали на обесениот хомосексуалец од страна на исламските верници не му е ограничена Волјата да биде тоа што е?
Дали всадувањето на страв и грижа на совест кај христијанинот дека ќе гори во пеколот, не е ограничување на неговата Волја?
Ipsissimus,bez razlika sto polovina vatikan se homosexualci,ne samo islamot go zabranuva toa.
Dadov eden prost primer; do skoro vo nasava drzava bese zabraneto zena so hidzab da se slika na pasos a Islamot ne dozvoluva zena osven mahrem osoba da ja vidi bez samija no do skoro sekoj carinar na pasos bez samija mozese da ja vidi.... takov bese zakonot tuka i velea,ako sakate poinaku odete si vo s.arabija. Taka vo nivnite drzavi homosexualizmot e zabranet,koj si go saka toa neka si bara mesto kade sto si mu e toa dozvoleno.
Se kaznuva sekoja edna rabota koja mu steti na covekot i covestvoto. Se kaznuva konzumiranje alkohol i zabraneto e,se kaznuva narkomanija,se kaznuva blud,se kaznuva se' sto mu steti na covekot i mu ja odzema cesta. Covek ima zelba i volja (adrenalin be) da vozi po naseleno mesto so 200.... eeee... da ne e stravot covekot mnogu losi raboti ima volja i zelba da gi napravi. Kako sto imas ti strav od drzaven zakon i ne gi pravis tie raboti,nekoi si imaat strav od Boga pa gi zabranuvaat i tie raboti koi tebe ti pravat kejf (homosexualizmot i vencavka so kucki,polov odnos so roditeli i incesti...tipicno satanisticki).
Lugeto si imaat slobodna volja da veruvaat i vo toj sud be ipsissimus i si imaat volja da rabotaat spored toj zakon. Vprocem,voljata i zelbata na narodot go izbira toj zakon. E sega,normalno,zaradi mene ne moze ustavniot zakon na RM da se promeni,dodeka ste poveketo za ovoj zakon. Ama ako prodolzete da si go poddrzuvate homosexualizmot,taka ke isceznete so tek na vreme a nie ke bideme dominantna religija a nie go poddrzuvame drugiot zakon pa cudi se posle oti lugeto go zabranuvaat homosexual;izmot za nase dobro ili loso ni mislat....

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Ти уште не сфати дека исламот не е само верување туку и имплементирање?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipsissimus,bez razlika sto polovina vatikan se homosexualci,ne samo islamot go zabranuva toa.
Dadov eden prost primer; do skoro vo nasava drzava bese zabraneto zena so hidzab da se slika na pasos a Islamot ne dozvoluva zena osven mahrem osoba da ja vidi bez samija no do skoro sekoj carinar na pasos bez samija mozese da ja vidi.... takov bese zakonot tuka i velea,ako sakate poinaku odete si vo s.arabija. Taka vo nivnite drzavi homosexualizmot e zabranet,koj si go saka toa neka si bara mesto kade sto si mu e toa dozvoleno.
Se kaznuva sekoja edna rabota koja mu steti na covekot i covestvoto. Se kaznuva konzumiranje alkohol i zabraneto e,se kaznuva narkomanija,se kaznuva blud,se kaznuva se' sto mu steti na covekot i mu ja odzema cesta. Covek ima zelba i volja (adrenalin be) da vozi po naseleno mesto so 200.... eeee... da ne e stravot covekot mnogu losi raboti ima volja i zelba da gi napravi. Kako sto imas ti strav od drzaven zakon i ne gi pravis tie raboti,nekoi si imaat strav od Boga pa gi zabranuvaat i tie raboti koi tebe ti pravat kejf (homosexualizmot i vencavka so kucki,polov odnos so roditeli i incesti...tipicno satanisticki).
Lugeto si imaat slobodna volja da veruvaat i vo toj sud be ipsissimus i si imaat volja da rabotaat spored toj zakon. Vprocem,voljata i zelbata na narodot go izbira toj zakon. E sega,normalno,zaradi mene ne moze ustavniot zakon na RM da se promeni,dodeka ste poveketo za ovoj zakon. Ama ako prodolzete da si go poddrzuvate homosexualizmot,taka ke isceznete so tek na vreme a nie ke bideme dominantna religija a nie go poddrzuvame drugiot zakon pa cudi se posle oti lugeto go zabranuvaat homosexual;izmot za nase dobro ili loso ni mislat....
Сликање за пасош со хиџаб го отежнува идентификувањето на личноста, возењето со 200 км на час во населено место го загрозува животот на луѓето, итн, итн!
Државата и луѓето кој ги создале тие забрани и закони не се совршени, не се семоќни и не се сезнајни! Токму поради тоа неможеш да ги споредуваш нивните закони, со закони на битие кое е семоќно и сезнајно. Таквото битие ги знае сите можни исходи (сезнајност) и може да го смени или да влијае на истите (семоќност). Тоа автоматски го прави судењето, казнувањето и наградувањето апсурдно и смешно, на ист начин на кој би било смешно и апсурдно компанијата самсунг на пример, да произведе серија телефони кој не функционираат како што треба и потоа вината за тоа да ја бара во телефоните а не во себе.
Уште една смешна карактеристика е казнувањето во име на семоќниот бог од страна на неговите верници. Семоќен бог на кој му е потребна помош?! Тој неможе сам да се одлучи? Неможе да постигне?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Slikanje za pasos go oteznuva identikuvanjeto na osobata ? Pa ipsissimus,apla e deka za inat zboruvas. Ako zena nosi hidzab,daleku polesno e da se identifikuva,bidejki duri togas nema maskiranje so razni frizuri koi ke te zbunat,razni farbi na kosata itn.
Daleku Daleku polesno.

Dalje,pa i nie ti vikame sledigo zakonot na Onoj koj go vikas i znaes deka e SEMOKEN I SEZNAEN nema da zgresis nikogas i nikako.

Primerot so samsungot ti e za vo voda.
Na samsungot ne mu e dadena moznost za izbor,kako sto tie dadena tebe. Samsungot sporedi go so zivotnite. Od nim Sozdatelot ne bara odgovornost,nitu se kaznuvaat na sudniot den. Ti sega mislis deka za tebe magare podobro ke ti bese ako se rodese ? Razum ti dal.
--- надополнето: 4 јануари 2013 во 23:21 ---
Slikanje za pasos go oteznuva identikuvanjeto na osobata ? Pa ipsissimus,apla e deka za inat zboruvas. Ako zena nosi hidzab,daleku polesno e da se identifikuva,bidejki duri togas nema maskiranje so razni frizuri koi ke te zbunat,razni farbi na kosata itn.
Daleku Daleku polesno.

Dalje,pa i nie ti vikame sledigo zakonot na Onoj koj go vikas i znaes deka e SEMOKEN I SEZNAEN nema da zgresis nikogas i nikako.

Na samsungot ne mu e dadena moznost za izbor,kako sto tie dadena tebe. Samsungot sporedi go so zivotnite. Od nim Sozdatelot ne bara odgovornost,nitu se kaznuvaat na sudniot den. Ti sega mislis deka za tebe magare podobro ke ti bese ako se rodese ? Razum ti dal.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Daleku Daleku polesno.
Државата и луѓето кој ги создале тие забрани и закони не се совршени, не се семоќни и не се сезнајни! Токму поради тоа неможеш да ги споредуваш нивните закони, со закони на битие кое е семоќно и сезнајно. Таквото битие ги знае сите можни исходи (сезнајност) и може да го смени или да влијае на истите (семоќност).
Единствено нешто кое е за во вода се вашите "аргументи". Сезнаен и семоќен креатор, знаел каков исход ќе имаат особините кој му ги доделил на човекот, тогаш што го разликува од хипотетичкиот пример за самсунг и телефоните?
Очигледно дека Разумот не ви а јака страна.
И зошто го премолче ова:
Уште една смешна карактеристика е казнувањето во име на семоќниот бог од страна на неговите верници. Семоќен бог на кој му е потребна помош?! Тој неможе сам да се одлучи? Неможе да постигне?

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Религијата и слободната воља се две тотално различни поими !
За мене не постојат добри и лоши религии, сите религии се исто сра*е во различно паковање а било Христијанство, а Ислам, а Јудаизам и.т.н.
Среќа што живееме во колку-толку демократски и секуларни општества инаку го обравме бостанот сите ................ е сега смешно ми е тоа што Христијаните и Муслиманите постојано се плукаат и обвинуваат која религија била подобра и вистинска, кои повеќе убивале во минатото, која религија била по опасна и сл. .......... а никако да сфатат дека и двете религии се во голема мера слични и подеднакво се опасни ........... опасни пред се за слободната воља и слободниот живот на луѓето !
А што правиме со двојните стандарди ............ ако еден човек верува во нешто натприродно тогаш тој човек е луд шизофреник, но доколку поголема група на луѓе веруваат во такво нешто тогаш тоа е религија и тоа си е сосема ОК ...... ма немој да ме је*еш бе ............ :tapp:

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
За мене најголемо сра*е е атеизмот, и да среќа што живееме во секуларни и колку толку демократски општества а не во некои си затуцани комунистичко- марксистичко - атеистички општества.

Уште поголема среќа би била да живееме во теистички општества.;)

А за двојните стандарди да не си писнал.:mad: Ти кафиру (атеисту, невернику) немаш право ни да го спомнеш зборот натприродно, зошто ќе гориш во најголемите длабочини на Дарвиновиот пекол! Има да те пржи за ереста која ја проповедаш овде!:P

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
За мене најголемо сра*е е атеизмот, и да среќа што живееме во секуларни и колку толку демократски општества а не во некои си затуцани комунистичко- марксистичко - атеистички општества.

Уште поголема среќа би била да живееме во теистички општества.;)

А за двојните стандарди да не си писнал.:mad: Ти кафиру (атеисту, невернику) немаш право ни да го спомнеш зборот натприродно, зошто ќе гориш во најголемите длабочини на Дарвиновиот пекол! Има да те пржи за ереста која ја проповедаш овде!:P
Ајде бе? Така ли вели www.islamski-forum.org? :tapp:

Си ги измешал сериозно лончињата. Пре би рекол дека тие комунизмот и марксизмот со верата имаат корени.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Не, така вели твојот "бог" Дарвин.:tapp:

Овој мајмуноликиов:

Kajgana Shop

На врв Bottom