Хип хоп културата во Македонија

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Zosto treses gluposti,ne ja razbiras ti umetnosta i trudot vlozen vo Klasikata i Metalot.
Za razlika od rapot vo koj se kinat delovi od razni traki se vmetnuva vo celoto i bilo koj idiot moze da izvergla.

Prodolzi si so rapot.
Ме изненади колку не ми го сфати постот... Прво ај што не кажав ништо за класика, ќе ти простиме. Второ што за метал ти дадов пример колку е глупаво да омаловажуваш еден правец на музика. Како тебе што те нервираат сељаците за кои металот е вриштење и ништо повеќе, и металците се секташи што жртвуваат девици и овци на гробишта, така мене ме нервира кога некој ќе ми почне како рапот нема уметност, смешна музика итн. А само да знаеш дека не секој бит е семплуван. Притоа сам си викаш ретко кога си пуштил рап трака, ама знаеш и длабоко си ја проучил коклу е лесна за правење и секој идиот можел да ја извергла... И да, за да го потврдиш твоето огромно разбирање и ценење на музиката, не заборавај да напоменеш како слушаш класика :)

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Pravec Skorpi,daj molim te.
Па посебен музички правец е, не знам како поинаку би го нарекол :).

Кога zef важи за општо признаен посебен музички правец (јужно-африкански рејв рап), зошто да не?

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
Неможев да не се вметнам во разговорот заради пост погоре кој немав време ни да го цитирам заради што премногу е разгорена дебатава

До другарот хеви металец кој ја граничи музиката на два правци, класика и метал имам само еден лајк, ти си најдобар. Рапот не е музика затоа и неможиш да ја сватиш, а има уметност во нејзе многу повеќе од било која друга музика. Рапот е поезија и рапот е едино слушан заради тексто и пораката која треба да ја донеси. Толку. А ако твојата реплика е дека секој можи да биде рапер, тогаш немој да реплицираш, пошто секој можи да дај 500 денари месечно и да научи да дрнка гитара. Исклучоци кои се лош пример има во секоја музика, но немој никогаш да кажуваш каде имало а каде немало уметност, пошто ти како почитувач на урбана музика треба да разграничуваш само квалитетна од неквалитетна музика, а не според жанрови

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Ete takvi debati sakam.Koga se zboruvaat fakti, logiki, absurdi i nekoi racionalni pogledi kon muzikata.A ne koga se sere za kompleksi i izmisleni patetiki.Prodolzete ...

W

Werther

Гостин
Неможев да не се вметнам во разговорот заради пост погоре кој немав време ни да го цитирам заради што премногу е разгорена дебатава

До другарот хеви металец кој ја граничи музиката на два правци, класика и метал имам само еден лајк, ти си најдобар. Рапот не е музика затоа и неможиш да ја сватиш, а има уметност во нејзе многу повеќе од било која друга музика. Рапот е поезија и рапот е едино слушан заради тексто и пораката која треба да ја донеси. Толку. А ако твојата реплика е дека секој можи да биде рапер, тогаш немој да реплицираш, пошто секој можи да дај 500 денари месечно и да научи да дрнка гитара. Исклучоци кои се лош пример има во секоја музика, но немој никогаш да кажуваш каде имало а каде немало уметност, пошто ти како почитувач на урбана музика треба да разграничуваш само квалитетна од неквалитетна музика, а не според жанрови
Koj razgranici be,gledas li sto si pisal?

Rapot ne e pravec,nema umetnost,nema znaenje.Sekoj moze program da sapusti od internet i da se narece muzicar,spored rapot.
--- надополнето: 27 декември 2012 во 16:04 ---
Ме изненади колку не ми го сфати постот... Прво ај што не кажав ништо за класика, ќе ти простиме. Второ што за метал ти дадов пример колку е глупаво да омаловажуваш еден правец на музика. Како тебе што те нервираат сељаците за кои металот е вриштење и ништо повеќе, и металците се секташи што жртвуваат девици и овци на гробишта, така мене ме нервира кога некој ќе ми почне како рапот нема уметност, смешна музика итн. А само да знаеш дека не секој бит е семплуван. Притоа сам си викаш ретко кога си пуштил рап трака, ама знаеш и длабоко си ја проучил коклу е лесна за правење и секој идиот можел да ја извергла... И да, за да го потврдиш твоето огромно разбирање и ценење на музиката, не заборавај да напоменеш како слушаш класика :)
Za tebe vazi isto i posledniot moj post.

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238

Rapot ne e pravec,nema umetnost,nema znaenje.Sekoj moze program da sapusti od internet i da se narece muzicar,spored rapot.

Оти не беше добар како што ти реков и да не реплицираш безвезен муабет? Ти музичар си? Да претпоставам дека знајш да свириш гитара, и дека знајш да свириш акорди на твоите омилени групи.... ти музичар си? Кај ти е тебе уметноста во твојата музика? Сакаш да кажам кај е уметноста во мојата музика?
"Ова е свет, каде што губиш чим си добил, ако не си бил ти со нив, тогаш значи ти си против, ако не си бил ти копиљ, не го знаеш мојот мотив, сошто кога сликам слика преферирам само молив, имам мисли кои, губат бои, но чувам динамика, линија и техника знај не се губи навика, створен за во градина но искушен си заминав, јебига и животот го менуваш за сладина, но човек не се менува е роден да заебува да гледа а не верува, да збори а не делува, не се заменува недостаток со каење, богатството со парите или паметот со знаење...."
Не сум јас музичар. Јас сум поет. А ако поезија не е уметност тогаш ти незнаеш што зборуваш. Јас можам и врз твојо метал да пишувам уметност. Сега ме разбираш шо сакам да кажам? Кажи ми која е уметноста во твојата музика сега

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754

Оф мори мајко... Се одјавувам.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606

Не ти треба програма ако знаеш да работиш со инструменти. Знаеш дека со истите инструменти метал групи што свират можеш комотно да направиш и рап песна (од музички аспект зборам)?

Што се однесува до програми, програми има кои симулираат и тапани, и бас и гитари итн., кои се толку софистицирани, што не можеш да ја познаеш разликата освен ако сесијата не е снимана, па да видиш како се придуцира звукот. Само таквите програми не ги има на нет, и коштаат бајаги пари за некој да ги набави. Затоа најчесто познати бендови само ги користат, и некој среќник, кој финансиски може да си ги дозволи.

Верувај, не знаш колку рок и метал бендови подлегнаа на технолошкиот развој и интернетот, и на пример, ги користат програмите што ги спомнав. Убаво ти кажа членот погоре, трули јаболка има меѓу сите правци музика. Да го обвиниш само рапот дека зависи од софтверски програми за креација на звук е во најмала рака заклучок врз база на неинформираност. Имам другари кои се наклонети кон метал, и такви кои се наклонети кон рап, и доволно добро ги разбирам и двата правци, и квалитетот создржан во истите.

А не почнав така. Металот ми беше нешто ново, претходно единствено рок слушав како мал. Кога прват слушав рап и мене ми беше "смешна музика", ама менуваш мислење после некое време слушање на разни примери од истиот. Почнуваш да формираш почит кон самиот правец музика. Не е се црно и бело друже :).

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
,koja vergla edno isto,kako crncite se obespraveni,sistemot necini i siromastija e.
Како бе вергла едно исто,за што ти душа сака можеш да пишуваш во рапот,секаква тема можеш да обработиш...
И со тоа имаш разни артисти кој обработуваат разни тематики,секој со својот стил и гледишта кон светот.

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Како бе вергла едно исто,за што ти душа сака можеш да пишуваш во рапот,секаква тема можеш да обработиш...
И со тоа имаш разни артисти кој обработуваат разни тематики,секој со својот стил.
дај бе не му се објаснувајте, не глеаш дека има едни те исти аргументи нема уметност, црнци, беда, сиромаштија... Толку слушнал, па компетентен бил да расправа.

W

Werther

Гостин
Ne me citirajte ve molam,vasiot primitivizam jasen mi e,a eden clen mi go potvrdi koga napisa deka metalci se sektasi.
Istiot toj clen se kladam deka i samiot neznae da gi definira sektite,no toa e druga tema i ovde e
of-topik.

Blagodaram.

:)

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Nacionalistu,na tebe gledam kako nesto nisko,nikakvo.
Ljubezno zamoliv da ne me citirate,ispocituvajte go toa.
Tи дае пример бе бот начинот на кој што ти го оцрнуваш рапот е исто како он да каже дека металците се секташи,али кој да сфати:свиркам:

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.369
Поени од реакции
21.847

На овој ли најде да му објаснуваш!? Сакав и јас да го цитирам и да му појаснам некои работи, но гледам дека сеуште е дете или барем не е доволно созреан да сфати некои работи.
Исто како да му збориш на некој од оние биковите што се на плоштад во Скопје, ти му збориш, тој само ладно те гледа!

W

Werther

Гостин
Tи дае пример бе бот начинот на кој што ти го оцрнуваш рапот е исто како он да каже дека металците се секташи,али кој да сфати:свиркам:
Toj kaza deka metalcite mu deluvale kako sektasi so nivnite krikovi.
No koj da znae da definira sekta,bot.

Slusajte glupa muzika,a temava e za Makedonskata rap muzika,koja e krajno,neverojatno glupa.

Kajgana Shop

На врв Bottom