Тато и мама православни, јас атеист

• Креатор на темата Креатор на темата OrTacE
  • Време на започнување Време на започнување
A dali primetuvate (na primer) deka Nikogas,ili e mnogu mnogu retko da koristat navredlivi zborovi hristijani kon muslimani ili muslimani kon hristijani tuka na forumot ?
Neli zabelezuvate deka celata "bitka" e pomegju ateistite i vernicite zaedno od drugite religii koi zaednicki sekoj na svoj nacin dokazuvaat deka Toj Eden Bog postoi ?
Zosto,ama bas nitu eden od ateistite ne pristapi kulturno nikogas so niedno prasanje postaveno bilo do muslimanite bilo do hristijanite ?
Odbirajte gi be luge zborovite koga pisuvate za da dokazete deka navistina ste toa sto sakate da ni kazete.
Jas ne se slozuvam so potpisot na Gurdjiev i ne veruvam vo toa a ako sakam da doznaam,pred da napisam,ke se razmislam kako da mu go postavam prasanjeto pritoa da ne se pocuvstvuva navreden. Nemate osnoven pristap. Covek na ponasanje tuka treba da gi poducuva na onie koi zboruvaat za religija,pa toa e zadnina za takvi osobi.
Ako sakam da doznaam zosto Isus ne se ozenil,ne mozam da ocekuvam odgovor ako go postavam prasanjeto vo stil: "Isus bese peder sto ne se ozenil i sto nemal potreba za zena ?"
Ja Rabbi oprosti mi.
Ne velam deka ne se naogjaat i Muslimani i Hristijani koi i vo toj stil postavuvaat prasanja edni na drugi,no i za mene,Heptagram,seedno tie i takvite se nevospitani i nepismeni decista koi pred se i roditelite im se za zalenje sto ne gi vospitale i ne gi naucile kako da se ponasaat.

Јас ќе кажам дека глумите... ги потиснувате вашите пориви да го уништите неверникот.
Ти нема да речеш Исус е педер,но ќе ги извртиш зборовите и ќе додаеш лага, измама и слични зборови и ќе се обидеш да докажеш дека Исус не е Бог ами пратеник... правено од муслимани тука и ќе се прави така сеуште...
Со тоа ти ги навредуваш на посуптилно ниво христијаните, кои ти толку многу ги почитуваш, лажно нормално.
Твојата религија како религија е навреда за христијаните. Не знам дали го сфаќате тоа вие...

Медитирајте малку на ова и ќе видите...

П.С. темата е православни родители,што со детето... Јас кажав претходно, може да прочитате.

Јас ќе кажам дека глумите... ги потиснувате вашите пориви да го уништите неверникот.
Ти нема да речеш Исус е педер,но ќе ги извртиш зборовите и ќе додаеш лага, измама и слични зборови и ќе се обидеш да докажеш дека Исус не е Бог ами пратеник... правено од муслимани тука и ќе се прави така сеуште...
Со тоа ти ги навредуваш на посуптилно ниво христијаните, кои ти толку многу ги почитуваш, лажно нормално.
Твојата религија како религија е навреда за христијаните. Не знам дали го сфаќате тоа вие...

Медитирајте малку на ова и ќе видите...

П.С. темата е православни родители,што со детето... Јас кажав претходно, може да прочитате.

Toa ne go krijam. Covek ne moze na nikogo da go prinudi vo nisto da veruva. Toa e podrazbirlivo deka ne veruvam vo toa i ne ednas sum go kazal. Forumot sluzi za toa,da doznaeme koj e i sto e Bog i toa da go pravime so taa zelba i so taa namera,da doznaeme dali postoi i koj e i sto e vo isto vreme i dali nepostoi i sekoj ima pravo da si ostane vo ona sto ke si e ubeden.
Ne veruvam deka gi navreduvam so toa Hristijanite,bidejki ne sum ni jas navreden sto tie ne veruvaat vo Ona sto jas veruvam.
Ama uvreden sum koga nekulturno i nepristojno go vregjaat ona sto jas go sakam i bi gi navredil koga i jas bi zboruval i bi pisuval navredi za ona vo sto tie veruvaat.Nie i rabotime i sorabotuvame zaedno i dolznost ni e da se pocituvame i pokraj nasite razliki vo veruvanjeto,se dodeka ne nanesuva nekoj na nekogo steta.

PS: Ete,se obidov vo susret da im izlezam na Hristijanite.
PPS: Vo temata Hristijanki i Muslimanki gledam naj brojni se ateistite.

Небитно е во што се верува... ами што се постигнува што ти си муслиманин, а тие христијани и обратно.
Истото се постигнува и со тоа ако родителите се христијани, а детето атеист.

Разликите се во ред, но негирањето на основите на една религија од страна на друга... не е само навреда.
Едно е атеист да негира постоење на било кој бог. Тој со тоа не го навредува верувањето на религиозниот ниту пак навредува некој бог(сеуште ми е чудно како може бог да биде навреден и да бара од религиозен да убие бидејќи некој беден црв-човек го навредил. Што бог е тоа, не знам... неспособен???).

Најголема штета се прави кога верник негира бог кој што за некој друг е „единствениот бог“. Се разбираме нели?
Може да ја префрламе топката на атеистите како тие премногу го навредуваат религиозниот, но реалноста е тоа што религиозните се тие чии религии кои ги следат се темел за навредување и негирање на другиот.

Во семејство каде што родителите се религиозни, владеат строги закони и е небитно што мисли и чувствува поединецот. Значи, атеистот ќе биде заробен. Многу атеисти седат на бадник и ги прават сите ритуали, заради почит кон родителите... но натерајте религиозен да НЕ го направи тоа заради вас, како атеисти... веднаш добивате отпор како богот пак ќе биде навреден :) Душата ќе настрада...

Реков, медитирај, удри малку дервишко вртење и ќе видиш...

Реков, медитирај, удри малку дервишко вртење и ќе видиш...
Мислиш би го прифатил овој совет?
Се надвор од нивните верски начела е секта,богохулење...
Ништо не прифаќаат освен своите верски начела,никогаш нема верник да погледне подалеку.

Јас сум атеист.Знам ...моите дома религиозни пукаат од религиозни,се што се случува се случува поради Господ....ама некако,со кеф гледам како се крши лебчето и чекам да ми се падне паричката.Во црква...па и не памтам да сум влегол 2012....ниту постам ниту ниш....рака на поп неам бакнато ниту се имам исповедано иако во фамилијата имам поп(на дедо ми брат)/Повеќе верувам во научното докажано одошто во нешто духовно прифатено од многу.Во чуда неверувам,туку во коинциденција.Ако некој се најде и докаже дека Господ стварно постоел со цврсти докази,тогаш нема да сум аетист.Но,сега за сега,верувам во научно докаажаното и не верувам во тие теории...жена настанала од глина блаа мла...верувам во еволуцијата на човеколикиот мајмун :)

Videte sto e problem.
Za da kazete deka; "ne vi e jasno kakov e toj bog koj se navreduva i bara od vernikot da se ubie toj sto vo nego ne veruva" istoto treba da ste go procitale nekade vo nivnite sveti knigi.
Eve konkretno sto pisuva vo Kur'anot:
[60:8]
"Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone - Allah, zaista, voli one koji su pravični"

Tuka avtomatski stanuva zbor za nemuslimanite,sto znaci deka ne e zabraneto da im cinime dobro i pravedni da bideme. Ama Boga mi si dosol samo zaradi toa sto sum Musliman da me maltretiras togas dolzen sum da si ja branam cesta.

Druga rabota.
Hristijanite se isto taka ateisti sto se odnesuva do Islamskoto veruvanje kako i Muslimanite sto se odnesuva do nivnoto.
Zosto mislite deka ne e steta koga ateist negira Bog koj za nekogo e edinstven Bog. Neznam koja e tuka razlikata ?
Nie barem veruvame deka postoi EDEN BOG koj ke ni sudi za toa koj e vo pravo a koj e vo krivo i toj sud samo Nemu mu pripagja,za toa nikoj na nikogo nema pravo da mu sudi.

Ateistot sepak toa bi go napravil od pocit prema roditelite a ne od pocit prema Boga. Nisto ne menuva. Ne moze nikoj da go prisili da veruva. Vo verata nema prisilba (Kur'anski aet).

Jas znam mnogu primeri i vo sosedstvo kade sto vo religiozna familija za vreme na post sinot ne posti,ne obavuva salat-namaz (molitva).... Toa samo vam taka vi se pricinuva deka vladee prisila,takva prestava ednostavno vi vmetnale.

Ова си ми го повторувал 1000 пати. Во пракса не е така. 1% случаи не го прават црното да биде бело.
Темата е христијани бре брат, почитувај ја темата. Отвори тема: родители муслимани дете христијанин или дете атеист, па да муабетиме. Не ме заморувај со вакви детски изјави за тоа какви се муслиманите, темата е православни и атеисти... Одиш оф-топик!

Он-топик:
На дете атеист може секако да му се влијае во името на религијата од страна на родителите.
Реков, ако атеист може да почитува некој друг, и другиот може да го прави тоа. Баталете го богот за момент и бидете луѓе и почитувајте го атеистот.

Темата е христијани бре брат, почитувај ја темата. Отвори тема: родители муслимани дете христијанин или дете атеист, па да муабетиме. Не ме заморувај со вакви детски изјави за тоа какви се муслиманите, темата е православни и атеисти... Одиш оф-топик!
.

Доста се брукаш со лажно форумско чистотништво, прочитај го уводниот пост прво:

Значи насловот гласи "Тато Мама православни јас атеист" на местото на православни и атеист ставете било кои други но ставете различни една во однос со друга вера и одговорете ми: како е можно во едно семејство таткото и мајката да имаат една вера а детето да има сосема трета, дали е тоа резултат не неинформираност, неваспитаност или...?, дали тука грешката е на родителите?, или е виновно друштвото на тоа дете? или пак самото дете забегува со паметот?

Доста се брукаш со лажно форумско чистотништво, прочитај го уводниот пост прво:
Упс, моја грешка, врати се муслиманину и продолжи...
Моја грешка... имаш право да коментираш тука, Soul-of-Space .

Ете поголемиот од мене чистотник, христијанинот Beric Dondarrion ќе ти објасни за христијаните подобро од мене, што како во однос на атеисти, муслимани... :)

Jas bi sakal,dokolku se moze,kako moderatori taka i clenovi,bilo satanisti,ateisti,budisti,judisti,hristijani ili muslimani da bidat fer i da razmisluvaat malku na nivnoto ponasanje i odnos i pravednost,toa e,normalno,za site korisno i pofalno.
Ako saka nekoj neka si prasa sto go interesira,bez razlika na prasanjeto,ama kulturno toa da go stori.
A pokasno i konkretno na prasanjeto ke se potrudam da napisam odgovor.

Уште само кога би можеле да знаеме што е Бог и да го дефинираме во тој правец,па да можеме да размислуваме за тоа кој е тој.Ме наведуваш кон нешто со прашањево,знам,ама не знам точно кон што и што сакаш да кажеш.Би можел да ти ја опишам отприлика мојата претстава за тоа што би можел да биде Бог,ама кој е-никогаш не сум размислувал на тој начин.
Те наведувам кон самореализација за апсурдноста да употребуваш поим а не знаеш ни сам што претставува. Ај сега размисли за ова прашање: Како тоа некој што рекол дека знае кој е Бог не знаел, туку мислел дека знае?
Кога еве ти кажа дека немаш некоја точна претстава за Бог.

Мислиш би го прифатил овој совет?
Се надвор од нивните верски начела е секта,богохулење...
Ништо не прифаќаат освен своите верски начела,никогаш нема верник да погледне подалеку.
Јас сум религиозен и гледам поделеку од тебе...тоа атеистите сте кратковиди..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom