Во која земја е најдобро да се живее?

Tranquilis

Putting Macedonia on the map.
Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657
Се навикнува човек на све. :)
Работата е што јас не сакам топло време воопшто.Летата во Скопје ми беа смрт, три месеци одев ненаспан на работа од тоа топлото време, додека овде си спијам како бебенце. :)
И не врне цело време како што мислат многу луѓе, претежно е облачно, па ќе пукне сонце, па ќе призаврне, па пак ќе запече едно сонце и така тоа.
Keep calm and always carry your brollie. :D
Wicked. Познато ми е тоа за променливото време, но студениот ветер и големата влажност во зима знаат да се напорни.
Мене лично таму би ми недостигале планини и можности за скијање. Сум имал доста шанси, но не ми се мрда накај Лондон.

А за летата во Скопје - точно, ни мене не ми недостасуваат. Среќен сум на 25-30 степени додека во Скопје е 40-45.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Wicked. Познато ми е тоа за променливото време, но студениот ветер и големата влажност во зима знаат да се напорни.
Мене лично таму би ми недостигале планини и можности за скијање. Сум имал доста шанси, но не ми се мрда накај Лондон.

А за летата во Скопје - точно, ни мене не ми недостасуваат. Среќен сум на 25-30 степени додека во Скопје е 40-45.
А во која држава си ти?

Tranquilis

Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657
А во која држава си ти?
Од пред две години - Женева, Швајцарија. Пред тоа три и пол години Будимпешта.. а пред тоа дваесет и девет години Скопје и некои други екс-Ју градови :cool:

F

FARANG

Гостин
Светот се глобализира. Трикот е да правиш пари во првиот свет а да живееш кралски живот во 3тиот свет. Учите информатика или трговија.

За мене за живеење идеални се Филипините, Тајланд или Индонезија (Бали). Овде имам топла клима каква што сакам, океан, цени горе доле како во Македонија. Шофер ме кошта 50-60 долари мисечно, бебиситерка/слугинка/куварка 200 долари плус како белец сум егзотичен ;)

Сите тие што сакаат да живеат на запад им пожелувам среќа и работно да си поминат, со 5000 фунти месечно во лондон може да го сонуваат животот јас што ќе го имам со 500 на Бали. Пара-пара-парадајс....

R

Randy

Гостин
Светот се глобализира. Трикот е да правиш пари во првиот свет а да живееш кралски живот во 3тиот свет. Учите информатика или трговија.

За мене за живеење идеални се Филипините, Тајланд или Индонезија (Бали). Овде имам топла клима каква што сакам, океан, цени горе доле како во Македонија. Шофер ме кошта 50-60 долари мисечно, бебиситерка/слугинка/куварка 200 долари плус како белец сум егзотичен ;)

Сите тие што сакаат да живеат на запад им пожелувам среќа и работно да си поминат, со 5000 фунти месечно во лондон може да го сонуваат животот јас што ќе го имам со 500 на Бали. Пара-пара-парадајс....
Абе види вака идејава ти е закон ама не е долготрајно решение. Истото го можеш било каде на Балканот ако работиш за Швабска фирма на пример.
Арно ама проблемот е што кога тогаш третиот свет кај и да е ќе се крене и ќе му се доближи на првиот. Со други зборови разликите во платите и трошоците нема да бидат големи. Друга заебана ситуација е на пример ако фирмата од првиот свет за која работиш се одлучи да го укине твоето работно место. Во тој случај ти остануваш само со работно искуство во третиот свет (каде нема асална работа).

F

FARANG

Гостин
Абе види вака идејава ти е закон ама не е долготрајно решение. Истото го можеш било каде на Балканот ако работиш за Швабска фирма на пример.
Арно ама проблемот е што кога тогаш третиот свет кај и да е ќе се крене и ќе му се доближи на првиот. Со други зборови разликите во платите и трошоците нема да бидат големи. Друга заебана ситуација е на пример ако фирмата од првиот свет за која работиш се одлучи да го укине твоето работно место. Во тој случај ти остануваш само со работно искуство во третиот свет (каде нема асална работа).

Идејава работи последниве 10тина год така ги имам поминато. Прво работев за фирма (банка) од Австралија низ азија а после со свој бизнис - трговија и производство од/во третиот свет а продажба во првиот. Секогаш ќе има трет свет и евтини држави. Да со тек на време се менуваат работите ако во Азија пред 20 год просечна плата била 20 долари сега е 300 ама ПАК е евтино. Друга работа ако инвестираш во третиот свет рачунај како им расте стандардот и на твојте инвестиции им расте вредноста. За тоа дека твоето искуство е безвредно грешиш. Твоето искуство е стекнато во ЗАПАДНА ФИРМА во потешки услови и баш е цена. Поготово ако можеш да го укомпонираш со малце исткуство на запад (ако немаш, излажи на СеВе, јеби га балканец си или што).

R

Randy

Гостин
Идејава работи последниве 10тина год така ги имам поминато. Прво работев за фирма (банка) од Австралија низ азија а после со свој бизнис - трговија и производство од/во третиот свет а продажба во првиот. Секогаш ќе има трет свет и евтини држави. Да со тек на време се менуваат работите ако во Азија пред 20 год просечна плата била 20 долари сега е 300 ама ПАК е евтино. Друга работа ако инвестираш во третиот свет рачунај како им расте стандардот и на твојте инвестиции им расте вредноста. За тоа дека твоето искуство е безвредно грешиш. Твоето искуство е стекнато во ЗАПАДНА ФИРМА во потешки услови и баш е цена. Поготово ако можеш да го укомпонираш со малце исткуство на запад (ако немаш, излажи на СеВе, јеби га балканец си или што).
Болдот :). Ме насмеа ама вистина е така.

Ок има и од убаво поубаво. Јас типувам на следнава карта. Да направам односно заштедам некоја пара во развиените држави едно десеттина години па потоа во некоја од послабиве држави да живеам од дивиденди/камати/кирии. Тоа не ми се чини како лошо. Барем не треба повеќе да работи човек или да му ја мисли за пари или работа.

F

FARANG

Гостин

Ок има и од убаво поубаво. Јас типувам на следнава карта. Да направам односно заштедам некоја пара во развиените држави едно десеттина години па потоа во некоја од послабиве држави да живеам од дивиденди/камати/кирии. Тоа не ми се чини како лошо. Барем не треба повеќе да работи човек или да му ја мисли за пари или работа.
Е така, ти знаеш да живееш остај ова Шведска, Германија, Австралија, УСА

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.785
Веројатно сите имаме таква реакција кога се враќаме дома. Разочараност.
Мене тоа ми се случи, по враќањето од Италија.

Далеку од тоа дека економски е којзнае колку добра земјата. Не е.
Ама убавината наоколу, е тоа што ме остави ,,зината,,.
Одамна бев, а уште памтам како вчера да било.

Сепак, за мене, нема подобра земја од Македонија. А далеку од тоа дека не сум излегла од тука ;)
Не сум материјалист. Не патам ако немам најдобра гардероба, телефон, 3 пати годишно одам на одмор.
Само тука се чувствувам како дома.

Секој има различни желби. А моите се исклучиво туристички после границите на Македонија :)

Tranquilis

Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657

Те прави ли среќен тоа што децата ќе ти растат во такво окружување?

L

Luki Junior

Гостин
Е така, ти знаеш да живееш остај ова Шведска, Германија, Австралија, УСА
Там има големи пари, има и големи трошоци. На крајо па си сиромашен.... Затва ми се ареса идејата, печали там, троши на друго место.

W

Werther

Гостин

Јас еве во Етиопија сум со 200 евра парадајс е...:)

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419

Антарктик му е мајката. Сите пари ќе ги заштедиш зошто нема на што да ги потрошиш. Дневно само треба 2 кила риба да уловиш, таман здрава храна и физичка активност. Плус можеш пингвин да чуваш како милениче. Данок-0%

R

Randy

Гостин
Антарктик му е мајката. Сите пари ќе ги заштедиш зошто нема на што да ги потрошиш. Дневно само треба 2 кила риба да уловиш, таман здрава храна и физичка активност. Плус можеш пингвин да чуваш како милениче. Данок-0%
Глеам и интернет ви донесле. Него ти кажи како е таму дај уш некоја информација, ак пишиш пиши ко чоек не 2 реченици. Женски имате или сами со пингвинине се топлите навечер?

F

FARANG

Гостин
Те прави ли среќен тоа што децата ќе ти растат во такво окружување?
Не сум женет па неможам да ти одговорам на ова мада искрајно ме замисли. Кога би зел некоја локална што и најверојатно би било случајот мислам дека и подобро е таму да растат. Во МКД ќе ги заебаваат за жал ние сме проста маса па секоја форма на мелез би била смешна а во овој дел на светот мелези им се сите ѕвезди на ТВ. Овде се тепаат да имаат дете од белец.

Во Боракај (филипините) запознав бела двојка од германија која има хотел таму. Пресреќни беа. Цела година туристи, пари имаат, децата (плави, германчиња) во американско школо. Криминал нема, цел ден на плажа. Во Манила живеев скоро 2 години во населба екслузивно за странци која беше колку Скопје. Неколку шопинг молови, полиција, приватна полиција, обезбедување колку сакаш (и пред да влезеш во мол те претересуваат) се со цел да се чуствуваш супер безбеден и се чуствував каде каде побезбеден него на Водно во Скопје каде израснав па сега ти види.

Мислам дека имате ГРЕШНА слика за тие држави. Ги гледате лошите работи кој се 90% ама не ги гледате добрите, а добри има во изобилство. Од шофери, до готвачки, до слуги, ексклузивни ресторани, шоа итн, Манила е 16 мил град, Бали го викаат ISLAND OF GOD, а тајланд мислам дека нема потреба да објаснувам.

Имам живеено на повеќе места во Австралија, во Лондон, во Хонг Конг и Сингапур. Кусо и јасно супер за да правиш пари, ама кога ќе сватиш дека и на други места можеш да го постигнеш истото тогаш гледаш квалитет на живот. Јас живеам еднаш, така да можам или да се ебавам по тјуб во Лондон, да тепам по 1 саат во еден правец во Мелбурн (тоа се брат 22 дена ГОДИШНО во кола до работа и назад) ко што правам деновиве или да си го прчам на Бали, Себу или Кох Самуи, па сега ти види.
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 14:38 ---
Werther и Змејко и не знам како е ни во Етиопија ни на Антартикот. Знам во Кенија дека си поминав супер ама у принцип Африка не ми се свига (да знам бевте иронични). Финтата е што вие само кењате без да мрднете од европа ако и таму сте прошетале па имате некоја слика од тв со људождери по земјите кој ги напишав. Идете видете па ќе правиме муабет до тогаш ко што кажав ви пожелувам супер и работно да си поминете на западот или кај и да сте.

Kajgana Shop

На врв Bottom