DBack
gloveless
- Член од
- 19 декември 2007
- Мислења
- 5.372
- Поени од реакции
- 2.557
Не знам како може да ти е толку тешко да го сфатиш концептот на човеково право. Тука не станува збор за тоа дали тебе или мене нешто ни се свиѓа, дали го сакаме или не и дали ќе се деси или не. Тоа се човекови рпава - или ги почитуваш, или си гомно чоек (нечоек). It's that simple.Последни прашања се ова... Утре ти доаѓа син ти и ти вика тато ја сум педер и сакам да се омажам и дома да ти донесам зет? Тоа ќе е ок со тебе?
Или Ќеркати ти вика татко ја ќе си зеам 3ца мужи и ќе стапам во брак со нив? нема да ти смета?
Или Син ти и ќерка ти решат да стапат во брак (рачунај полнолетни се во сите случаеви? И тогаш ќе немаш проблем? Или немаш проблем само кога не ти се дешава тоа дома?
Да дојде син ми и да ми каже дека се ебе со 4 црнци и дека сака да ги мужи, нема да ми биде ќејф. Ама ако е полнолетен, ако не ми личи издрогиран ко ми кажува, ако го глеам дека стварно сака, да го ебам, нека прави како што мисли дека треба. Ќе ми биде тешко, сигурен сум, ама тоа се вика свесен, возрасен, рацинален избор на човек. Ако мене не ми се свиѓа, можам да седнам и да плачам. Толку.
Малку попување: Ти, како современ, демократски, модерен човек немаш право да очекуваш од другите да се избираат како тебе или како мнозинството. Ако имаш право, твое право е да го користиш истото. Воедно, твоето право ти создава обврска истото тоа право да им го дозволуваш на сите останати. Инаку, ќе бидеш бигот и лицемер.