Авторски права за музика на свадба?

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
Абе кој ида свири без разлика и што и да свири ние од џебот треба да дадеме 200 евра за некои авторски права .

Тужба одма против YouTube ,a тие што прославуваат соучесници YouTube пуштал музика на свадби ,а не платил авторски права .

Член од
26 октомври 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
1.167
Utre sto ke im tekne da izmislat novo, do koga so vakvi gluposti ke odat ni jas samata neznam.....dodusa neznam kade se naogam momentalno, vo koj svet neznam :cautious:

Член од
1 октомври 2012
Мислења
401
Поени од реакции
307
Се мислев дали воошто да имам македонска музика на свадбата....сеа к*р дефинитивно... :)

Да ти*ам неандерталците, РЕТАРДИРАНИ СЕ ЖИМИ СЕ :D

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.673
Поени од реакции
35.353
Значи пресметките на ЗАМП се вакви.
За свадба во елитен хотел (повторно за статусот на хотелот, ресторанот, угостителскиот објект решава ЗАМП според нивни правилник) од А категорија, ако имате над 200 гости треба да платите 200 евра.
Вкупната сума се добива според изготвениот бодовник во кој 1 поен е 4 денари. Значи, за околу двесте гости тарифата е 2.000 бодови што во пари е 8.000 денари, плус 1.000 бодови за ексклузивноста на ресторанот - тоа се дополнителни 4.000 денари. (демек во Александар Палас песните звучат поинаку отколку во некој обичен ресторант :свиркам:)
Најголемата глупост е бодувањето по гости, демек има разлика дали ќе се пее за 200 гости или 400 гости, репертоарот е тој, та 10 души биле па 200 гости.
Крајната сума е стокмена според тарифникот на Здружението, иако никој од таму во најголем број случаи, ниту видел ниту чул каква музика се изведувала на самата свадба. Парите треба да се платат без оглед на репертоарот, а како потоа тие ќе стигнат до авторите кога никој не проверил на која свадба кој автор бил најзастапен, тоа знаат само во ЗАМП. Така излегува дека од ракав се одредува кој колку пари ќе земе од "свадбарските авторски права".
А 15 дена пред одржувањето на веселбата (свадба, крштевка и сл), музичарите се должни да им достават список на песни и да ја пријават веселбата во ЗАМП :tapp:

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
А чекај.. за наша музика? или без разлика ??

Член од
6 февруари 2008
Мислења
1.272
Поени од реакции
229
Мизерија! У пм веќе да не ти се живее во ова мочуриштево наречено Македонија. После бугарски пасоши ќе се ваделе, па срам ми е што сум Македонец од вакви работи бе...

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.673
Поени од реакции
35.353
А чекај.. за наша музика? или без разлика ??
Без разлика дали се свири Цеца, Војо Стојановски, Штраус, Металика, се што се вика песна се наплаќа.
Авторски права де :rolleyes:,
Мене не ми е јасно дали ќе им се исплаќаат пари на потомците на некоја баба од Конопиште која случајно садејќи пченка или компири измислила некоја народна песна.

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
Без разлика дали се свири Цеца, Војо Стојановски, Штраус, Металика, се што се вика песна се наплаќа.
Мене не ми е јасно дали ќе им се исплаќаат пари на потомците на некоја баба од Конопиште која случајно садејќи пченка или компири измислила некоја народна песна.
Абе нека одат да се лечат... ја музиката си ја плаќам... а нив ќе им платам само ако дојдат трбушен танц да ми играат.. иначе нема џабе ни код бабе.

Ptolomej

Дрвен адвокат
Член од
7 август 2005
Мислења
1.749
Поени од реакции
1.010
Ова е тешка глупост бидејќи законов важи не само за наши македонски автори и песни , туку и за странски , па дури и за класична музика компонирана пред неколку векови . И не само што важи за свадби и слично , туку и за било кој објект . На пример ако јас продавам семки и сончоглед во киоск , и внатре во објектот ми свири музика од Бетовен или Мајлс Дејвис или ЕКВ итн . , дури и тогаш сум должен да плаќам месечен надомест на ММИ и ЗАМП , и покрај тоа што тоа што таа музика не е и нема врска со Македонија . Е сега надоместокот кој треба да се плати за ваков или сличен објект е далеку помал од надоместокот кој го бараат за свадба на пример , но без разлика на тоа , сепак е идиотштина овој надомест кој го бараат од ММИ и ЗАМП . Според мене не треба да се бара надомест ни за македонска музика а не па за странска музика . Ако продолжат со оваа работа тогаш самите македонски автори и музичари ќе се закопаат , затоа што се поретко и поретко ќе се пушта македонска музика на радио и тв , затоа што и на медиумите со овој закон им земаат не баш мали пари за емитување на македонска музика .
Иначе за тие што не знаат главен човек на ММИ е Бодан Арсовски од Леб и Сол ,и кога пред извесно време видов дека тој е главен во оваа работа , тотално ме разочара како човек , и покрај тоа што многу го ценев како музичар .
П.С. Ептен ме интересира на кој начин ќе успеат да ги наплатат парите кои ги бараат од сите овие кои се опфатени со законов . Ај за тие што прават свадби , уште при договарањето со ресторанот и музичарите прават некој договор околу плаќање на ова , но живо ме интересира како ќе наплатат од бутици , кафичи , кафеани , книжарници , сендвичарници , семкарници итн . Се кладам дека никој од нив нема да им плати а и не треба да им плати . Веројатно ќе се бркаат по судови со сите нив :pos:

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.673
Поени од реакции
35.353
600 денари за музика во капела :confused:
Демек и авторски права бараат за музиката во капела (снимена музика и пуштена на CD):facepalm:

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.744
Поени од реакции
4.507
Колку што знам авторските права траат 100 години(не сум баш сигурен) т.е после ова се префрлаат во јавен домен и можеш да правиш што сакаш со нив :)
Значи според оваа логика(т.е закон) за класичната не би требало да плаќаш за авторски права ;)

jovanovski

Motherfucker Jones
Член од
30 јуни 2008
Мислења
3.789
Поени од реакции
1.294
Ме интересира дали го има на друго место некаде законов или Македонија е прва.
За тој што се досетил за законов имам еден предлог кај да оди на зимување:

:tapp:
П.с. да не треба и за сликава 300-400 евра да платам за авторски права?

Член од
1 октомври 2012
Мислења
401
Поени од реакции
307
Овие се ретардирани, ако авторот на песната е мртов повеќе од 70 години не важат никакви авторски права, односно можам слободно песна од Моцарт на пример да ја издадам како моја денес...И еве, класична музика ќе си пуштам, каква веза имат тука МАКЕДОНСКИ музичари?

Едит: или ете ако запнале и на мртви да наплаѓаат авторски права, нивна музика можам да си издадам како моја, значи фино лепо сите песни што сакам да ги свирам си ги издавма како мои (затоа шо се многу време мртви композиторите, нели) и фактички авторските права на мене треба да ми ги платат, всушност и било кој да сака да свири класика после на свадба кај мене идат парите. Мош и не е толку лош законов. У најмала рака, нема свадба кај што не се свири свадбен марш, нели, а Менделсон е мртов веќе 147 години

Kajgana Shop

На врв Bottom