Google Code-in

• Креатор на темата Креатор на темата Petkovsky
  • Време на започнување Време на започнување
се вклучив но не сваќам што е тоа..
некои кодови само o_O

Вклучи се и претстави се :) Јас сум онлајн моментално.
--- надополнето: 20 ноември 2012 во 17:53 ---
Лани паричните награди беа од $100 - $500 сеа нешто се стиснал Google.

Учествуваше лани?

Кој програмски јазици треба да се знаат?

Кој програмски јазици треба да се знаат?

Зависи од задача до задача. За некои задачи не е потребно познавање на ниту еден програмски јазик, но треба да си снаодлив со компјутер.
Можеш да добиеш генерална слика доколку погледнеш некои од предложените задачи за Апертиум проектот.
http://wiki.apertium.org/wiki/Task_ideas_for_Google_Code-in#Task_list
Официјалните таскови не се се уште објавени за студенти.

Зависи од задача до задача. За некои задачи не е потребно познавање на ниту еден програмски јазик, но треба да си снаодлив со компјутер.
Можеш да добиеш генерална слика доколку погледнеш некои од предложените задачи за Апертиум проектот.
http://wiki.apertium.org/wiki/Task_ideas_for_Google_Code-in#Task_list
Официјалните таскови не се се уште објавени за студенти.

Петковски незнам дали се познаваме (јебига стар сум веќе) ама би те замолил по ПП да ме контактираш бидејќи веќе и други луге сакаат да организираат помош за дечките и девојките кои ке учествуваат (плус незнам деа имаме македонец друг ментор - или можеби знам) за да подобро ги фокусираме напорите ...

За другите, Ве охрабрувам да учествувате бидејќи иако наградите се симболични сепак тоа е убава шанса дур да станете повозрасни (за да учествувате на Google Summer Of Code) ова ви е извонредна шанса да ги видиете и вкусите придобивките од заедницата на слободен софтвер ...

Само имате било какви прашања слободно пишете во темата :)

Само да напоменам, иако сум ментор за Апертиум, слободно разгледајте ги и другите организации и најдете нешто што на вас ви се допаѓа. За линукс фановите исто и Федора и КДЕ може да се привлечни, и мислам дека е штета да не се учествува.

Сега не знам како е, но прошлата година ги разгледав проектите што беа поставени и имаше многу за кои немаше потреба од никаки вештини за програмирање. Доста ги имаше за локализација на софтвер, а другите беа некој ситни проблемчиња, така да има за сите по нешто.

Јас им препорачувам на сите да се пријават и да земат учество. Крај краева, нема лошо да ви дојде во резимето дека имате учествувано на нешто што е организирано од Google.

Резултатите од 2012:

http://google-opensource.blogspot.com/2013/01/google-code-in-2012-its-numbers-time.html

Бугарија растура :)
А спомнато е дека има ментори од Македонија, во случајот Bidikov и Petkovsky. Браво дечки. :)
точно, Петковски мене многу ми помогна. Јас завршив три задачи, доволно за мајца и сертификат. :)

точно, Петковски мене многу ми помогна. Јас завршив три задачи, доволно за мајца и сертификат. :)

Епа честито. Сега фраерче ќе си со мајцата. :)

Штета. Сепак, за студенти се организира Google Summer of Code. Таму има и парички ама треба да знаеш програмирање. Гледај на тоа да се пријавиш кога ке бидеш студент.
А може ли да ми кажеш што поточно треба за се знае за SoC?

За GSoC ти треба малку троа повеќе искуство и работиш баш на проекти - проекти, не на некој ситни работи како на Code-In. Имаш сè и сешто, во зависност од тоа кои организации ќе ги прифатат да учествуваат и најчесто има поправање на некој багови, некои нови features за Х работа... а може и сам да предложиш нешто. Имаш проекти за Mozilla, GNOME, Moodle, Joomla, WordPress, Wiki, ... сите се слободен софтвер.

Еве ти од претходната година, види си кои учествувале и што проекти имало http://www.google-melange.com/gsoc/accepted_orgs/google/gsoc2012.

Јас сум во исчекување да го објават GSoC 2013. Доколку се одржува оваа година, би требало да го објават следната недела и тогаш ке има повеќе информации на располагање.
Генерално, за SoC треба да си студент и да си солидно поткован во областа во која сакаш да работиш проект.

Добро, значи како може да се припремам и кои програмски јазици најчесто се бараат? Кон што да се фокусирам? Знам дека генерализирам и дека проектите се различни ама сакам да знам отприлика какви знаења треба да има еден студент да заврши успешно еден проект.

Добро, значи како може да се припремам и кои програмски јазици најчесто се бараат? Кон што да се фокусирам? Знам дека генерализирам и дека проектите се различни ама сакам да знам отприлика какви знаења треба да има еден студент да заврши успешно еден проект.

Зависи за кој проект се пријавуваш. Почекај да го објават прво па ке отворам тема.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom