Ова е тешка глупост бидејќи законов важи не само за наши македонски автори и песни , туку и за странски , па дури и за класична музика компонирана пред неколку векови . И не само што важи за свадби и слично , туку и за било кој објект . На пример ако јас продавам семки и сончоглед во киоск , и внатре во објектот ми свири музика од Бетовен или Мајлс Дејвис или ЕКВ итн . , дури и тогаш сум должен да плаќам месечен надомест на ММИ и ЗАМП , и покрај тоа што тоа што таа музика не е и нема врска со Македонија . Е сега надоместокот кој треба да се плати за ваков или сличен објект е далеку помал од надоместокот кој го бараат за свадба на пример , но без разлика на тоа , сепак е идиотштина овој надомест кој го бараат од ММИ и ЗАМП . Според мене не треба да се бара надомест ни за македонска музика а не па за странска музика . Ако продолжат со оваа работа тогаш самите македонски автори и музичари ќе се закопаат , затоа што се поретко и поретко ќе се пушта македонска музика на радио и тв , затоа што и на медиумите со овој закон им земаат не баш мали пари за емитување на македонска музика .
Иначе за тие што не знаат главен човек на ММИ е Бодан Арсовски од Леб и Сол ,и кога пред извесно време видов дека тој е главен во оваа работа , тотално ме разочара како човек , и покрај тоа што многу го ценев како музичар .
П.С. Ептен ме интересира на кој начин ќе успеат да ги наплатат парите кои ги бараат од сите овие кои се опфатени со законов . Ај за тие што прават свадби , уште при договарањето со ресторанот и музичарите прават некој договор околу плаќање на ова , но живо ме интересира како ќе наплатат од бутици , кафичи , кафеани , книжарници , сендвичарници , семкарници итн . Се кладам дека никој од нив нема да им плати а и не треба да им плати . Веројатно ќе се бркаат по судови со сите нив