- Член од
- 13 јули 2006
- Мислења
- 15.408
- Поени од реакции
- 18.323
Најчесто термосифонските (колектор со бојлер горе на него) имаат грејач во бојлерот и тој работи цело време за да ја одржува температурата над 0 степени.Eve ti biznis prilika.
Ili se samo za vo leto,pa mora vodata da ja ispuštiš da ne smrzne. Jas gledav vo Sofija sistemi komplet sose 100l bojler za 200 evra. Mislam deka bea turski. E sega ne znam kako ide so instalacija itn. Uste sto treba da se dokupi za montaza.
Но, има и такви што треба да ги испразниш во зима.
Реално овој тип не е за во Македонија, ние имаме и 300 сончеви денови во годината, ама во многу од нив има минус температура, така да џабе ќе ти биде термосифонски, кога не само што нема да ти заштедува туку и ќе ти троши.
Плус има проблем уште еден цевките што одат до него можат да замразнат па се става и на нив грјач, па и таму пари ќе се трошат за греење.
Се на се тој систем не за наши услови. Супер е за во Грција на пример каде што нема 0 степени или само неколку дена во годината е 0 па тогаш ќе работи грајачот во бојлерот, ама кај нас со температури од -20 овај систем не носи права заштеда.
Инаку главна предност на овај систем е што нема пумпа и автоматика, па е поефтин од другите.