Бугарија испорача три услови на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Square One
  • Време на започнување Време на започнување
никој не те тера такво нешто, како што рече Поповски историјата на историчарите ставаме доказите на маса и кој е во право, тој ќе победи ако имате докази ние ќе отстапим
Јасно е на што ќе се сведе ова. Се гледа уште од самата илузија присутна кај вас за тоа што претставува договор. Еве, ти на пример, мислиш дека при тие средби ние ќе се судиме, па докази, па победници, па незнам што..
Демек сега Македонците се во состојба ниту назад ниту напред, па ајде да се пробаме и ние.
Като гледам како притиска некоj каj вас за нешто...маj само албанците притискат за знаминja и иминja на школи. Друг не сум чул да притиска за абсолутно ништо.
Па никоj не ви и кажува на што да ги трошите, тоа ви е препорака от ЕК.Земи, па прочитаj.
Ако уште малце се помотате и тоа ке стаса... К8 наполно може да се измести.
Еве ти ja декларациjaва,коja е темел на односите мегу двете држави.
http://mk.wikisource.org/wiki/Заедничка_декларациjа_од_22_февруари_1999
Тоа се наши внатрешни проблеми и вие немате право да се мешате. Уште повеќе што вас реално никој во ЕУ не ве мавта.
А за спогодбата-декларација од 1999, таа е на штета на Македонија, и заради тоа не е добра основа за нас за понатамошно "унапредување" на односите со вас.
Генерално ситуацијата во која дојдовме (балканскиот Татаристан да не уценува) се должи на слабоста на нашата дипломатија и нестабилната надворешна политика. Оттаму нема ни што добро да очекуваме од нив доколку продолжат да се впуштаат во вакви авантури.

Доколку имало толку итна потреба од коридор 8 досега ќе се извршело притисок од страна на стопанствениците и бизнисмени да се изгради.
Не може вие да ни кажувате на што да ги трошиме нашите пари. За нас од првостепена важност се нашите интереси.
Направете го преку Јужна Србија и Косово. Секогаш има решение.
За мене прифаќањето на уцена е под секакво човечко достоинство, подобро да не постоиме отколку да не третираат како партали.
Hе ми е јасна првата точка. Не верувам дека некому му е јасно што се крие зад барањето за унапредување на добрососедските односи на основата на договорот потпишан од Љубчо.

Коридорот 8 е многу важен за државата, тоа што бугарите барат да се поработи од мртва точка не значи дека ни кажуват како да ги трошиме парите, да имавме добри луге на власт тој коридор досега ќе беше готов...
За разлика од нив оние на запад дојдоа на сред Скопје и си прогласија албанска територија, поставија споменици и знамиња, за кои неможам да кажам дали се нелегално поставени зашто Грујо ќути ко пичка, славеа со државни пари албански национален празник, е сега бугариве биле заебани ни кажувале како да ги трошиме парите оти не потсетиле дека треба да го завршиме тој коридор кој е од наша полза..:tapp:
незнам што ви е филм што сте толку накурчени спрема сите наоколу, без разлика каде и да се наогаме мора со некој да соработуваме кога се нудат поволни услови за соработка...

1. Подршката од Бугарија за независна Македонија е заради интересите на Бугарија. За Бугарија е многу подобро да сме независна држава отколку да бевме во сојуз со Србија. Како и да е благодарни сме за таквата подршка иако во позадина има и нешто друго.
2. Неможам да сватам што е толку битно и зошто толку инсистираат бугарите да имаат добри односи со Македонија и покрај тоа што ние како држава сме никој и ништо. Ако знае некој од бугариве нека образложи.
3. Јас лично сум за подобрување на односите но не по цена да ви поклониме една цела историја. Неможам да сватам како се што е македонско уствари е бугарско. Разбирам да има недоразбирања за двајца или тројца ликови од историјата и еве нека има компромис за тоа ама цела бе историја како е можно тоа.

Тоа се наши внатрешни проблеми и вие немате право да се мешате. Уште повеќе што вас реално никој во ЕУ не ве мавта.
А за спогодбата-декларација од 1999, таа е на штета на Македонија, и заради тоа не е добра основа за нас за понатамошно "унапредување" на односите со вас.
Генерално ситуацијата во која дојдовме (балканскиот Татаристан да не уценува) се должи на слабоста на нашата дипломатија и нестабилната надворешна политика. Оттаму нема ни што добро да очекуваме од нив доколку продолжат да се впуштаат во вакви авантури.
Тоа не са само внатрешни проблеми,тоа са проблеми на Балканот. Дали мавта или не -остави да видиме. Недеj толкова бргу да зборуваш,може и да погрешиш.
Ако е лоша-кажете го. Таа декларациja е потврдувана некаде 2005,па и 2008... не знам зашто тогава не ви била штетна. Не знам дали разбираш, но без този темел нема изобшто односи.Ваква беше ситуациjaва 1991-1999 година.
Кога подценуваш некого има можност да загубиш. Мегународната ви ситуациja не е во завидна позициja и разбирам болката ви,а и уште повеке Б-комплекса имплантиран со годините.

Па тогаш зошто се курчиш кога не си воопшто во позициjа. Плукаш други а сам не се гледаш каков си. Ма седи мирен и ќути бе.
симпатично е како ги потенциташ нашиот проблем со мутантите, а тоа што вас ве јаваат турците и циганите (на кои неодоливе личите) не го спомнуваш... сум бил мајсторе јас во Бугарија бајаги пати, сум видел доволно... јасно ми е мене.

Немоj ти толку да размислуваш за Бугарите. Нивната држава се има изборено да користи одредени прилики. Ти не можеш да го подносиш тоа, секако.

Не размислувам јас за вас, кур ме боли што правите, ТИ си овде цел ден и смрдиш по форумов. Што прилики има искористено Бугарија уште чекам да видам кога ќе не “блокирате ’’ баш вие.... велесилата :icon_lol::icon_lol:

Македонците патуват слободно во Европа со бугарски пасоши.

нека не те пече вашиот имиџ пред светот де, вашите древни занаети треба да ги чувате како културно наследство и да ги негувате, не ги препишувајте на нас..

Па тоа и се случува веќе. Не гледаш ти бе?
Не бе. Чекав ти да ме цитираш и да ми кажеш.

Коридорот 8 е многу важен за државата, тоа што бугарите барат да се поработи од мртва точка не значи дека ни кажуват како да ги трошиме парите, да имавме добри луге на власт тој коридор досега ќе беше готов...
незнам што ви е филм што сте толку накурчени спрема сите наоколу, без разлика каде и да се наогаме мора со некој да соработуваме кога се нудат поволни услови за соработка...
И, тоа ли е решението за Албанците??!
Да потпаднеме под бугарско влијание?
Демек Бугарите се загрижија многу за нас како што вели овој фми (кога ќе ни ја затвореле границата да сме имале резерва), па затоа толку добри барања ни испорачале. Се што прават во однос на нас го прават поради нивни (и само нивни) државен интерес.
Бугарите имаат неискрени намери. Тие тоа јавно го изјавуваат, и не знам што е подобро дали во најлошиот случај да бидеме македонско малцинство со автономен статус во Илирида или една безлична бугарска провинција.
Решението не е сојузништво со соседите бидејќи тие се докажале во секој момент од историјата какви пријатели ни се.
Тоа не са само внатрешни проблеми,тоа са проблеми на Балканот. Дали мавта или не -остави да видиме. Недеj толкова бргу да зборуваш,може и да погрешиш.
Ако е лоша-кажете го. Таа декларациja е потврдувана некаде 2005,па и 2008... не знам зашто тогава не ви била штетна. Не знам дали разбираш, но без този темел нема изобшто односи.Ваква беше ситуациjaва 1991-1999 година.
Кога подценуваш некого има можност да загубиш. Мегународната ви ситуациja не е во завидна позициja и разбирам болката ви,а и уште повеке Б-комплекса имплантиран со годините.
Разбираш ти, жими ваквото...
Се разбира дека е лоша и секој понатамошен чекор е само подлабоко тонење во калта. Имено вие толку инсистирате на "унапредување" на односите, само затоа што Македонија во моментов е во незавидна меѓународна позиција а тоа си е класична дефиниција за уцена.
тТи во кој филм живееш што мислиш дека кога Бугарија и Грција ви кажат да ќе влезете во ЕУ :icon_lol: во голема грешка си, е тогаш ќе дознаете како е да исполнувате услови и договори,ќе поминат години додека ги исполните условите за да бидете во ЕУ.Това дека ќе ви се отвори вратата на куќата незначи дека ќе ви биде дозволено да седнате на маса.
Да не бевте вие можеби немаше да постоеше денешната држава. Ќе постоеше Обединета и Независна Македонија во нејзините етнички граници.
Аман бе Бугаре, не знаеме ние, вие треба да ни кажете. Ние имаме поминато повеќе години во процесот за прием во ЕУ од вас. Само Турците имаат поголем стаж.:)

УСЛОВ;УСЛОВ;УСЛОВ - такво нешто вистинските пријатели никогаш не би побарале од вас.....вистинските пријатели се секогаш спремни на компромис и жртва......дали е ова понуда на волк облечен во јагнешка кожа ?!

Ние Македонците имаме невиден талент за самозалажување. Кои реално ни се опциите, во светло на наездата на кечињата?
Ако пукне војна, три четвртини од нас ќе исчезнат во непознат правец, но за тупкање в гради тука на форумот, сите сме јунаци.

Малку реалност и објективност нема лошо да ни дојде...

:cautious:

Моменталната безизлезна ситуација неможе да ни биде повод да им налетаме со гол гз на бугарите. Неможе после десет години некој да се правда дека си ја избришавме историјата бегајќи од налетот на албанците. Не. Јас низ целата историја немам видено искрена поддршка и помош од бугарите. И денес никој никому не помага без корист. Надворешната политика на бугарија е кристално јасна един народ две држави. Сите до еден во таа бугарска влада се на иста позиција.
Поарно со торта да се маваме на плоштад, одколку бугари да не пишат. Мора да постои друго решение. Чим ЉуБчо го потпишал договорот во 99та јасно ми е како бел ден.

Мора?

Или тоа, или префрлање на црквата под закрила на Ватикан, и примање на католицизмот. Ќе видиш како неднаш ќе се затнат кечињата...

Немаме некоја голема разлика со католиците, каде треба да потпишам?:)

Јас сум веднаш за, ама кога ќе почнат да пискаат за Библиската Македонија, кој ќе ги трпи...
За што сакаат нека пискаат, само од налетов на бугарчињата, теророт од албанчињата и вечната негација на грчињата да се спасиме. Ако треба и три пати на ден ќе идам на богослужба само подалеку од бугарите.

За што сакаат нека пискаат, само од налетов на бугарчињата, теророт од албанчињата и вечната негација на грчињата да се спасиме. Ако треба и три пати на ден ќе идам на богослужба само подалеку од бугарите.

Тоа е сериозна работа. Потребна е координација на државно ниво, помеѓу власта, црквата и академијата. Кога ќе видиш кој се седи во тие институции, веднаш ти текнува дека зборуваме за научна фантастика...

Знаеш колкава храброст и какво визионерство треба за еден таков чекор?

Мора?

Или тоа, или префрлање на црквата под закрила на Ватикан, и примање на католицизмот. Ќе видиш како неднаш ќе се затнат кечињата...
А шинтоисти да станеме и да застанеме во закрила на императорот Акихито?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom