Заби и сѐ во врска со забите

Член од
29 октомври 2012
Мислења
55
Поени од реакции
10
И јас сум збунет затоа прашав незнам колку често ова се случува и после колку време?
Дали ќе се деси тоа зависи од тоа како ќе биде цеметирана коронката и од твојата хигиена...:)

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Морам да го споделам ова со вас;)
Бебе на 43 дена од раѓањето му излегло запче:)
Јас првап слушам за оваа појава:confused:

Член од
2 јули 2007
Мислења
472
Поени од реакции
27
Има ли некое ефикасно средство за белење на забиве?
Друго прашање, заболекарот ми рече дека коронките за предните заби не биле препорачливи пошо можело непцето да се подигне и лошо да изгледа? Вакво нешто често се случува?

Не се повлекува така лесно...може да се повлече ако е длабоко иструган забот т.е предлабоко влегува коронката и го уништува/иритира непцето па тоа се повлекува,исто може и од цементот да се повлече и со тек на време само од себе знае да се повлече па затоа е препорачливо да се менува коронката/мостот по некој 8-10год

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
Има ли некое ефикасно средство за белење на забиве?
Друго прашање, заболекарот ми рече дека коронките за предните заби не биле препорачливи пошо можело непцето да се подигне и лошо да изгледа? Вакво нешто често се случува?
За белење во домашни услови постојат повеќе методи. Најдостапен ни се специјалните пасти за таа намена како на пример: Colgate Max White. Постојат и други пасти, но и други методи за белење на заби во домашни услови како на пример со индивидуално изработена лажица (како што носат боксерите) и во неа се става средство за белење на забите.
Што се однесува до другото прашање, тоа што ти го кажал докторот, треба да знае дека за да се подигне непцето, пред се зависи од него, дали добро го истругал забот и каде ја поставил границата на протегање на коронката.
--- надополнето: 10 ноември 2012 во 21:34 ---
Морам да го споделам ова со вас;)
Бебе на 43 дена од раѓањето му излегло запче:)
Јас првап слушам за оваа појава:confused:
А што ако ти кажам дека детето може да се роди со веќе изникнати запчиња? Постојат одредени временски периоди кога е нормално за ерупција на забите, но не секогаш се запазени тие рокови, се толерираат и одредени отстапувања +/- 2 месеци, но ова за кое ти зборуваш е доста рано. Би Ве советувал да се консултирате со детски стоматолог, дали се работи за вистински заби или рудиментирани форми, бидејќи може да претставуваат проблем во тек на доењето на бебето. Ова за кое зборува е само хипотетски, потребна е консултација со детски стоматолог.

П

Пепси_

Гостин
Има ли ограниченост на годините до кога може да се ставе апаратче и да има некои шанси да се исправат барем маалце забите ?

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
Има ли ограниченост на годините до кога може да се ставе апаратче и да има некои шанси да се исправат барем маалце забите ?
Се зависи од видот на аномалијата. Доколку се работи за лоша поставеност на забите, тогаш со примена на соодветна техника, годините не би претставувале проблем, но ќе биде потребно подогло време употреба на апаратчето, а најверојатно потоа и ретејнер за да се спречи враќање на забите во претходната позиција (нешто слично како што носат боксерите).

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Треба да вадам корења кај осмицата .Е сега имам проблем пошто беше скршена,докторот ќе ми даде да пијам некои антибиотици па после да ја вадам.Станува збор за горна осмица.Страв ми е да не имам болки наредните денови одкога ќе ја извадам,пошто тие денови баш ми е сесија и тоа една од побитните? Колку време после вадење на осмица имаш болки и оток?

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Не знаев кај да го поставам прашањево се надевам дека и овде ќе се најт некој шо ќе го видит и со желба и знаење да помогнит:icon_lol:Еве и слика да си објаснам јас пак :pos:

Некогаш ми се случува овие три ко реба шо се(не знам како да ги објаснам поинаку:cautious: ) Да ми потечат/се раздразнат.Прилично болно е ко ќе ги 'чепниш' па затоа не можам да јадам ништо тврдо или онака ептен треба да внимавам да не дојдат во контакт со храната,а то е многу тешко да не речам невозможно.Е сега прашањево од што е можно ова да ми се случува?Можда од тврда храна од нешто го повредвам...или пак од недоволно измиено овошје?(n)Сега се прскам со прополис,ама не помагат....:sick:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Има ли чаре за парадонтоза. Наиме немам воспланеие на гинигиви или такво нешто ама на 3 заби имам развиено како кариес на границата на забот према непцето во форма на лак околу забот што единствено ми личи на парадонтоза. Кога бев на контрола прв пат ми рекоа дека е забен каменeц и да го четкам појако со тврда четка. Сегашната забарка ми рече дека гадно ме зафркнале со тој совет и дека сум ја усложнил состојбата зошто тоа не било каменец и баш сум требал со мека четка да четкам зошто вака сум ги "издупчил забите". Се лекува ова на некој начин или само со порцелански заби :D
Потполно истиот проблем го имам и јас ........... ама чарето којзнае кое е .............. не сум многу по одењето на забари, а и да признаеме забариве се дупки, не сите, ама кај некои кои што сум идел изминативе години уште до толку ми ги уништија забиве ! дафак

O

Orion.

Гостин
Се зависи од видот на аномалијата. Доколку се работи за лоша поставеност на забите, тогаш со примена на соодветна техника, годините не би претставувале проблем, но ќе биде потребно подогло време употреба на апаратчето, а најверојатно потоа и ретејнер за да се спречи враќање на забите во претходната позиција (нешто слично како што носат боксерите).
Јас не носев ''ретејнер'' и забите не ми се поместија ни милиметар:)
--- надополнето: 24 ноември 2012 во 02:15 ---
Треба да вадам корења кај осмицата .Е сега имам проблем пошто беше скршена,докторот ќе ми даде да пијам некои антибиотици па после да ја вадам.Станува збор за горна осмица.Страв ми е да не имам болки наредните денови одкога ќе ја извадам,пошто тие денови баш ми е сесија и тоа една од побитните? Колку време после вадење на осмица имаш болки и оток?
Горните осмици се помалку проблематични од долните. Долните се убиј боже.
Ако ти вадат корења не би требало да отечеш ниту пак да имаш болки во наредните денови.

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.678
Поени од реакции
14.560
Потполно истиот проблем го имам и јас ........... ама чарето којзнае кое е .............. не сум многу по одењето на забари, а и да признаеме забариве се дупки, не сите, ама кај некои кои што сум идел изминативе години уште до толку ми ги уништија забиве ! дафак
Тоа не е забен каменец, туку е пигмент кој треба да се среди/иструга/исполира кај заболекар, но кај мене лично после година дена пак се појавува полека... Не е никаков проблем

Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240
Ми вадеа нерв на долна четворка во четвртокот. Во петокот и саботата ме болеше без притисок кога јадев уште повеќе. Инаку не ми стави пломба го наполни со гипс рече за утредента(петок) да идам да ми ја стави али пошо не бев тука останува за утре(вторник). Неделата и денес не ме болеше. Можно е нешто нервот да не е изваден целосно?

Kajgana Shop

На врв Bottom