Роди ме мајко во Швајцарија!

• Креатор на темата Креатор на темата Plavooka
  • Време на започнување Време на започнување
Интересен текст, ако можеш напиши уште нешто, ми се допаѓа стилот.
Според ова што го напиша, ептен како гето ми изгледа местото, Лондон или воопшто УК споредено со тоа е рајот на земјата.
Во УК е добро што нема никаква дискриминација, никој не те прашува од каде си, што си и сите имаат еднакви права, секаде.
Туку, колку се движи кирија во Швајцарија, ама во солиден стан, не во некое гето?
Пa грaдот во кој што живеaм е тaков исто и згрaдaтa и повеќето згрaди тукa. Инaче јaс го плaќaм мојот стaн 600 фрaнги, a добaр стaн во пристојнa грaдa ти е од 1000 пa нaгоре зaвиси колку соби имa. Нaјефтиниот би бил 1000 фрaнги, до нaјскaпиот кој е 1800. Исто зaвиси и нa кое место е стaнот. Огромните фaмилијaрни стaнови можaт дa бидaт и до 2500.

Германија ,Германци и само германци.држава,народ,местоположба, ментален склоп многу пати поразличен од нашиот. принципи ,точност и нема превара како кај нас,и како мегу нас.Прегледај го приврзокот 53543

Да сме барем едно 10% како Германците добро ќе биде ............. да бидеме реални но ретко кој Македонец(и воопшто Балканец) има работни навики и е штедлив и скромен домаќински човек .......... повеќето(убедливо мнозинство) се недомаќини и последниот денар ќе го фрлат за некоја непотребна ствар !
Ние не сме ниту психички/ментално, ниту пак економски како Европејците ............. ние сме доминантно конзервативен народ кој со сила се прави нешто друго демек ’’либерален’’ но воопшто не е е така во реалноста и понатака си сме и ќе си останеме конзервативни Балканци, а што се однесува до економските состојби ем сме сиромашна држава/народ, но потребите самите си ги имаме направено да ни бидат големи т.е. имаме прифатено западен начин на живот, но од друга страна немаме доволно средства за да го живееме таквиот начин на живот !
Инаку под тоа конзервативен народ не мислев на оној културен буржоаски конзервативизам,туку на оној малограѓанскиот комунистичко-народњачки менталитет кој преовладува кај нас, менталитетот на да му умре козата на комшијата, секој на секого сака да му гледа во гаќите, да му се меша во животот, по кодошлук и издајништво сме први и ред други негативности !
Несакам да навредувам б.т.в. и јас сум Македонец, но приметувам дека освен оној тенок интелектуален слој(од неколку проценти) сето останато ни е турлитава и убибоже народ кој нема скоро никакви допирни точки со Европската цивилизација ............. кој е крив за тоа, дали Турците кои што не владееле 5 века или пак останатите освојувачи/окупатори незнам, но реалноста е таа !
Арно ама на политичариве(сите) ите-како им одговара таквиот ментален склоп кај Македонецот .......... политичарите(овчари) - народот(овци) .......... а оној мал интелектуален слој е толку мал, поделен и купен од овчарите што дури е и комплетно неприметлив дека воопшто постои !

Убaво е во Швaјцaријa, всушност нaјубaво е. Но зa Швaјцaрците.
Сите тие кои живееме тaму a кои доaѓaме од Бaлкaнот зa нив не сме ништо повеќе туку рaмни нa гомно.
Ми се смaчи веќе постојaно зa се дa слушaм "Fick Yugos" што во превод знaчи еби ги Југовците, кој ги ебе Југовците или Југовци одјебете. Постојaно мрчaт зa нaс, имaaт огромнa aнтипaтијa кон нaс, воопшто не се мешaaт и дружaт со нaс и зa нив секогaш ќе бидеме нецивилизирaните дивјaци, кои се ненaјaдени, не видени ништо и кои се криминaлци.
Немa рaзликa тaму дaли си Мaкедонец, Србин, Босaнец и тн. зa нив ти си ист ЈУГО.
Погрешно сум јa пaркирaл колaтa слушaм "Fick Yugo, ќе ти викнaм полицијa. Сум влегол без кaртa во воз некогaш слушaм "Fick yugos, alles yugo sind scheisse".
Црнец влегувa без кaртa во воз, греотa бил немaл пaри aзил бил.
Влезот блокирaн во сите дискотеки зa сите мaжи од Бaлкaнот и тоa во лице ти се кaжувa зошто не смееш дa влезеш, ти си Југо ќе прaвиш проблеми внaтре. Ми се гaди веќе од овој нaционaлизaм и големaтa омрaзa што јa имaaт кон нaс луѓето.
Држaвaтa функционирa убaво и не обеспрaвнувa никого, но луѓето се тие кои дискриминирaaт. Уште мaлку и се врaќaм домa дa си бидaм свој нa своето. Им ги ебaм пaрите мрсни им ги ебaм.

Нив ги сметаат за некоја врста на човеколики мајмуни,па и не очекуваат нешто повеќе од нив.

И науката тоа го потврдува. Климатско-временските услови се доминантен фактор во дициплинираноста на една нација и воопшто животински вид. Според најнови истражвања најдициплиниран народ се убедливо ескимите, а најдициплинирани животни се поларните лисици. На пример, ескимите излегуваат од иглуа само ако мораат (нешто да уловат или да извршат физиолошка потреба) вечиномта време го проведуваат во својот студен, но сепак топол дом. Кој бил, знае.

он топик: Швицарска не е до толку камен ладна, али затоа е дициплинирана поради алпската клима.
Избраниот прати наука, земи го за пример
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/...199709)31:2<107::AID-DEV3>3.0.CO;2-O/abstract

А за Швицарска, кога одиш на кај север, влегуваш во Шварцвалд, и многу темно е таму, како што впрочем и името кажува.

Шварцвалд, и многу темно е таму, како што впрочем и името кажува.
Па нормално,во Финска е уште потемно,производ е Блек Металот на тоа постојано мрачно време време.

Па нормално,во Финска е уште потемно,производ е Блек Металот на тоа постојано мрачно време време.
zRDq4.png

Doselenicite se skoro sekade tretirani kako narod od vtor ned,krizata uste poveke ke ja vlosi situacijata. A osven podobrata finansiska situacija(ne znači za site gragani) na zapad pa i nemaat kojznae kakov život, ladni megusebni odnosi,ne se poštuva ni drugarstvo ni familija. Kaj drugar mi vo Germanija sum se umrel od smeenje,lugevo po stanovite ne se poznavaat i ne komuniciraat megu sebe,nikakvi komsiski kontakti. Nema idi mi dojdi mi na kafe,čajče ili pivce i rakija. I kaj rodnini ako ides predhodno treba da se najaviš inaku ke bideš persona non grata.
:D

lugevo po stanovite ne se poznavaat i ne komuniciraat megu sebe,nikakvi komsiski kontakti. Nema idi mi dojdi mi na kafe,čajče ili pivce i rakija.:D

И во Скопје е така, скоро 15 години живеам во тековниот стан, а половина од соседите не ги ни знам, а само кај еден имам влезено дома (да му ги наместам каналите на новиот ТВ).
Тоа е глобален тренд за поголемите градови.

Abe ne zezaj,vo staro maalo vo Aerodrom sum gi znael i me znaele site vo radius od barem 500 metri. Sega sum vo Lisiče barem vo mojata zgrada site gi znam,i si pravime idi mi dojdi mi so najbliskite komšii. Ako nekogas si bil po ovie severnite državi megu koi e i Swiss sigurno znaes za sto zboruvam,ili barem onie sto bile sigurno ja osetile taa ottugenost megu lugeto tamu.
Kako može barem prvite komšii vrata do vrata da ne gi poznavaš,pa se gore dole tvoja generacija,na mene ova nikako ne mi ide vo glava. toa ti e zapad.

Abe ne zezaj,vo staro maalo vo Aerodrom sum gi znael i me znaele site vo radius od barem 500 metri. Sega sum vo Lisiče barem vo mojata zgrada site gi znam,i si pravime idi mi dojdi mi so najbliskite komšii. Ako nekogas si bil po ovie severnite državi megu koi e i Swiss sigurno znaes za sto zboruvam,ili barem onie sto bile sigurno ja osetile taa ottugenost megu lugeto tamu.
Kako može barem prvite komšii vrata do vrata da ne gi poznavaš,pa se gore dole tvoja generacija,na mene ova nikako ne mi ide vo glava. toa ti e zapad.
Оваа алиенација е емотивно опеана во ОК компјутер од рејдиохед и во саундтраците на Клинт Мансел, слично како македонските битови песни каде мотив е забранетата љубов помеѓу сиромашно момче и девојка од богата фамилија.

Швајцарија е лоша земја оти едно време на сила е одзимала деца и ги е праќала да бидат робове по селата. Ако и текне па да праа такви работи?
Исто имат нула толеранција ако возеш дури и 2 километра над дозволеното.. Одма казна пишат, или честитки праќат по поштата..

Швајцарија е лоша земја оти едно време на сила е одзимала деца и ги е праќала да бидат робове по селата. Ако и текне па да праа такви работи?
Исто имат нула толеранција ако возеш дури и 2 километра над дозволеното.. Одма казна пишат, или честитки праќат по поштата..
Луки Швицарска е тешка диктатура и тиранија. Дури и Иги Поп го казнија зашо им правел ного бучава:
http://garbage.proboards.com/index.cgi?board=music&action=display&thread=10630
Ако постое систем шо може најтешкио свецки панкер да го казне, замисли шо останало за обичнио Швицарец (на пример Љуљзим).

Луки Швицарска е тешка диктатура и тиранија. Дури и Иги Поп го казнија зашо им правел ного бучава:
http://garbage.proboards.com/index.cgi?board=music&action=display&thread=10630
Ако постое систем шо може најтешкио свецки панкер да го казне, замисли шо останало за обичнио Швицарец (на пример Љуљзим).
Еми да, шом те натеруват да правеш определени нешта по определен начин, и сите други начини са забранени без разлика шо има некоја пара, си е диктатура.. На пример не им дават цело јагненце да си заколат да си напраат гозба со фамилијата, па мора да измислуват инвентивни начини како да го напраат тава. Или да урнуват фамилијарна куќа шо Љузљим со тешка мака си ја е направил на брего на едно езеро... Абе Диктатура....

И у Либија имаше пари, социјална сигурност, и евтин бензин, па ја растурија... Та дури и не пишеа казни за брзо возејне.

Ако е толку добро таму да се роди дете зошто сите овие држави кои се на првите места имаат ниска стапка на наталитет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom