- Член од
- 4 септември 2012
- Мислења
- 180
- Поени од реакции
- 105
Одново турцизми?Сак’лма
Сак’лдисување
Одново турцизми?Сак’лма
Сак’лдисување
Нешто не те аресат битолчанките, а?Незнам дали е спомнат зборот КРКМИ,што за мене е многу чуден и незнам колку се употребува.
Демек тоа било шишки...
Стрижење...се мисли на шишање
А колку што знам,само овците се стрижат
Тревата се стрижи, луѓето се косат.Шиша го нема како глагол во македонскиот литературен јазик и се води како дијактен збор од северните наречја (што е неправилно според мене, но тоа е сега друга приказна...). Во книжевниот јазик се употребува токму стрижи, сеедно дали за луѓе или за овци.
Тревата се стрижи, луѓето се косат.
И во Прилеп се употребува овој збор што и мене ми е смешен ама што да правам, од Прилеп сум чоек.Незнам дали е спомнат зборот КРКМИ,што за мене е многу чуден и незнам колку се употребува.
Демек тоа било шишки...
Па да,претпоставувам дека од Прилеп потекнува тој збор....И во Прилеп се употребува овој збор што и мене ми е смешен ама што да правам, од Прилеп сум чоек.
Има и подобра верзија. Стружење. Ќе одам да се истружам.Стрижење...се мисли на шишање
А колку што знам,само овците се стрижат
а може и подстрижување.ама за мене не е тоа тоа....Има и подобра верзија. Стружење. Ќе одам да се истружам.
Сосема точно, потстрижување е македонски. Шиша ти е 102.7% србизам навлезен околу 60-70тите, од популарната југословенска култура. Етимологијата ми е целосно непозната, можеби е и само жаргонски белградски збор. Некако грубо звучеше дамите да одат на фризер да се постришуваат, па почна да се упторебува се шиша.Шиша го нема како глагол во македонскиот литературен јазик и се води како дијактен збор од северните наречја (што е неправилно според мене, но тоа е сега друга приказна...). Во книжевниот јазик се употребува токму стрижи, сеедно дали за луѓе или за овци.