C/C++

L

Luki Junior

Гостин
ќе го ставаш бројо у низа у карактери и после со еден лууп ќе ги броеш елементите/единиците у него. На крајо откоа ќе знаеш каков е самио број додаваш нов елемент у низата (1 или 0)...
И на крај печатеш.

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
ќе го ставаш бројо у низа у карактери и после со еден лууп ќе ги броеш елементите/единиците у него. На крајо откоа ќе знаеш каков е самио број додаваш нов елемент у низата (1 или 0)...
И на крај печатеш.
И на крај печатеш.
Задачата не смее да се реши со помош на низи...

L

Luki Junior

Гостин
Добро...
Конвертирај у стринг, додај 1ца, конвертирај у интеџер.. Се е со функции од библиотеки.

Или помножи го со 10 и додај 1 на крајо за едните
за другите помножи со 10 само.
--- надополнето: 8 ноември 2012 во 15:14 ---
пијам секакво пиво. :)

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Добро...
Конвертирај у стринг, додај 1ца, конвертирај у интеџер.. Се е со функции од библиотеки.

Или помножи го со 10 и додај 1 на крајо за едните
за другите помножи со 10 само.
--- надополнето: 8 ноември 2012 во 15:14 ---
пијам секакво пиво. :)
Фала :)

Член од
24 октомври 2012
Мислења
11
Поени од реакции
2
Народе би ве замолила за помош ..........
Да се напише функција која ќе го врати производот на сите цифри кои се наоѓаат на парни позиции од даден природен број (гледано од десно кон лево). Се смета дека најмалку значајната цифра се наоѓа на 1-та позиција.

Пример:

Влез: 45216 Излез: 5

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Народе би ве замолила за помош ..........
Да се напише функција која ќе го врати производот на сите цифри кои се наоѓаат на парни позиции од даден природен број (гледано од десно кон лево). Се смета дека најмалку значајната цифра се наоѓа на 1-та позиција.

Пример:

Влез: 45216 Излез: 5
Пробај нешто вакво,внесениот број, конвертирај го во низа, потоа направи еден фор циклус кој ќе оди од 1 до n (n-бројот на елементите во низата), внатре стави if i%2==0 (за да провериш дали i е парен број т.е. дали бројачот се наоѓа на парна позиција во низата), внатре во тој втор циклус некоја променлива ја множи со елементот од низата и на крај испечати го тој резултат.

Код:
float rezultat = 1;
for (i=1 ; i<n; i++)
{
if (i%2==0)
{
rezultat = rezultat*niza[i];
}
}
cout<<rezultat;

Член од
24 октомври 2012
Мислења
11
Поени од реакции
2
Ти благодарам мнооогу...! За оваа задача некако да ми помогнеш ...

Да се напише рекурзивна функција која за даден природен број ќе го врати бројот кој се добива само од цифрите кои се наоѓаат на непарни позиции, гледано од десно кон лево и ќе формира нов број. Се смета дека најмалку значајната цифра се наоѓа на 0-та позиција.

Пример:

Влез: 85311 Излез: 51

Член од
10 јули 2012
Мислења
87
Поени од реакции
54
... цифрите кои се наоѓаат на непарни позиции, гледано од десно кон лево и ќе формира нов број. Се смета дека најмалку значајната цифра се наоѓа на 0-та позиција.

Пример:

Од десно кон лево кога ќе гледаш, нели треба излезот да е 15 ?

Член од
2 август 2009
Мислења
975
Поени од реакции
380

Да се напише рекурзивна функција која за даден природен број ќе го врати бројот кој се добива само од цифрите кои се наоѓаат на непарни позиции, гледано од десно кон лево и ќе формира нов број. Се смета дека најмалку значајната цифра се наоѓа на 0-та позиција.

Пример:

Ти изгледа на финки си.Инаку вие задачи што ги ставаш тука лани нас ни беа испитни.
мислам дека ова е решенито што го бараш
Код:
#include <stdio.h>

int func(int x) {
    if (x < 10) return 0;
    return ((x/10)%10 + func(x/100));
}
int main(){
    int n;
    printf("Vnesi eden priroden broj: ");
    scanf("%d", &n);
    printf("Zbirot na cifrite koi se naogaat na neparni pozicii iznesuva %d.\n", func(n));
    return 0;
}

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804

Пример:

Мило ми е што успеав да ти помогнам, само другпат кога ќе ми се обраќаш на мене, цитирај ме во мислење, дури сега ја отворив темата а може итно ти требало решение за задачата...

Член од
15 јуни 2012
Мислења
56
Поени од реакции
4
Значи шо е работава со висуал ц++-сов мн ме мервира ми јавуе некој проблем :ССС

и после тоа од коа ќе кликнеш на ок дава -

ја више изгубив живци помагајте ако знаете ..

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856
http://mendo.mk/Training.do?cid=3

Од линков горе ќе ми паднат задачи за утре тестот, а тек сега првпат ќе седнам да учам. Може некој да ми помогне нешто? Има некој дежурен овде кој ќе ми одговара на моите глупи прашања? Пошто благе везе немам од Ц++, прашањата ќе бидат боза за вас.

Еве едно: Значи, во четвртата задача (пошто мене ми се овие решени, ама ми треба помош да ги сфатам) пишува во решението: a=(n/10)%10

Што значи ова?

И што значат !=

Потоа: а%2==0

Секој знак што значи?

Ми треба ептен итно, значи за утре праам тест, ама некој нека каже што е ова денес по можност, за да имам време да научам. МОРА ДА Е ВО C++

M

Mr.InF3ction

Гостин
a=(n/10)%10 - Во а ќе се смести втора најНЕзначајна цифра, т,е стотките пр ( 1234 - 3, 45674-7).
!= Изразите од лево и од десно не се еднакви.
a%2 == 0 , дава остаток при делење со 2 се користи да се провери дали некој број е парен ..најчесто :)

Малце касно ти текна али ај..ако има уште пишувај...додека чекам AC3 да се симне..да направам нешто корисно :icon_lol:

Член од
15 јуни 2012
Мислења
56
Поени од реакции
4

Kajgana Shop

На врв Bottom