L
Luki Junior
Гостин
Бројо е голем ама збиро на цифрите е 3црфрен број.
Бројот е 648.или дефинитивно 20 * 45 + 1 = 901
Да да да.. И јас коа пробах математички да ја решам стигах до тај заклучок....Бројот е 648.
Ако му се соберат цифрите и на овој број добиваме 9, значи во право сум бил.
Проверено со код.
Сите броеви поголеми од 5 имаат збир на цифрите на факториелот еднаков на 9 (значи зборам за сума од сумата на цифрите).
Многу интересно својство, до сега не сум го знаел.
Да те замолам објасни за 648 - не разбирам што е тоа кодБројот е 648.
Ако му се соберат цифрите и на овој број добиваме 9, значи во право сум бил.
Проверено со код.
Сите броеви поголеми од 5 имаат збир на цифрите на факториелот еднаков на 9 (значи зборам за сума од сумата на цифрите).
Многу интересно својство, до сега не сум го знаел.
Програмски го пресметавДа те замолам објасни за 648 - не разбирам што е тоа код
ulong factorial = 1;
BigInteger output = 1;
// calculate factorial
while (factorial <= number)
{
output *= factorial;
factorial++;
} // end while loop
long sum = 0;
BigInteger divRem = 0;
while (output >= 1)
{
divRem = output % 10;
sum += (long)divRem;
output /= 10;
}
Значи со компјутер сте пресметале.... Добро, јас тоа не знамПрограмски го пресметав
Еве го кодот (Луки ќе верификува)
Код:ulong factorial = 1; BigInteger output = 1; // calculate factorial while (factorial <= number) { output *= factorial; factorial++; } // end while loop long sum = 0; BigInteger divRem = 0; while (output >= 1) { divRem = output % 10; sum += (long)divRem; output /= 10; }
Да да, испрограмираш и сам го најде. Логиката у позадина за да се најде самио факториел на 100 се множат сите бројки по ред, и после на резултато секоја цифра се зима посебно и се собират на куп.Значи со компјутер сте пресметале.... Добро, јас тоа не знам
Да да, и мојо код е исти само шо јас напишах 2 паблик функции и требеше да инкорпорирам БигИнтеџер длл за у C#Програмски го пресметав
Еве го кодот (Луки ќе верификува)