Медитација

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
:pos:
Младичу, контролирај се што пишуваш.
Боди, зарем мислиш да се спушташ на толку ниско ливело и да одговараш на дечишта што се во стадиум на....се што лета се јаде?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
„Курвата не може да медитира како монахот и vice versa!“ - еден јак јогин од истокот
„Секоја курва си е свое царство! Секој монах си е свое поле“ - пак истиот јак јогин од истокот
„Монахот може да стане курва, но курвата не може да стане монах! Тоа е бездната наречена човечко Знаење“ - еден друг исто така јак јогин
„Курвата и Монахот се два краја на иста јога пракса! Каде ќе одиш зависи од твојата вистинска волја! Медитирај и умри!“ - првиот јак јогин од истокот

Ете така, ги зафативме и курвите и монасите со овие кратки размисли. Се надевам ќе медитирате над овие изјави и ќе ги разбере вашето Вистинско Себство.
Коментарите се излишни...

П.С. Се надевам нема да се навреди некоја курва или монах!

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
„Курвата не може да медитира како монахот и vice versa!“ - еден јак јогин од истокот
„Секоја курва си е свое царство! Секој монах си е свое поле“ - пак истиот јак јогин од истокот
„Монахот може да стане курва, но курвата не може да стане монах! Тоа е бездната наречена човечко Знаење“ - еден друг исто така јак јогин
„Курвата и Монахот се два краја на иста јога пракса! Каде ќе одиш зависи од твојата вистинска волја! Медитирај и умри!“ - првиот јак јогин од истокот

Ете така, ги зафативме и курвите и монасите со овие кратки размисли. Се надевам ќе медитирате над овие изјави и ќе ги разбере вашето Вистинско Себство.

Ти курва си или монах?
:)
--- надополнето: 26 декември 2012 во 22:14 ---
Инаку тоа со курвата и монахот е во основа на зен традицијата исто така.
--- надополнето: 26 декември 2012 во 22:18 ---
Боди, зарем мислиш да се спушташ на толку ниско ливело и да одговараш на дечишта што се во стадиум на....се што лета се јаде?
Абе по некад и со такви треба да се позанимава човек. Од време на време можеш да заборавиш идиотите како "размислуваат". A koj да знае, може и ќе му се даде правец некако......кој да знае.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844

Овој вториот јогин и не ти е нешто баш јак... Со првиот се слагам...;)
Ти курва си или монах?
:)
--- надополнето: 26 декември 2012 во 22:14 ---
Инаку тоа со курвата и монахот е во основа на зен традицијата исто така.
--- надополнето: 26 декември 2012 во 22:18 ---

Абе по некад и со такви треба да се позанимава човек. Од време на време можеш да заборавиш идиотите како "размислуваат". A koj да знае, може и ќе му се даде правец некако......кој да знае.
Хепта преку ден е монах, а навечер е курва... абе како бетмен е преку ден спие, навечер работи...:D

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Како ја завршуваш медитацијата...? Што за тебе преставува успешно завршена медитација...? и што ако ја завршиш неуспешно...?
Ај сега малку поконретно за прашањето, после уводот за поимите јога и медитација...
Не постои успешно завршена медитација, го употребив тој термин затоа што многу голем дел од луѓето што практикуваат јога мислат дека се полнат со „енергија“ и тоа космичка или некоја од универзумот.Постојат само три начина на кои се добива енергијата кај човекот. Проблемот не е во тоа, организамот си ја зема секој ден енергијата која му е потребна, проблемот е на кој начин се троши таа енергија.Најчесто се троши на погрешен начин, бидејки работи со погрешен центар.
За почетници, динамичната медитација е одличен метод за западниот дел на хемисверата,меѓутоа утврдивме дека медитацијата е состојба која е 24/7 кај човекот, дека со практикување јога или некој од типовите на медитација не завршува како цел сама по себе, него е чекор поблиску до постигнување на таа состојба.

Зашто реков дека е успешна медитација?
Тоа е период во кој работиш на битието, и интензитетот на работа е појак, и целокупната енергија е концетрирана само на моторниот центар.Само со јакнење на битието се „кристализира свеста“.

Пријатен ден....

Член од
15 март 2011
Мислења
154
Поени од реакции
85
Дали некој знае дали сега во јануар месец некаде низ Скопје се одржуваат курсеви по медитација? Ако знае нека ме информира, бидејки итно е, благодарам.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Дали некој знае дали сега во јануар месец некаде низ Скопје се одржуваат курсеви по медитација? Ако знае нека ме информира, бидејки итно е, благодарам.
Сигурно ќе се одржуваат... и сега во моментов се одржуваат безброј курсеви по медитација низ светот, но дали на крус по медитација мислиш дека ќе сватиш и искусиш што е медитивност...? Ево ти курс сега и овде во моментов... поголем курс од животот нема...;) Само биди свесна и интензивна во моментот и тотална во тоа што го правиш или не го правиш...

Член од
15 март 2011
Мислења
154
Поени од реакции
85
Сигурно ќе се одржуваат... и сега во моментов се одржуваат безброј курсеви по медитација низ светот, но дали на крус по медитација мислиш дека ќе сватиш и искусиш што е медитивност...? Ево ти курс сега и овде во моментов... поголем курс од животот нема...;) Само биди свесна и интензивна во моментот и тотална во тоа што го правиш или не го правиш...
Драг пријателе, јас знам која е смислата на медитацијата и кои се нејзините цели. Доволно сум информирана, не бери гајле. :)
Мене конкретно ми е потребно за овој период од други причини. Така да кој знае, нека ме информира.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Драг пријателе, јас знам која е смислата на медитацијата и кои се нејзините цели. Доволно сум информирана, не бери гајле. :)
Мене конкретно ми е потребно за овој период од други причини. Така да кој знае, нека ме информира.
Има.
Зад Буњакоец. пред некој ден шетав натака и глеаф еден куп женишта седнати у лотус и мижеа, а у позадина идеше иритантна музика.
Таму има и пилатес. А како се вика не ме вајчај за збор, забораиф.

Член од
15 март 2011
Мислења
154
Поени од реакции
85
Има.
Зад Буњакоец. пред некој ден шетав натака и глеаф еден куп женишта седнати у лотус и мижеа, а у позадина идеше иритантна музика.
Таму има и пилатес. А како се вика не ме вајчај за збор, забораиф.
Ме изнасмеа начинот на кој ми опиша. :pos: Не ти прави тебе ќеиф медитацијата изгледа а? У секој случај фала, ќе пробам да се информирам по детално а потоа ќе те поканам на придружба. ;)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ме изнасмеа начинот на кој ми опиша. :pos: Не ти прави тебе ќеиф медитацијата изгледа а? У секој случај фала, ќе пробам да се информирам по детално а потоа ќе те поканам на придружба. ;)
Можи, можи.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
“To the no-mind that is still, the whole universe surrenders.”

-Lao Tzu

За не-умот што е тивок, целиот узиверзум му се предава...

Лао Цу

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
А што е тивок ум?
Добро де добро... грешка напраив де... требаше да стои “За умот што е тивок„ а не не-умот... оти не-умот е уствари тивкиот ум...
А тивок ум е слугата кој најверно ти служи, за разлика од мајмунестиот ум кој доколку е присутен, ти сигурно не си... уствари твоето отсуство го прави умот мајмун... а твоето присуство го прави тивок т.е. не-ум... :)

Туку брат знаеш ли дека кога ќе се затрескаш во некоја, сите медитации не можат да ти помогнат... едноставно пагаат во вода ..:icon_mrgr:. ама мислам на вистинска љубов не само страст, а никако пак желба за поседување на другата личност, не туку вистинска тантриска љубов... Те прави ваков :D во очите на другите... :)
--- надополнето: 4 јануари 2013 во 21:51 ---
Еве нешто во тој контекст...

Kajgana Shop

На врв Bottom