Може ли Македонија да ги врати воопшто кредитите што ги зема?

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Сега кога не искочи по твое зошто Славевски мајмун го направи Гошев, Сега ми вадиш Биографија на сите потези на Славески ,овдека беше конкртен случај НБРМ и прознозите на Славевски наспроти Гошев. Времето покажа дека Славевски бил во право а Гошев грешел.А со тоа и твојата теза дека Гошев бил добар гувернер се сруши, заедно со сите твои "аргументи'' во одбрана на Гошев. Крај на дискусијата со тебе на оваа тема. Во претходните 3 поста кажав што имав да кажам. П.С Никола Поповски за тебе бил најдобар министер за финансии, Петар Гошев ти бил најдобар гувернер на Македонија, останува сега уште да кажеш дека Бранко Црвенковски бил најдобар премиер на Македонија. И после да ми кажеш колку ги мрзиш СДСМ и нивните коалициски партнери и како органски не ги поднесуваш:) и јас уште да ти поверувам и крај на муабетот
--- надополнето: 28 ноември 2012 во 09:34 ---
Ти си уште посмешен со Славески. Ти си врвот.
П.С Никола Поповски за тебе бил најдобар министер за финансии, Петар Гошев ти бил најдобар гувернер на Македонија, останува сега уште да кажеш дека Бранко Црвенковски бил најдобар премиер на Македонија. И после да ми кажеш колку ги мрзиш СДСМ и нивните коалициски партнери и како органски не ги поднесуваш:) и јас уште да ти поверувам и крај на муабето. Ова твоево е Монт Еверест:)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Сега кога не искочи по твое зошто Славевски мајмун го направи Гошев, Сега ми вадиш Биографија на сите потези на Славески ,овдека беше конкртен случај НБРМ и прознозите на Славевски наспроти Гошев. Времето покажа дека Славевски бил во право а Гошев грешел.А со тоа и твојата теза дека Гошев бил добар гувернер се сруши, заедно со сите твои "аргументи'' во одбрана на Гошев. Крај на дискусијата со тебе на оваа тема. Во претходните 3 поста кажав што имав да кажам. П.С Никола Поповски за тебе бил најдобар министер за финансии, Петар Гошев ти бил најдобар гувернер на Македонија, останува сега уште да кажеш дека Бранко Црвенковски бил најдобар премиер на Македонија. И после да ми кажеш колку ги мрзиш СДСМ и нивните коалициски партнери и како органски не ги поднесуваш:) и јас уште да ти поверувам и крај на муабетот
Јас монетарна политика можам да ти предавам Лион, не се симнувам на ниво да споредувам Славески со Гошев. За Славески и неговото шерифување имам пишано толку поста колку што ти вкупно немаш. Затоа те задрав на темава да ти го видам паметот, грев.
А за Никола Поповски исто имам разговарано. Се цени човек, а не партија, нешто што ти никогаш нема да го сфатиш со твојата исполитизирана глава.
Жал ми е за тебе, најсикрено. Имаш потенцијал, али за џабе ти е.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Јас монетарна политика можам да ти предавам Лион, не се симнувам на ниво да споредувам Славески со Гошев. За Славески и неговото шерифување имам пишано толку поста колку што ти вкупно немаш. Затоа те задрав на темава да ти го видам паметот, грев.
1.А за Никола Поповски исто имам разговарано. Се цени човек, а не партија, нешто што ти никогаш нема да го сфатиш со твојата исполитизирана глава.
Жал ми е за тебе, најсикрено. 2.Имаш потенцијал, али за џабе ти е.
1.Што се вика дволичност :) Јас кога кажував дека подржувам ставови дела и идеи а не партии ти и компанијата ми лепевте партиски етикети. А од друга страна кажуваш како ги мразиш СДСМ и нивните политики а 2 двајца од нив ти се на врвот.:) По таа логика требаше зошто Вмро помалце го мразаиш од СДСМ минимум 5 нивни министри да пофалиш. Многу ми е чудно твоево понашање му доаѓа некако како да се декларираш за вегетерјанец а јадеш месо секој ден:)
2. Сега не сум Цитро па некоја со некој женски финти да ме смени за 180 степени.(Цитро не го сфаќај ова лично има повеќе примери на форумот како тебе и верувај ми ама баш немам ништо против тебе , твој живот твој избор)

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
1. Дефинитивно , затоа е најомразен гувернер кај повеќето македонски компании.
2. Трескање глупости и елементарно непознавање на работите, во времето на Гошев се качија на највисоко можно ниво каматите на благаничките записи и задолжителните резерви , а во времето на Богов на најниско можно ниво се каматите на благајничките записи и задолжителните резерви . Во времето на Гошев Монетарната и Фискалната беа противречни и неусолгласени кога Богов стана гувенер Монетарните и Фискланите политики се усогласија, и почнаа да паѓаат каматните стапки и се зголеми кредитирањето на компаниите.
3. Да не ја покачуваше Гошев каматната стапка на неговите благајнички записи , немаше да има потреба Славевски да издаваше обврзници со повисока каматна стапка, и после овој потег пак Гошев ги зголемуваше каматите на благанјичките записи, при што Славески беше приморан да ја покачи пак каматната стапка на обврзниците за да може да ги продаде обврзниците тоа се случува во период на сред економска криза каде што тешко се набавуваат пари од странство а каматите уриваа рекорди така едино решение што му остануваше на Славевски беше да се задолжува од дома, а дека Гошев водеше погрешна полтика се виде кога 2009 ја завршивме со ДЕФЛАЦИЈА ОД 1.6% . А нели целата трка со Славевски беше под изговор дека Македонија ќе има висока инфлација. Така да не само што немаше никаква инфлација туку имаше и ДЕФЛАЦИЈА и со тоа не ја исполни задачата што ја има НБРМ за ти толку што го ФАЛИШ а тоа е дека ја задржал ЦЕНОВНАТА СТАБИЛНОСТ! Што уштеднаш потврдува дека немаше потреба НБРМ да ги покачува толку благајничките записи и толку пари да имобилириза и повлече од Македонската економија!
4. Не ти немаш поим јас имам.
П.С Еве ти го твојот ценет Гувернер во моменти кога Славевски му вика да намали со рестрективната политика зошто ќе ја донесе Македонија во дефлација, Гошев се прави на три ипол ,Резултат Славевски беше во право и Македонија 2009 влезе во дефлација. и така ја оштети за многу Македонската економија 2009 плус не ја исполни целта да има стабилност на цените!
Гошев - контра Славески, нема потреба од намалување на референтната каматна стапка

Гувернерот Гошев контра пораките на Министерот за финансии Славески за намалување на каматите што ги диктира Народна Банка. По сугестиите на Владата до Централната Банка да се намалат референтните каматни стапки бидејќи инфлација веќе нема Гошев вели - засега нема потреба од намалување на каматите.

Гувернерот Гошев контра пораките на Министерот за финансии Славески за намалување на каматите што ги диктира Народна Банка. По сугестиите на Владата до Централната Банка да се намалат референтните каматни стапки бидејќи инфлација веќе нема Гошев вели - засега нема потреба од намалување на каматите. Работата на Народната банка е самостојна и според Гошев нема да се прифатат ниту сугестиите ниту притисоците од власта:
- Централната банка одлучува по краткорочните каматни стапки и таа не прима притисоци. Нашите согледувања се дека ние тие сугестии во овој момент не може да ги прифатиме.
Ако Народната Банка ги намали референтните камати тоа практично е сигнал за намалување на каматите на комерцијалните банки за населението и стопанството.
Централната Банка годинава повеќе пати ги зголемуваше каматите на благајничките записи со што банките ги зголемија каматите. Поради влијанието од финансиската криза банките повторно најавија зголемување на каматните стапки. Министерот Славевски во неколку наврати апелираше да се намалат каматите за да не се случи дефлација односно нагло паѓање на цените на производите.
14.11.2008, 19:18​
http://www.kanal5.com.mk/(S(0qxbxl553hapts45wu0tle3m))/default.aspx?mId=44&eventId=40951&egId=14
2009 Македонија Дефлација 1,6%!
http://www.nbrm.mk/?ItemID=750FC531FC3D1B49B16440313562D400
Славевески бил во право Гошев не бил во право 1:0 За Славевски против Гошев.
Ова е изјава од 2008, а во 2008 инфлацијата достигна 8,3% на годишно ниво, дури и курсот беше загрозен како што се сеќавам НБРМ трошеше девизни резерви граѓаните ги повлекуваа штедните влогови или ги конвертираа во евра. Дефлацијата 2009 е последица на она што се случуваше 2008 и не беше 1,6 туку 0,8.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.807
Поени од реакции
6.247
Имам прашање до оние кои ја оправдуваат моменталната економска политика во државата....

Дали излегуваат од дома/канцеларија.....се мешаат ли со луге...разговараат ли за реални ситуации...?
Дали сами може да проценат каде економски одиме или треба некој друг да им каже дека дека нас ни е арно ( ама уште не знаеме )....:)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
1.Што се вика дволичност :) Јас кога кажував дека подржувам ставови дела и идеи а не партии ти и компанијата ми лепевте партиски етикети. А од друга страна кажуваш како ги мразиш СДСМ и нивните политики а 2 двајца од нив ти се на врвот.:) По таа логика требаше зошто Вмро помалце го мразаиш од СДСМ минимум 5 нивни министри да пофалиш. Многу ми е чудно твоево понашање му доаѓа некако како да се декларираш за вегетерјанец а јадеш месо секој ден:)
2. Сега не сум Цитро па некоја со некој женски финти да ме смени за 180 степени.(Цитро не го сфаќај ова лично има повеќе примери на форумот како тебе и верувај ми ама баш немам ништо против тебе , твој живот твој избор)
Прво нешто што треба да ти е јасно како бел ден е кога ќе влезеш во НБРМ немаш партија, не си ничиј член, животот на сите граѓани се во твои раце. Тоа не е позиција со која можеш да си играш курташак и може да грешиш. Таму несмееш да згрешиш.
Но бидејќи ти немаш претстава како функционира НБРМ судејќи по глупостиве кои ги изнатреска во темава, неможам да ти се лутам. Едноставно незнаеш како функционира монетарна политика во една земја и немаш претстава што е монетарна политика.
А од министри за финансии покрај Поповски го имам споменато и Груевски али не си сакал да го дочиташ постот од кој си ја исцрпел таа информација. Баш со Inglourious Basterd; разговаравме за министри за финансии. Може да ти потврди.
Цитро не го сменив јас, Цитро увиде за што си ја маваше главата во ѕид како што си ти сега. Ќе дојде време и ти ќе прогледаш, лапај си сега.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Ова е изјава од 2008, а во 2008 инфлацијата достигна 8,3% на годишно ниво, дури и курсот беше загрозен како што се сеќавам НБРМ трошеше девизни резерви граѓаните ги повлекуваа штедните влогови или ги конвертираа во евра. Дефлацијата 2009 е последица на она што се случуваше 2008 и не беше 1,6 туку 0,8.
Не драпај и ти сега со глупости затоа што Славевски му кажува година дена однапред што ќе се случи на Гошев и искача во право. Инаку подобро е за економија да има повисока инфлација макар и 8% отколку да има дефлација. инаку 1,6% е дефлацијата во 2009 еве ти извор НБРМ подобар здравје, Ај чао и не ме замарај со глупости http://www.nbrm.mk/?ItemID=750FC531FC3D1B49B16440313562D400
--- надополнето: 28 ноември 2012 во 09:56 ---
А од министри за финансии покрај Поповски го имам споменато и Груевски али не си сакал да го дочиташ постот од кој си ја исцрпел таа информација
Ме мрзи да губам време да ти го најдам постот и тоа пред брзо време беше не повеќе од 2 месеци каде што тврдиш дека од Никола Поповски немала Македонија подобар министер за финансии. Немала Подобар.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Нема подобар министер за финансии од Никола Поповски. Еве уште еднаш да нагласам, Македонија немала подобар министер за финансии од Никола Поповски ниту полош во следните 1000 години од Славески. Тоа е мој став и стојам зад него.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Нема подобар министер за финансии од Никола Поповски. Еве уште еднаш да нагласам, Македонија немала подобар министер за финансии од Никола Поповски ниту полош во следните 1000 години од Славески. Тоа е мој став и стојам зад него.
Се надевам, зошто премногу сончогледи има на форумот кој почесто менуваат ставови отколку долен веш. Поздрав

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Realno najmalku 70% od stopanskite subjekti se na nula ili rabotat so minus. Ne so naštimani finansii,ama toa e realnata sostojba. Do koga vaka ke se vleče ke vidime. A sekoj mesec partiski zaposluvanja vo javniot sektor ko da sme država so 100 miliona narod a ne dva. Kaj i da e ke ednaš ke krahirame kako Grcite,cehot za nabildanata administracija i nivnite plati ke si dojde na naplata,prasanje e dali na nas nekoj ke ni frla koski za glodanje(milijardi evra) kako na Grcite da ne umreme za jadenje.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Realno najmalku 70% od stopanskite subjekti se na nula ili rabotat so minus.
Пад на индустриското производство во октомври

Забележан е пад на индустриското производство во месец октомври, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.
Индексот на индустриското производство во октомври оваа година во однос на истиот период лани изнесува 95,4, додека во октомври оваа година, во однос на претходниот месец изнесува 100.2.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Sto ke ni e na nas industrija koga imame zlatna javna administracija da si se zaposluva tamu narodot,posebno onie zaslužnite so bezbroj sertifikati? Aj neka si gi soberat i ispozatvorat tie smrdlivi fabriki,ne ni trebaat,site po partiska kniska i firerot ke se pogriži za nas. Site na fakultet,sekoj po svojata klativratovska diploma i završena rabota.
:icon_lol::tapp:

Член од
15 мај 2012
Мислења
117
Поени од реакции
79
Прво нешто што треба да ти е јасно како бел ден е кога ќе влезеш во НБРМ немаш партија, не си ничиј член, животот на сите граѓани се во твои раце. Тоа не е позиција со која можеш да си играш курташак и може да грешиш. Таму несмееш да згрешиш.
.
Taka e ...taka e...NBRM e nezavisna institucija oddelenaod site ostanati vo drzavata...samo koga ke se spomene politikata vo ovoj kontekst , da ne zaboravime deka Gosev na pozicijata Guverner NE DOJDE od SDSM ni pa od VMRO-DPMNE...

Vaka ili taka on imase svoja sopstvena politicka kariera...koja zavrsi so pozicijata GUVERNER na NBRM....

E sega za site onie sto ne znaat , zaboravile , ili ne sakaat da znaat ..politickata nomenklatura koja go donese do ova mesto si ima ime ...a toa e..."" L D P ""

http://ldp.org.mk/IstorijaNaLdp.asp

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.807
Поени од реакции
6.247
Што да коментирам.....
http://vecer.com.mk/?ItemID=E3E3D63EADA3A04A96C20A18F56952E8

Државата се задолжи за нови 47 милиони евра
На три аукции на државни записи одржани вчера, Министерството за финансии се задолжи за 46,89 милиони евра. За тримесечните записи во висина од 820 милиони денари (13,33 милиони евра) камата е 3,9%. Беа понудени и купени и 1.826.040.000 денари (29,7 милиони евра) исто така тримесечни записи, но за нив каматната стапка изнесува 4%. За 6-месечните записи во висина од 159.200.000 денари (2,59 милиони евра) каматата изнесува 4,1%. Беа понудени и две тригодишни обврзници. Првата во висина од 50.000.000 денари (813.000 евра) е со купонска каматна стапка од 5,1%, а втората од 28.500.000 денари (463.000 евра) е исто така со камата од 5,1%.

Интензивното задолжување на државата во овој период се случува поради достасувањето на издадените записи во претходниот период.

Државните записи се главен извор на државата годинава за финансирање на буџетскиот дефицит кој се зголеми од 2,5% на 3,5% од БДП. Иако беше најавено дека недостигот на пари во Буџетот ќе се надополнува со заем од 250 милиони евра од Дојче банк, сепак Владата позајми од странство само 75 милиони евра.
Министерот за финансии. Зоран Ставрески

најави ново задолжување во странство на почетокот на идната година кога со помош на Светска банка ќе се бараат околу 250 милиони евра од комерцијалните банки,

со камата од околу 4,5%. Парите ќе се искористат за раздолжување на Владата кон приватните компании, но и за враќање на еврообврзницата од 175 милиони евра што достасува токму на почетокот на 2013 година.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
ново задолжување. За што се задолжија што е успешно спроведено, не знам

СДСМ со 100 амандмани против владиниот заем од Светска Банка
Пратеничката група на СДСМ поднесе над 100 амандмани на предлогот за задолжување кај Светска банка со 50 милиони долари, кој е влезен во собраниска процедура. Претседателот на собраниската комисија за финансирање и буџет Марјанчо Николов најави дека со тој потег сакаат да натераат Владата да се повлече од своите намери со кои, како што вели, по секоја цена ја задолжува Македонија и да ја води кон економска бездна. Тој додаде дека во иднина сите буџетски задолжувања со формулации „за буџетски потреби“, односно без јасна дефинирана намена и конкретна корист за граѓаните и стопанството, „СДСМ со сите средства ќе се обиде да ги спречи“.
СДСМ смета дека новите 50 милиони долари од Светска банка ќе бидат злоупотребени во предизборни цели.
ВМРО-ДПМНЕ смета дека амандманската битка на СДСМ е најдиректна опструкција за донесување на закон во Собранието, изигрување на волјата на граѓаните која што ја искажуваат на избори со гласање на одредена политичка партија и деградирање на институциите на системот.

Kajgana Shop

На врв Bottom