Религијата (не) го унапредува општеството

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Не сум сигурен за ова.

Само спамуваш Ѓурџо.Не остана тема на која би се развила дискусија.

Цел форум религија го упропасти.
Не е он крив. Навремето ќе попиеше неколку кратки банчиња. А ако не се опраеше, ќе си одеше на подолг и на крај, на постојан.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Де бре држи се на темата, не ми досадувај...

Divider , како религијата(христијанство, ислам...) го унапредува светот?
Едноставно. Вели: Има Бог, еден е!
И сите други седнуваат и измислуваат разни начини за да го докажат постоењето или непостоењето. Со тоа имаме топла вода, тркало, електрична енергија....дури и топлификација за да не дере како јарци секој месец. Но, и имаме литература, во име на Бог или против него (од "заспаните" или тазеразбудените), музика, сликарство итн.

Е сега, има и понекој кукол, троскотен, како Џурџијана, ама тоа е тоа.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
Сериозно ти ова?
Заради „Еден е бог“ имаме се што ти наброја? Од една еврејска размисла која никој друг не ја разбира освен некои упатени рабини од кои и произлезе законот на Израилот пред илјадници години... произлегло се?
Па евреите навистина тогаш владеат со светот... ако е точно твоето. (y)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Сериозно ти ова?
Заради „Еден е бог“ имаме се што ти наброја? Од една еврејска размисла која никој друг не ја разбира освен некои упатени рабини од кои и произлезе законот на Израилот пред илјадници години... произлегло се?
Па евреите навистина тогаш владеат со светот... ако е точно твоето. (y)
Не сум рекол не ;)

Затоа ги кољаат низ милениумите :)

Но, не ни реков дека нивниот е единствениот т.е тој...заеднички ни е, на сите. Еден!

И од тоа произлегува сФе.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
Но, не ни реков дека нивниот е единствениот т.е тој...заеднички ни е, на сите. Еден!
Одлучи се... или е единствен или има поеќе, или еден е заеднички ама не е ниту христијанскиот, ниту муслиманскиот ниту хинду...
Некој египетски бог, или старо-грчки... само одлучете кој е тој заеднички, Еден.

Дај да ставиме крај на тоа. И да видиме тој еден како унапредува. Бидејќи вака, не унапредува, тркалото не го измислија заради едниот, ами заради потреба.
Богот од надвор, не е потреба, утеха е. А за утеха се измислуваат глупости, а не паметни и вредни работи што ти ги наброја.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Одлучи се... или е единствен или има поеќе, или еден е заеднички ама не е ниту христијанскиот, ниту муслиманскиот ниту хинду...
Некој египетски бог, или старо-грчки... само одлучете кој е тој заеднички, Еден.

Дај да ставиме крај на тоа. И да видиме тој еден како унапредува. Бидејќи вака, не унапредува, тркалото не го измислија заради едниот, ами заради потреба.
Богот од надвор, не е потреба, утеха е. А за утеха се измислуваат глупости, а не паметни и вредни работи што ти ги наброја.
Еден бе. За сите.
Тие мислат нивниот е само тој и за никој друг. Рисјанине викаат тој е, ама и син му, оти син му поќе го сакаме, а не знаат дека еден е, ист. И оња мусУлманине викаат еден е бог, ама само наш. Туќе лежи проблемот измеџурелигиски. Дека сите го сааќет едниот да биде само нијни.
А на сите е. Еден и заеднички.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Дечки заебете дебатата, ја гледав на You Tube, и искрено ништо посебно.. Фрчко и Трендо беа супер.. друго. .така - така......

Гледајте го попов во Италија, има бајаги што да научиме од него, и сите вие шо се праите верници (христијани, муслимани сеедно), но и добар дел од нас атеистите.. секоја чест!

Е ова се вика љубов, но онаа „другата“ љубов.... уживајте...

http://on.net.mk/video/razno/bela-chao-vo-crkva

подолу следи оригиналната песна..

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Го гледав денеска отецот Драги Костадиновски са божиќното обраќањето кон верниците.
Неговата главна порака беше да не се одобруваат истополовите бракови во Македонија од причина што како прво во библијата пишува дека бракот е заедница помеѓу маж и жена, и како второ најважно ако ги одобриме истополовите бракови ќе се намали наталитетот во земјата.
Добро бе, од тоа винцето од сабајле со литургијата му се поматува мозочево на отецот.
Ајде можеби не му сечи толку конзервативната лејка да сфати дека никој не бара легализација на бракови од МПЦ, туку се бара легализација на браковите од институцијата Р.М која декларативно е секуларна ,ама дали мисли дека ако се донесе закон дека во Македонија ќе нема истополови закони во наредниот милениум, тоа ќе значи дека педерите и лезбејките ќе се конвертираат во стрејт и ќе почнат да прават и раѓаат деца за да се зголеми наталитетот што му е главна поента тоа ми е необјасниво.
И после муабети зошто ги нарекувале глупи, зошто биле арогантни атеистите, а ваму застанале 2000 луѓе со свеќи во рака, го слушаат копуков каде што треси глупости на големо и никој не реагира.

M

Muranyi

Гостин
Остај тоа,мене ми е срам атеист да се кажам пред луѓето,одма со други очи ме гледаат,некогаш се соочувам со обид за проповеди и слични бљуваници,па згора на тоа не сум ни Македонец според некои.Е како бе мајката верувањето во еврејски бог ќе ме направи поголем Македонец,ќе ми каже ли некој?А ти со постов,докажа дека си под демонско влијание и под итно да се покаеш:LOL:
Море што народ сме,напреден,цивилизиран,убајни.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Е како бе мајката верувањето во еврејски бог ќе ме направи поголем Македонец,ќе ми каже ли некој?
Нема да бидеш поголем!:D
Но елементарна култура е да се почитува почитувањето на дедо, прадедо, чукундедо...(y)
--- надополнето: 8 јануари 2013 во 18:40 ---
Тоа беше тезата на дебатата одржана на 20 декември 2012 организирана од Младинскиот образовен форум.

Кое е вашето мислење на темата и вашето мислење за дебатата?
Религијата има за цел да го реши егзистенцијалното прашање за животот и смртта, т.е. да обезбеди вечен живот.
Човекот природно има потенцијал да се усовршува, но условот е да обезбеди постоење.
Ова е основна поставка која овозможува да се избегнат непотребни жолчни и непријателски дебати во кои нема победници...
http://www.youtube.com/watch?v=tdgbhY-_nu8

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Нема да бидеш поголем!:D
Но елементарна култура е да се почитува почитувањето на дедо, прадедо, чукундедо...(y)
Па шо не кажеш дека твои дедо, прадедо, чукундедо....итд биле евреи, да си знаеме
Ако убо е да си почитуваш верата на твоите чукунчукундедовци.

Јас си ги почитувам моите чукунчукундедовци, биле пагани и атеисти.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
Религијата има за цел да го реши егзистенцијалното прашање за животот и смртта, т.е. да обезбеди вечен живот.
Човекот природно има потенцијал да се усовршува, но условот е да обезбеди постоење.
Неточно. Религијата не нуди ништо од тоа. Нуди надеж за тоа и верување за вечен живот, но реалноста е друга.
Религијата може да се каже дека нуди на пример подобар да биде човекот морално или етички (но заради својата непроменливост, религијата и тука прави промашување), но само за тие што се од дадената религија, спрема другите секогаш религиозниот ќе биде... негативно расположен, животно.
Не е така?

P.S. Старите не се почитуваат заради религијата... твоите предци не биле христијани. Биле сосема нешто друго, може и од Мала Азија да се дојдени. Но си заборавил, па сега си бараш корен... и надеж за иднина.

3

321456

Гостин
Религиите можеби се обидуваат да дадат одговор за смртта, ама зошто сметаш дека сите или некоја се во право? Во Христијанството на пример, самата причина за смртта и буквално и метафорички нема логика, зошто да сметам дека некој друг аргумент кој го дава истата религија е вистина?

Kajgana Shop

На врв Bottom