Традиција, обичаи, христијанство... цела христијанска Европа и пошироко. Нели во други постови велите ние не сме овде да судиме, има кој да суди.
како да ова го нема и Хрватска, Полска или Франција. Штом пеат и играат фино им е. А нели Бог сака на човекот да му е добро, ради нешто со кое не повредува никого лично. Или добриот Бог сака везден наведнати, тажни и расплакани глави?
ако свештениците (христијански) и нивните афери ни се репер за христијанско однесување, тогаш ова е сосем безазлено однесување на христијанското население.
Koj sudi, kade vide jas da osudiv nekogo? Prasav dali kolceto i narodnjacite imaat poteklo od Biblijata. Ako ne znaes za humor, nemoj ni da me citiras.
A inace, na tie sobiranki vistinskite pravoslavni hristijani ne pijat, znes zasto? Zatoa sto POSTAT. A koga se posti ne se pie alkohol. I se odnesuvaat sosema poinaku od onie do vcerasni da ne kzam sto sega koi odednas stanale teski pravoslavci.
Inace i samite popovi ne go odobruvaat toa pijancenje i narodnjacine i kolcana. Badnik ima sosema poinakva smisla, i Bozik. Ne e svadba.
I ova go nema vo Zapadna Evropa, mislam voopsto kaj katolicite. Si gledal nekogas nekoj americki Boziken film sigurno. Crkva, polnocka ja vikame taa Misa, posle toa vecera najbliskite vo semjestvoto, drugiot den isto taka, se peat Bozikni pesni. Ima Bozikni pesni ispeani od poznati pejaci, Bozikni koncerti i sl.
Vakvo opstonarodno veselje (kao GRAND produkcija) nema. Nema duri ni vo pravolsvna Rusija i Grcija.
I ne ja tupi veke, brat (sto bi rekol o. Ivica)
--- надополнето: 20 ноември 2012 во 11:59 ---
Вакво прашање да постави атеист е логично, ама католик...народ сака да се весели. Зарем ти не сакаш, зарем католиците за време вакви празници чантаат цела ноќ литании и тажанки? Колку што сум гледал и католици се праат дрва пијани, играат, скокаат. Ама луѓе се ваљда, не се роботи.
I najvazno da ti dodadam - bas ateistite se najgolemi posetiteli na ovie sobiranki.
Ne, ne Bozik i na Badnik. Barem ne na javni sobiranki. Bozik poinaku se slavi vo cel katolicki svet i protestantski svet. Sosema poinaku.
Za Nova Godina ne pravime muabet...