Табу храна

• Креатор на темата Креатор на темата NikolaMKD91
  • Време на започнување Време на започнување
Сум пробал многу видови на риба, дури и месо од ајкула,јагула како најдобри што би ги издвоил, јадев жаби, имам пробано смок, и уште еден вид на змија чие име не ми текнува, имам пробано желка, и сите видови на месо кој се конзумираат во нашата држава (јагнешко,телешко,свинско,пилешко) и слично, а би сакал да пробам и скорпија, глушец инспирација од бер грлис..
Барем некој човек што пробал глушец да ми ми опише какво е месото, едно од најгадните животни според мене, никогаш би го пробал. Ама вака ме интересира што вкус има тоа животинче што толку го јадат на истокот, никако да најдам таков јунак што пробал.

ЕДИТ само што го прочитав описот на Ал за глувчешкото месо . Благодарам

Да, тоа и ме чудеше.. Ваљда ќе биде нешто како рибата - вади по малку месо и барај ковчиња. Веќе некое време сум наумил да пробам змија ама шубе ми е да ја фатам, не ги љубам баш најмногу.

Имам пробано свинско, телешко, јагнешко, пилешко од овие по чудните имам пробано од желка и полжав.. за првото не памтам баш какво беше точно бидејки бев мал кога пробав ама знам не ми беше убаво додека од полжав ми беше онака глупо без некаков специфичен добар вкус и дека беше ептен меко месото што мене одма ми стварна одвратност. Свинско, пилешко и телешко конзумирам скоро редовно додека јагнешкото исто така ми е ептен неубаво.. би сакал во иднина да пробам единствено месо од младо прле викаат најубаво било од сите видови меса.

Инаку дедо пак мајстор е за фаќање гулаби и нивно приготвување, само што јас уште му го немам пробано специјалитетот :D

Имам пробано свинско, телешко, јагнешко, пилешко од овие по чудните имам пробано од желка и полжав.. за првото не памтам баш какво беше точно бидејки бев мал кога пробав ама знам не ми беше убаво додека од полжав ми беше онака глупо без некаков специфичен добар вкус и дека беше ептен меко месото што мене одма ми стварна одвратност. Свинско, пилешко и телешко конзумирам скоро редовно додека јагнешкото исто така ми е ептен неубаво.. би сакал во иднина да пробам единствено месо од младо прле викаат најубаво било од сите видови меса.
Нема да згрешиш. Читај поназад, пишав за магарешкото.
А за полжавите, не знам.. Можда не ти биле зготвени правилно, или пак биле варени? Полжавче на скара е прилично вкусно. Малку жилаво можеби, ама многу е слично на некоја мешавина од јунешко месо и печурка буковка. Ако добро се испечат на скара, нема шанси некој да препознае дека е полжав. Варени не сум ги пробал ама ми викаат дека се како мрсул.

би сакал во иднина да пробам единствено месо од младо прле викаат најубаво било од сите видови меса.
И јас сакам да пробам месо од младо прле, ми го опишувале месо со многу силен и убав вкус, плус било многу кревко. Вкусно а ретко кој го пробал. Знае ли некој каде можам да купам во Скопје бут од прле спремен за печење ?

А за полжавите, не знам.. Можда не ти биле зготвени правилно, или пак биле варени? Полжавче на скара е прилично вкусно. Малку жилаво можеби, ама многу е слично на некоја мешавина од јунешко месо и печурка буковка. Ако добро се испечат на скара, нема шанси некој да препознае дека е полжав. Варени не сум ги пробал ама ми викаат дека се како мрсул.

Отидов кај тетка ми и ми понуди у тањирче нежто што ми заличе на џварки, ситно мевце и црвенко од буковец или црвена сол мислам беше.Јадам јас и не ми е познат вкусов :confused: Викам ова чварчиња не ќе да се(???), а тетка ми ми кажа откако лапнав цела чинија. Арни беа на вкус може зш арно беа спремени (варени во неколку води па после запржени) ама не би јадела пак.Одкако дознав не повратив ама некако шубе ми беше o_O

И јас сакам да пробам месо од младо прле, ми го опишувале месо со многу силен и убав вкус, плус било многу кревко. Вкусно а ретко кој го пробал. Знае ли некој каде можам да купам во Скопје бут од прле спремен за печење ?

Епа да јас само варени пробав и такви ко мрсул лигави беа затоа и не ми беа вкусни, а за на скара правени немам пробано но во прва прилика ете ќе пробам. А за магарешко ако има некаде каде што се прави некое ресторанче пишете оти чисто сумњам дека по месариве некаде може да се најде да се купи, единствена опција е ако имаш некој пријател ром они знам купуваат прлиња и магариња за јадење :)

Еве рецепт за табу храна - кучешко на скара. Има еден добар коментар испод видеото "whats the difference between cooking a dog or a cow? Its still a dam animal."

Еве рецепт за табу храна - кучешко на скара. Има еден добар коментар испод видеото "whats the difference between cooking a dog or a cow? Its still a dam animal."

Е овде оваа слика на кутрево на ражен верувам на многумина (а може и на сите) им ги подига цревата ама некое Кореанче да гледа гарант лиги ќе му течат .
Иначе сега листав на нетов да видам кои кучиња се за јадење (по Кореански стандарди!) и налетав на следново - најгласното и најдосадното куче у комшилук!:pos: (тоа офтопик)
Онтопик, значи не готват пекинезери, пудлици или други општоприфатени домашни миленици туку поинакви.
The breed of dog eaten in Korea
Nureongi or Hwangu are the names used to refer to the type of dog eaten in Korea. The words reflect the yellow coat that the breed usually has, and the direct translation of its name is simply 'yellow one'.

Да, тоа и ме чудеше.. Ваљда ќе биде нешто како рибата - вади по малку месо и барај ковчиња. Веќе некое време сум наумил да пробам змија ама шубе ми е да ја фатам, не ги љубам баш најмногу.
Досега имам фатено 3 водни и 4 копнени. ^_^

Немам ништо против никоја храна. Единствено ако не ми изгледа убаво, обично имам такви предрасуди, дека таа храна не е вкусна. Не мора да значи но според верски причини нема храна која не ја јадам или ми е забранета. Не јадам многу мрсно ама тоа заради што мислам дека е штетно, а не дека имам некоја забрана. Кај храната за мене нема табу.

Табу мене ми се жабите. Субјективно е тоа ама мене ми се многу одвратни и лигави. Помислата ми е гадна а камоли да ги пробам....а можеби сум во ептен голема заблуда, можеби се вкусни ептен. :) И во Хрватска еднаш на одмор кога бев земав скорпии и мали октоподи (мешани беа ), ни благи,ни солени, вкус никаков, ги исплукав :D А најскоро што пробав пред една недела-Алги, жилави упм, не ми се допаднаа ама не беа гадни. Од месо што сум пробал најдобро ми било од мисирка ама сигурно има и поубави оти немам многу животни пробано :)
Не прочитав за зајачко месо, сум слушнал ептен било вкусно....ениуан? :)

Не прочитав за зајачко месо, сум слушнал ептен било вкусно....ениуан? :)

Незнаеш што пропушташ посебно ако некој знае добро да го приготви на пример како каша со месо од див зајак (потемно е месото кај дивиот).

Незнаеш што пропушташ посебно ако некој знае добро да го приготви на пример како каша со месо од див зајак (потемно е месото кај дивиот).
Тука кај нас не сум сретнал да продаваат, во Скопје сигурно има, ке разгледам и би купил баш за проба. :D

Како и да е, би пробал секаква храна. Кога сум на кампување сакам да си грицкам разни тревки и шумски плодови, никогаш не се знае што може да се начека. Цветовите имаат изненадувачки добар вкус. Ептен си ги сакам кокичињата. Има една тревка со листови како лопатчиња, кисели се и одлични за салата. Расте блиску до подножјата на високи дрвја и не е висока, налик на ползавец е..

Bear Grylls, ти си бе друже? Welcome to Kajgana

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom