Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
А кај ќе одат другар? Што ќе прави во тој лимб? Зарем може да се бара вина во човекот што се родил во амазонско племе недопрено од „цивилизација“ и со „неправилни“ убедувања наметнати од неговите старешини и неговата верба во тотеми да го однесе во лимб каде практично ќе биде казнет да неможе да биде среќен затоа што не станал римокатолик или христијанин или кој ти знае што, само поради тоа што Господ го изолирал на некое парче земја каде што не му дал шанса на избор? Изгледа нелогично и несфатливо за омнипотентен Бог што сака да ги награди или казни своите поданици, да не може да се одлучи каде да го смести тој човек т.е. поточно да го смести во позиција каде што постојат две состојби во исто време (квантна физика, anyone?)
Знам има мисионери што проповедаат ама тие неможат да стапнат насекаде, нели?
Па најлогично би било тие луѓе да се реинкарнираат на земјата како христијани. На земјата постојат еден куп луѓе во одреден момент се несреќни а во одреден момент среќни, колку што знам не постои ниту постоел вечно среќен или вечно несреќен човек овде, така да нема зошто да се прави посебно место за таквите кога тоа веќе постои.
Кој воопшто има време да се занимава со овие баналности кои што не прават никаква позитивна промена во нашето општество туку само прават поделби меѓу луѓето (дали воопшто е важно дали постои лимб или не - ете одма поделба меѓу РКЦ и ПЦ). Да се троши време на помагање луѓе а не на глупости.
Не знаете колку уживам во дискусијата. Вака се немам смеено одамна. Група возрасни и навидум рационални луѓе дискутираат за чистилиштето и лимбовите...
![]()
Ова што ти го напиша се вика анамнеза или сеќавање на тајната вечера и Христовиот живот. И точно во РКЦ (т.e. Латински обред) ја имате анамнезата, но ја немате епиклезата или призивот, повикувањето на Светиот Дух да ги освети даровите. Молитвата на анамнеза е слична и во РКЦ и во ПЦ. Молитвата на епиклеза е следна:
Ја отворам оваа тема за да продискутираме за главните и споредните разлики меѓу Источната Православна Црква (понатаму ПЦ) и Западната римокатоличка црква (понатаму РКЦ). Ќе се трудам да ги дискутирам само сегашните, а не и разликите кои биле низ вековите. Ги молам атеистите, припадниците на разни протестантски здруженија и најразлични нехристијански секти да не пишуваат во оваа тема.
.
Во ред, го разбирам тој дел, ама кажи ми зошто Бог не створи начин да тие луѓе може да им биде овозможено да го одберат патот до Него или не, РКЦ ете помагала ама што со тие каде што неможе да помогне. Тие луѓе сепак се казнети заради своите верувања откако ќе умрат, затоа што можеби животот го живееле праведно а немале шанса Бог да допре до нив. Како можеш да казнеш некого оти не избрал кога немал ни шанса да избере, а Бог нели е праведен.Zensko sum - drugarka
Pazi - limb - ne se izjasnile ni za vernici ni za nevernici. Nekoj za da moze nekako da se izjasni za vernik ili nevernik treba da znae nesto za hristijanstvoto pa da kaze ne ja ne sum vernik, ili da jas sum vernik. Kontas?
Tie ne ni bile zapoznaeni so hristijanstvoto pa prema toa ne mozele ni da se odlucat dali ke bidat ili nema da bidat vernici.
Katolickata crkva pomaga na golemo i siroko sekade, a i ovde, sam mozes da se uveris. Za pravoslavnata nema da komentiram...
Na Bog nemoze ni mravka da mu izbega a kamo li zalutana dusa...Дека сите гревови можат да се простат и да им се подобри местото на страдањето на некои грешници за кои Црквата се моли сведок е житието на свети Григориј Двоеслов папа римски кој измолил да се избави од геенските маки душата на цар Трајан.
Ај да го приземјиме проблемов и да се вратиме на затворот (пеколот и чистилиштето). Римокатолиците веруваат дека постојат два затвори, едниот од кој може да се излези (чистилиштето) и едниот од кој не може да се излези (пеколот). Православните пак веруваат дека постои само еден затвор од кој може секој да излези ако има добар адвокат (молитвите на Црквата), добие помилување (милоста Божја) или успее да избега (сината скала на Пресвета Богородица или крилото на свети архангел Михаил).
Не бе. Атеистите се во секоја тема добродојдени. Би ни била чест и тука да ги прочитаме нивните сурово интелегентни, научно поткрепени искази, познати како тролање.И кој може да коментира овде само ПЦ и РКЦ?!?
Да не треба и крштениче да скенирам и прикачам овде
Od kaj znaes deka se kazneti, po katolicite vo Cistilisteto se.Во ред, го разбирам тој дел, ама кажи ми зошто Бог не створи начин да тие луѓе може да им биде овозможено да го одберат патот до Него или не, РКЦ ете помагала ама што со тие каде што неможе да помогне. Тие луѓе сепак се казнети заради своите верувања откако ќе умрат, затоа што можеби животот го живееле праведно а немале шанса Бог да допре до нив. Како можеш да казнеш некого оти не избрал кога немал ни шанса да избере, а Бог нели е праведен.
Сосем нелогично од моќниот Бог![]()
Значи според ПЦ, оние кои не го сретнале Евангелието за време на животот ќе им се суди според законот на нивните срца, ќе им биде проповедано Евангелието и ако го прифатат ќе одат во рајските населби.Во ред, го разбирам тој дел, ама кажи ми зошто Бог не створи начин да тие луѓе може да им биде овозможено да го одберат патот до Него или не, РКЦ ете помагала ама што со тие каде што неможе да помогне. Тие луѓе сепак се казнети заради своите верувања откако ќе умрат, затоа што можеби животот го живееле праведно а немале шанса Бог да допре до нив. Како можеш да казнеш некого оти не избрал кога немал ни шанса да избере, а Бог нели е праведен.
Сосем нелогично од моќниот Бог![]()
Na Bog nemoze ni mravka da mu izbega a kamo li zalutana dusa...
Значи според ПЦ, оние кои не го сретнале Евангелието за време на животот ќе им се суди според законот на нивните срца, ќе им биде проповедано Евангелието и ако го прифатат ќе одат во рајските населби.
Така ли?
Замисли еден самурај кои извршил самоубиство. Во неговата култура тоа е високоморален чин. Во рисјанството самоубиството е смртен грев.
По кој закон ќе му биде судено на човеков?
![]()
смртните гревови се универзалниТака ли?
Замисли еден самурај кои извршил самоубиство. Во неговата култура тоа е високоморален чин. Во рисјанството самоубиството е смртен грев.
По кој закон ќе му биде судено на човеков?
![]()
Na Bog nemoze ni mravka da mu izbega a kamo li zalutana dusa...
Чекај, ти мислиш дека Бог сака да има некој во геена? Дека не сака сите да ги одведи во Царството Небесно?
Бог сака сите да се во рајот, но луѓето не сакаат!
смртните гревови се универзални
Јас нема да му судам, но под претпоставка дека до него не стасало светото Евангелие, а по смртта го прифати Христа како свој Спасител, верувам дека ќе оди во рајот.